chule80 Report post Posted January 2, 2010 Ево људи, даћу и ја свој предлог...Двехиљадеседмо летообасја нас сунце свето,родила се нова надародила се Крајинада.Реф.Крајинада сад нас зовесвоје кћери и синове,да на Аду сви долетесвете земље да се сјетеКрајина је у нама свимабиће тако вековимапесма наша све говорицелим светом нек' се ори.Реф.Крајинада сад нас зове...Дружење је наша снагау сред' лепог Београдацео свет се чуди садашта то има Крајинада.Реф.Крајинада сад нас зове...Сетимо се СлавонијеДалмације и Баније,кршне Лике и Кордунада нам срца буду пуна.Реф.Крајинада сад нас зове... Share this post Link to post
Ljiljana Lika Report post Posted January 3, 2010 Чуле, мало сам се уплела у твој предлог.У пјесму коју си ти саставио.Нешто сам изменила, мало. Толико и додала.Како ти се чини?У строфи гдје се помињу дијелови Крајине, опоређала сам их по азбучном реду.Надам се да се не љутиш што сам то урадила.ПОЗДРАВП.С. Иначе, јако ми се свиђа!Двехиљадеседмо љетообасја нас сунце свето,родила се нова надародила се Крајинада.Реф.Крајинада сад нас зовесвоје кћери и синове,да јој лако сви долете,свете земље да се сјете!Крајина је у срцимабиће тако вијековимапјесма наша све говори,цијелим свијетом нек' се ори!!!Реф.Крајинада сад нас зове...Дружење је наша снагаовдје гдје смо скупа сада;нек' се свијетом радост множи,Крајинадом даром Божј'им!!!Реф.Крајинада сад нас зове...Сјетимо се ми БанијеДалмације и и Кордуна,кршне Лике, Славоније,да нам срца буду пуна!Реф.Крајинада сад нас зове...Сачувајмо обичаје,ријечи и пјесме наше,гдје год да се окупили.гдје год ми да скупа били!Крајина нас сада зове,своје кћери и синове,да јој скупа сви долете,да се свете земље сјете! Share this post Link to post
pljoska Report post Posted January 9, 2010 svidja mi se likin predlog pjesme ovaj zadnji... @->- Share this post Link to post
chule80 Report post Posted January 10, 2010 svidja mi se likin predlog pjesme ovaj zadnji... @->-Похваљујуће је што се Љиља труди.. али ја имам 2 мале замерке око песме..прво је тај да не може бити да стихови или слогови на прелому буду тешке, дугачке речи које се тешко изговарају..Ево примера..нек' се свијетом радост множи,Крајинадом даром Божј'им!!!И не видим шта је код ове строфе битно промењено, а да код раније варијанте није ваљало.. Сјетимо се ми БанијеДалмације и и Кордуна,кршне Лике, Славоније,да нам срца буду пуна!Код ове строфе.. Сачувајмо обичаје,ријечи и пјесме наше,не римује се овај део, а и први стих има 8 слогова, а други 7. Па и када се пева у лакопевљивој варијанти, бива безвезе..Треба то коректовати. Share this post Link to post
Ljiljana Lika Report post Posted January 10, 2010 Чуле, овде сам поређала делове РСК по азбучном реду:Сјетимо се ми БанијеДалмације и и Кордуна,кршне Лике, Славоније,да нам срца буду пуна!Да не буде било каквих пристрасности.Затим, сматрам да оба наведена стиха имају осам слогова:Сачувајмо обичаје,ријечи и пјесме наше,. Ако си мишљења да су стихови:Нек' се свијетом радост множи,Крајинадом даром бож'јимсастављени и од тешких, сложених и тешко изговорљивих речи, у реду, о томе н треба расправљати, то је твоје лично сагледавање. Мени лично то неби било тешко за отпевати .Ипак, можда би и могла да покушам да дам још један предлог за та два стиха:нека свијетом радост живи,Крајинада да се шири! Пљоскице, хајде се и ти укључи...Надам се да ће се још неко прикључити!!! @->- @->- @->- Share this post Link to post
chule80 Report post Posted January 11, 2010 овде сам поређала делове РСК по азбучном реду:Није аспекат на томе.. нису то имена деце у школи, па да буде неке сада вајде да буду по азбуци поређани. Нити мислим да је то нешто посебно битно. Важно је да буду споменути! Овако како си ставила, лоше звучи.. ево ја сам покушао уживо то да певам, па ми не иде..Сачувајмо обичаје,ријечи и пјесме наше,Ово горе треба променити.. не римује се.. а слогови тек сад видим штимају.. али не римује се.. тотална разлика.Ово већ ваља..нека свијетом радост живи,Крајинада да се шири! Share this post Link to post
