Sign in to follow this  
Bas-Celik

Интервју Милорад Пуповац РТРС 15.1.2010.

Recommended Posts

Jedan zaista tuzan intervju, a stekao sam utisak i da je Milorad Pupovac jedna tragicna licnost.

Pozvan je u Republiku Srpsku da da intervju kao Srbin, jer je predstavnik Srba, a on je skoro citavo vrijeme pricao o Jadranki Kosor i Josipovicu. Znam da njemu nije lako medju ustasama, ali ovakva egzistencija kakvu on projektuje se ne zove zivot dostojan covjeka.

Htjedoh reci da je jadnik, ali to bi bilo neljudski i nesrpski. On i njegovo ponasanje su pokazatelj tragicnosti polozaja Srba.

Ne znam da li ce drugi da vide ono sto sam ja vidio, ali ovo je najtuzniji intervju koji sam ikad vidio.

Na kraju ga zena pita kojim jezikom govori, a on jadan ne moze da odgovori, nego okolisa.

Pogledajte i dajte svoje komentare.

Share this post


Link to post

Znas sta je zanimljivo..

Da kada bi neko drugi hteo da predstavlja Srbe u RH danas, vrlo brzo bih ga sklonuli, i gurnuli u stranu!

Razlog zasto Milorad Pupavac opstaje sve ove godine kao "predstavnik Srba u RH" jeste sto on njima valja, u koaliciji je sa HDZ, i time oni pred EU i UN pokazuju svoju toleranciju prema Srbima, i demokratske vrednosti Hrvatske?! ::)

Da nije tragicno, bilo bi smesno.

Share this post


Link to post

Ma sve je meni to jasno sto ti govoris, i sam sam rekao da nije lako biti Srbin medju ustasama.

I upravo ovaj covjek isijava svu tu tragediju. On je prosto do kosti opterecen tim teretom i tragedijom svoga polozaja, Srbin medju krvavim ustasama. I to se odmah vidi na njemu i u onome sto govori. Tragedija brate mili, velika tragedija.

Za Borisa Tadica bih rekao da je izdajnik i nula od covjeka, i to s obzirom na mjesto gdje on zivi, a za ovoga Milorada Pupovca ne mogu to da kazem jer je njemu jako tesko biti Srbin medju krvavim ustasama.

I to se jasno kao dan vidi u njegovom ponasanju, u onome sta prica, kako se ponasa itd.

Na njemu se jasno vidi kolika je mrznja prema Srbima u Zagrebu, da on jadan mora dobro da promisli prije nego sto bilo sta kaze.

Kad on ne smije na srpskoj televiziji da kaze da govori srpski jezik, zamisli kako mu je onda u Zagrebu!?

Mogu samo da zamislim kako izgleda dan jednog Srbina koji predstavlja Srbe u jednom ustaskom Zagrebu.

Vidi se na njemu da je tesko!

Share this post


Link to post

Чекај рођаче.. а ко њега тера да иде у коалицију са ХДЗ? Зашто није ишао са неком другом странком?

Немој да се играмо жмурке.. ако он није способан међу Хрватима да се избори за права Срба, и све остало што нам следује Уставом РХ, онда нека се помери у страну, и нека пусти некога ко то може. Сулудо је да он троши и своје и наше живце и време, које одлази неповратно.. а образ му никад црњи није био. Немој да се лажемо.

То јесте и проблем, што је он од ХДЗ добио преко сабора, велике паре за те своје дилове, док је јадан народ остао да кука над сопственом судбином. Обновили су неколицину објеката, и то тако да је срамота и причати о томе.

Ја сам причао са Србима који сада живе у РХ, и идем често у свој завичај.. помени им ти Пупавца и СДСС, па ће те полити врућом водом. Не замерају они Месићу, Косорки и Санадеру такво њихово језиво и срамотно понашање, већ Пупавцу и Станимировићу, члановима СДСС који дођу да блеблећу и моле пред изборе за неки глас да се гласа за њих... а онда их 4 године нема нигде?! Човече, па дај више да расчистимо са том ретардираном праксом, и да не могу више да нас праве лудима! Људима се већ смучила та прича, око спашавања српства у Хрватској, када га спашавају Пупавац и СДСС, који су себе доообро обезбедили. Боље да не причам више, јер ми је мука од тих наших "представника".

Share this post


Link to post

"Baš- čelik" taj isti Pupovac kakav god je,Srbin i po za tadića i one u Srbiji.

