Sign in to follow this  
BULIN

КУЛТУРА

Recommended Posts

Што мислите, којој теми или топику би сличила ова "фешта из Зеленграда" иначе одржана 28.8.2009?

Да ли култури или црној хроници или можда некој трећој теми ?

Share this post


Link to post

Можда тко има више информација о овом тзв. завичајном клубу Јанко Митровић из Зеленграда који је по информацијама које стижу из Зеленграда узурпирао основну школу и претворио је у приватно власништво.

Можда, такодђе неби било на одмет рећи, (за оне који не познају довољно ту ситуацију) да су ту основну школу у Зеленграду углавном похађали ђаци српске националности ако изузмемо две куће из којих су били ђаци хрватске националности?.

Још само, да нам отму и и божју светињу цркву св. Петра и Павла па смо онда дошли до дна понора. Све је могуће?

Е, сад што то значи и гледано из данашње перспективе тешко је прецизно и паметно нешто рећи.

S obzirom na nazocnost i svrhu "POSEBNIH" gostiju mislim da ipak nema neke narocite veze sa kulturom,ako smo malo bolje upoznati sa cinjenicama

Share this post


Link to post
Oživjet će Bukovica

Piše: Nenad Marčina

Извор: Задарски лист 15.06.2009.

Osim članova kluba skupštini su nazočili i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika i Mile Minja Anić, vijećnik Grada Obrovca. Na potezu od Obrovca do Karina planiramo izgraditi hotel s 300 smještajnih jedinica, urediti šetnicu uz rijeku Zrmanju na potezu od Obrovca do ušća Krupe te obnoviti gradski autobusni kolodvor, istaknuli su Mijić i Anić

Iduće godine obilježava se 10. obljetnica djelovanja Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada

Dugogodišnji komentator i urednik HTV-a Luka Mitrović i dalje će obnašati dužnost predsjednika, odlučeno je na jučerašnjoj skupštini Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada. Uz dvojicu dosadašnjih dopredsjednika mr. sci. Marijana Mitrovića i Radivoja Dragi Mitrovića izabran je i treći - Ivica Mitrović.

- U ovih devet godina, koliko postojimo, učinjeno je dosta. Asfaltirane su dvije prometnice koje povezuju zeselke Jamari i Njivari, djelomično je obnovljena zgrada bivše osnovne škole, a uskoro će biti nastavljeno uređenje prostorija zavičajnog kluba, najavio je predsjednik Luka Mitrović.

Osim članova kluba skupštini su nazočili i Stanko Mijić, zamjenik gradonačelnika i Mile Minja Anić, vijećnik Grada Obrovca. Pozdravljaući skup Mijić i Anić su istaknuli važnost djelovanja ovog zavičajnog kluba i obećali potporu za dovršetak rekonstrucije zgrade Kluba u kojoj će biti sjedište Mjesnog odbora, etnografska zbirka, biblioteka i sjedište buduće poljoprivredne zadruge.

- Na potezu od Obrovca do Karina planiramo izgraditi hotel s 300 smještajnih jedinica, urediti šetnicu uz rijeku Zrmanju na potezu od Obrovca do ušća Krupe te obnoviti gradski autobusni kolodvor, istaknuli su Mijić i Anić. Osim toga, u planu je obnavljanje nekadašnje poslovne zgrade na desnoj strani Zrmanje u središtu Obrovca te uređenje fasada zgrada u gradu na desnoj obali Zrmanje.

Time će, istaknuto je, Obrovac postati uistinu lijep i za život poželjan mediteranski grad, a od svega toga koristi će imati i stanovnici Zelengrada i cijele Bukovice.

Na skupštini kluba "Janko Mitrović" o mogućnostima i potrebi razvitka poljodjelstva govorili su poznati stočari Luka Mitrović Zorko i Nikola Mitrović. O obnovi starohrvatske, srednjovjekovne utvrde na uzvisini ponad Zelengrada govorio je Ivan Mitrović, član zelengradskog kluba iz Rijeke.

