Mutilic09

Operacija Maslenica 1993

Recommended Posts

Mene bi naprimer zanimalo:

1. zašto Kninski korpus pravovremeno nije izvršio mobilizaciju.Koncentracija HV-a je bila dobro poznata svima još u novembru 1992-znači da se za skoro tri meseca nije ništa napravilo?

2. da li su Hrvati sami stali ili su zaustavljeni našim snagama?

3. zašto nikada nije izvršen protivudar (ako se ne varam pričalo se o nekoj operaciji "Maslinova grančica")?

4. kolike su bile žrtve SVK (Sekulić daje podatke o 250 poginulih vojnika,dok se negde može naići i na cifru od 326 poginulih)?

Zasada toliko.

Share this post


Link to post
3. zašto nikada nije izvršen protivudar (ako se ne varam pričalo se o nekoj operaciji "Maslinova grančica")?

Evo sta je Kapetan Dragan rekao o tome:

klapacbrgudjanac wrote:Капетане, шта је био проблем и зашто отказана акција маслинова гранчица, кад је већ све било спремно и наша војска на магистрали Задар Биоград? О тој акцији сам чуо пуно прича и хиљаду верзија па ме интересује она једина права, тј. твоја

Nazalost, I ja se osecam delimicno odgovornim zasto ta akcija nije sprovedena do kraja.

Plan akcije je bio prilicno kompleksan. Ja sam dobio uverenje Glavnog Staba da cu na raspolaganju imati 1300 vojnika i da ce svi oni proci dvonedeljnu obuku i pripremu u "NC Alfa" pre akcije. Na obuku je stiglo svega 350 vojnika a pred akciju je bilo nesto manje od 800 sto je znatno manje nego predvidjeno planom.

Nakon konsultacije sa Gen.Novakovicem donea je odluka da se plan u poslednjem trenutku izmeni i da pokusamo da izvedemo citavu operaciju sa onim sto imamo na raspolaganju.

Medjutim, tokom prve faze ulaska iza neprijateljske linije, vojska koja mi je stavljena na raspolaganju a nije prosla dvonedeljnu obuku i pripremu je bila izuzetno neprofesionalna i ne obucena da cak i jednostavan manevar do njihovih predvidjenih odredista je krenuo toliko aljkavo i postojala je realna sansa da ne uspemo da zatvorimo isplanirani "krug" sto bi moglo da prouzrokuje odsecanje veceg dela nasih snaga i nepredvidivi broj civilnih zrtava u regionu Biograda.

Originalni plan je trebao da se zavrsi bez planiranih zrtava i gotovo bez otpora ali za to su nam bile potrebne mnogo vece i pripremljenije snage nego sto smo uspeli da obezbedimo. Tako da posle prve faze i ulaska oko 3 km iza njihovih linija ja sam doneo odluku da se ta akcija obustavi ,sa nadom da cemo uspeti d u skoroj buducnosti obezbediti adekvatne snage da ponovimo tu operaciju i i"scepamo" Hrvatsku na dva dela. Medjutim ubrzo posle toga Gen. Novakovic je smenjen a novi General Celeketic nije hteo da podrzi tu akciju sto je i razlog mog odlaska iz Krajine.

nadam se da sam ti u najkracim crtama dao odgovor ako imas neko dodatno pitanj uvezi ove operacije samo napred

vucijaci wrote:Kep, hvala na malopredjasnjem odgovoru, ostao bih kod Ravnih Kotara.U dokumetarcima Jedinica i Pad Krajine su posveceni neki delovi filma tom ratistu. Mnoge se price pricaju o tom ratistu pre svega bitci za Kasic kada je poginuo tvoj ucenik Veljko Milankovic reci mi sta mislis o njemu i njegovim Vukovima kakav je bio. I reci mi kako si ti video neuspeh na Kasicu navodno je prelazio iz ruke u ruku i kako to da nista nije uspelo da se vrati na celoj toj liniji fronta Maslenice i Ravnih Kotara osim Skabrnje i okoline koju si ti sa Alfama zauzeo i zasto se nakon Skabrnje nije islo u vracanje ostalih delova te teritorije koju su ustase na prevaru zauzele hvala.

Ja Veljka znam samo kao pitomca dak je bio kod mene na obuci. Nikada nisam posle obuke imao prilike da ga sretnem.

Na obuci je bio vredan, stalno je postavljao pitanja i uvezbavao je radnju dok nije postigao perfekciju.

Nikad se nije zalio i uvek izvrsavao naredbu najbelje sto je umeo.

Ja sam na skabrnji imao svega 30 poluobucenih boraca tako da nismo imali snaga za dalje zauzimanje prostora.

