mr.proper

Srpski dobrovoljci iz LIKE

Recommended Posts

GEOGRAFSKI RAZVOJ POJMA LIKA

Ono sto geografski cini Liku zapravo se geografski sastoji od tri regije,a to su Lika,Krbava i Gacka.Ime Lika je kasnije nametnuto i ostalim regijama i tako postala jedna celina.Tome ja svakako doprinela administrativna podela.Narod je Liku razlicito delio.Ustalila se podela na gornju ili severnu-oko Otocca,srednju oko-Gospica i juznu oko-Gracaca.Ova podela je vise bila u opticaju do drugog sv.rata.Posle 1945 ove celine su postale znatno blize zbog bolje saobracajne povezanosti.

Lika je smestena u planinskom delu, od Jadranskog mora je odeljena planinom Velebit dugom preko 150km, a od rubnog panonskog prostora je izdvojena planinskim masivom Velike i Male Kapele dugim oko 100km.

Share this post


Link to post

Srpski narod se vec krajem 13 v,spominje i na prostoru Like i to pretezno kao vojne posade .postoje istoricari koji tvrde da su na tom prostoru bili i ranije,od doseljavanja Slovena.

veca koncentracija Srba na prostoru Like nastaje krajem 14v. Kao sto je poznato turska osvajanja Balkanskog poluostrva izazvale su velike migracije Srba na sever i severo-zapad.

Kad su Turci poceli ozbiljnije da ugrozavaju Ugarsku,njihovi vladari su podsticali iseljavanje srba na njihovu teritoriju,i naseljavali ih i ukljucivali u svoj odbrambeni sistem.tako je kral Matija korvin u drugoj polovini 15v, primio veliki br.Srba,a deo i na prostoru Like.

Padom Srbije,Bosne i porazom hrvatske vojske na Krbavskom polju 1493,Lika je bila u potpunosti otvorena za Turske upade.posle pobede Turaka na Mohacu 1520, najveci deo Like dolazi pod Tursku vlast,osim delova oko Otocca i Brinja.

Svoj centar u lici Turci su uspostavili u Udbini.To je uslovilo da su Srpske seobe narocito tokom 16v, nastavljene a Srbi u vecim ili manjim grupama nastanjuju u pogranicnim delovima jos neosvojenih austrijskih teritorija.

Od tih doseljenika su formirane i uskocka jedinice.tu se pre svega misli na Senjske uskoke.Kao sto je poznato,doseljeno srpsko stanovnistvo je austriska vlast smestila u pogranicne krajeve.tako su skupine Srba smestene u okolini Otocca,brinja i Senjada brane granice od Turaka.Turske jedinice, narocito akindzije stalno su upadale u neosvojene prostore,pljackale,palile i odvodile stanovnistvo.Da bi logisticki izdrzavali Tursku vojsku ,ali i za ostale potrebe,Turci naseljavaju u Liku Srbe koji su imali pre svega pomocne vojnicke obaveze.tako su Srbi s jedne strane bili pod turcima i u neposrednom dodiru sa Srbima Otocca ,Brinja koji su vec od ranije bili ukljuceni u austrijski odbrambeni sistem.

:wink:

...nastavice se!!!

Share this post


Link to post

Austrijski vladari su pogranicne zemlje,medju kojima i deo Like , koje su duzi vremenski period bile Turske,direktno potcinili austrijskoj vojnoj vlastiu Becu i na tom prostoru organizovale Vojnu Krajinu!!Sam austrijski vladar nije imao dovoljno jeftine i hrabre vojske da ucvrsti granicu,pa su mu bili potrebni Srbi.Tako se desilo da se Srbi nasele oko Otocca i Brinja,na teritoriju Habzburske drzave,a gotovo istovremeno Turci naseljavaju Srbe u Liku i Krbavu,odnosno svoje pogranicne krajeve-Tursku Krajinu.Naseljavanje Srba na teritoriju Like je omogucilo direktan kontakt sa austrijskim i mletackim vlastima.

Austrijske vojne vlasti podsticu doseljavanje i prebegavanje Srba sa turskih teritorija na krajisko podrucje,mada je bilo i slucajeva da ih austrijske vojne cete i prisilno prevedu na svoju teritoriju.vojnicki su ih organizovali i od njih stvarali Krajiski odbrambeni sistem.Naselili su ih narocito u proplaze i klance da budu prepreka turskim prodorima.

Srbi-granicari su skupo placali svaki turski upad svojom krvlju.Tako su se u licki deo vojne krajine doselile tokom 16 i 17 v,brojne skupine i grupe Srba.Posebno se izdvaja velika tzv.Uskocka grupa koja se tokom 17v uselila u Licku dolinu.

Treba istaknuti da vec tokom 17v,posle koliko toliko snosljivih odnosa izmedju Austrije i Turska ,srbi vise nisu bili otrebni pa ni pozeljni na ovoj teritoriji.Konaca razmestaj Srpskog stanovnistava u Lici desio se posle Beckog rata 1689.Krajiske cete i komandanti sa srbima -krajisnicima ,upadaju u turski deo Like i pale kuce vise hiljada Srba(Vlaha),narocito onih koji nisu stali na austrijsku stranu.tako su stradale kuce Srba koji su ziveli pod Turskom vlascu vise stotina god.Deo stanovnistva je presao na stranu austrije i sklonio se u zbegove oko Otocca i brinja,gde su bili u logorima cekajuci ishod rata.

