Sign in to follow this  
Rada

Odškrinuta vrata za povlačenje tužbe

Recommended Posts

Odškrinuta vrata za povlačenje tužbe

Ugledni zagrebački advokat Anto Nobilo smatra da je novi hrvatski predsednik voljan da u bliskoj budućnosti – kada se još poboljšaju odnosi između dve zemlje – pokrene povlačenje tužbe protiv Srbije

Zagreb, 14. januara – Dok se čeka inauguracija novog predsednika Republike Hrvatske Ive Josipovića (biće 18. februara, do kada traje Mesićev mandat), među glavnim temama o kojima ga pitaju sa svih strana jesu odnosi sa Srbijom i u tom kontekstu sudbina hrvatske tužbe za genocid. Josipović je o tome – naravno oprezno i političkim jezikom budućeg prvog čoveka hrvatske države – progovarao u više navrata, a kakve su realne šanse da se ta tužba protiv Srbije zaista povuče, upitali smo uglednog zagrebačkog advokata Antu Nobila.

Nobilo je još pre dve godine u Hrvatskoj podigao prilično prašine ocenom da hrvatska tužba za genocid protiv Srbije nema šanse, jer – kako je rekao – „na svu sreću, genocida u Hrvatskoj nije bilo, ali je bilo masovnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika i bilo je etničkog čišćenja”. Takođe je tada ocenio da je „’Oluja’ imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, ali ni ona nije prešla u genocid”.

Objašnjavajući za „Politiku” kako je došlo do te hrvatske tužbe protiv Srbije, Nobilo kaže da se u to vreme „u hrvatskom društvu osećala potreba da bi trebalo jednom globalnom tužbom obuhvatiti Srbiju za sve ratne nedaće, da to tako nazovemo”. Međutim, dodaje, „u međunarodnom pravu agresivan rat odnosno agresija kao takva, nažalost, nije sankcionisana, a pošto nije postojalo ništa kao mogući temelj nego Konvencija o sprečavanju genocida iz 1948. – tužili su za genocid”.

„Na ovoj tužbi se počelo raditi još u doba Tuđmana preko američkog advokata Dejvida Rifkina i oni su podigli tužbu iz tih političkih razloga kako bi narodu pokazali kako će pravno udariti na Srbiju”, kaže Nobilo i objašnjava: „Tužba je bila pravnotehnički vrlo loše sastavljena i onda je zamoljen profesor Ivo Josipović da to barem popravi, da to liči na dobar pravni akt. On se zaista potrudio i u pravnotehničkom smislu napravio je dobru tužbu, ali ta tužba nema podloge, jer – ja kažem na sreću – u Hrvatskoj nije bilo genocida i možemo biti zadovoljni da ga nije bilo. Prema poslednjoj sudskoj praksi mi znamo da je u celoj Bosni, gde je bilo puno krvavije nego u Hrvatskoj, genocid utvrđen samo u Srebrenici. Zato sam ja i rekao da ta tužba u pravnom smislu neće uspeti.”

„Međutim, kada je tužba podignuta, sad treba videti kako izaći iz te situacije. Ja mislim da je profesor Josipović, naš budući predsednik, otprilike to već trasirao. On je rekao ’pa mi smo imali neke druge ciljeve s tom tužbom’ itd., Srbija je u tom pogledu napravila značajne korake – mi ovde zaista mislimo da onaj Specijalni sud u Beogradu vrlo dobro radi – Srbija je, drugim rečima, već sada stvorila drugačiju situaciju nego što je bila kod podizanja tužbe, trebala bi još uhvatiti Mladića i Hadžića i onda bi se mogli stvoriti uslovi za povlačenje tužbe.”

Nobilo smatra da je „u političkom smislu dobro da je budući predsednik to tako napravio, jer je to što on traži – ja mislim da kuca na otvorena vrata – to je interes i Srbije, koja će to i tako napraviti ako želi ući u Evropsku uniju”.

„Prema tome, budući predsednik faktički je napravio pravac za koji mislim da je dobar. Pre svega treba poboljšati političke odnose Srbije i Hrvatske, a ne baviti se toliko tužbama i protivtužbama. Pa kad bude politička atmosfera bolja, onda će biti i bolji i povoljniji trenutak da obe strane kažu – mi smo postigli neke svoje ciljeve, ajmo povući sad svoje tužbe”, kaže naš sagovornik i zaključuje:

„To što je Josipović rekao da su se uslovi kad je tužba dizana već sada promenili i da bi ih još u nekom kraćem razdoblju trebalo promeniti, to je – po meni – u stvari najava da bi u jednim boljim okolnostima i boljim političkim odnosima vrlo lako moglo doći do povlačenja tužbe što se tiče hrvatske strane, a verujem da i Srbija ima interes da tako postupi.”