- U tijeku je dogovor s Ministarstvom kulture, rekao je Mitrović, posebno o spašavanju samostojećeg zida utvrde Zelengradina iz 4. stoljeća čiji su ostatci uočljivi i danas. Nakon toga će se pristupiti obnovi starohrvatskih kuća zvanih "bunja" čiji su temelji s ostatkom dvorišta vidljivi i danas. Na jučerašnjoj skupštini Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" osnovan je i Centar za razvoj civilnog društva i promicanje moralnih vrijednosti na čelu kojega je Živko Olujić. Članovima kluba, uzvanicima i mještanima Zelengrada predstavljena je i knjiga "Opći akti trgovačkih društava", autora mr. sci. Marijana Mitrovića. Ovo je, inače, njegova peta po redu knjiga od kojih je ona "Bukovicom i Ravnim kotarom" već doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.

Iduće godine obilježava se 10. obljetnica djelovanja Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada kada će, po riječima Marijana Mitrovića biti upriličeno niz kulturnih manifestacija, izložbi slika, otvaranje etnografske zbirke s izvornim bukovačkim nošnjama, okrugli stol o ruralnom razvitku i, uz pučko veselje, prezentacija rukotvorina i izvornih proizvoda Bukovice.

Share this post


Link to post

Promocija bukovačke baštine

Piše: Ante Vidović

Извор: Задарски лист, 30.08.2009.

Zaljubljenici u Zelengrad i bukovački kraj mogli su uživati i u gastronomskoj deliciji, pečenom volu

Velikom feštom u Zelengradu obilježena je u nedjelju devete obljetnicu od osnutka Zavičajnog kluba Janka Mitrovića i 396 obljetnicu rođenja Janka Mitrovića. Događaj održan u Domu kulture Janko Mitrović je kao i ostalih godina privukao veliki broj simpatizera kluba i zaljubljenika u bukovački kraj.

- Naš cilj je promocija kulture, da napravimo etnografsku-zavičajnu zbirku koja bi bila jedna trajna vrijednost i formiranje manje knjižnice, sve naravno uz zajedničko obiteljsko i prijateljsko druženje, rekao je Marijan Mitorvić, jedan od čelnih ljudi Zavičajnog kluba Janko Mitrović koji broji oko tri stotine članova.

Zavičajni klub Janko Mitrović nosi ime po velikom uskoku, harambaši.

- Janko Mitrović je bio otac čuvenoga Stojana Jankovića. Janković je dobio prezime po ocu Janku Mitroviću. Međutim to je kroz povijest izblijedjelo, što nije u redu i mi to želimo popraviti. Stojan Janković poput oca bio je poznati harambaša na ovim prostorima, dva puta je oslobodio Obrovac od Turaka i ostala veća mjesta u okolici.

U sklopu obilježavanja obljetnice Tomislav Marijan Bilosnić, književnik i slikar, predstavio je izložbu slika «Duhovi sa zadarskog foruma», koja je već, s velikim zanimanjem, bila otvorena u Zadru, Ninu i Obrovcu. Podsjetimo kako je Bilosnić lani upriličio izložbu fotografija «Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice». I ove godine u Zelengradu se pekao vol i spremali drugi specijaliteti. Na sportskom planu organiziran je turnir u balotama i nogometna utakmica s krpenom loptom.

Share this post


Link to post

Рекао бих, да и овај текст спаду у културу Зеленграда. Текст је објављен у српским Вечерњим новостима не баш далеке 2006. Па, прочитамо шт ту пише:

НАСЛОВ: Uspomene i skulpture ne gore

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: 19. jun 2006. 18:13

R. ANDRIĆ

Uoči Svetskog dana izbeglica, sa Krajišnicima koji su pod miškom doneli i svoju umetnost. Drvorezbar Stevan Olujić Dobre svoj Zelengrad pronašao na Zlatiboru, a među radovima koje je izložio u Muzeju "Staro selo" i četiri u oluji nagorele skulpture

SIROGOJNO - Zelengrad posred Zlatibora! Tako je, u subotu, bilo u Sirogojnu. U etno-selo, muzej pod nebom Zlatibora, sazdan da sačuva odgovore na pitanja: ko smo, šta smo i gde smo - stigli Krajišnici.