Zapravo Krajiske cete su zurile da zauzmu sto veci deo Like koja je s druge juzne strane oslobodjena pod vodjstvom poznatih srpskih uskockih junaka Jankovic Stojana i Smiljanic Ilijekoji su dosli sa mleteckih teritorija.

Po zavrsetku Beckog rata Lika je naseljena po drzavnim potrebama ,i interesima katolicke crkve.Jos pre Beckog rata mnoge grupe srba,narocito one malobrojnije su nestajale u katolicizmu ili unijacenju.Najpre su nestajale one grupe u krajevima gde nije bilo dozvoljeno dolazak pravoslavnom svestenstvu,kao ni izgradaja pravoslavnih crkava.Tako su nestali Srbi oko Jurjeva u Senjskoj drazi,oko Novoga itd.Zavrsetkom Beckog rata Lika je oslobodjena od Turaka.Muslimansko stanovnistvo uglavnom napusta Liku,ili je prekrstano od strane popa Marka Mesica.Tada je juzna Lika planski naseljavana, u nju dolaze Srbi iz okoline Otocca i Brinja kao i iz Dalmacije.Srbima koji su pobegli dok j vodjen Becki rat ,povratak nije dozvoljen.Odredjene bolje zemlje oko Gospica ,Perusica i Otocca planski su naseljavane katolickim stanovnistvom.Vodjeno je racuna da se razbiju vece Srpske enklave koliko je god to bilo moguce,a da istovremeno ne ugrozi odbrambeni sistem carevine,jer katolika nije bilo dovoljno.

To je nadomesteno tako sto je nemali broj Srba pokatolicen.Srbi se zapravo pomeraju ponovo na prve borbene linije,to jest na granicu Austrije i Turske.Tako je u istocni deo Like naseljen najveci deo Srba(oko Lapca i Korenice).

:wink:

Share this post


Link to post

Srbi su na lickom prostoru bili stalno na udaru Katolicke crkve,a narocito velika opasnost je dolazila od Senjske biskupije koja je u svojoj neposrednoj okolini uspela sve Srbe preobratiti u katolicizam.Lika je naseljavana sa katolickim stanovnistvom uglavnom onim koje je bilo srpskog porekla, a koje je na nekim drugim prostorima ranije pokatoliceno.Na ovim prostorima Srbima nije bilo nikad lako,tako je bilo sve do njihovog gotovo potpunog nestanka,odnosno poslednje decenije 20veka.

U 19v i pocetkom 20v,u Podvelebitskoj zoni je najsnaznije ukorenjena politika netolerancije prema Srbima i pravoslavlju.Na ovom prostoru je stasala vecina ideologa odnosno nosioca takve politike.Iz ovog regiona potice i "otac svih hrvata" dr.Ante Starcevic.Ovde je imao veliku podrsku i njegov nastavljac,Josip Frank-osnivac Frankizma-preteca ustasa.Na prostoru Gacke doline je rodjen austro-ugarski general Stjepan Sarkotic,jedan od prvih osnivaca ustaske organizacije,a u prvom svetskom ratu komandant 42.hrvatske vrazjedivizije-koja je izvrsila najvece zlocine u Srbiji.1914god.

Sa ovih prostora (krivi put),potice i ustaski poglavnik Ante Pavelic.U Lici je stasao ideolog ustastva Mile Budak,poznat po lansiranju zloglasne teorije "tecinu pobiti,trecinu poktstiti,trecinu iseliti",kao i Delko bogdanic,Mile Mesic, Jure Fransetic, Jurica Frkovic, Ivica Prpic, Braco Tomljanovic...

:wink: :wink: evooo meee!!!

Share this post


Link to post

Srpski dobrovoljci iz Like

Iz navedenog se vidi da na lickom prostoru srpskom narodu nikad nije bilo lako.Odrzavala ga je svest o nacionalnoj i verskoj pripadnosti zbog cega su dugo odolevali raznom napadima.Velika iskusenja dozivljavaju kada Austro-ugarska 1914 napada Srbiju,a krajiske Srbe povede u rat na svoju maticnu zemlju.Svaki protest i negodovanje protiv takve politike je zestoko kaznjavan,nijese imalo milosti ni prema zenama i deci.

Kao i drugi srpski etnicki prostori i lika je dala veliki br.dobrovoljaca za Srpsku vojsku u prvom sv.ratu.

U sastavu srpskih snaga na Solunskom frontu bile su dobrovoljacke jedinice u kojima je samo iz Lickog sela Divosela bilo 114 dobrovoljca,a iz sela Vrepca,Pavlovca i Zavidja 154 dobrovoljca.Zbog vise od 700 srpskih dobrovoljaca gradic Korenica je dobio kao nagradu 1924god.gimnaziju i bolnicu,sto je bilo velika stvar za srpski narod ove regije koja je bila pasivna odnosno nerazvijena.