Nakon Skabrnje dobio sam naredbu da osnujem Obucni centar koji je radio do pada Krajine.

Share this post


Link to post

4. )

zvanična hrvatska verzija:

"Gubitci

Hrvatska strana: Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja, prema izvorima s Domovinskog rata ONline poginulo je 13 hrvatskih branitelja, slijedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još 6 a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko - raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko - diverzantskim, napadima neprijateljima koji su uslijedili odmah nakon "Maslenice", do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127. [2][11]

Agresorska strana: Pobunjeni Srbi su imali više stotina mrtvih vojnika i civila (priznali su 490); u jednoj zasjedi na Velebitu poginuo je 21 srpski vojnik, a broj ranjenih bio je tri puta veći od broja poginulih. Zarobljena sredstva neprijatelja u operaciji Maslenica su: dva tenka T-55; dva OTM-a M 60; dvije H 105 mm; tri MB 120 mm; osam MB 82 mm; deset MB 60 mm; jedanaest NST 82 mm; POLO 9K11 sa šesnaest raketa; dvijestotinečetrdeset "Zolja" RBR 64 mm; PZS 12,7 mm "BROWING"; dva PZT 20/3 mm i 20/1 mm; kamion pun "Osa" i mina za MB 82 mm; kamion pun različitog streljiva; inženjerijski pribor i alat; streljivo raznog kalibra oko 12000; dva terenska vozila i ostala razna vojna oprema."

Ne znam kad smo to priznali 490 poginulih, mislim da je cifra preuveličana.

1.) Što se tiče mobilizacije, to je zaista dobro pitanje? kako to da se tek nakon početka napada uzima teško naoružanje koje se nalazilo u školi u Žegaru? (govorim o obrovačkoj brigadi ali je vjerovatno sliična stvar bila i u benkovcu).

2.) Kod Obrovca su zaustavljeni igrom slučaja.

Share this post


Link to post

Što se tiče gubitaka SVK i Hrvata ne bi trebala nikog zavarati brojka od 490 mrtvih sa strane SVK i 19 poginulih sa strane HV-a.O čemu se tu zapravo radi?Stvar je jednostavna:

1. ovi gubici koji se navode za SVK su računati sve do kraja februara 1993. (po Sekuliću bilo je 250 mrtvih vojnika,a ostalo otpada na civile);

2. što se tiče HV-a i njihovih gubitaka od 19 poginulih...Reč je o gubicima iz prva 3-4 dana.Oni navode da je 31.03.1993. poginulo 127 vojnika.E,sad ovde se očigledno laže.Na ABG forumu išla je odlična rasprava između učesnika borbi na Maslenici i sa hrvtaske i srpske strane i jedan forumaš je izneo podatke (koje je prikupljao duže vremena u razgovoru sa učesnicima i iz dostupnih pisanih izvora) da je HV do kraja marta imao nešto malo preko 400 mrtvih.Te brojke nisu osporavane.

Inače Maslenica je u Hrvatskoj obavijena velom tajnosti kada se povede priča o gubicima.Procene gubitaka su toliko različite da to izaziva pravu konfuziju.

Share this post


Link to post

Dasane jel je zaista tamo tada dosao Mladic i komandovao sa SVK zar nije Mile Novakovic?

Sta je bilo nakon toga jel krenula nasa pesadija ako jeste sta je bio cilj i kakvi su rezultati?

Share this post


Link to post
Dasane jel je zaista tamo tada dosao Mladic i komandovao sa SVK zar nije Mile Novakovic?

Sta je bilo nakon toga jel krenula nasa pesadija ako jeste sta je bio cilj i kakvi su rezultati?

Ta Mladić je dosao i trebali su pokreniti kontru uz Arkanove ''Tigrove''(tu je odmah doslo do neslaganja sa Svk)+nesto Četnika Jove Ostojića cilj je bio ponovo izbiti na liniju Kašić-Islam Grčki a po izbijanju u Paljuv da se spoje sa snagama koje su izvodile protunapad iz Obrovca-Jasenica njima je koliko ja znam bilo dodano i 700 momaka iz Lapačke brigade u kojoj je bilo i najlosije stanje mislim od svih opcenito pa je bilo i cesto samovoljno napustanje položaja..kontranapad je donekle uspio pa je osvojena Pridraga i Škabrnja iz smjera Kruševa se tukao dobro navođeno pontonski most da ne zaboravim da je tim akcijama pogino od minobacaca sa ledja znaci nase strane Veljko Milankovic edan od najboljih boraca ako ne i najbolji bilo je dosta price otom neki kazu da su ga nemjernu skinuli da je nekom smetao sto me ne bi cudilo koje su sve zakulisne igre odvijale.Onda na scenu stupa Novakovic kojeg si spomenuo u svom postu koji dopusta Unproforcima da kontoroliraju situaciju i svojim dolaskom paraliziraju sve akcije,kontorliraju brigade u trenutku kada to nama ne odgovara kad smo mi krenili u protudar samim dolaskom njihovim Hrvati dobivaju sve bitne informacije i to je moze se slobodno reci bio kraj za nas..

