Recommended Posts

Зато што није хтео ни да га ослободи,јер је имао договор са Павелићем да се што више Срба побије

Тито је највећи усташа после павелића

Share this post


Link to post
Зато што није хтео ни да га ослободи,јер је имао договор са Павелићем да се што више Срба побије

Тито је највећи усташа после павелића

Ти си нека мудрица, јелда?

Share this post


Link to post

Na nekoliko mjesta sam procitao da je razlog da se ne spominje i ne dize velika buka oko Jasenovca za vreme Tita bilo to sto je on mislio da ce to da srusi "bratstvo i jedinstvo" . Iako je on vro dobro znao sta se desilo nije dozvoljeno da se pravi galama oko toga .Podignut je memorijal ali je to sve bilo onako sa strane ,a familije pobijenih nisu mogle ni da traze nesto vise , jer svi znamo kako su prolazili oni koji su govorili protiv onoga sto je rezim nalagao.

Share this post


Link to post

Pa to sto je Pavelic poceo to je Tito posle 1945 nastavio, raseljavanjem Srba iz tih krajeva, seljeni su za Srem, Banat i Backu na mesta gde su Volksdeutsche proterani ili pobijeni. A Tudjman je to delo zavrsio.

Share this post


Link to post
Датум и вријеме објављивања: 11.3.2013 12:45
ЈАСЕНОВАЦ: ПО НАРЕДБИ Комунистичке интернационале и Ватикана УГОВОР О ЋУТАЊУ потписали Моша Пијаде КПЈ и Миле Будак НДХ
jasenovac-s-zivanovic-4c2c6dfe.jpg

Предавање професора Србољуба Живановића – ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ! било је у среду, 6. марта у библиотеци града Београда. Два дана касније, 8 марта, нема ни речи у дневним листовима да се ово догодило… У уторак, само дан раније на ФБ страници (са латиничним називом?!) Biblioteka grada Beograda најављено је предавање (такође латиницом):
“Sreda, 6. mart u 19 časova;
Biblioteka grada Beograda Ciklus predavanja „Iskorak u smisao“

Predavanje: „Istina o Jasenovcu“

Predavač: Prof. dr Srboljub Živanović – član Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu.

O predavanju: Profesor Živanović će svoje predavanje najvećim delom posvetiti dokazima koji potkrepljuju podatke o broju nastradalih u logoru „Jasenovac“.

O predavaču: Prof. dr Srboljub Živanović (1933, rođen u Sarajevu, živi u Londonu) srpski je antropolog, paleontolog, profesor Londonskog univerziteta, član Kraljevskog antropološkog instituta i Kraljevskog medicinskog instituta u Londonu, direktor Evropskog instituta za izučavanje istorije drevnih Slovena u Londonu. Profesor Živanović je član Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu i predsednik Fonda za istraživanje genocida. Član je Slovenske akademije nauka i umetnosti. Godine 1964. bio je član ekipe antropologa koja je istraživala grobnice žrtava ustaškog genocida iz Drugog svetskog rata, u kompleksu koncentracionih logora Jasenovac i Gradina.”

Тако смо и сазнали за ово предавање па смо направили најаву, надајући се да ће бар неко ко прочита на ФБ-у отићи на предавање…
Да је, као што није, другачије, да се овом предавању да ПАЖЊА КАКВУ ЗАСЛУЖУЈУ ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА И НАША ИСТОРИЈА, па да се уместо обележавања неког ЕДИКТА те паре употребе на пример за МУЗЕЈ СТРАДАЊА СРБА У ПРОШЛОСТИ:
НАЈАВА: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ, проф. Србољуб Живановић – предавање, среда 6.март у 19 ч. Београд

Преносимо са Форума Видовдан запис једног пажљивог слушаоца на овом предавању…

08.03.2013. извор: ФОРУМ Видовдан, за ФБР приредила Биљана Диковић

*****
Јасеновац… Наизглед обична реч од 9 слова, али… колико је само појмова, осећања, мржње, страхота и ужаса уткано у ту једну реч. Колико је само књига написано, направљено фотографија… Колико је забележено исповести логораша који су преживели тај пакао на земљи. Нешто гротескно, изузетно потресно… а ја бих додао и скривено већ 7 деценија од јавности не само овог нашег балканског поднебља, већ и од светске јавности.