daca Report post Posted January 27, 2010 Tamo negdje u belom graduispod breze bjele,sastali se Krajisnici da se provesele.Srca im puno srece,osmjeh im lice krasi.Tamo na jednoj Adi ,tamo na Krajinadi,daleko od zavicaja,daleko od plavog neba,daleko od Krajine,zapjevase ,zaigrase.Srce im puno srece ,osmjeh im lice krasi ,tamo na jednoj Aditamo na Krajinadi....Ja ovako nesto samo probala vise kao baladu neku ...Svida mi se ovo gore dobro ste to sastavili , naravno malo jos uljepsati .. Share this post Link to post
chule80 Report post Posted January 27, 2010 Svaka cast posestrima.. Nego, nije mi jasno da ovi ovde sve pesnici nikom ponikose i niko da sastavi pesmu.. malo sto su pogurale Ljilja, pljoska i Nebeska ptica...Dje je lasta, millan, Srbo, Vukasin, snezana.. i ostali?Pa ne trazimo Gorski vijenac Share this post Link to post
pljoska Report post Posted January 27, 2010 Ispravka druge napisane pjesme : )KrajinadaSastalo se društvo ovona toplome pijesku Adeprijatelji tu se sretnuna proslavi Krajinade.U srcima rijeke tekudok sanjamo svoja sela i krajiška rosna jutrakad se rađa zora bijela.Mnogi od nas su dalekood našega rodnog krajaal' u sjećanju Krajišnikauvijek živa slika zavičaja.Ref:Krajina je vječna ljubavtuga, vjera, život, nadau srcima sad je našimradost zvana Krajinada. Share this post Link to post
Ljiljana Lika Report post Posted January 29, 2010 Divne ste, kao i pjesme koje ste postavile !Svaka čast, tako je Čule !!! Share this post Link to post
pljoska Report post Posted January 31, 2010 ...za sve mislioce koji su osmisljavali rijeci za sve vredne ruke koje su ispisivale misli preko pera na hartijusaljem svima puno pozdrava @->- Share this post Link to post
pljoska Report post Posted February 3, 2010 evo ja sam probala jos nesto da sastavim nznam da li je dobro KrajinadaTamo u Beograduna talasima Adesastali se prijateljina proslavi Krajinade.Veselo se druzesviraju i igrajupjesmom tugu zaboravljajurijeci utjehe pruzaju.Mnogi su dalekood rodnog krajaKrajisnicima sad nedostajemiris njihovog zavicaja.Ref:Krajina je bilanjihova jedina nadasrcima sad zuborisreca zvana Krajinada.pljoska... puno pozdrava svima Share this post Link to post
chule80 Report post Posted February 5, 2010 Super! Vidim ja da cemo mi citav ciklus pesama o Krajinadi imati.. a verujte da mi je srce puno!!!Samo nastavite... Share this post Link to post
studenac Report post Posted February 8, 2010 Niste loši, u svakom slucaju ste bolji od novo-samoprozvanih „Krajiskih“tekstopisaca, koji nam zadnje vrijeme namecu „bljuvotine“ isprdacinu sa ovo malo jezika sto imamo…! A grupe nicu ko pecurke…Nije mi namjera da ulazim u tematiku „Krajiska muzika“, o toj temibi mogao pisati romane, vec da se osvrnem na vase stihove.…..Nije lose, samo se pitam, zasto deseterac?Sto ne 12-terac, pa i 14-terac? Jasno mi je, deseterac se lakse nabraja,„divani,“Tra, la la, sto svaka šuša, moze „blejati“ i na kraju doda …EeEeEeee, AaAaAaaa,OoOoOooo i to je to,u nekom 4/4-tinskom austro-ugarskom taktu, ritmu, ilisa aranzmanom orjentalnog leleka, ili iz Sumadiske (dvojke)…Sto ni jedno nema veze sa Krajinom, jeste „Srpsko“, al nije „Krajisko“?Kao sto nema ni „Srpske“, ni „Krajiske“ muzike….….Cudi me kad vec kradu muziku,aranzmane, sto se ne ugledaju na Sumadince ina njihove grupe, da, treba umjeti zapjevati kao Sumadiske grupe…Primjer. Obren Pjevovic i mnogi drugi, poslusajte kako zvuci, a i tekstovisu vrh.Cast iznimkama, al’ ich je malo…Narvno, reci cete,sta ovaj lupa, i drugi kradu, prisvajaju i izmisljaju? Ha…Odoh daleko, a nije mi namjera da polemisem,“dok je kupaca bice i šunda“…Dakle, nista protiv deseterca, ima ovdje dobrih pokusaja, samo se trebavoditi racuna, nije svaki pisani stih za pjevanje…Napomenuo sam, za14-terac, po meni, lako je napraviti aranzman, samo jemalo teze „pjevan“, donekle mi poznato jer ponekad lupam u zicane instrumente.Poznato je da se sa 12-tercom/em i vise od 12-terca, lakse se modulira „prica“,deseterac je jednostavno pre kratak…Primjer: "Krajisnik, krajinada" i dodamo veznik; eto deseterca, a nismo nista rekli...Mislim, treba paziti, da bude rima AAAA, dakle „sljubljeni stih“, a neABAB.A sto se tice slogova, moze se prekoraciti, jedan- dva sloga, posebnou refrenu, al’ ne preterivati, ah, cini mi se da se u (ijekavici) ne brojislog, primjer: „dijete, ima tri sloga“ al’ se izgovara (pjeva) kao dva, „djete“,dakle zanemaruje se jedan slog, i slicno?…Dakle, u vezanom stihu „rimi“ postoje pravila, samo mnogi zanemaruju ipisu rimu kao prozu, (slobodni stih), i to cesto u rimi ABAB,pa ispadne, prvi stih 8-merac,…drugi 12-terac,… treci 11-terac,…a cetvrti se odvali pola kilometra, il’ slicno ha…Da, „svakom svoje, i to je dobro, samo meni malo vise“, ha…****ga, davno sam ja isao u skolu…Samo napred…! Share this post Link to post