Baš i nisam steko utisak da je on tolko zelio pričat o Josipoviću i Jadranki Kosor,al TV-voditeljica mu postavljala dosta pitanja oko njih,pa je odgovaro.

Ne mozemo mi očekivat da Pupovac preko noći promjeni status Srba u hrvatskoj,volio bi vidjet druge na njegovom mjestu,jel bi tolko promjenili na bolje kolko ga kritikuju.

tuđman i milošević su nas tolko uništili da je pitanje dal ćemo se i kom omjeru više oporavit od njihovih politika.

Za sve to skupa je potrebno,puno volje,truda,razumijevanja,rada,a manje rezanja !

Share this post


Link to post

Odslušala sam intervju do kraja. I mene je zasmetalo ono s jezikom, trebao je jasno i glasno reći da govori srpskim, ili barem srpskohrvatskim, ali obzirom da radi na Filozofskom fakultetu u Zgb gdje bi takvo deklariranje bilo dovoljno barem za omanji progon, ako ne i nešto više, razumijem ga. Ali u svakom slučaju ljigavo.

Što se tiče ostalog dijela intervjua...on je takav, pragmatik i kompromiser i ruku na srce bez puno manevarskog prostora. Stil i mimika na rubu plača. Vidljivo je da stalno ima na umu da mu se sve što kaže dvostruko mjeri, pa to stvara utisak kao da je ustrašen i bojažljiv, ali nije on glup čovjek. Čak nije ni kukavica. Da je mogao učiniti više, vjerojatno je mogao. Koaliranje s HDZ-om ? Opet kompromis navodno u korist Srba jer imaju nekog svog na izvoru, jel. Sve je to ustvari jedno veliko ništa, a pošto Srbi dosad nisu pokazali šta bi i koliko dobili da nisu toliko kooperativni, možemo samo nagađati da li bi bilo bolje ili gore da Srbi bojkotiraju vlast, odnosno da bojkotiraju HDZ kao uzrok svih naših nevolja. Koliko tu ima ličnog interesa, ima sigurno.

Vi svi morate imati na umu jednu stvar. Mislim na vas koji živite tamo gdje su Srbi u većini. Mi Srbi koji smo ostali u Hrvatskoj ne znamo kako je to živjeti među svojim narodom bez straha i u slobodi. Oprez je usadjen u nas, istraumatizirani smo i živimo pod teretom kolektivne krivnje. Kao narod praktički smo u poluilegali. Nešto je i Pupovac rekao o tome. Nije lako i nepovjerenje je ogromno na obe strane. Ovakvo stanje stvari čini povoljnu podlogu za asimilaciju Srba i to se događa u velikom broju. Činjenica je da Srbi bez Hrvata ne mogu napraviti puno, ovise o hrvatskoj vlasti i u dobru i u zlu. Hrvati su s druge strane još u euforiji i potpuno neosjetljivi na srpski problem. Sve ovo o čemu Pupovac govori kao napretku u odnosima napravljeno je pod pritiskom medjunarodne zajednice, ne iz nekakve hrvatske dobre volje.

Jednog dana morat će se izmedju ova dva naroda raščistiti računi, problemi se neće moći vječito gurati pod tepih, niti jednostrano rješavati na štetu drugog. Tek nakon čistih računa, moći će se ići na istinski razgovor, dogovor i ev. pomirenje. Kad će to biti i na kakav će se način to ostvariti...čak niti ne ovisi o nama, hrvatskim Srbima. To je prvenstveno stvar Hrvatske, a tek onda Srbije kao naše matične države i otadzbine. Pokazalo se to i '91. i '95. Naš bih položaj, i ne samo sad, nego u zadnjih 100 godina opisala kao klopku. Rastrgnutost izmedju zavičaja i otadzbine. Ono šta je najbitnije u ovom trenutku za nas u Hrvatskoj jeste da ostanemo Srbi sa svim teretom našeg čestitog porijekla.

Share this post


Link to post

Ne mozemo mi očekivat da Pupovac preko noći promjeni status Srba u hrvatskoj,volio bi vidjet druge na njegovom mjestu,jel bi tolko promjenili na bolje kolko ga kritikuju.

tuđman i milošević su nas tolko uništili da je pitanje dal ćemo se i kom omjeru više oporavit od njihovih politika.

Preko noci?

