Bas-Celik

Усташки логор ЈАДОВНО у Велебиту

Recommended Posts

НЕ ЗАБОРАВИТИ ЖРТВЕ ИЗ ЈАДОВНОГ

У Бањалуци је основано Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941, чији је циљ чување од заборава злочина који су почињени над српским народом у Лици, у тзв. Независној Држави Хрватској , почетком Другог свјетског рата.

Инфо | 16:35 11/01/2010 | Извор: РТРС

Предсједник Удружења, Душан Басташић, каже да је разлог за оснивање ове асоцијације и чињеница да није обиљежено једно од најмасовнијих стратишта српског и јеврејског народа у некадашњем логору Јадовно, који је био један од најмасовнијих стратишта Срба и Јевреја у НДХ. Он је нагласио, да је данас ово мјесто стратишта запуштено и необиљежено.

Share this post


Link to post

пс

Нисам сигуран да ли је правилно да се каже жртве ЈАДОВНОГ или жртве ЈАДОВНА?! Чланак је дословно копиран, и мислим да је правилно ЈАДОВНА.

Према исказима које сам читао, у Јадовну је убијено око 80 000 Срба у прољеће 1941. године. А овај усташки концентрациони логор за клање Срба је затворен у љето 1941. године. У близини се налазио и логор у Госпићу, у коме су исто тако убијани Срби. А поред ових усташких логора за убијење Срба, читаво подручје Лике је страдало у организованим покољима српског становништва. Постоје и многобројне јаме у које су бацани заклани Срби.

Share this post


Link to post

У ЛОГОРУ ЈАДОВНО ЗА ДВА МЈЕСЕЦА УБИЈЕНО 40.000 СРБА И ЈЕВРЕЈА

У комплексу усташких логора Јадовно за само два мјесеца, од 24. јуна до 25. августа 1941. године, на најсвирепији начин убијено је 40 123 људи, већином Срби и Јевреји, рекао је предсједник новооснованог Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора ''Јадовно 1941'' Душан Басташић.

porodice_pobijenih-21ea2b07.jpg

Инфо 18:03 | 12/01/2010 | Извор: РТРС

Басташић је истакао да је комплекс усташких логора Јадовно био претеча јасеновачког система логора чија је искључива сврха била ликвидација ''неподобног становништва''.

Он је рекао да Удружење, чији је циљ да сачува од заборава злочине почињене над српским народом у Лици у тзв. Независној Држави Хрватској (НДХ) почетком Другог свјетског рата, на интернет страници http://www.jadovno.com

Share this post


Link to post

Басташић је истакао да је овај списак жртава резултат дугогодишњег рада српског историчара Ђуре Затезала који је објављен у његовом капиталном дјелу ''Јадовно, комплекс усташких логора 1941''.

"У истраживањима је историчар Затезало дошао до података о 32 крашке јаме над којима су ликвидиране жртве, од чега су само три јаме спелеолошки истражене, ниједна јама није обиљежена, а жртве нису ексхумиране и достојно сахрањене'', истакао је Басташић на конференцији за новинаре у Бањалуци гдје је данас промовисано новоосновано Удружење.

Басташић је рекао да ће Удружење инсистирати на томе да се сагради достојно централно спомен-обиљежје са костурницом, као и да се отворе и означе путеви до мјеста ликвидације.

Он је истакао да је разлог за оснивање ове асоцијације и чињеница да није обиљежено мјесто стадања у некадашњем логору Јадовно, који је био један од најмасовнијих стратишта Срба и Јевреја у НДХ.

Басташић је рекао да Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно, те да је то непрофитна, невладина и неполитичка организација која дјелује у РС.

У публикацији ''Јадовно, комплекс усташких логора 1941'', која је данас промовисана, наводи се да је велики број жртава усташког злочина у логору Јадовно био и са подручја Републике Српске и Федерације БиХ.

Осим председника Удружења и аутора Затезала, на конференцији за новинаре говорили су и директор Музеја жртава геноцида из Београда Јован Мирковић, пензионисани епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије и српски интелектуалац из Крајине Светозар Ливада, координатор Одбора за Јасеновац протосинђел Јован Ћулибрк и преживјели јасеновачки логораш Милан Басташић.

Ђ.В.

Share this post


Link to post

ЈАДОВНО - Соко Филм Београд 2008.

Документарни филм снимљен 1990. године у Лици на Велебиту, на мјесту усташког логора Јадовно. Говоре ријетки преживјели Срби који су живи бачени у јаме, на које су усташе бацале бомбе да их докрајче. А које су српски сељаци ноћу извлачили из јама, некад и након више од мјесец дана.

Свједочи и бивши пуковник ЈНА коме су у Госпићу усташе убиле оца, а њега као младића одвеле у логор Јадовно. Он је једини који је успио да побјегне из логора.

Поред ријетких преживјелих свједока, прикупљене исказе излаже историчар Ђуро Затезало.

У филму је приказано и једино истраживање и ископавање Шаранове јаме, једне од многобројних јама логора Јадовно и Лике у које су бацани Срби.

Овај документарни филм непроцјењиве вриједности, представља покушај да се након 50 година затирања, истина о клеро-усташком злочину забиљежи исказима свједока и савременика, и тако исчупа из вјечног заборава.

JADOVNO 1

zfK3zJVx5Zg

JADOVNO 2

4WTZEbyy9N4

JADOVNO 3

n1DjsaM3PYU

JADOVNO 4

L4LPvnrX8AQ

JADOVNO 5

6Ws5zBhkK04

JADOVNO 6

f-FV8jYQTY4

Share this post


Link to post

Поздрав свима!

Одгледао сам ова потресна казивања и сведочења о систему логора Јадовно и почела су да навиру сећања и сузе. Сетио сам се дана када сам као госпићки извиђач (скаут) и студент Педагошке академије одлазио са другарима и колегама 80-их година на простор логора и Шаранове јаме у настојању да се овај велики злочин отргне од заборава и послужи као подсетник и упозорење будућим генерацијама, да се нешто слично никад више не сме догодити. Нажалост будући догађаји показали су супротно: тај бедни, јадни и геноцидни народ хрватски ништа није научио од протекле историје!

У овом документарном филму преживели сведок Бранко Цетина помиње историчара који поседује документована имена и податке за 48 000 Срба и 2 800 Јевреја чије име он тада из разумљивих разлога није смео да помиње. Но, сада кад је од Бранковог сведочења прошло 20 година, потребно је поред доктора историчара Ђуре Затезала поменути и име тога историчара аматера који је читав свој живот (а сад је у 9-ој деценији) посветио усташким злочинима а нарочито злочинима у логору Јадовно, реч је о Дани Ластавици. Он је стварно поседовао документацију, појединачно, са именом и презименом, датумом и местом рођења и још неким подацима за већину побијених у логору, а тврдио је да је у систему логора Јадовно на најмонструознији начин животе изгубило преко 80 000 углавном Срба и нешто Јевреја и других. Ови подаци су ми познати јер је Дане био мој комшија у Госпићу и дружио сам се са његовим сином, а и сам сам из његових уста више пута слушао причу о том и другим усташким злочинима.

Share this post


Link to post
реч је о Дани Ластавици.

Видим да помињеш Дану Ластавицу, а знам да је он издао неколико књига о усташком геноциду над Србима у Лици. Знаш ли можда које је он књиге издао и гдје могу да се купе? Поздрав

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...