Share this post


Link to post
Znaci taj kontra udar je onaj sa pocetka drugog meseca a zar nije Skabrnja uzeta dosta kasnije u trecem mesecu?

Znam da je kontra udar poceo negdje 30og januara ne vataj me za rjec sa datumima nikad nisam na cisto a Škabrnju koliko znam Dragan je uzeo 19.03 prvo se tamo tukao sa nekim Hosovcima a onda su njih zamjenili gardisti koju su bili laka zadaca al priupitaj njega ako jos dolazi na forum otom

Share this post


Link to post

Što se tiče komandovanja:u početku je komandovao pukovnik Milan Đilas,komandant 7. kninskog korpusa,a nakon njih Mladić i Novaković.Što se tiče dolaska Novakovića i tih unproforaca...Nestor je u svom Dnevniku zapisao kako je stekao utisak da general Novaković nema slobodne ruke u komandovanju sa jedinicama.Tu priču su mi potvrdili i drugi koji su se nalazili na Maslenici.Zbog toga protivnapad (Maslinova grančica) i nije izveden.

Što se tiče ovih borbi za Kašić i Škabrnju...To su sve bili ograničeni napadi.Lično mislim da je to dobar uspeh jer SVK nije imala potrebnu nadmoćnost nad HV-om u vreme tih kontri.Nakon toga je Kninski korpus narastao na 27 000 ljudi (prema Sekuliću) i tada se trebalo izvesti konačni protivudar (to je Maslinova grančica).Međutim,tiho se od svega odustaje iako su naše snage tada bile jače od Hrvata.

Mislim da je protivudar sprečen od strane Srbije koja se u to vreme upirala iz svih sila da skine sankcije sa sebe i predstavi se kao zemlja koja će doneti mir na prostorima bivše Jugoslavije.Pa zamislite da je SVK zauzela Zadar i presekla Hrvatsku...Srbija bi sama sebi "zabila gol",a to se nije smelo dogoditi

Share this post


Link to post

Zanimljivo da od svih vojnih operacija koje su izveli,hrvati najmanje pričaju o "Maslenici".

Najmanje se moze naci podataka i snimaka o toj akciji.

Dasane šta je bilo s tom Lapačkom brigadom,zašto je stanje u njoj bilo najlošije od svih ostalih brigada SVK koje su dijelovale na tom dijelu ratišta,i što su samovoljno napušćali polozaje ?

Šta je bio razlog tome ?

Ta brigada se dosta često spominjala kao najlošija u čitavoj SVK.

Share this post


Link to post

Dasane šta je bilo s tom Lapačkom brigadom,zašto je stanje u njoj bilo najlošije od svih ostalih brigada SVK koje su dijelovale na tom dijelu ratišta,i što su samovoljno napušćali polozaje ?

Šta je bio razlog tome ?

Ta brigada se dosta često spominjala kao najlošija u čitavoj SVK.

Banija imao sam ja rođake u Lapcu i u Lapačkoj brigadi.Oni kažu da je najveći problem bio David Rastović koji je rovario protiv vojske,a i ljudi nisu bili nešto "zagrijani" da odu dalje od Lapca i okolnih sela.

Share this post


Link to post

E,da,nešto sam zaboravio pitati.Zna li neko kako je na kraju poginuo pukovnik Bogunović,komandant 92. motorizovane brigade.Jedni kažu da ga je ubio Arkan ili neki od njegovih,drugi da su ga ubili Hrvati snajperom...Šta je istina?

Share this post


Link to post
Kanarinac ko je bio taj David Rastović,jel on bio komandant brigade,i što je rovario protiv vojske,mozeš li više pojasnit ?

E ovako,David Rastović je bio predsednik opštine Donji Lapac i kasnije ministar (ne znam čega) u Vladi RSK.Koliko se ja sećam priča rodbine iz Lapca,oni su govorili da je on oko sebe imao neku grupu ljudi koja je zastrašivala sve koji su mu smetali ,takođe je pretio oficirima i zalagao se za četništvo (ne treba zaboraviti da je Lapac bio partizanski kraj) i šta ti ja sve znam.Uglavnom čovek koji je napravio više štete nego koristi.