A SDSS Milorada Pupavca je u koaliciji sa HDZ jos od 2000. godine.. pa kako ja racunam sada je 2010. godina, to nece biti da se ocekuje preko noci.. Vec je on 10 godina uzalud potrosio!?!

FT i SM su obavljali svoje zadatke koje su dobili, i bili su saradnici tokom III Balkanskog rata.

Oporavak verovatno nikada nece ni doci, jer ce se paznja, i glasovi usmeravati na ljude poput Milorada Pupavca.

Share this post


Link to post

O Pupovcu i njegovoj mimikriji bi se mogle i studije napisati.

Davne 1990. godine u vreme predizborne kampanje u Hrvatskoj na jednoj tribini održanoj u bivšem kinu Beograd u Rijeci između ostalih sudjelovali su Dr. Bogdan Demić- profesor na Filadelfijskom univerzitetu, Đakomo Skoti- talijanski književnik, Milorad Pupovac-profesor na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dok su se svi učesnici tada otvoreno izražavali o Tuđmanovoj pretnji da izazove krvoproliće i o njegovom rigidnom stavu prema Srbima, Pupovac je sve nešto umotavao u stilu "okruglo pa na ćoše" izbjegavajući da stvari nazove pravim imenom. Sjećam se da je u jednom momentu rekao doslovno: "Sve one srpske zastave istaknute po kućama oko Benkovca, Knina, Gračaca i drugdje treba skinuti, jer one ne služe ničemu doli raspirivanju strasti". Dakle već tada je bio pristalica "netalasanja" i protivnik slobodnog izražavanja svojih nacionalnih osjećanja i prava stečenih kroz krvavu prošlost svog naroda. Na pitanje jednog od učesnika tribine-treba li poskidati i one hrvatske zasave, promrsio je nešto neodređeno sebi u bradu izbjegavajući direktan odgovor.

Nedavno negdja u ljeto 2009. godine učestvovao je u jednoj emisiji na HTV na koju sam "nabasao" negdje u sredini. Koliko sam mogao zaključiti tema je bila jezik i jezične zavrzlame na ovim prostorima. Poznato je naime da ovaj naš srpski jezik kao osnova služi ostalima za pravljenje nekakvog svoga i onda ga proglase za "hrvatski", "bošnjački" (kakav idiotizam), ili "crnogorski" (Bože me sačuvaj). Pupovac je kao lingvista odobravajući nekom prethodnom diskutantu Hrvatu rekao doslovno: " Jest Vuk Karadžić je pisao kako Hrvati govore srpskim jezikom što je apsolutno bilo nedopustiv i hegemonistički stav". Dakle potvrdio je idiotsku tezu kako je Vuk Karadžić bio jedan od najvećih neprijatelja Hrvata što se moglo čuti samo od ustaški nastrojenih raspirivača antisrpske euforije. A Vuk je u svom stvaralaštvu išao po selima tamo u Slavoniji gdje su mu sami Hrvati govorili da oni govore srpskim jezikom za razliku od Zagoraca ili Primoraca čiji govor je bio sasvim drugačiji i nerazumljiv ostalima. Naravno da je sve ovo uredno zapisivao, jer nije mogao dozvoliti nejasnoće u stvaranju jezika koji je bio u začetku.

Što se tiče teškoća na koje nailaze Srbi u Hrvatskoj (NIKAKO HRVATSKI SRBI), znam da su velike i da biti Srbin u takvoj sredini, a ostati to što jesi, uistinu je skopčano sa velikim teškoćama. Lično sam se preporodio kao čovjek kad sam napustio tu ukletu sredinu i neka mi ne bude zamjereno ako kažem da nemam snage ni volje da ikada zakoračim na prostore gdje sam proveo svu svoju mladost i sav stvralački vijek. Zbog toga se i čudim pojedincima kad se ovoliko ponižavaju radi stvaranja samo njima poznatih vrednosti. Krajina je međutim nešto što ne spada u ovaj način razmišljanja. Ona je odrednica za vječnost u borbi za ostvarenje prava Srba na povratak u svoj zavičaj na koji imaju samo oni pravo i niko više. "Svaka sila za vremena" rekao je jeda čestiti starac još dok sam bio dječak od desetak godina. Ja bih dodao: " Sila prava na svoju postojbinu je vječna i neuništiva".