Kraljevina SHS ,obavezala se da im dodeli zemlju ,sto nije moglobiti izvedeno odjednom.Tako su srpski dobrovoljci iz Like i njihove familije odlazile u Vojvodinu,Slavoniju,Kosovo i Metohiju i Makedoniju u etapama.Deo dobrovoljaca je uzeo zemlju i iselio se,deo se nije uspeo iseliti na dodeljenu zemlju,zbog toga sto ih je zatekao 2 sv.rat,kao sto je slucaj sa Pancevacim ritom.Deo uzima za kompenzaciju ponudjene obveznice sto je isplaceno delimicno,a najveci deo nije ni uspeo de dodje na red da dobije kompenzaciju ni u obveznicama.

Prema podatcima koji nisu kompletni najvise srpskih dobrovoljaca je dobilo zemlju u Vojvodini. Najvece selo lickih dobrovoljaca je Karadjordjevo u Banatu.Trenutno su nedostupni podatci o srpskim dobrovoljcima iz like koji su dobili zemlju u Slavoniji ,Makedoniji,Kosovu i Metohiji.

Pokusace se prezentirati postojeci podatci po administrativnim jedinicama koje su do 1991god bile opstine u Lici,a to su Gospic,Gracac,Donji Lapac,Korenica,Otocac.

U okviru opstine Gospic nalazi se nekadasnji srez Perusic sa svojim opstinama.U okviru opstine Korenica je nekadasnji srez Udbina sa svojim opstinama.U okviru opstine Otocac je nekadasnji srez Brinje sa svojim opstinama,kao i opstina Vrhovine.U okviru opstine Donji Lapac je Srb.

Share this post


Link to post

PREGLED srpskih dobrovoljaca iz Like po opstinama

Opstina Gospic

1)Babic Stojan Djurdjov,Vrebac

2)Basaric Janko Dmitrov,Barlete

3)Basaric Jovo Vasin,Barlete

4)Basaric Jovo Milankov,Vrebac

5)Basaric Mane Nikolin,Barlete

6)Basaric Stevan,Stankov,Divoselo

7)Basaric Stojan Danin,Mogoric

8)Basaric Tomo Jovanov,Mogoric

9)Basic Milos Ilijin,Pocitelj

10)Basic Todor Mihajlov,Pocitelj

11)Bjegovic Dmitar Nikolin,Divoselo

12)Bjegovic Mitar Stevanov,Divoselo

13)Bjegovic Jovan Dmitrov,Divoselo

14)Bjegovic Jovan Simin,Divoselo

15)Bjegovic Luka Manin, Divoselo

16)Bjegovic Luka Petrov, Divoselo

17)Bjegovic Nikola Stevaniv,Divoselo

18)Bjegovic Tomo Manin,Divoselo

19)Bogdanovic Aleksa Aleksin,Vrebac

20)Bogdanovic Djoko Lukin,Gospic

21)Bogdanovic Luka Simin,Vrebac

22)Bogdanovic Milan Isin,Vrebac

23)Bogdanovic Milan Kojin,Vrebac

24)Bogdanovic Petar Aleksin,Vrebac

25)Bogdanovic Rade Mihajlov,Vrebac

26)Bogdanovic Sava Tanasijin,Vrebac

27)Bozic Djukan Stevanov,Vrebac

28)Borak Djuro Milanov,Mogoric

29)Boric Milos Ilijin,Mogoric

30)Budimir Djuradj Ilijin,Zrmanja

p.s.izvinjavam se unapred zbog eventualnih gresaka u tekstu ili prilikom prekucavanja!

Spiskovi su iz "Dobrovoljackog glasnika" br.20, Novembar 2002god.

:wink:

Share this post


Link to post

Ja sam iz Banatskog Karadjordjeva....

Selo je nastalo 1920 godine i od tada pa do dan danas u selu zive pretezno Licanin(oko 95 %)...

Inace pored Banatskog Karadjordjeva , u Vojvodini ima jos sela gde zive Licani...

Pomenuto Banatsko Karadjordjevo,Aleksandrovo(pola Lale-pola Licani),Banatsko Visnjicevo,Velebit,Backi Gracac,Backi Brestovac,Prigrevica i naravno jos dosta sela gde u vecoj ili manjoj meri zive Licani!

Naravno treba pomenuti i Apatin,u kom pretezno zive Licani...

Sledeci put cu Vam ostaviti vise informacija o Banatskom Karadjordjevu i o poreklu ljudi u tom selu!