Share this post


Link to post

Sad mi je jasnije,hvala na pojašnjenju kanarinac ;)

Te samozvane četničke vojvode poput njega, ništa drugo nisu ni radili,osim lajali i rovarili.

I dan danas su takvi najglasniji,i "najveći" borci za srpsku stvar.

Share this post


Link to post

U knjizi generala Milisava Sekulića "Knin je pao u Beogradu" piše da je skoro svaki dan neka naša jedinica samovoljno napuštala položaj,93.u rejonu Maslenice.To mi nije nikako jasno,pa kakva je to vojska kad napusti položaj kad se kome oće ?

General Sekulić piše i da je 93.brojno stanje SVK bilo nekih 71 000 ljudi pod oružjem,računajući tu i 4 100 dobrovoljaca koji su se tad nalazili na teritoriji Krajine.Otkud Krajini tolko vojske s obzirom na broj stanovnika ?

95.čitava Krajina nije mogla imat više od 45 000 ljudi (računajući tu zapadnu i istočnu Slavoniju).

Te mi cifre nisu nikako jasne. 93. 71 000 ljudi,a 95. pred "oluju" 30 000 ljudi na položajima (bez istočne Slavonije i zapadne koja je već bila pala).

Đe je ostatak vojske završio ?

Share this post


Link to post

Ako se uzme da je u Krajini bilo 250 000 ljudi ,onda to podjelis sa cetri . Znaci da se mobiliziraju svi od 18-65 (vojno sposobni) ispada 62500. To je ono 100% mobilizacija. Uzmes jos i one sto su dosli iz vecih gradova na teritorij Krajine moguce da je u jednom trenutku i bilo toliko,plus dobrovoljci iz Srbije. Al to je kad bi bas bilo sve pod kako se kaze puskom ,sto je ipak tesko napravit.

Share this post


Link to post
Zanimljivo da od svih vojnih operacija koje su izveli,hrvati najmanje pričaju o "Maslenici".

Najmanje se moze naci podataka i snimaka o toj akciji.

Dasane šta je bilo s tom Lapačkom brigadom,zašto je stanje u njoj bilo najlošije od svih ostalih brigada SVK koje su dijelovale na tom dijelu ratišta,i što su samovoljno napušćali polozaje ?

Šta je bio razlog tome ?

Ta brigada se dosta često spominjala kao najlošija u čitavoj SVK.

Evo Kanarinac ti je objasnio o Davidu Rastoviću ja sam o njemu samo znao a i to je sve reklo da je napustio položaj tokom borbi za Medak i vratio se sa brigadom u Lapac.Bila je neka ''istraga'' protiv njega ali mislim bez ikakve posljedice a o moralu Lapačke brigade mozemo divanit ja iskreno mislim da u Lapcu nisu znali za rat ,u 2sv su prva klanja ustaska pocela u Lapačkom kotaru a u ovom kako mi veli Lapčani da nije bilo Tv i radio mi znali nebi da je ratno stanje.A glede Četnika sjecam se kad su u Žitnić došli neki Caletovi Četnici iz Niša vodili onu plavu curu(koliko znam bojovnicu su je uhvatili i golu vodili kao psa kroz grad) koji je to sljam bio oni su po selima ljudima telad mobilizirali pokazali bi nepismenim seljacima pečet i potpis licno četničkog majora ćaleta moje iskustvo sa četnicima je da su pravili stetu dje god bi se pojavili krajnje nepouzdani

Share this post


Link to post
E,da,nešto sam zaboravio pitati.Zna li neko kako je na kraju poginuo pukovnik Bogunović,komandant 92. motorizovane brigade.Jedni kažu da ga je ubio Arkan ili neki od njegovih,drugi da su ga ubili Hrvati snajperom...Šta je istina?

To e bio pravi vojnik profesionalac vaje sljem i pancir po rjecima njegovih boraca,sta ja znam da je bio pogođen puščanim metkom oko 3 centa ispod pancirke.Nakon sta je pogođen nije bilo saniteskog vozila u blizini pa e ranjen vožen na tenku do Benkovca.U svoj toj halubuci neko mu je mano i pištolj mozda neko da dokaže Arkanu kako je posao obavljen sto je jedna od prica kad si je vec naceo ;)

Share this post


Link to post
Uzmes jos i one sto su dosli iz vecih gradova na teritorij Krajine moguce da je u jednom trenutku i bilo toliko,plus dobrovoljci iz Srbije. Al to je kad bi bas bilo sve pod kako se kaze puskom ,sto je ipak tesko napravit.

Ma pušaka je bilo,ali je bilo onih koji nisu hteli da je uzmu :-[

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...