Share this post


Link to post

Пуно сам се двоумио, да ли напишем своје гледање на овај горњи наслов. О томе Пуповцу је овде на овоме сајту написанога много садржаја. Људи су писали онако како су видели тога човека из његових јавних наступа и позиције коју има као представник српског народа у РХ. Ја му нећу рећи господин Пуповац, јер по мени то није, већ ћу га називати "пуповцем". Први пут се са "пуповцем"сусрећем још тамо негде 2003 или 2004. године. Најпре, телефоном па онда писмено по електорноској пошти. Изменили смо неколико писмених садржаја али нажалост је све остало на томе, да је све обећавао али ништа није направио. Покушавао сам бити устрајан али сам увидео, да је променио своју адресу и више се није јављао. Оно што сам му ја писао ни дан данас није реализовано иако је све обећао. Људи (старији) о којима је било говора и сада живе под бетонском плочеом. Кућа им још није обновљена. Када ће, нико о томе ништа незна. Били су локални избори 2009. СДСС је обећавала и куле и градове да би дошли на власт у Обровцу.

Активирали смо све позитивне снаге да би се то и остварило. И остварило се, захваљујући управо мојим зеленграђанима, да су дошли на изборе са свих ветрова. Зеленград је имао највише бирача и 97% је гласало за ту несретну СДСС. И што се десило? Преварени смо. СДСС, значи "пуповчева" странка је ушла у колаицују са ХДЗ и преузела влас у Обровцу.

Пази садда, што могу да направе ти тзв "пуповци"! Ми смо предлагали из Зеленграда нашега већника, који ће нас заступати у градској власти (добио 97% гласова). Они праве друге спискове људи који у својим срединама нису добили нити 3%? гласова. И никоме ништа. Појео вук магаре. Надам се и верујем да ће нам бог подарити добро здравље и живљење па ћемо дочекати следеће изборе, и онда се потрудити да ти "пуповци - нитковићи" сиђу са трона и предају владање некој другој опцији која ће бар се тако надам имати више осећаја за стање духа и предизборна обећања остварити.

Надам се, да нисам скрено са теме!

Share this post


Link to post

Nisi Bulin skrenuo s teme uopće. Ti govoriš iz prve ruke o svom iskustvu s Pupovcem. Ti ga poznaješ.

Problem je što mi Srbi nemamo neku drugu opciju, neku drugu stranku koja bi nas predstavljala ponosnije i bolje. Ili neke druge ljude u SDSS-u. Ne znam ni sama kako to riješiti. Trebaju novi ljudi koji bi htjeli raditi i napraviti nešto, a nemaju prostor od ovih koji se grče za pozicije. I to je zatvoreni krug.

Share this post


Link to post

Bulin post ti je ok i nije nikakvo skretanje s teme,naprotiv vidi se da si upućen u stvarno stanje i probleme.

U svemu tome nameće se jedno pitanje,koga izabrat mijesto Pupovca i SDSS-a na sljedećim izborima,ima li valjane alternative ?

I kolko bi i na koji način oni mogli da pokrenu stvari na bolje tj.da se konačno popravi situacija Srba u hrvatskoj ?

U okolnostima u kojima se nalazi Srpski narod u hrvatskoj,mislim da to neće ić nimalo glatko ni lako,i ovo što se dosad unazad 10-ak godina pomjerilo s mrtve tačke,je napravljeno uz velike pritiske izvana,jer hrvati oće u EU.

Ovde neki isuviše olako shvaćaju (ne shvaćaju) probleme i situaciju Srba u hrvatskoj,i misle da se to tek tako moze promjenit,u smislu izabrat ćemo nove ljude,i svi problemi će nestat.Pritom ne mislim na tebe naravno.

Share this post


Link to post
Немој да се играмо жмурке.. ако он није способан међу Хрватима да се избори за права Срба, и све остало што нам следује Уставом РХ, онда нека се помери у страну, и нека пусти некога ко то може.quote]

U tome i jeste problem. Ne znam da li postoji neki tako sposoban Srbin koji na politicki nacin medju Hrvatima u Zagrebu moze da se izbori za bilo kakva prava Srba. Pitanje je li uopste stvar sposobnosti bilo kog Srbina, ili je stvar u tome sto je Zagreb ustaski grad, a Hrvatska ustaska tvorevina. Zapravo, pitanje je da li Srbi uopste mogu da se izbore za bilo kakva prava u Zagrebu koji je centar antisrpstva i antisrpske propagande. Kako moze bilo koji Srbin da kao politicar i predstavnik svoga naroda, u jednom Zagrebu gdje Tomson pjeva ustaske pjesme a ustaska mladez u ustaskim uniformama odlazi na njegove koncerte, da se izbori za bilo kakva prava?

