Sign in to follow this  
Rada

Parastos za ubijene u Bratuncu

Recommended Posts

Parastos za ubijene u Bratuncu

158806.jpg

Služenjem parastosa ispred crkve u Bijelovcu kod Bratunca u utorak je obeležena 17. godišnjica stradanja 106 srpskih civila, koje su ubile muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, dok su 78 ranile prilikom zločinačkog napada na ovo naselje na levoj obali Drine u Republici Srpskoj.

Jake muslimanske oružane snage su u ranu zoru 14. decembra 1992. iz susednih sela Pirići i Poloznik opkolile i napale ovo nebranjeno srpsko selo i počinile najveći maskr koji se u samo jednom danu dogodio Srbima u BiH tokom poslednjeg rata.

"Istorija se ponovila, jer su Bijelovac napale komšije muslimani, odnosno sinovi ili unuci onih istih koji su to uradili i u Drugom svetskog ratu u proleće 1942. godine", rekao je predsednik boračke organizacije Bratunca Zoran Milosavljević. U napadu muslimanskih jedinica kompletno selo Bijelovac je uništeno, razoreno i popaljeno 350 kuća i drugih objekata. Ubijene su kompletne porodice, među kojima je porodica Slavke Matić, kojoj su ubili muža i dve kćerke.

"Za strane tužioce i sudije u Tužilaštvu i Sudu BiH Bijelovac još nije bio predmet interesovanja i istrage i zato im ne treba produžavati mandat, već treba da napuste BiH", rekao je Milosavljević. Za ovaj zločin, kao i za sve druge zločine koje su tokom 1992. i 1993. godine počinjeni nad Srbima u opštinama Bratunac i Srebrenica, gde je ubijeno 1.500 Srba još ni jedan Bošnjak nije odgovarao.

Haški tribunal je 3. jula 2008. godine oslobodio Orića optužnice jer, navodno, nije dokazana njegova komandna odgovornost za počinjene zločine.

Radio 021 14.12.2009

Share this post


Link to post

Danas parastos za 109 ubijenih Srba iz Bjelovca

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služiće danas parastos u crkvi Svetog proroka Ilije u bratunačkom selu Bjelovac za 109 stradalih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka koje su ubile muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića.

Od ukupno 109 stradalih Srba, njih 68 ubijeno je tragičnog 14. decembra 1992. godine.

Prije održavanja parastosa, delegacije Boračke organizacije, Udruženja logoraša regije Birač, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, te opštine Bratunac položiće cvijeće na spomen-ploču sa imenima poginulih koja se nalazi u porti bjelovačke crkve, potvrđeno je u bratunačkoj Boračkoj organizaciji koja je organizator obilježavanja 18 godina od masakra nad Srbima u ova tri sela.

Tog kobnog 14. decembra u ranu zoru jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Orića, upale su u ova sela na obali Drine i počinile stravične zločine. Zlikovci su masakrirali, ubijali i spaljivali sve što su stigli - žene, djecu i starce. Oko polovine ubijenih bili su civili koji su spavali u svojim kućama, gdje su i ubijani.

Nakon počinjenog masakra nad srpskim stanovništvom, muslimanske snage su potpuno opljačkale srpsku imovinu, a onda su popalile ova tri sela koja još nisu u cjelosti obnovljena i neki preživjeli mještani još ne mogu da se vrate jer im kuće ni nakon 18 godina nisu obnovljene.

СРНА 14.12.2010

Share this post


Link to post

ПАРАСТОС ЗА 109 СРПСКИХ ЖРТАВА

БРАТУНАЦ, 14. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Служењем парастоса у цркви у Бјеловцу код Братунца данас ће бити обиљежено 19 година од страдања 109 српских цивила, које су муслиманске оружане снаге из Сребренице под командом Насера Орића мучки напали и убили, а 78 ранили.

Служење парастоса планирано је у 13.00 часова.

Био је то највећи злочин и масакр који је у само једном дану почињен над Србима током посљедњег рата.

Ниједан Бошњак није одговарао за овај, као и за све друге злочине који су током 1992. и 1993. године почињени над Србима у општинама Братунац и Сребреница, гдје је убијено 1 500 Срба.

Хашки трибунал је 3. јула 2008. године ослободио Насера Орића оптужнице, јер наводно није доказана његова командна одговорност.

Од Братунца до Бјеловца данас је организован бесплатан превоз аутобусима који у 12.30 часова полазе испред општинске Борачке организације.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this