Sama tehnologija povlačenja tužbi, objašnjava Nobilo, jednostavna je:

– O povlačenju tužbe odlučuje vlada, i to čini svojim aktom. Onaj ko je podigao tužbu taj tužbu i povlači. Kad bi počela rasprava na Međunarodnom sudu pravde i kad bi se sud upustio u raspravljanje onda bi, pretpostavljam, trebalo da bude neki sporazum – vansudski ili sudski – o povlačenju tužbe. U ovom trenutku, dok još nije počela rasprava, to povlačenje je i najjednostavnije.

Radoje Arsenić

-----------------------------------------------------------

Tadić: Na inauguraciju idem samo ako ne prisustvuje Sejdiju

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Tadić je agenciji Tanjug izjavio da bi njegovo prisustvo inauguraciji zajedno sa Sejdijuom značilo da Srbija na indirektan način priznaje nezavisnost Kosova.

Srbija je, kako je podsetio, spremna da učestvuje na regionalnim skupovima na kojima Kosovo nastupa kao Unmik–Kosovo ili Kosovo–Unmik. „Ovde se, međutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji – inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije”, poručio je Tadić.

Predsednik Tadić je konstatovao da je u poslednjem mesecu ili dva primetno urušavanje i snižavanje odnosa Srbije i Hrvatske, kako zbog „provokativnih političkih istupa” dosadašnjeg predsednika Stjepana Mesića, tako i zbog nastupa hrvatskih predstavnika u Međunarodnom sudu pravde, gde je, kako je naglasio, postojalo lažno svedočenje da su i pokrajine imale pravo otcepljenja u bivšoj Jugoslaviji. „Verujem da Srbija i Hrvatska mogu da poprave svoje odnose, ali to opredeljenje treba pokazati ne samo na rečima već i u praksi”, objasnio je Tadić.

-----------------------------------------------------------

Josipović razgovarao s ambasadorom Srbije

Zagreb, 14. januara – Iako još nije preuzeo funkciju novog predsednika Republike Hrvatske (mandat Stjepana Mesića traje do 18. februara) Ivo Josipović na tom putu već obavlja državničke poslove. Danas je razgovarao s trojicom ambasadora – u 8.15 časova u svom privremenom predsedničkom uredu u sedištu SDP-a primio je krajem protekle godine pristiglog novog ambasadora Srbije Stanimira Vukićevića, u 10 časova je u Hrvatskom saboru razgovarao s ambasadorom Ruske Federacije Robertom Markarjanom, a pola časa kasnije i s ambasadorom Bugarske Ivanom Sirakovim.

Kako nam je potvrđeno u privremenom uredu budućeg predsednika, ambasador Vukićević je Ivi Josipoviću preneo pozdrave i čestitke predsednika Srbije Borisa Tadića, a između ostalog razgovarali su i o dolasku predsednika Tadića u Zagreb na svečanu inauguraciju Ive Josipovića za novog predsednika Republike Hrvatske. Svečanost će se održati 18. februara, a biće to i prilika za prvi susret i razgovor predsednika Srbije i Hrvatske.

R. A.

Politika 15/01/2010

Share this post


Link to post
Ugledni zagrebački advokat Anto Nobilo smatra da je novi hrvatski predsednik voljan da u bliskoj budućnosti – kada se još poboljšaju odnosi između dve zemlje – pokrene povlačenje tužbe protiv Srbije

A to prevedeno na nas jezik znaci-Kad na vrbi rodi grozdje ;|

Share this post


Link to post

Koji samo cirkus prave od toga.. na kraju ce biti "mir, mir, mir, niko nije kriv.."

Ne mogu da verujem da se ovo desava!? Pisanje na zdrav razum coveka!

Share this post


Link to post
Intervju: dr Tibor Varadi

Zagrebu za odustajanje od tužbe treba saglasnost Beograda

Hrvatskoj će biti dat rok da se izjasni o srpskoj protivtužbi

Da bi Hrvatska povukla tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde neophodna joj je saglasnost Srbije zato što sudska procedura zahteva da se pita i tužena strana ako se ona već upustila u spor. Ovakvo rešenje je logično jer se uzima u obzir i mogućnost da je interes tužene strane da istera na čistac istinu umesto da pristane na povlačenje tužbe, kaže u razgovoru za „Politiku” profesor međunarodnog prava dr Tibor Varadi.