Ono sto sam ja pokusao da objasnim u gornjem komentaru je cinjenica da je Pupovac svojim ponasanjem dao odlican primjer i dokaz koliko je jedan Srbin opterecen, neslobodan i potlacen u tom ustaskom Zagrebu. U Zagrebu sigurno nije lako biti deklarisani Srbin.

Share this post


Link to post
O Pupovcu i njegovoj mimikriji bi se mogle i studije napisati.

Davne 1990. godine u vreme predizborne kampanje u Hrvatskoj na jednoj tribini održanoj u bivšem kinu Beograd u Rijeci između ostalih sudjelovali su Dr. Bogdan Demić- profesor na Filadelfijskom univerzitetu, Đakomo Skoti- talijanski književnik, Milorad Pupovac-profesor na filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dok su se svi učesnici tada otvoreno izražavali o Tuđmanovoj pretnji da izazove krvoproliće i o njegovom rigidnom stavu prema Srbima, Pupovac je sve nešto umotavao u stilu "okruglo pa na ćoše" izbjegavajući da stvari nazove pravim imenom. Sjećam se da je u jednom momentu rekao doslovno: "Sve one srpske zastave istaknute po kućama oko Benkovca, Knina, Gračaca i drugdje treba skinuti, jer one ne služe ničemu doli raspirivanju strasti". Dakle već tada je bio pristalica "netalasanja" i protivnik slobodnog izražavanja svojih nacionalnih osjećanja i prava stečenih kroz krvavu prošlost svog naroda. Na pitanje jednog od učesnika tribine-treba li poskidati i one hrvatske zasave, promrsio je nešto neodređeno sebi u bradu izbjegavajući direktan odgovor.

Nedavno negdja u ljeto 2009. godine učestvovao je u jednoj emisiji na HTV na koju sam "nabasao" negdje u sredini. Koliko sam mogao zaključiti tema je bila jezik i jezične zavrzlame na ovim prostorima. Poznato je naime da ovaj naš srpski jezik kao osnova služi ostalima za pravljenje nekakvog svoga i onda ga proglase za "hrvatski", "bošnjački" (kakav idiotizam), ili "crnogorski" (Bože me sačuvaj). Pupovac je kao lingvista odobravajući nekom prethodnom diskutantu Hrvatu rekao doslovno: " Jest Vuk Karadžić je pisao kako Hrvati govore srpskim jezikom što je apsolutno bilo nedopustiv i hegemonistički stav". Dakle potvrdio je idiotsku tezu kako je Vuk Karadžić bio jedan od najvećih neprijatelja Hrvata što se moglo čuti samo od ustaški nastrojenih raspirivača antisrpske euforije. A Vuk je u svom stvaralaštvu išao po selima tamo u Slavoniji gdje su mu sami Hrvati govorili da oni govore srpskim jezikom za razliku od Zagoraca ili Primoraca čiji govor je bio sasvim drugačiji i nerazumljiv ostalima. Naravno da je sve ovo uredno zapisivao, jer nije mogao dozvoliti nejasnoće u stvaranju jezika koji je bio u začetku.

Što se tiče teškoća na koje nailaze Srbi u Hrvatskoj (NIKAKO HRVATSKI SRBI), znam da su velike i da biti Srbin u takvoj sredini, a ostati to što jesi, uistinu je skopčano sa velikim teškoćama. Lično sam se preporodio kao čovjek kad sam napustio tu ukletu sredinu i neka mi ne bude zamjereno ako kažem da nemam snage ni volje da ikada zakoračim na prostore gdje sam proveo svu svoju mladost i sav stvralački vijek. Zbog toga se i čudim pojedincima kad se ovoliko ponižavaju radi stvaranja samo njima poznatih vrednosti. Krajina je međutim nešto što ne spada u ovaj način razmišljanja. Ona je odrednica za vječnost u borbi za ostvarenje prava Srba na povratak u svoj zavičaj na koji imaju samo oni pravo i niko više. "Svaka sila za vremena" rekao je jeda čestiti starac još dok sam bio dječak od desetak godina. Ja bih dodao: " Sila prava na svoju postojbinu je vječna i neuništiva".

Evo upravo si odgovorio na malo poduzi nacin, ili da te citiram "udrobi ti ovde svasta".

Ali si rekao sustinu problema!