У Београду, у Библиотеци Града 6. марта 2013. у 19 сати почело је предавање под називом “Истина о Јасеновцу”, предавача Академика Проф. др Србољуба Живановића (који је српски антрополог, палеопатолог, професор лондонског Универзитета, члан Краљевског антрополошког института, и Краљевског медицинског института у Лондону, директор Европског института за изучавање историје древних Словена у Лондону, председник Међународне комисија за утврђивање истине о Јасеновцу, председник Фонда за истраживање геноцида, и члан Словенске Академије Наука и Умјетности)…

Истини за вољу, релативно сам касно сазнао за ово предавање (буквално 20 сати пре почетка), сасвим случајно, недовољно да обавестим пуно људи, како би што више људи било упознато са историјским чињеницама овог аветног дела наше тужне историје коју су исписивали мрачни умови задојени невероватном мржњом.

Мислио сам заправо да одемо у већем броју, слично као на изложбу “Моје Јадовно” које је организовано 7. фебруара 2013. у Руском Дому у Београду. Тек то јутро сам послао позиве људима који воде порекло са простора Крајине, чији су преци били убијени не само у концентрационом логору Јасеновац – Доња Градина, већ и другим сратиштима злочиначке НДХ. Неки су имали обавезе, а неки су ми рекли да не би да посећују то предавање јер после имају ноћне море. Разумљиво.

Долазим нешто пре 19 сати на крај Кнез Михајлове улице, и видим да нема баш пуно људи испред самог улаза Градске Библиотеке, као ономад пред Руским Домом. Некако нађох са једном женом ту салу где ће бити предавање. Сала додуше није била мала… али су ставили већи број столова и столица, вероватно мислећи да и неће доћи већи број људи, иако је испало да су организатори тако и желели. То ме мало и зачудило. Али добио сам и објашњење на моје питање. Рекоше, ако огласе јавно предавања и када се чује ко долази као предавач, персона која је жива архива веродостојних података везано за логор ужаса Јасновац… често знају да се убацују провокатори (?!), који су у стању да праве велике проблеме. Постоје још увек особе помрачених умова у Србији, којима је циљ сакрити истину о Јасеновцу и онда су спремни на овакве ствари, ма колико то чудно изгледало.

Испоставило се да је та сала ипак премала, јер је добар део људи стајао на ногама док су сви ћутке слушали невероватне ствари из наше (забрањене) историје. А имали су шта и да чују.

Проф. Др. Србољуб Живановић је рекао и неке нове детаље, за које нисам ни чуо. Почео је своје излагање како деца у Израелу, више знају о холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима, Ромима у време НДХ (1941-1945), него деца и омладина у Србији и подучију бивше Југославије. Искрен да будем поражавајућа чињеница, па онда и не чуди што нам се овакве ствари и понижења дешавају када младе генерације које долазе, у школи сазнају о Јасеновцу из историјске читанке тек неколико пасуса?!

Каже да се о конценреационом логору Јасеновац први пут почело озбиљније причати тек почетком 1960-их година, и то услед притиска јавности, односно жеље породица настрадалих да се сазна све о том ужасном сратишту. Оно што је занимљиво јесте да су усташе када су виделе да ће изгубити рат, како партизанске јединице надиру, почеле да уништавају све што може да се докаже против њих на суду. А док је трајао тај ужас Јасеновца, усташки кољачи су се хвалили својим немачким шефовима са цифрама убијених православних Срба, Јевреја и Рома.

Навео је и то да је претеча Јасеновцу био концентрациони логор Јадовно, које су италијанске војне снаге затвориле у августу 1941. године, схвативиши о каквом ужасу се ради.
Једна занимљива информација је и то да су неки новинари на ослобођеној територији Кордуна, новембра 1942. године, штампали у новинама приче о Јасеновцу. Након неколико дана били су од партизанског војног суда осуђени на смрт стрељањем?!
Почетком 1964. године требала је да се оформи Комисија за детаљно испитивање шта се дешавало и колико је људи убијено у концентрационом логору смрти Јасновац – Доња Градина.