Podnošenjem kontratužbe Srbija se upustila u spor?

Tako je. Pitanje je da li se Hrvatska upustila u spor povodom srpske protivtužbe.

Da li Hrvatska može da odgovori na protivtužbu?

Naravno, biće joj dato vreme da se izjasni o navodima protivtužbe. Nakon toga sud će odlučiti da li će budući postupak biti zajednički ili odvojen. Objedinjenje bi bilo daleko logičnije jer se radi o istom spletu događaja.

Ukoliko se postigne politički dogovor između Beograda i Zagreba, do kada je rok da dve zemlje odustanu od suđenja?

Ako imamo saglasnost obeju strana, a nezamislivo je da Hrvatska odustane od tužbe, a da to ne učini i Srbija, dve strane mogu odustati u bilo kom momentu jer su one gospodari postupka. Sud u tom smislu ne postavlja nikakve rokove. Naravno, dve strane bi pokazale veće poštovanje prema sudu ako bi to učinile pre nego što se zakaže usmena rasprava. Pošto je sada politička klima malo povoljnija za očekivati je da se to desi uskoro.

Zagrebački advokat Ante Nobilo kaže da su u momentu podnošenja tužbe 1999. godine znali da nije bilo genocida u Hrvatskoj, ali da su morali da nas tuže za ovaj zločin?

U pravu je, jer je Međunarodni sud pravde nadležan za genocid. Ali mislim da su sada šanse za vansudsko poravnanje veće jer je za predsednika Hrvatske izabran čovek od pravne struke, a ne politički ostrašćen koji zna kakve su šanse Hrvatske da dokaže genocid.

Kontratužba je podneta tri meseca pre isteka roka, jer je Srbija mogla to da učini 22. marta, a uobičajeno se čeka do poslednjeg momenta?

U pravu ste, obično je tako.

Da li se to može tumačiti kao pritisak na Hrvatsku da odustane od tužbe?

To bi moglo i tako da se tumači.

J. Cerovina

[objavljeno] Politika

Share this post


Link to post

iskreno se nadam da hrvatska nece povuci tuzbu...jer ako to ucini Tadic ce sigurno povuci kontratuzbu...i pojeo vuk magare...pride svega toga bice mnogo ucjenjivanja od strane hrvata da do toga dodje...i na to ce da pristane ovaj nas "mudri sjedokosi" George Clooney....

a da ne pricam kako ce to rvatine da okrenu na svoju vodu i bice na kraju..."eto da ne mislite da vas mrzimo, napravili smo vam ustupak"...znak dobre volje...dobrosusedski odnosi...pa ce opet ispasti pametni i velikodusni...bla-bla i truc...

Share this post


Link to post

Eh

1 Nakon Nikole Pašića Srbi nikada nisu imali sposobnog političara. Ovaj jadnik što se dodvorava svakoj šuši liči mi sve više na pajaca. Mesić mu prijatelj!? Bože sakloni!

Share this post


Link to post
Eh

1 Nakon Nikole Pašića Srbi nikada nisu imali sposobnog političara. Ovaj jadnik što se dodvorava svakoj šuši liči mi sve više na pajaca. Mesić mu prijatelj!? Bože sakloni!

Ne znam koliko si upoznat sa istorijom, ali taj Pasic je straljao Apisa i druge Srbe koji su se borili da i Krajina bude u sastavu Srbije. On ti je bio Tadic svoga doba. Sa Austrijom je pregovarao i prije i tokom rata, da im isporuci sve koji su pomagali Gavrilu Principu. Licno je naredjivao ubistva Srba nacionalista sirom Evrope, i to u dogovoru sa Austrijom.

Odgovoran je za ubistva skoro svih clanova Crne ruke.

Inace po etnickoj pripadnosti, Nikola Pasic nije bio Srbin.

Duga prica.

A sto se tice Tadica, njemu je tuzba posluzila samo da bi je koristio u nagodbi sa Zagrebom.

Boli njega i za Jasenovac i za Oluju.

Jedno sto je Tadic porucio Srbima u Krajini, je da budu poslusni gradjani Hrvatske.

Share this post


Link to post
Samo da pitam.. Bas-Celik, odakle ti te informacije, gde si ih nasao u vezi Nikole Pasica?