Pupovac sigurno 1990. nije mogao da istakne srpsku zastavu u Zagrebu?! A on je tada sebe shvatao kao predstavnika Srba iz Hrvatske. Dok su Srbi iz Krajine isticali srpske zastave. Dakle tu je problem.

Srbi dakle u Zagrebu ne mogu da ostvare svoja prava.

Evo samo da pomenem primjer muslimana u Srbiji, koji su osnovali stranku za Sandzak.

Tako moze da bude i stranka za Krajinu.

Share this post


Link to post

Pupovac je ostvario zavidnu politicku karijeru pricajuci non-stop o jednoj te istoj stvari. Kako rjesiti problem Srba u Hrvatskoj. Ne vidim da je njegov reizbor sporan.

Zivi dobro, situiran je, ima zastitu 24 sata dnevno i obezbjedjen je mirovinski. Ako i izadje iz politike, vidim ga kao strucnogsavjetnika za ulaz nekakve srbijanske firme na hrv. trziste.

Share this post


Link to post

Политика није моја преокупација. То ми је споредна ствар на коју се понекада мало осврнем... овако у пролазу а посебно када се тиче мога завичаја. Пошто је тема о "пуповцу"... о њему као човеку и као представнику (на жалост) српскога народа у РХ имам врло слабо мишљење а то сам већ нешто рекао у прошлом посту. Њега "пуповца" лично не познајем. Познајем га толико што смо неколико пута кореспондирали путем имејла. У своме архиву имам све записано од слања мојих имејла и одговора "пуповца" на те имејле. На задњим локалним изборима Странка СДСС нас је у потпуности преварила. Обећања су дата, велика само да би дошли на власт. И дошли су само захваљујући нама зеленграђанима јер смо имали 97 % бирача који су гласали за СДСС којег је представљао Станко Мијић. Мијић је био "варен и печен" у Зеленграду (надам се да ће те то разумети) пред локалне изборе. Знао је Мијић да без Зеленграда и зеленграђана нема њему и СДСС фотеље у Обровцу. Тако је и било. Мијић је постао заменик градоначелника у Обровцу и заборавио да представника Зеленграда са највећим процентом гласова предлижи за "вјећника". Поставио је свога кума, некога Гужвицу? који је у своме селу добио само 3% гласова. Другога вјећника је поставио из Билишана некога Олујића који је код својих бирача добио незнатан број гласова. То је СДСС на чијем је челу "пуповац"и.... а ниже рангирајући представници не могу бити бољи од свога узорника.

Хоћу, да верујем да се то више никада неће поновити и да нам је то добра школа за будуће време.

Банија, ти кажеш кога бирати и дати поверење (странку) да буду оно што ови сада нису. То је сада тешко рећи у овоме тренутку, али ће време показати кога и коме дати свој глас. Надам ће се да ће за 4 године штошта променити -набоље и да ће се профилирити нека нова странка или појединци којима ћемо више веровати него овима који су нас кукавички, бестидно и добро "насамарили".

Bulin post ti je ok i nije nikakvo skretanje s teme,naprotiv vidi se da si upućen u stvarno stanje i probleme.

U svemu tome nameće se jedno pitanje,koga izabrat mijesto Pupovca i SDSS-a na sljedećim izborima,ima li valjane alternative ?

I kolko bi i na koji način oni mogli da pokrenu stvari na bolje tj.da se konačno popravi situacija Srba u hrvatskoj ?

U okolnostima u kojima se nalazi Srpski narod u hrvatskoj,mislim da to neće ić nimalo glatko ni lako,i ovo što se dosad unazad 10-ak godina pomjerilo s mrtve tačke,je napravljeno uz velike pritiske izvana,jer hrvati oće u EU.

Ovde neki isuviše olako shvaćaju (ne shvaćaju) probleme i situaciju Srba u hrvatskoj,i misle da se to tek tako moze promjenit,u smislu izabrat ćemo nove ljude,i svi problemi će nestat.Pritom ne mislim na tebe naravno.

