Sign in to follow this  
SrboPeuljanac

Veritas tuzi Hrvatsku

Recommended Posts

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas” Savo Štrbac potvrdio je danas da će Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu narednih dana biti upućeno sedam tužbi za oduzeta stanarska prava i nevraćenu imovinu Srba izbeglih iz Hrvatske.

„Prema našim saznanjima, u Hrvatskoj je tokom rata oko 42.000 do 50.000 Srba ostalo bez stanova. Međutim, pre slanja tužbi Evropskom sudu u Strazburu, mora biti zaokružen celi postupak pred hrvatskim sudovima”, rekao je Štrbac Tanjugu.

On je objasnio da je primenom propisa koji su važili pre rata, a koji su predviđali da se stanarsko pravo može oduzeti onima koji u stanu u društvenom vlasništvu ne žive duže od šest meseci, po tom osnovu podeljeno 29.800 otkaza stanova.

„Rešenje problema stanarskih prava je rak - rana povratka Srba u Hrvatsku”, rekao je Štrbac i objasnio da u praksi nije učinjeno ništa što bi obezbedilo povratak Srba.

„Umesto da se Srbima vrate stanarska prava, ponuđeno im je stanarsko zbrinjavanje i to rešenje je prihvatilo oko 4.000 izbeglih”, naveo je on.

Štrbac je precizirao da su neki od uslova za dobijanje stanarskog zbrinjavanja trajni povratak u Hrvatsku i da „osoba ne sme imati drugu imovinu na teritoriji cele bivše SFRJ”.

On je napomenuo da se tako dobijen „krov nad glavom” ne može prodati niti otuđiti, pa da zbog toga za većinu Srba to nije prihvatljivo rešenje.

„Tražimo od međunarodne zajednice da natera Hrvatsku da Srbima vrati stranarska prava”, kazao je Štrbac.

Predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih Srba iz Hrvatske u Republiku Srpsku Nikola Puzigaća izjavio je ranije danas za radio „Slobodna Evropa” da će Evropskom sudu biti upućeno sedam tužbi za stanarska prava Srba izbeglih iz Hrvatske. (Tanjug)

E, tako se to radi. Bar nesto.

Svaka cast, gospodine Strbac.

Share this post


Link to post

Ja još jedino imam poverenja u Veritas i Savu Štrpca da nešto hoće i mogu da učine za nas Krajišnike. Drugima ne verujem ništa !

Trebalo bi hrvatsku tužiti i za neisplaćene penzije 1991-97god. i za nerešavanje pitanja konvalidacije radnog staža i neisplaćivanja otpremnina Srbima koji su radili i stvarali razna preduzeća i firme po hrvatskoj. Kolko je meni poznato niti jedan Srbin nije uspio da dobije otpremninu u preduzeću u kome je radio ceo vek dok su hrvati svi to pravo ostvarili.

Puno podrške Gospodinu Štrpcu pravom Srpskom patrioti ! :]]

Share this post


Link to post

1 Da bi nesto dobili morate se boriti

2 Borba mora biti ustrajna

3 Svatko moze doprinjeti borbi znanjem i mudroscu

4. Uciniti sta je moguce vise pre ulaska RH u euro savez

5. Iznjeti svoja misljenja i iskustva bez obzira kakva bila ...

Samo onda ako se borite zajedno vas uspjeh moze biti zagarantovan.

Share this post


Link to post

1 Da bi nesto dobili morate se boriti

2 Borba mora biti ustrajna

3 Svatko moze doprinjeti borbi znanjem i mudroscu

4. Uciniti sta je moguce vise pre ulaska RH u euro savez

5. Iznjeti svoja misljenja i iskustva bez obzira kakva bila ...

Samo onda ako se borite zajedno vas uspjeh moze biti zagarantovan.

Da ne bi bilo zabune zbog tona moga prethodnog posta, apsolutno se slažema sa stavom "feniksa". Do posljednje. Samo kada pogledam popis koji ste naveli, šta od toga ispunismo od 1990. pa na ovamo? Ovo pitanje nije upućeno drugima, već kao retoričko-sebi. Na žalost, Srbi iz Hrvatske raseljeni ili još "bolje"-razbijeni, rasuti po cijelom svijetu, su neoragnizirana masa očajnika koje niko više ne predstavlja kao etničku zajednicu ili slično. Da ne širim defetizam, na kraju-podržavam svaki vid borbe za svoje-naše. Peostaje nam da ne zaboravimo stari kraj, da ga stalno posjećujemo, da ne prodajemo ono gdje smo se rodili, da ne zaboravimo grobove naših predaka i palih za Krajinu, da čuvamo običaje, da se družimo i ispomažemo. Tako ćemo se prepoznati i trajati.

Share this post


Link to post

Ljudi pravo i pravda su ipak na našoj strani, znam da ovo zvuči možda glupo i otrcano ali je neoboriva činjenica da ndh uopšte nije pravna država makar oni sebe pokušavaju tako prikazati svetu.

I sama jadranka kosor premijerka hrvatske živi u stanu Srbina u Zagrebu. Takvih primera ima po ndh koliko hoćete što i na ovom našem sajtu vidimo iz svakodnevnih događaja tamo.

Kako su nam uzurpirali stanove i kuće tako su nam oteli sve ostalo i fabrike i penzije i otpremnine i pravo na ljudski život.

Naselili su tamo svu hrvatsku bagru sa cele planete koja se sad baškari u našoj imovini.

Tačno je na žalost da smo raseljeni i obespravljeni po kugli zemaljskoj ali ipak trebamo gajiti nadu i raditi na tome da svoju krvavo stečenu imovinu vratimo makar to trajalo godinama.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this