Skoci na Sadrzaj


Slika

Operacija Maslenica 1993


 • Please log in to reply
191 odgovora na ovu temu

#121 Velizar

Velizar

  Stalni clan

 • Members
 • ZnackicaZnackica
 • 54 postova

Postirano 25 September 2010 - 09:31 PM

Tako sam nešto i mislio. Zato je maslenica i najtajnovitija operacija, ne može se ništa saznati sa njihove strane.
Slava poginulima.

#122 zozon

zozon

  Novi clan

 • Members
 • Znackica
 • 3 postova

Postirano 26 September 2010 - 02:11 AM

broj poginulih je tesko utvrditi,jer Hrvati,operaciju Maslenica gledaju kao prva tri -cetri dana,kad i bas nisu imali puno poginuli,jer je nase tesko oruzje i tenkovi,bili pod kljucem UN,najveci broj poginulih na obe strane je bio u 2 i 3 mjesecu 1993.njihov glavni cilj je bio izbiti na DEbelo brdo,iznad Gornjih Biljana,koje je najglavnija kota na tom podrucju. Malo me cudi da su za prvi pravac napada odlucili ici preko Islama i Novigrada,a ne preko Smokovica,koji je bio okruzen i puno laksi za osvajanje.Glavni razlozi za nase neuspjele kontranapade{ako izuzmemo djelove paljuva,pridrage i skabrnju
} su pogibija pukovnika Bogunovica,komadanta Benkovacke brigade kao i ranjavanje i kasnija smrt Veljka Milankovica i Ranjavanje Gorana Opacica,jednostavno nismo imali komandnog kadra za takvo nesto.Osnivanje 105.n.c. ALFA u Bruskoj je uveliko pomoglo oko dizanja morala,jer ti momci ,a bogami i djevojke zasluzuju,samo rjeci hvale. Imali su jako dosta dobrih akcija u pozadini neprijatelja,a i vodili su glavnu rjec u osvajannju Razovljeve Glave,i ne treba zaboraviti Sugijevu ekipu sa Golesa.

#123 Manitu_

Manitu_

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 981 postova

Postirano 26 September 2010 - 02:32 AM

Kako pratim pisanje po forumima , vidim da ima dosta pisanja o Razovljevoj Glavi. Zozon kaze da su to uradili Alfe i Sugijeva grupa sa Golesa. Kod drugih postova sam procitao da su to odradili Arkanovi . E sad opet spominje se i svadja Arkana i Parage iz 21 diverzantskog odreda (dali je tad postojala ta jedinica ne znam ) koji je izjavio da ce oni prvi uzet R. glavu ,sto se na kraju ispostavilo da je. Koliko je na kraju jedinica osvajalo tu glavu?

#124 kanarinac

kanarinac

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 1009 postova

Postirano 27 September 2010 - 12:27 AM

Evo jedan interesantan detalj...U izveštaju načelnika organa bezbednosti 7. korpusa majora od 13.V 1993. pod tačkom 2. navodi se sledeće:

"Planiranje akcije OG-1 i kap. Dragana o aktivnim dejstvima i prodoru na deo teritorije RH,koja je zamišljena da se izvodi u strogoj konspirativnosti,nije više nikakva tajna u mjestu Benkovac i okolnim selima te o istoj pričaju i "djeca".Poučeni dosadašnjim iskustvom nije isključeno da o planiranoj akciji ustaše znaju jer raspolažemo saznanjima da su isti očekivali naš napad 12.05.1993. godine u 08,00 časova.U vezi sa navedenim deo boraca iz sastava 92. mtbr javno govore da ne žele učestvovati u planiranoj akciji pravdajući svoje ponašanje rečima da teritorij koji se želi zauzeti nije nikad bio srpski.Operativno sagledavamo situaciju a dosadašnjim radom nismo došli do saznanja da se radi o organizovanoj neprijateljskoj delatnosti.O novim saznanjima i aspektima na planiranu akciju biće te blagovremeno obavešteni.

Da li je ovde reč o o "Maslinovoj grančici",akciji čiji je cilj bio zauzimanje Biograda?

#125 mornar

mornar

  Novi clan

 • Members
 • Znackica
 • 13 postova

Postirano 28 September 2010 - 06:39 PM

Kad je zauzimana Razovljeva glava Kordunaski tenkovi su davali podrsku ali nisam siguran za pjesadiju ali sam siguran za Kordunaske tenkove m 84 koji su odradili 80% posla jer su zbog blizine i preglednosti Razovljeve glave iz pravca Skorica bukvalno gadjali hrvatske vojnike jednog po jednog a tu im je poginuo komandir cete Denis Spika is Sukosana.

#126 mrki kordun

mrki kordun

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 494 postova

Postirano 28 September 2010 - 07:31 PM

Koliko sam ja čuo od direktnih sudionika,Paragina jedinica i izviđači Kordunaškog korpusa pokojnog Miće Malića su učestvovali u oslobađanju Razovljeve glave.