Share this post


Link to post

Što se tiče teškoća na koje nailaze Srbi u Hrvatskoj (NIKAKO HRVATSKI SRBI), znam da su velike i da biti Srbin u takvoj sredini, a ostati to što jesi, uistinu je skopčano sa velikim teškoćama. Lično sam se preporodio kao čovjek kad sam napustio tu ukletu sredinu i neka mi ne bude zamjereno ako kažem da nemam snage ni volje da ikada zakoračim na prostore gdje sam proveo svu svoju mladost i sav stvralački vijek. Zbog toga se i čudim pojedincima kad se ovoliko ponižavaju radi stvaranja samo njima poznatih vrednosti. Krajina je međutim nešto što ne spada u ovaj način razmišljanja. Ona je odrednica za vječnost u borbi za ostvarenje prava Srba na povratak u svoj zavičaj na koji imaju samo oni pravo i niko više. "Svaka sila za vremena" rekao je jeda čestiti starac još dok sam bio dječak od desetak godina. Ja bih dodao: " Sila prava na svoju postojbinu je vječna i neuništiva".

Nemojmo sad cjepidlačiti hrvatski Srbi, Srbi iz Hrvatske. Zna se na šta se misli i znam da mislimo jednako. Jeste, teško je biti Srbin danas u Zagrebu i Hrvatskoj. Ali..i stoput ali, najlakše je spakirati kofer i otići i onda izdaleka i iz sigurnosti docirati drugima šta i kako. Možda mi je i palo na pamet da odem, ali samo palo na pamet. Brzo bih odustala. Jer je ovo ovde MOJE ! Neću da odem. Oni bi to i željeli, da svi mi odemo. I šta onda ? Jednog dana ustat će vaskoliko srpstvo i osloboditi Knin i Krajinu i svi ćemo živjeti sretno kao što smo živjeli ? MI SAMI NE MOŽEMO NIŠTA. Isto ko što nismo mogli ništa '95. Možemo samo sanjati. Ovisimo o Srbiji i ovisimo koliko god to teško zvučalo o Hrvatskoj. Ono šta je meni najvažnije od svega i šta sam više puta ovde ponovila jeste da mi sada, ovde, u ovakvim historijskim okolnostima zadržimo svoje srpstvo. Da ostanemo Srbi za buduće generacije koje će MOŽDA doživjeti bolje dane. A možda i gore. Ja sam se davno prelomila u tom smislu. Dijelim sudbinu svojih predaka i svoga naroda na SVOJOJ zemlji kakva god ta sudbina bila. Ja bih bila najsretnija kad bi se svi vi vratili, jer bi nam onda bilo lakše. Bilo bi nas više, imali bismo jači politički uticaj i moć, mogli bi napraviti više za sebe. Ma sve i kad ne bi sve to mogli bili bismo zajedno, jedni druge najbolje razumijemo. Zašto da im damo naše ?

Lakše mi je kad dodjem ovde medju vas, a kamoli..........nedostajete mi.

Share this post


Link to post
U tome i jeste problem. Ne znam da li postoji neki tako sposoban Srbin koji na politicki nacin medju Hrvatima u Zagrebu moze da se izbori za bilo kakva prava Srba. Pitanje je li uopste stvar sposobnosti bilo kog Srbina, ili je stvar u tome sto je Zagreb ustaski grad, a Hrvatska ustaska tvorevina. Zapravo, pitanje je da li Srbi uopste mogu da se izbore za bilo kakva prava u Zagrebu koji je centar antisrpstva i antisrpske propagande. Kako moze bilo koji Srbin da kao politicar i predstavnik svoga naroda, u jednom Zagrebu gdje Tomson pjeva ustaske pjesme a ustaska mladez u ustaskim uniformama odlazi na njegove koncerte, da se izbori za bilo kakva prava?

Ono sto sam ja pokusao da objasnim u gornjem komentaru je cinjenica da je Pupovac svojim ponasanjem dao odlican primjer i dokaz koliko je jedan Srbin opterecen, neslobodan i potlacen u tom ustaskom Zagrebu. U Zagrebu sigurno nije lako biti deklarisani Srbin.

Pa necu da verujem da ne postoji.. nema Srba u HR danas 300.. pa sada da smo spali na Pupavca.. postoji ih 100.000... a mozda da pomogne neko iz Srbije.

Poenta je sta bi se desilo ako bi se i pojavio neko harizmatican, i da otme poziciju Pupavcu, i napravi nesto konkretno? U danasnjoj situaciji, ono sto sam ja video na terenu.. desava se da ako se pojavi neko, mlad, recit, drcan, britkog jezika, i ostrog uma.. odmah gledaju da ga potkupe, ili sklone na neki nacin.. I ne mislim da to moze da izbori 1 covek.. nikako.. uostalom onda postaje laka meta.

Trebalo bi naci zapravo vise njih - tim ljudi. Gde svi moraju slicno da razmisljaju, i da se drze kao jevreji, i da rade tako..