Share this post


Link to post

31)Bukarica Ilija Nikolin,Divoselo

32)Bukarica Maksim Bozin,Divoselo

33)Vranes Ignjatije Dmitrov,Barlete

34)Vranes Ilija Jovanov,Ljutaca

35)Vracar Marko Spirin,Medak

36)Vracar Stevo Spirin,Medak

37)Vrkic Bozo Manojlov,Mogoric

38)Vrkic Ilija Jovin,Mogoric

39)Vujanovic Milos Ilijin,Divoselo

40)Vukelja Mile Stevanov,Siroka Kula

41)Vujnovic Milos Petrov,Citluk

42)Vujnovic Iso D,Divoselo

43)vujnovic Mile Vasin,Siroka Kula

44)vujnovic Mile Jovanov,Divoselo

45)Vujnovic Milos Lukin,Divoselo

46)Vujnovic Nikola ,Divoselo

47)Vuletic Dane Djukanov, Medak

48)Vuletic Isak,Medak

49)Vuletic Milan Milanov, Mogoric

50)Vuletic Djukan Dmitrov,Medak

51)Vurdelja danilo Milin,Mogoric

52)Vuckovic Djuro Jovin,Raduc

53)Gagulic Stevan Ilijin,Siroka Kula

54)Gledic Dane Micin,Kosinj,

55)Glumac Novak Vasin,Raduc

56)glumicic Mile Nikolin,Klenovac

57)Graovac Vaso Tanasijev,Vrebac

58)Graovac Djuro Danin,Vrebac

59)Graovac Djuro Dmitrov,Vrebac

60)graovac Ilija Lukin,Vrebac

61)Graovac Jovan Tanasijev,Vrebac

62)Graovac Luka Pavlov,Vrebac

63)Graovac Milan Todorov,Vrebac

64)Graovac Milos ,Vrebac

65)Graovac Nikola Isin,Vrebac

66)Graovac Savo Tanasijev,Vrebac

67)Grubic Mane Petrov,Vrebac

68)Grubic Nikola Petrov,Vrebac

69)Grubisic Vaso Danin,Raduc

:wink: dodajte sta god imate,sto vise to bolje!!

Share this post


Link to post

70)Dejanovic Djuro Danin,Raduc

71)Dejanovic Mitar Milin,Raduc

72)Dejanovic Mane Isin,Siroka Kula

73)Dejanovic Mile Stanisin,S.Kula

74)Dejanovic Simo Isin, Raduc

75)Dejanovic Savo Pavlov,Raduc

76)Dimic Bozo Maksimov,Ostrvica

77)Dimic Djordje Vasin,Ostrvica

78)Dimic Jovan Draganov,Ostrvica

79)Dimic Luka Djurin,Ostrvica

80)Dimic Marko Milin,ostrvica

81)Dimic Mile vasin, Ostrvica

82)Dimic Nikola Aleksin,Ostrvica

83)Dimic Rade Milosev,Ostrvica

84)Dimic Todor Jovanov,Ostrvica

85)Dimitrovic Mane Jandrijin,Siroka Kula

86)Dimitrovic Milan Manin, S.Kula

87)Dimitrovic Nikola Djurin, S.Kula

88)Dobrijevic Paja Ivanov,Gospic

89)Dobrota Dusan Milanov, Vrebac

90)Dobrota Jovan Isin, Vrebac

91)Dobrota Luka milanov,Vrebac

92)Draganic Jovan Danin,Medak

93)Dragas Janko Todorov,Divoselo

94)Dragas Luka Dmitrov, Divoselo

95)Dragas Mile Jovanov,Divoselo

96)Dragosavac Bozo Filipov,Vrebac

97)Dragosavac Dmitar Tomin,Vrebac

98)Dragosavac Jovo Tanasijev,Vrebac

99)Dragosavac Mile Petrov,Vrebac

100)Dragas Nikola Budin,Bunic

101)Drezgic dane Jovin,Stikada

102)Drezgic Jovo Savin,Stikada

103)Drezgic Danilo Markov,Stikada

104)Drezgic Nikola Ilijin,Stikada

105)Drezgic Rade Lazarov,Stikada

:wink:

Share this post


Link to post

106)Djakovic Damjan Radin,mogoric

107)Djakovic janko Tomin,Mogoric

108)Djakovic Jovo Tomin,Mogoric

109)Djakovic Mile Danin,Mogoric

110)Djakovic Nikola Ilijin,Mogoric

111)Djakovic Tomo Nikolin,Mogoric

112)Zigic Dane Lazin,Siroka kula

113)Zigic Iso Milin,S.Kula

114)Zigic Marko Nikolin, S.Kula

115)Zigic nikola,S.Kula

116)Zunic Mile Petrov,S.Kula

117)Zunic Paun,S.Kula

118)Zagorac Dimitrije Bozin,medak

119)Zagorac Jovo Dimitrov,Medak

120)Zagorac Jovo Stevanov,Medak

121)Zagorac Jovo Ilijin,Brezik

122)Zagorac nikola Ilijin,Brezik

123)Zastavnikovic Nikola Todorov,S.Kula

124)Zobenica Dmitar Jovanov,Ostrovica

125)Zoric Stevo Djordjev,Osredci

126)Zoroja Dmitar Milanov,vrebac

127)Zoroja Milan Bozin, Pavlovac

128)Zoroja Nikola Lukin,Pavlovac

117)Zunic Paun,Siroka Kula

Share this post


Link to post

129)Ivancevic Dane Jovanov,Pocitelj

130)Ivancevic Ilija Danin,Pocitelj

131)Ivancevic Ilija Mijin,pocitelj

132)Ivancevic Ilija Milanov,Pocitelj

133)Ivancevic Mile danin,Pocitelj

134)Ivancevic Mitar Milin,Pocitelj

135)Ivancevic Nikola Danin,Pocitelj

136)Ivancevic Nikola Jovanov,Pocitelj

:wink:

Share this post


Link to post

137)Ivkovic lazar Radin,Pocitelj

138)Ilic Pero Milin,Mogoric

139)Javorina Mile Vasin,kosinj

140)Javorina Petar Danin, Studenci

141)Janic Bozo Milin ,Citluk

142)Janic Dmitar Dimitrijev,Citluk

143)Janic Jovan Savin,Citluk

144)Janic Todor Stevanov, Citluk

145)Jelic Ilija Stevanov,S.Kula

146)Jelic Jovo Lazin,S.Kula

147)Jelovac Mile Petrov,Medak

148)Jerkovic Bozo Nikolin,Divoselo

149)Jerkovic Dmitar Bozin,Divoselo

150)Jovic Janko Todorov,Divoselo

151)Jovicic Djuro Djordjev,Kukljica

152)Jurasovic Mile Petrov,Medak

153)Kalinic Marko Jovanov,Raduc

154)Kalinic Rade Dmitrov,Raduc

155)Kekic Ilija Petrov,Lipe

156)Kekic Milos Djukanov,Lipe

157)Kenjalo Stevan Jovanov,Drenovac

158)Knezevic Trifun,S.Kula

159)Kovac Vaso Dmitrov,S.Kula

160)Kovac Petar Milin, S.Kula

161)Kovac Petar nikolin,S.Kula

162)Kovac Savo Bozin,S.Kula

163)Kovac Stanko Bozin,S.Kula

164)Kokotovic Dusan Ilijin,Kosinj

165)Kokotovic Ilija Vujin,Krs

166)Kokotovic Mile Damjanov,Lipovo Polje

167)Konjevic Dane Nikolin,Drenovac

168)Konjevic Rade Nikolin,Drenovac

169)Konjevic Stanko Pavlov,Drenovac

170)Konjevic Stojan Petrov,Raduc

171)Konjevic Dmitar Petrov,Vrebac

172)Konjevic savo Petrov,Vrebac

173)Korica Blagoje Milin,Mogoric

174)Korica blagoje Cirin,Mogoric

175)Korica dane Jankov,Mogoric

176)Korica Djuro Pavlov,Mogoric

177)Korica Jovan Danin,Mogoric

178)Korica Jovo dimitrijev,Mogoric

179)Korica Jovo Simin,Mogoric

180)Korica Jovo Stevanov,Mogoric

181)Korica Luka Simin,Mogoric

182)Korica Milan Bozin ,Pocitelj

183)Korica Nikola Vasin,Mogoric

184)Korica Nikola Milin,Mogoric

185)Korica Savo Danin,Mogoric

186)Korica Stevan Bozin,Mogoric

187)Korica Stevo Stojanov,Mogoric

:wink:

Share this post


Link to post

188)Kosanovic dane Vasin,S.Kula

189)Kravic Dane Jovin,Mogoric

190)Kravic Dane Petrov,Mogoric

191)Kravic Jovan Damjanov,Mogoric

192)Kravic Stevan Petrov,Mogoric

193)Kravic Predrag Petrov,Smiljan

194)Kravic Bozo,Citluk

195)Kravic Mitar Bozin,Vrebac

196)Kravic Ilija Savin,Citluk

197)Kravic Janko Stevanov,Citluk

198)Kravic Jovan Lukin, Citluk

199)Kravic Marko Bozin,Vrebac

200)Kravic Nikola Tomin,Vrebac

201)Kravic Sava Petrov,Vrebac

202)Kravic Simo Jovin,Vrebac

203)Krancevic Petra Pilipov,Ostrovica

204)Krickovic Mile Jovanov ,Mogoric

205)Krickovic Spasoje Bozin,Mogoric

206)Krickovic Josip Josipov,Karlobag

207)Krnjajic Budimir Todorov,Medak

208)Krnjajic Stojan Todorov,Mogoric

209)Kupresanin Djuro Pilipov,Medak

210)Kupresanin Iso Nikolin,Medak

211)Kupresanin Jovo Mihajlov,Medak

212)Kupresanin Jovo Pavlov,Medak

213)Labus Dane Stevanov,velika Popina

214)Lazic Janko Mitrov,Barlete

215)Laskovic Ilija Savin,Pocitelj

216)Lukic Djuro Bozin,Divoselo

217)Ljubojevic Milan Simin,Pocitelj

218)Ljubojevic Nikola perin,Pocitelj

219)Ljubojevic Pajo Nikolin,Pocitelj

220)Ljubojevic Petar Milanov,Pocitelj

221)Ljubojevic Stevo Nikolin,Pocitelj

222)Ljustina Nikola Nikolin,Medak

223)Ljustina Nikola Perin,Medak

224)Ljustina Petar Nikolin,Medak

:wink:

Share this post


Link to post

225)Maljkovic Stanisa Lukin,Mogoric

226)Mandaric Jovo Djurin,Vrebac

227)Mandaric Marko Radin,Vrebac

228)Mandaric Milan Isakov,Vrebac

229)Mandaric Mile Jovanov,Vrebac

230)Mandaric Milan Petrov,Vrebac

231)Mandaric mile Jovin,Vrebac

232)Mandaric Mile Lazin,Medak

233)Mandaric Nikola Vasin,Vrebac

234)Mandaric Nikola lukin,Vrebac

235)Mandaric Simo,Vrebac

236)Mandaric Djuro Mijin,Vrebac

237)Mandic Djuro Mihajlov,vrebac

238)Mandic Milan Dmitrov,Vrebac

239)Maodus Djuro Ignjatijin,Medak

240)Maodus Ilija Tanasijev,Medak

241)Maodus Jakov DJukanov,Medak

242)Maodus Mihajlo Stevanov,Medak

243)Maodus Milos Danin, Medak

244)Maodus Nikola Milin,Medak

245)Maodus Petar Milin,Medak

246)Maodus Stevo,Nikolin,Medak

247)Maodus Todor Djukanov,Medak

248)Margaretic Janko Stojanov,Medak

249)Maric Djuro Lukin,Medak

250)Maric Ilija Ilijin,Siroka Kula

251)Marunic Vaso djurin,Medak

252)Marunovic Mile Tanasijev,Medak

253)Matic Dusan Dmitrov,Divoselo

254)Matic Jovan Dmitrov,Divoselo

255)Matic Jovan Obradov,Divoselo

256)Matic Stevan Dmitrov,Divoselo

257)Milekic Danilo Milan,raduc

258)Milekic savo tomin,Raduc

259)Mileusnic Mile Lukin,S.Kula

260)Mileusnic Mico Danilov,S.kula

261)Mileusnic Nikola Dmitrov,S.Kula

262)Mileusnic Petra Aleksin.S.Kula

263)Mileusnic Petar Nikolin,S.Kula

264)Mileusnic Stevo Danin,S.Kula

:wink:

Share this post


Link to post

265)Milosavljevic Ilija Petrov,Siroka Kula

266)Milosavljevic Mane Pajin,S.Kula

267)Milosavljevic Mile Acimov,S.Kula

268)Milosavljevic Nikola Stevanov,S.kula

269)Milosavljevic Stevan Todorov,S.Kula

270)Milojevic Milos Dmitrov,mogoric

271)Milojevic Tomo Mihajlov,Mogoric

272)Miljanovic stevo Ilijin,S.Kula

273)Mitrovic Pane Ilijin,S.Kula

274)Mikic Mile Danin,Medak

275)Mikic Stojan Jovanov,Medak

276)Miscevic Danilo Milin,Pocitelj

277)Miscevic Janko Pantin,Pocitelj

278)Miscevic Jovan Danin,Raduc

279)Miscevic Luka Markov,Vrebac

280)Miscevic Mihajlo Pavlov,Pocitelj

281)Mrkailo Jovan Petrov,Raduc

282)Munjas Ilija Petrov,Raduc

283)Narancic Dusan Djurin,Vrebac

284)Niksic Jovan Dmitrov,Barlete

285)Novakovic Gavrilo Simin,Vrebac

286)Novakovic Luka Macin,Vrebac

287)Novakovic Mile Petrov,Djukovac

288)Novakovic Milos Tanasijev,Vrebac

289)Novakovic Todor Tanasijev,Vrebac

290)Njegovan Nikola Milin,Pocitelj

291)Obradovic Branko Stevin,Mogoric

292)Obradovic Dimitrije Blagoje,Divoselo

293)Obradovic Ilija Tanasijev,Divoselo

294)Obradovic Janko Jovanov,Divoselo

295)Obradovic Janko Josipov,Divoselo

296)Obradovic Mile Pantin,Divoselo

297)Obradovic Pavao Savin,Divoselo

298)Odanovic Lazar Savin,S.Kula

299)Odanovic Petar Todorov,S.Kula

300)Oklobdzija Jovo Djurdjev,Medak

301)Oklobdzija Marko Jovanov,Medak

302)Oklobdzija Spiro Maksimov,Medak

303)Oreskovic Ivan,S.Kula

304)Orlovic Stevan kojin,Papuca

Share this post


Link to post

305)Pavelic Ilija Jurjev,Gospic

306)Pavlica Jovan Isin,Pocitelj

307)Pavlica Jovan Jankov,Pocitelj

308)Pavlica Mirko Pilipov,Pocitelj

309)Pavlica,Milis,Pocitelj

310)Pavlica Nikola M,Pocitelj

311)Pavlica Petar Danilov,Pocitelj

312)Panjevic Luka Jankov,Vrebac

313)Panjevic Nikola Dmitrov,Vrebac

314)Paripovic Djuro Budin,Kosinj

315)Pejnovic Jovan Vujin,Raduc

316)Petkovic Stevan Mirkov,Kulic

317)Petric vojo Miletin,Studenci

318)Petric Ilija milanov,Studenci

319)Petric iso danin,Studenci

320)Petric Dimitrije Miletin,Studenci

321)Petric Mojsije Todorov,Studenci

322)Petric nikola Naumov,Studenci

323)Petric Petar Gajin,Studenci

324)Pjevac Ilija Nikolin,Citluk

325)Pjevac Jandre Todorov,Citluk

326)Pjevac Mile Todorov,Citluk

327)Pjevac Mitar Jandrin,Citluk

328)Plecas Vaso Simin,Divoselo

329)Plecas Ljubomir Djukanov,Divoselo

330)Plecas anojlo Damjanov,Divoselo

331)Plecas Pavle Jankov,Pocitelj

332)Plecas Pavle Pavlov,Pocitelj

333)Plasa Tomislav Andrijin,G,Kosinj

334)Potkonjak Dmitar Milin,Ornice

335)potkonjak Djuro Djurdjev,divoselo

336)Potkonjak Djuro Stojanov,Divoselo

337)Potkonjak Janko Andrijin,Ornice

338)Potkonjak jovan Markov,divoselo

339)Potkonjak Jovan Pavlov,Ornice

340)Potkonjak Milan Djurin,Divoselo

341)Potkonjak Pavao Milin,Pocitelj

342)Potkonjak Savo Pavlov,Divoselo

343)Polovina Bozo Danin,Ostrovica

344)Polovina Djuro Danin,Ostrovica

345)Polovina Janko Maksimov,Ostrovica

346)Popovic Dimitrije Danin ,Vrebac

347)Popovic Dmitar Jovin,Vrebac

348)Popovic Djuro Markov,Vrebac

349)Popovic Milan Danin,Vrebac

350)popovic Milan Nikolin,Vrebac

351)Potrebic Jovan Nikolin,Medak

352)Potrebic Rade Nikolin,Medak

353)Pocuca Dmitar,Divoselo

354)Pocuca Djordje Jovin,Divoselo

355)Pocuca Iso Todorov,Divoselo

356)Pocuca Stevo Bozin,Divoselo

357)Pocuca Stevo Danin,Divoselo

358)Pavlica Nikola Dmitrov,Pocitelj

359)Pjevac Mitar Jandrin,Citluk

:wink:

Share this post


Link to post

360)Radakovic Bozo Milin,Mogoric

361)Radakovic Dane Damjanov,Mogoric

362)Radakovic Dane Nikolin,Mogoric

363)Radakovic Djuro Jandrijin,Mogoric

364)Radakovic Djuro Nikolin,Mogoric

365)Radakovic Ilija Markov,Mogoric

366)Radakovic Savo Tomin,Mogoric

367)Radakovic Petar Bozin,Mogoric

368)Radasevic Savo jovin,Medak

369)Radmanovic Dmitar nikolin,Ostrovica

370)radmanovic janko Todorov,Ostrovica

371)Radmanovic Petar Markov,Ostrovica

372)Radovic savo Ilijin,Kosinj

373)Radosevic Marko Savin,Pocitelj

374)Radosevic Nikola Todorov,Medak

375)Rajcevic Djordje,Citluk

376)rajcevic Jovan Kostin,Citluk

377)Rajcevic Ljubo Stevanov,Citluk

378)Rajcevic Milos Savin,Citluk

379)Rajcevic Savo Danin,Divoselo

380)Rakic Djuro Nikolin,Siroka Kula

381)Rakic Iso Jovanov,Vrebac

382)Rakic Iso Radin,S.Kula

383)Rakic Mane Mihajlov,S.Kula

384)Rakic Milan Nikolin,Vrebac

385)Rakic Mile Petrov,S.Kula

386)Rakic Mile Radin,S,Kula

387)Rakic Nikola Mihajlov,S.Kula

388)Rakic Nikola Lukin,S.kula

389)Rakic Stevo Dmitrov,S.Kula

390)Rasic Nikola Djurin,Barlete

391)Repac Bozo Isin,S.Kula

392)Repac Djuro Isin,S.Kula

393)Repac Jovo Simin,S.Kula

394)Repac Mile Jovin,S.Kula

395)Rogic Bogdan Djordjev,Pocitelj

396)Rogic Jovo,Pocditelj

397)Rogic Milan Djurin Pocitelj

398)Rogic Stevan Nikolin,Pocitelj

399)Rogic Savo Nikolin,Vrebac

:wink:

Share this post


Link to post

400)Serdar Luka Milin,S.Kula

401)serdar nikola Djukin,S.Kula

402)Serdar Petar Milin,S.kula

403)Serdar Stanisa Djurin,S.Kula

404)Serdar Stanko Ilijin,S,Kula

405)Serdar Stevan Tanasijev,S.Kula

406)Serdar Todor milin,S.Kula

407)Stanic Djuro nikolin,Divoselo

408)Starcevic Anton Ivanov,Pazariste

409)Stoisavljevic Nikola Petrov,Vrebac

410)Sudar Iso Glisin,Ostrovica

411)Sudar Marko Dmitrov,Barlete

412)Sudzukovic Milan Vasin,S.Kula

413)Sunajko Mile Bozin,S.Kula

414)Sunajko Simo Danin,S.Kula

415)Surla Petar Danin,Medak

416)Sudzukovic Ilija Radin,S.Kula

417)Teslic jovo maksimov,Ostrovica

418)Teslic Luka lukin,Ostrovica

419)Teslic Mile Maksimov,Ostrovica

420)Teslic Nikola Isin,Ostrovica

421)Teslic nikola Jankov,Ostrovica

422)Teslic Tomo nikolin,Ostrovica

423)torbica Jovo Radin,Medak

424)Trbojevic djuro nikolin,Kuknjica

425)Trbojevic Dane Ilijin,Kuknjica

426)Tresnjic Jovan Nikolin,Divoselo

427)Tresnjic Petar Vujin,Divoslo

428)Curcic Djuro Isakov,vrebac

429)Curcic Jovo Markov,Vrebac

430)Curcic jovo D.Vrebac

431)Curcic Mane Dmitrov,Vrebac

432)Curcic Mica Isakov,Vrebac

433)Curcic Petar Markov,Vrebac

Share this post


Link to post

434)Ugarak Milan Danin,Vrebac

435)Ugarak Mile Isin,Vrebac

436)Ugarak Stevan (ml) Danin,Vrebac

437)Ugarak Stevan Danin,Vrebac

438)Ugarica Stevo Savin,Kupirovo

439)Uzelac dane Miladinov,Lipovo Polje

440)Uzelac lazar Danin,Pocitelj

441)Uzelac Luka Jandrijin,Vrebac

442)Uzelac Marko Nikolin,Medak

443)Uzelac Milos Jandrijin,Zavodje

444)Uzelac Mile Stevanov,Brezik

445)Uzelac Savo Nikolin,Medak

446)Uzelac Stevan Dmitrov,Medak

447)Uzelac Stevan Milin,Brezik

448)Umiljendic Rade Stevanov,S.Kula

449)Cvijanovic Nikola Markov,Divoselo

450)Ciganovic Jovan Danin,Barlete

451)Ciganovic Savo Nikolin,Barlete

452)Crnkovic Nikola Isin,Vrebac

453)Crnkovic Marko Isin,Vrebac

454)Crnkovic Mane Mihajlov,Vrebac

455)Canak Djuro Lazin,Zrmanja

456)Canak Mile nikolin,S.Kula

457)canak Nikola Lukin,S.Kula

458)Canak Petar Dmitrov,S.Kula

459)Canak Stevo Jovanov,S.Kula

460)Canak todor Savin,S.Kula

461)Cankovic Djuro Dmitrov,Mogoric

462)Covic Bude Radin,S.Kula

463)covic dane Budin,S.Kula

464)Covic Iso Savin,S.Kula

465)Covic Jovan vasin,S.Kula

466)Covic Mile Budin,S.Kula

467)Covic Mane Jandrijin,S.Kula

468)Covic Mile Nikolin,S.Kula

469)Covic Milos Vasin,S.Kula

470)Covic Nikola Petrov,S.Kula

471)Cubrilo Petar Markov,Raduc

472)Cubric Mile Kojin,S.Kula

Share this post


Link to post

476)stakic Vujo Savin,janca

477)Banjeglav Nikola ,Medak

478)basaric marko Isin,Divoselo

479)Basta Mile Miladinov,Lipovo Polje

480)Basta Mile Milojev ,Kosinj

481)Bobic Vasilije Mihajlov,Mlakva

482)Bogdanovic Dusan simin,Vrebac

483)Bogic Nikola Bozin,Smiljan

484)Bogic Nikola Djurdjev,Smiljan

485)Borkovic Petar bogdanov,Mogoric

486)Borcic Jovo Milosev,Trusic

487)Brkic-Joksimovic Pajo Dmitrov,Zrmanja

488)Bruic Vasilije Milin,Sveti Marko

489Bruic damjan Todorov,Kosinj

490)Bunjevcevic Rade Kojin,Kosinj

491)Varicak Bude Simin,Mlakva

492)Varicak Dane Nikolin,Mlakva

493)varicak Ilija Miladinov,Mlakva

494)Vitas Djuro Stevanov,Pocitelj

495)Vitas Mile Petrov,Pocitelj

496)Vitas Mitar Stevanov,Pocitelj

497)Vitas Stevan Ilijin,Pocitelj

498)Vukelic Marko Martinov,D.Kosinj

499)Vukelic Petar Stevanov,S.Kula

500)Vujinovic marko Jovanov,D.Selo

501)Vuckovic Nikola Dmitrov,Mogoric

:wink:

Share this post


Link to post

502)Glumac Janko Miletin,drenovac

503)Glumac Milan Petrov,Kosinj

504)Glumac Simo Djurin,Lip.Polje

505)Glumac Simo Petrov,Lip.Polje

506)Glumac Vaso Nikolin,Kosinj

507)Glumicic Milan Jakovov,Mlakva

508)Gruicic Mile Djurin,Mlakva

509)Dejanovic Rade Jovanov,Sir.Kula

510)Dosen Mate Stjepanov,Rizvanusa

511)Dragas Ilija Dimitrijev,Divoselo

512)Zastavnikovic Stevan Milin,S.Kula

513)Zoroja Janko Jovanov,Pavlovac

514)Javorina Mane Jovanov,Mlakva

515)Javorina Simi,Kosinj

516)Jelic Bozo Ilijin,Licki Osijek

517)Jelic Nikola milin,S.Kula

518)Jelic Petar Ilijin,S.Kula

519)Knezevic Djuro Jovanov,S.Kula

520)Kokotovic Dane Djurin,Kosinj

521)Kokotovic Dane Djurin,kosinj

522)Kokotovic Dmitar Milin,poljana

523)Kokotovic Ljubomir jandrijin,Lipovo Polje

524)kokotovic Mico Ilijin,Lipovo Polje

525)Kokotovic Petar Vujin,Krs

526)Korac Maksim Djurdjov,Siroka Kula

527)Korac Mihajlo Djurdjov,S.Kula

528)Korac Stanko Danin,S.Kula

529)Kordic Simo Pavlov,Krs

530)Kordic Stevo Jovan,Krs

531)Korica vaso Tomin,Mogoric

532)Krnjajic Jovan Todorov,Mogoric

:wink:

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...