Dosta sam se zanimao u vezi Sarajevskog atentata, u vezi Gavrila Principa i Crne ruke. Pa sam onda svojevremeno citao dosta knjiga u vezi toga, i iz raznih izvora saznavao razne stvari.

Evo sjetih se da sam bas ovde citao o Malobabicu. Upisi u pretragu "Rade Malobabic". Cini mi se da si bas ti postavio jedan clanak o tome.

Pored toga, u Srbiji pojedine struje, a u zavisnosti sa svojim politickim pogledima hvale razlicite politicare i drzavnike. Oduvijek je postojala podjela izmedju onih koji su za Obrenovice, i onih koji su za Karadjordjevice. Smjenjivanje ove dvije kraljevske loze prati Srbiju od njenih pocetaka. Nije Karadjordje tek onako ubijen po naredbi Milosa Obrenovica. Oduvijek je u samoj Srbiji postojala podjela na one za veliku i one za malu Srbiju. Postojali su oni koji su bili za saradnju sa Turcima, i oni protiv. Oni za saradnju sa Austro-Ugarskom, i oni protiv. Postojali su oni koji su bili za saradnju sa Svabama, i oni protiv. Bilo je onih koji su bili za saradnju sa Englezima i oni protiv. Pa onda oni koji su bili protiv uticaja Rusije i oni protiv, a zatim oni za Sovjetski Savez i oni protiv. I sve tako do modernog doba, i onih za saradnju sa Amerikancima i oni protiv. Pa tako i danas, postoje oni koji zele sto jace veze sa ustaskim Zagrebom, a postoje i oni protiv. Nije istorija bas tako jednostavna kako je predstavljaju na vikipediji.

Evo za primjer, ako uzmemo nekoliko nasih savremenika, Milosevica, Djindjica, Tadica, Arkana, Mladica, Karadzica, Seselja i Stambolica. Ko je od ovih zaista bio ili jeste srpski heroj? Pojedine struje u Srbiji se stavljaju na stranu jednih i o njima vec danas pisu da su bili najmudriji srpski politicari. Stvar je u tome sto neki koji velicaju pojedince kao najvece i najmudrije srpske politicare uglavnom misle na sebe i svoju blizu okolinu. Za nekih pedeset godina ce o Borisu Tadicu neki mladi Beogradjani pisati da je bio najmudriji srpski politicar. Sve zavisi od pristupa stvarima. Za mene licno, on je jedan veliki govnar da oprostis.

Share this post


Link to post

Da taj sud bude 100% posten, da ne naginje ni na jednu stranu(sto je nemoguce) ja bih volio da se tuzbe ne povuku, da se jednom zauvek taj spor resi ko je sta? Ali posto svi znamo kako deluje taj medjunarodni sud "pravde" ne znam bas!

Share this post


Link to post

Baš čelik!

Udrobi ti ovdje svašta! Ko je bio srpski heroj to se zna. A ko mudar političar takođe se zna...

Share this post


Link to post

Nikola Pasic je bio Bugarin. Pa sad izvolite, vidite koliko je mogao konstruktivno podrzavati srpske nacionalne interese. Mit o mudrom "srpskom" politicaru je stvoren i podmetnut kao kukavicije jaje naivnim Srbima, kao i toliko puta ranije i kasnije u istoriji.

Share this post


Link to post
Samo da pitam kad se već tolko raspisalo o Nikoli Pašiću,jel on nije bio Cincar ?

Koliko se ja sjecam iz prijasnje literature, on je bio Cincar. Ali otisao sam na vikipediju na srpskom, i tamo pise da je bio ili bugarskog ili rumunskog porijekla. Ali posto je on iz Zajecara, a podrucje Negotinske i Timocke Krajine je poznato po Vlasima, onda ne bih rekao da je bio Bugarin.

Share this post


Link to post

Hrvatska NE povlači tužbu protiv Srbije

Koordinator pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Saša Obradović izjavio je da hrvatski pravni zastupnik Andreja Metelko-Zgombić nije predložila povlačenje tužbe kojom Hrvatska pred MSP tereti Srbiju za genocid.

Govoreći o sastanku sa predstavnicima najvišeg suda UN, Obradović je u izjavi TV B92 naveo da je srpska strana bila "otvorena za sve opcije", ali da "zastupnica Hrvatske nije ni pomenula" povlačenje tuzbe, koju je protiv Srbije podnela jula 1999. godine pod optužbom da je odgovorna za navodni genocid nad Hrvatima u ratu 1991/95.