No, naci danas 20 Srba bilo gde na svetu, a da tako nesto mogu, i hoce.. to ce pre od babe devojka postati, nego to uspeti.

Mada i oni koji bi mogli tako nesto, ne veruju da to ipak mogu. Boje se za svoje zivote, i svojih najdrazih. Ovde se radi izmedju ostalog o vlasti, moci, novcu.. a cim to neko pocne da gubi.. u ovom slucaju SDSS, a Hrvati bi gubili drzavu i istoriju.. onda se potezu teske stvari, i spremni su na sve, pa i na fizicko uklanjanje.

Mada ja nisam primetio da Pupavcu i Stanimirovicu dlaka s glave fali... vec samo stradava ova nasa sirotinja i nejac, koju napadaju dole juzno od Karlovca.. Pupavac je tu samo da sazaljeva slucaj..

Share this post


Link to post

Meni se cini da Srbi u Zagrebu koji sam vec opisao ni sa Pupavcem a ni bez njega nece naci naci pravdu i jednakost. Ni siptari sa Kosova i Metohije ne odlaze u Beograd, i u tome i jeste sustina. Treba preuzeti iskustva muslimana iz Srbije koji se organizuju na nivou Raske (Sandzaka). Ili iskustva Madjara u Vojvodini, pa preslikati na Krajinu. Zagreb je posljednje mjesto na svijetu gdje ce Srbi iz Krajine ostvariti svoja osnovna ljudska prava.

Share this post


Link to post
Zagreb je posljednje mjesto na svijetu gdje ce Srbi iz Krajine ostvariti svoja osnovna ljudska prava.

Pa vidi..

ZG mozda nije najbolje mesto.. ali gde naci pravo? Ranije je bio Knin. Sada tamo Srba skoro i da nema. Tacnije, tesko ces naci gradic, mesto u RH gde ce Srbi moci da se organizuju.

Share this post


Link to post

Poenta je sta bi se desilo ako bi se i pojavio neko harizmatican, i da otme poziciju Pupavcu, i napravi nesto konkretno?

Има један такав харизматичан који је по ономе што сам чуо и видео у последњих пар година различит од Пуповца.Шта би урадио кад би постао вођа већине Срба,то је већ друга прича,ко то зна.Знаш га сигурно,из твог је краја - Раде Лесковац.

Да ли бисте пре њега хтели да видите на месту Пуповца?

Share this post


Link to post

Pa vidi..

ZG mozda nije najbolje mesto.. ali gde naci pravo? Ranije je bio Knin. Sada tamo Srba skoro i da nema. Tacnije, tesko ces naci gradic, mesto u RH gde ce Srbi moci da se organizuju.

У Загребу данас има више Срба него у било ком другом граду или општини али то нема везе.Што се тога тиче,рецимо да је једини крај где би могли боље да се организују због бројности Подунавље.

Share this post


Link to post
У Загребу данас има више Срба него у било ком другом граду или општини али то нема везе.Што се тога тиче,рецимо да је једини крај где би могли боље да се организују због бројности Подунавље.

Prema popisu stanovništva od 2001.g. u Zagrebu živi 18000 Srba ili 1,8 %, u Vukovaru 10500 ili 33%. Jedine dvije općine u kojima su Srbi u većini su Donji Lapac i Dvor na Uni. Mislim da se ne varam. Stvar je u tome da sudjelovanje u bilo kojoj vlasti ovisi o tim postocima. Srbi u Zagrebu imaju svoja udruženja, politička i kulturna, Od Zajednice Srba, SNV, SDF, Prosvjete, ali njihov je utjecaj na ukupna zbivanja minoran. Na nivou države nas je 4 posto i prema tome zaslužujemo 3 (slovima TRI) zastupnika u Saboru. Praktički ništa. Kad nas je bilo 12,5 posto...e sasvim druga priča. Zato i jeste bio rat.

Share this post


Link to post

Prema popisu stanovništva od 2001.g. u Zagrebu živi 18000 Srba ili 1,8 %, u Vukovaru 10500 ili 33%. Jedine dvije općine u kojima su Srbi u većini su Donji Lapac i Dvor na Uni. Mislim da se ne varam.

Вараш се :D Није још дошло до тога да смо већина само у Двору и Лапцу,има још десетак општина.Мало смо скренули са теме.

Нико нема мишљење о Радету Лесковцу? :[|

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this