Још једна невероватна информација од проф. др. Србољуба Живановића… хрватски научници и антрополози нису желели да учествују у раду те комисије?! А крајње дрска и безобразна чињеница из тог времена је одлука тадашњих комунистичких власти то да се не дозволи члановима Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу било каква комуникација са новинарима, нити им је дозвољено фотографисање за време боравка тамо. Могли су само да прегледавају јаме и да праве записнике. Иако је и у томе било великих проблема.

Проф. Др. Србољуб Живановић се дотакао и броја настрадалих у логору Јасеновац.Последњих деценија управо та бројка жртава је била предмет бројних шпекулација, јер како и сам каже нека Саборска комисија Хрватске је утврдила да број настадалих у Јасеновцу не већи од 2.200 Срба… с тим да је један аутор (рече проф. др. Живановић и име, али сам заборавио)утврдио да је било и преко 1.000.000 жртава у Јасеновцу.
Међутим, оно што је проф. др Србољубу Живановићу и његовој комисији био релевантан и недвосмислен доказ о броју жртава јесте број десних бутних костију у тим масовним гробницама. Наравно, нису све десне кости биле избројане, али је та бројка од 700.000 жртава и била процењена. Праву бројку свакако није могуће утврдити из више разлога, а проф. др. Србољуб Живановић наводи да је један од главних разлога био то да због “братства и јединства” јужнославенских народа, комунистичке власти нису дозволиле утврђивање целокупне истине о Јасеновцу.

Већина тих научних радова о концентрационом логору смрти Јасеновац, као и детаљан извештај из рада Комисије за утврђивање истине о Јасеновцу рађен 1964. године, је био доступан јавности тек 1992. године. За време владавине Брозових комуниста, јавност СФРЈ није никада имала детаљан увид у то шта се заправо дешавало у том логору смрти.

Проф. др Србољуб Живановић је навео и неке податке од пре Другог светског рата, када је описао како је дошло до сарадње хрватских усташа и Комунистичке Партије Југославије. Рече да је још 1924. године потписан документ између ове две организације, који је за КПЈ потписао Моша Пијаде (каснији председник Скупштине СФРЈ), а за Усташки покрет Миле Будак (министар у Влади Павелићеве НДХ). Те две организације имале су исти циљ: Требало је на простору Краљевине Југославије, уништити све што је српско и православно. Комунисти су такву директиву добили од Комунистичке Интернационале, а Усташки покрет од Ватикана.

Проф. Др. Србољуб Живановић је на предавању такође навео и неке од 40 начина мучења затвореника у Јасеновцу, довољно да се свима нама окрене желудац. Рекао је и то да већином их нису стрељали јер је тобоже требало чувати муницију.
Затим је навео како су логораши који су довођени у логор Јасеновац, на левој обали Саве пре уласка у казамате пљачкани, поготово злато које су имали на себи (крстиће, златне зубе, давидове звезде). То злато је било након ослобођења заплењено од комунистичких власти, али како предавач каже, никада није утврђено где је тачно завршило то опљачкано злато.
Док они затвореници у Доњој Градини на десној обали Саве нису чак ни пљачкани, већ су одмах били убијани.

Проф. Др. Србољуб Живановић је синоћ на предавању рекао мени једну новину, а то је да код Небојшине Куле на београдској тврђави Калемегдан постоји једна масовна гробница преко 2.000 лешева, у којој су сахрањане јасеновачке жртве, које су Савом допловиле до Београда, па су их онда ту у тој гробници неколико година након завршетка рата сахрањивали. И не само то, ту гробницу су агенти југословенске УДБ-е дуго година строго чували и забрањивали посетиоцима Калемегдана да се ту шетају и(ли) окупљају. Бојећи се да не сазнају истину.

Шта рећи после свега?
Концентрациони логор Јасеновац и његове жртве још дуго неће бити откривене нити ће истина о њима бити доступна широј јавности. Проф. Др. Србољуб Живановић живи у Лондону, у Београд не долази често. И уместо да тај научник држи предавање о Јасеновцу у Сава Центру пред више хиљада људи, ми долазимо до поражавајуће чињенице да његово предавање у Београду слуша једва 200 људи.
Докле год будемо истину сакривали под тепих и научници од струке и заната попут Живановића гурани у страну, неће нама ни бити бољитка. Данас нам се уместо “Братства и јединства” подмећу нове идеје и идеологије помирења, сарадње у региону, мира и толеранције, европске будућности и сл.