U njihovima glavama - “oluja od pitanja”, huči glasnije nego vetar kroz zlatiborske borove: zašto pod tuđim krovom tražimo svoj, zašto je pod našim krovom neko tuđi? Zašto?...

Ta su pitanja Stevanu Olujiću Dobri, drvorezbaru iz Zelengrada, odavno skinula osmeh sa lica. “Rezbari” svoju sedamdeset četvrtu, već, a još traga za odgovorima na ona pitanja. I svaka skulptura u drvetu, izložena u Galeriji Muzeja “Staro selo” u Sirogojnu, postavlja ista pitanja.

Neki stariji Krajišnici, kao Stevanov “djed Sretko, drvorezbar”, znali su odgovore… I - gle: već na prvoj strani kataloga sa Dobrinim delima, dve slike: na jednoj - Dobre, na drugoj njegov deda Sretko. Dobre - bez osmeha na licu, Sretko - nasmejan, vedar i, vidi se, krajiški bodar! Bolje je, nekada, Krajišnicima bilo, “i za onih ratova, za siromaštva i bede, za…” Između njihovih slika - fotografije alata umetnika drvorezbara: zbog tog se alata i umeća koje je deda preneo ne unuka - i ne može reći da je Dobre samouk drvorezbar. A, jedini je bio, još za one Jugoslavije, član Udruženja likovnih umetnika Hrvatske - kao narodni samouki umetnik: čobanin - a samostalni umetnik!

I cenilo se njegovo delo: izložbe u Zagrebu, Beogradu, Riđici, Benkovcu, Kninu… U Obrovcu - bila stalna postavka njegovih dela.

Bila.

Bile, pred “Oluju”, i četiri skulpture u drvetu, preteške da se ponesu u vremenima kada se samo glava mogla nositi. Sakrio ih u neku pećinu, gde su i drugi Krajišnici svoje dragocenosti od pljačkaša krili. A pljačkaši - sve to sirotinjsko blago popalili.

Tri godine kasnije, kada je Dobre uspeo da se vrati i vidi - šta je od zavičaja ostalo, našao, u onoj pećini, svoje nagorele, ali - neizgorele skulpture. I njih je u Sirogojnu izložio.

Iz pećine - na sunce izneo, žuljevitim i čvornovatim prstima dugo ih gladio i milovao. Zlatiboru i Zlatiborcima podario.

PEVATI ILI TUGOVATI

KRAJIŠKA se pesma orila Sirogojnom i Zlatiborom. “Velebitski vragolani”, trojica njih, glasniji bili od znatno brojnijeg užičkog pevačkog društva, Era. Zašto?! Erama je “valjalo čuti se” - samo do Užica, a gde je Velebit, ej! Zelengrad i njega sa Zlatibora doviknuti! I jednima i drugima - pomogla glasom svojim zavetnim - Svetlana Spajić iz Loznice. Tako pevati, a tugovati, zar se i to može?

Share this post


Link to post

КАМЕНА СА РАМЕНА 1974. У ЗЕЛЕНГРАДУ

Посуђено од наших комшија медвиђара, надам се да нам неће замерити!

Што мислите који је ово делија у црвеној мајици, који "завитлава" камен у даљаве.

То је наш Боби, делија из оних времена... Данас Боби живи у Бањалуци, професор је у једној бањалучкој школи.

Share this post


Link to post

Надам се да се одбор Зеленград (више људи) неће љутити што смо овај видо пренели на место где припада.

Задњи пост, који је Одбор Зеленград написао на темама Зеленграда је био тачно: 16.6.2009. године. Значи, прошло је више од две године дана да одбор зеленград није положио све рачуне у вези обнове цркве у Зеленграду, Зашто?

Овај видео је добро направљен, бар што се мене тиче.

odbor zelengrad/2009

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this