"Metelko-Zgombić nije iskoristila ni priliku da našu tužbu odmah napadne, već je zatražila 14 meseci za odgovor, ali joj je Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio devet meseci", rekao je Obradović.

On je podsetio da je Srbija, u kontratužbi koju je podnela 31. decembra prošle godine, navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer nije kaznila počinioce zločina nad Srbima tokom vojne operacije "Oluja".

Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbeglica, kao i da MSP Hrvatskoj zabrani da 5. avgust, dan kada je iz Krajine proterano više od 230.000 Srba, slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, rekao je Obradović.

Vesti 22.02.2010

Share this post


Link to post

Koliko jadno zvuci izjava Obradovica" o svim opcijama",

to isto potvrdjiva prezir Hrvatske prema protiv tuzbi.

Dva kraja zla, jedan koji radi, drugi koji opravdava i presucuje,

samo su dokaz bjede tajne diplomacije obiju drzava i na kraju

presutnog sporazuma o unistenju srpskog naroda na prostorima RH.

Share this post


Link to post

Varadi: Hrvati su odbili nagodbu

TVRDNJE

Ivana Šimonovića, hrvatskog ministra pravde, da bi Srbija inicirala pregovore da je želela da se spor oko tužbe za genocid reši vansudski, u četvrtak je opovrgao Tibor Varadi, koji je do prošle godine bio šef srpskog pravnog tima.

- U više navrata Srbija je Međunarodnom sudu pravde, ali i Hrvatskoj, slala dopise u kojima se vrlo jasno izjasnila da je spremna za vansudsko poravnanje u slučaju tužbe za genocid - kaže Varadi za ”Novosti”.

On navodi da je bilo i više neformalnih inicijativa za poravnanje:

- Iako je moj osećaj bio da za to postoji spremnost i volja na drugoj strani, do suštinskih razgovora nikada nije došlo.

Večernje Novosti; 18.03.2010 20:51:46

Share this post


Link to post

Hrvatska povlači tužbu kad Srbija prizna Miloševićeve zločine

Potpredsednik hrvatskog Sabora Ivan Jarnjak izjavio je da tužba Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde za genocid može da se povuče kada se ispune oni uslovi zbog kojih je podignuta, a to je da Srbija prizna da je Miloševićeva vlast činila zločine.

"Znači, Srbija mora da kaže da je tadašnja vlast, ne narod, već Miloševićeva politika izvršila agresiju na hrvatsku državu. Tu su i drugi zahtevi iz tužbe, kao kažnjavanje počinilaca ratnih zločina ili vraćanje kulturnog blaga", rekao je Jarnjak za "Večernje novosti".

Jarnjak je napomenuo da će konačnu odluku o uslovima i momentu povlačenja tužbe doneti Vlada Hrvatske. Međutim, premijerka Hrvatske Jadranke Kosor rekla je da njen kabinet nije diskutovao o vansudskom rešenju srpsko-hrvatskih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, ali je ocenila da bi bilo veoma važno određivanje prema zločinima Miloševićeve politike "koja je bila agresorska".

"Povlačenje tužbi gotovo nikada nije bez pogodbe. To jeste pravno moguće, ali je politički malo verovatno. Postaviće se nekakva pitanja, o njima će se razgovarati i, nadam se, postići sporazum", rekao je za "Novosti" nekadašnji šef srpskog pravnog tima Tibor Varadi.

Radoslav Stojanović, koji je predvodio srpski pravni tim u slučaju sa BiH, takođe kaže da je stvar političke odluke hoće li povlačenje tužbi biti propraćeno postavljanjem uslova. Zato je on zagovornik nacionalnog pomirenja. Ovo pomirenje bi podrazumevalo da se utvrdi istina i da svako prihvati ako je za nešto kriv.

Prema Stojanovićevom tumačenju, ratni zločini ne zastarevaju, pa kroz sto godina nekome može pasti na pamet da obnovi proces, iako to ozbiljne države ne rade.

Varadi, međutim, tvrdi da će predmet biti rešen ako se tužbe povuku i da ne bi mogao da se pokreće po istom osnovu. Suđenja bi bila izvodljiva jedino po pitanjima kojih se postojeće tužbe nisu dotakle.

Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je prošle nedelje u Zagrebu da je srpska strana spremna za istovremeno povlačenje tužbi, bez dodatnih uslovljavanja.

Srna

Vesti online 20. 05. 2010.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this