Ако ми нашу будућност градимо на ћутању и лажима тј. страху од истине, не верујем да ће нам наша будућност бити лепа и радосна. Напротив, мислим да ће нас Учитељица живота натерати на понављање историјских лекција на најгори могући начин, хтели ми то или не.

******

Приредила: БИЉАНА ДИКОВИЋ

Извор: СРБСКИ ФБРЕПОРТЕР

Share this post


Link to post

S. Zivanovic je sklon   nekim povrsnim zakljuccima i uopstavanjima koja bas i nisu u vezi sa faktima, ali ja postavljam pitanje , ko brani vlastima Republike Srpske da sami ispitaju recimo Donju Gradinu koja je na  teritoriji RS  ?

Share this post


Link to post

Све је одавно испитано,зна се шта се дешавало на том подручји четрдесетих,али очигледно није било могућности да се све објави,када је требало,а када су Срби почели да објављују деведесетих,знамо како је то завршило,па на крају "бранитељи" опљачкаше експонате из музеја "Јасеновац" које су користили њихови дедови ... не поричеш ваљда то ? :<>\

Share this post


Link to post

Општина Босанска Дубица (од 1992. Козарска Дубица), пред почетак Другог свјетског рата бројала је 33.129 становника, претежно Срба. У периоду од четири године у Дубици је угашено 513 домаћинстава, док је живот изгубило 17.691 лице. Међу страдалима је и 3.967 дјеце млађе од 14 година. На територији општине налази се Доња Градина, највеће губилиште логора Јасеновац. Готово да нема Дубичана коме неко од родбине није страдао у том логору. Након Другог свјетског рата, доласком нове комунистичке власти, зарад „братства и јединства“ бачена је паучина на ова страдања. Доња Градина, град мртвих, систематски је запостављана и запуштана. Као да је некоме било у интересу да се све заборави.


Распадом СФРЈ Дубица се опет нашла у центру пажње. На самом почетку ратних сукоба у Хрватској, 13. септембра 1991. године, припадници Збора Народне гарде су испалили неколико граната на сам град. Том приликом је смртно страдала једна особа, што је чини једном од првих жртава рата на територији Босне и Херцеговине. Током сљедећих неколико година фронт је одмакао далеко од граница општине, па су Дубичани живјели релативно мирно. Међутим, постојала је стална стрепња за своје најмилије који су се налазили на бранику отаџбине. Падом Републике Српске Крајине августа мјесеца 1995. године и погромом српског становништва из тих крајева, Дубица се нашла на првој линији одбране.

Share this post


Link to post

Све је одавно испитано,зна се шта се дешавало на том подручји четрдесетих,али очигледно није било могућности да се све објави,када је требало,а када су Срби почели да објављују деведесетих,знамо како је то завршило,па на крају "бранитељи" опљачкаше експонате из музеја "Јасеновац" које су користили њихови дедови ... не поричеш ваљда то ? :<>\

Donja Gradina nikad nije  dovoljno ispitana, jer da jeste sad ne bi imali odokativne procjene  broja stradalih, koje se koriste u dnevnopoliticke svrhe.Sjecem se da smo u skoli ucili  da je tamo pokopano oko 360 000 ljudi !? To je godinama tako pisano ( u doba SFRJ),  a da nikad nije potkrijepljeno ozbiljnim dokazima.

Share this post


Link to post

"ognjeslav" Побркао си нешто,у великој мери је испитано,а ако и није то је само због тога што су црвени властодршци вршили систематску опструкцију истине,која тада НИЈЕ одговарала "братству и јединству" па ваљда те основе знаш  :<>\

Share this post


Link to post

"ognjeslav" Побркао си нешто,у великој мери је испитано,а ако и није то је само због тога што су црвени властодршци вршили систематску опструкцију истине,која тада НИЈЕ одговарала "братству и јединству" па ваљда те основе знаш  :<>\

Sad ti meni reci onako strucno, sta je po tebi istina ? Ono sto si citao u nekim feljtonima , sto si cuo na nekom seoskom vasaru , ili ono sto kaze nauka i matematika ?