#127 vucijaci

vucijaci

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 463 postova

Postirano 29 September 2010 - 06:00 AM

Jel zna ko o kakvim se Italijanima radi?

VESTI


1) * Izvor: POLITIKA - 25. mart 1993.
U benkovackom hotelu "Aserija" juce je novinarima prikazana ogromna
kolicina zarobljenog oruzja i vojne opreme, koju je specijalna jedinica
Vojske RSK zaplenila u bici za selo Skabrnja, petnaestak kilometara
jugozapadno od Benkovca.


Kapetan Dragan u ulozi konferansijea rekao je da su u ovoj uspesnoj
akciji krajinski specijalci pomerili front tri i po kilometra napred i
zauzeli selo Skrabrnju.


Na izlozbi u benkovackom hotelu moglo se videti pet bestrzajnih topova
madjarske proizvodnje, pet minobacaca kalibra 82 mm madjarskog i
jugoslovenskog porekla i tri minobacaca 62 mm. Prikazane su i ogromne
kolicine zarobljene municije, bombi, vojne opreme, mitraljeza, raketnih
bacaca, pistolja i drugih ratnih rekvizita. Zarobljenim oruzjem i
opremom mogu se naoruzati dve cete vojnika...


Kapetan kaze da na zarobljenim paketima hrane stoji oznaka "UNICEF -
Zagreb - via Sarajevo". Jedna grupa hrvatskih vojnika je zarobljena, a
druga satnija 159. brigade hrvatske vojske, naglasava Kapetan, vise ne
postoji. Odgovarajuci na novinarsko pitanje, Kapetan Dragan je potvrdio
da se medju dobrovoljcima u Benkovcu nalazi grupa Italijana i da ce se
uskoro formirati italijanska ceta Srpske vojske Krajine.#128 kanarinac

kanarinac

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 1009 postova

Postirano 01 October 2010 - 02:19 AM

Kad je zauzimana Razovljeva glava Kordunaski tenkovi su davali podrsku ali nisam siguran za pjesadiju ali sam siguran za Kordunaske tenkove m 84 koji su odradili 80% posla jer su zbog blizine i preglednosti Razovljeve glave iz pravca Skorica bukvalno gadjali hrvatske vojnike jednog po jednog a tu im je poginuo komandir cete Denis Spika is Sukosana.


Preneseno sa forum.hr:

U svezi svega napisanog što se odnosi na Škabrnju, dijela povijesti, i sutrašnjeg dana MOMP ¨Ugljan-Dugi otok¨ iz sastava HRM, neka se zna da je dana 25.01.1993. oko 17.50 sati, 3. vod satnije MOMP pod zapovjedništvom Đanija Tomana zauzeo položaje u Senju a 1. vod satnije MOMP, ojačan protuoklopnim odjeljenjem iz satnije 53. b MDP , pod zapovijedanjem Vojmila Stamaća zauzima položaje u Škabrnji, sa zadaćom djelovanja prema neprijateljskom uporištu na Ražovljevoj glavici. Vod b MDP preuzeo je položaje u s. Babin Dub.
Sljedećeg dana, 26.01. u suradnji s postrojbom puk. Filipovića, osvojen je položaj na Ražovljevoj glavici i području Ambara. Napadom je zapovijedao zapovjednik satnije MOMP-a, satnik Denis Špika. Čitav dan neprijatelj snažno djeluje po R. glavici iz MB i VBR-a. Jakoj vatri su izloženi i ostali položaji u Ambaru, Škabrnji, Prkosu i Senju. Preostalo ljudstvo b MDP uvedeno je na ove ugrožene položaje, kao i ljudstvo s položaja Babin Dub ( predali su položaje domobranskoj postrojbi ).
Dan 27.01. u 08.00 primljena je zapovijed od zap. ZP Split sa IZM Zadar o prebacivanju MOMP (od početka bez jedne satnije ), ojačanog satnijom (bez jednog voda od početka ) b MDP na područje Novigrada. Tijekom dana stare položaje je trebalo predati 2. i 3. b 7. pukovnije. Neprijateljsko djelovanje, osobito po Ražovljevoj glavici je pojačano od jutarnjih sati, pa satanik Špika traži jaču topničku potporu topništva sektora, a zbog ojačavanja položaja, Špika sa 1. vodom i pratećim vodom MOMP kreće prema Ražovljevoj glavici. Tijekom prebacivanja na položaje, izloženi su stalnoj vatri iz MB, pa je sat. Denis Špika, pogođen gelerom u glavu na mjestu preminuo, a ranjeni su zamjenik zap. satnije Nikola Žuvić, zapovjedik 1. voda Vojmil Stamač i 6 vojnika iz b MDP ( Opuhać, Marović, Matić. Domazet,Oman i Ostojić ). Trpeći jaku vatru, uz nedostatnu topničku potporu, sa poginulim i ranjenim zapovjednicima i ostalim vojnicima, ljudstvo se povlači sa Ražovljeve glavice u Škabrnju. Tijekom izvlačenja spašeni su svi ranjeni, ali tijelo poginulog Špike, s motorolom i dokumentima veze nisu uspjeli izvući. Gubitak Ražovljeve glavice bio je i gubitak dominantnog položaja, a zbog ostavljenih dokumenata, odmah je trebalo mijenjati sve dokumente i prilagoditi sustav veze na velikom području djelovanja u akciji Maslenica.