Rada Report post Posted February 9, 2010 Ajde da se i ja oglasim malo,necu puno Praveci himnu Krajinade ljudi ne moraju da razmisljaju tako temeljno Studenac, pa nece himna konkurisati za Nobela Vazno ja da bude usvojena i lako pevljiva a dali ce biti 10erac, 12erac ili neki drugi erac nije uopste vazno.Nemojte temu zatrpavati raspravama nego stihovima jer ce sve rasprave biti uklonjene Veliki drugarski pozdrav svima @->- Share this post Link to post
pljoska Report post Posted February 9, 2010 slazem se Rado sa vama ...nemojte puno raspravljati a nije bas tako lako ni smisliti pjesmu onda kad je napisana e ne valja treba ovo treba ono jeste da mozda treba dodati oduzeti treba se paziti o cemu pjeva nemojte previse kritikovati do sada ko se javio nas se malo javilo a ima na ovome topicu dosta pjesnika i pisaca zato malo mucnite mislima i prospite ih sto pre ...jer vreme lagano istice ....a da pa ne pisemo Himnu Krajine nego pjesmu u slavu Krajinade jel tako...puno pozdrava svima Share this post Link to post
chule80 Report post Posted February 9, 2010 Пљоска.. само ви наставите да пишете, и сигуран сам да ће бити добрих ствари..Већина нас је управо сведок, да смо ми одавно превазишли оквире интернета.ЉУДИ СА КРАЈИНАДЕ ВАМА ПЕСНИЦИМА ПРУЖАЈУ ПОДРШКУ, ЈЕР УПРАВО ЋЕ ОНИ ПЕВАТИ ВАШЕ ПЕСМЕ! Share this post Link to post
pljoska Report post Posted February 10, 2010 Hvala chule na razumevanju...Za sve divne ljude sa ovog foruma puno pozdrava saljem @->- Share this post Link to post
djelke Report post Posted February 11, 2010 Поштовање свима,извињавам се унапред ако сам пропустио тај податак, али кад се одржава Крајинада ове године? Волео бих да окачим тај податак код мене на сајт, како би што више људи сазнало за ову лепу манифестацију. Нисам сигуран да ли неко од вас има у плану да обавести медије о овом догађају, али мислим да би требало...Поздрав Share this post Link to post
chule80 Report post Posted February 26, 2010 Аууу много си пропустио до сада. Али није ништа да гори под ноктима.Ево теме где причамо о плановима за Крајинаду 2010А овде можеш наћи извештај о Крајинади 2009. где се налазе видео снимци, слике, као и утисци поједниних Крајишника који су посетили Крајинаду 11. јула 2009. године.Хвала на ширењу идеје! За сада оријентационо стоји 3. јул 2010. али то увек потврдимо дефинитивно одмах након Ђурђевдана, што ће рећи пет недеља пре Крајинаде. Share this post Link to post
daria Report post Posted March 1, 2010 Поздрав свима! Драго ми је да су ме се неки сјетили и док још нисам написала ниједан стих о Крајинади...Поздрав за Љиљу и Пљоску, стварно сте највредније, само тако наставите...Цхуле, зар ја на овај начин морам сазнати да ти тако добро бараташ ријечима Ево нешто и од мене...КРАЈИНАДАГдје год кораком да газимКојим путем да пролазимКрајину у души носимКрајинадом се поносимВесело сад заиграјмоПјесмама је опјевајмоОсмјехом је загрлимоЈер Крајину сви волимоЧуваћемо, памтићемоНосити у срцу срећуНебо, сунце поздрави јеЗнај да ув'јек њу вољећуКрајинада и КрајинаКрајишници, пјесма милаСа свих страна окупљениКрајинадом сједињени.п.с Која год пјесма да буде химна, обојена Нининим гласом биће одлична ! Толико за сад од мене... Share this post Link to post
chule80 Report post Posted March 1, 2010 Хвала Дариа!Ове изгледа мораш да шуташ у гујцу, не би ли написали нешто... још овде има простора за напредак, толико песника на КФ, а неће уметници да се потруде око песме Крајинаде.Ја Дариа само за љуту потребу пишем. Share this post Link to post
pljoska Report post Posted March 15, 2010 mnogo vam je ljepa pjesma daria...inace jel konkurs jos otvoren?ima li jos neko da je sastavio po koju pjesmu?ili se vec znaju rezultati? @->- Share this post Link to post