Share this post


Link to post

Sad ti meni reci onako strucno, sta je po tebi istina ? Ono sto si citao u nekim feljtonima , sto si cuo na nekom seoskom vasaru , ili ono sto kaze nauka i matematika ?

Па ти си критиковао професора Живановића ,колико се ја сећам , па могу да закључим да те струка и не интересује баш ...  :<>\

Share this post


Link to post

Emigrantski list podrugljivo pise o predsjedniku SFRJ, ali nije stvar u tome , nego  je ova fotka vec vidjena milion puta  u raznim publikacijama i knjigama, samo su je oni 'strucno' prokomentarisali.

Share this post


Link to post

Lijepo  bivsi partijac    Simic nama otvara oci sa najcesce cupanjem stvari iz konteksta, ali je jos bolje kad pise  knjigu o Titu  zajedno sa onim zadojenim ustasom Zvonimirom Despotom  iz Vecernjeg lista. Valjda bi trebali pasti na njegove dramaturske tirade i afektirano mlataranje rukama.

Share this post


Link to post

i ovo je montirana fotografija ??? ?

titocerkev.jpg

O cemu ti pricas !? Svecenici katolicke crkve su dosli na raport marsalu, isto kao sto su mu dosli predstavnici SPC, predstavnici  islamske zajednice , itd... sta ovdje ima neobicno !!??

Share this post


Link to post

O cemu ti pricas !? Svecenici katolicke crkve su dosli na raport marsalu, isto kao sto su mu dosli predstavnici SPC, predstavnici  islamske zajednice , itd... sta ovdje ima neobicno !!??

На овој фотографији је Тито са католичким клером у Загребу непосредно по ослобођењу Загреба од хрватских фашиста маја 1945. године.

Данашња хрватска националистичка пропаганда истиче победнички и надмен став који је Тито заузео према римокатоличком клеру у Хрватској.

Виктор Новак аутор књиге Magnum Crimen - Pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj, Zagreb 1948. тврди да се загребачки клер плашио партизана због своје колаборације са усташама и да су мислили да ће их Тито све до једног побити, што се није догодило

Share this post


Link to post

Tito%20kod%20Pape%20u%20ozujku%201971.jp

 

Како ово коментаришеш "BANIJA 79" 

Svaka država na svijetu ima uspostavljene diplomatske odnose sa Vatikanom !

Jel današnja Srbija ima diplomatske odnose sa Vatikanom ? Kako ti komentarišeš da Vatikan nije prizno Kosovo ?

Postavljaš tu neke slike,a ni sam ne znaš šta želiš sa tim reć.

Share this post


Link to post

Svaka država na svijetu ima uspostavljene diplomatske odnose sa Vatikanom !

Jel današnja Srbija ima diplomatske odnose sa Vatikanom ? Kako ti komentarišeš da Vatikan nije prizno Kosovo ?

Postavljaš tu neke slike,a ni sam ne znaš šta želiš sa tim reć.

Није спорно имати односе са Ватиканом. Спорно је какви су ти односи. Онај конкордат који Ватикану није прошао за време Краља, прогуран је за време Тита. Наравно испод жита, да се власи не досете.

Share this post


Link to post

Ti bi prvo trebao znati da svaka drzava uredjuje odnose sa  svojim vjerskim zajednicama putem odredjenih ugovora ili dogovora, tako je i kraljevina Srbija recimo imala potpisan konkordat sa Vatikanom, negdje malo prije izbijanja prvog svjetskog rata, novonastala  kraljevina SHS , kasnije Jugoslavija , ga je tek trebala potpisati, ali su izbile  demonstracije 1937 u organizaciji SPC i jos nekih krugova , zato jer su  smatrali da ce katolicka crkva  biti favorizovana. Pitao sam jednog profesora sa bogoslovije u Beogradu, sta je u pitanju, a on mi je rekao da su konkordati uobicajena stvar, i da su protesti bili nepotrebni. Tako da je tvoj komentar  u stilu  , Tito je potpisao konkordat, koji ovi nisu , znaci Tile je radio za njih totalno neutemeljen. Inace SFRJ je uspostavila odnose sa Vatikanom tek nekih 25 godina nakon 2 sv. rata.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...