#129 Nina28

Nina28

  Novi clan

 • Members
 • Znackica
 • 1 postova

Postirano 23 October 2010 - 04:12 AM

Kao prvo, sudionik sam VRO "Maslenica", bio sam u SJP i branio sam svoju državu. U mojoj jedinici nismo imali niti poginulih niti ranjenih. Koliko znam probili smo prvu crtu obrane, nakon koje je došla zapovjed za prekidom akcije.Navodno je bio dogovor, jer ste mogli kapitulirati tada a ne 1995. godine. Zato pustimo priče i vaše i naše, neka pričaju živi svjedoci.MA ***** TI MRTVO I ZIVO, TVOJE IME, PREZIME I NADIMAK!! DA VAM NIJE BILO UN POMOCI I DA NISU PRESJEKLI SRPSKE VEZE I LINIJE NIKADA NE BIH USPIJELI DOCI DO NASIH VOJNIKA NA MALOM ALANU 22. JANUARA 1993! DA SI BRANIO SVOJU DRZAVU KAO NASI VJERNI SRBI NE BIH KLALI LJUDE I IZIVLJAVALI SE NAD NJIMA KAO ZIVOTINJE! MOJ OTAC JE IZGUBIO SVOJ ZIVOT TAMO ****** TI HRVATSKU ********! EVO JA SAM TI SVJEDOK DUSMANE!

KO PUSTI USTASU DA SE PRIJAVI NA KRAJINA FORCE?? BICE DA TE SAVJEST JEDE ZMIJO OTROVNA!! CEKAJ CEKAJ DOCE BRZO DAN I BICE TI JOS TEZE U SMRTI NEGO U ZIVOTU BJEDO JADNA! A NI TVOJOJ DJECI NECE BITI BOLJE!!!

#130 duck

duck

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 727 postova

Postirano 22 January 2011 - 02:30 AM

Slava svim borcima i civilima koju su izgubili zivote u ovoj zlocinackoj operaciji.

#131 vucijaci

vucijaci

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 463 postova

Postirano 23 January 2011 - 12:50 AM

Neka je vecna slava svim Krajisnicima i svima onima koji su dosli da pomognu i dali svoje zivote za odbranu Srpske Dalmacije.

#132 alf

alf

  Novi clan

 • Members
 • Znackica
 • 3 postova

Postirano 17 February 2011 - 07:31 AM

Koliko vidim o dosta događaja se govori paušalno, Islam Paljuv i Kašić su jezgra cjele bitke . Akcija je značajna u toliko štoje prvi put na obje strane bilo oružja te nije bio JNA, svakako priznanje ravnokotarskim srbima koji su dostojni protivnici # rekao bi narod krv ne zabiljena# ali ishod je ipak bio drugačiji.
Bitka se oduljila jakim otporom VRSK te odmaranjem udarnih brigada HV nije imao vremena za daljnji prodor,prijetile su sankcije što Hrvatskoj nije bilo u interesu! Danas bi počastio posadu Zisa iz Biljana koja je pojavom sunca tukla sve redom i budila sve na položajima sa obe strane hahahahahaaaa

#133 vucijaci

vucijaci

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 463 postova

Postirano 17 February 2011 - 08:11 PM

Akcija je značajna u toliko štoje prvi put na obje strane bilo oružja te nije bio JNA.


Jel mozes da kazes po cemu je jos bila znacajna ova akcija,na pr.na dan napada i prvih dana uopste odnos snaga oruzja kad ste i uzeli to sto ste uzeli?

#134 Sokol-rus

Sokol-rus

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 668 postova
 • LocationРусија

Postirano 09 August 2011 - 06:49 AM

Официр СВК. 06.02.1993.

Postirana slika

#135 Sokol-rus

Sokol-rus

  Dzomba

 • Members
 • ZnackicaZnackicaZnackica
 • 668 postova
 • LocationРусија

Postirano 09 August 2011 - 06:50 AM

Обровац. 09.02.1993.

Postirana slika


____________________________________________________________________________________________
Krajinaforce sadrzaj: O nama, Dokumenti, Filmovi, Spiskovi, Mediji o KF, Glavna, Kontakt


Vijesti iz medija:
RTS, Politika, Vecernje Novosti, Tanjug, Glas Javnosti, Glas Srpske, Feral Tribune, B92, Veritas
Krajinaforce ne podrzava nikakvo iznosenje nicijih licnih podataka kao niti vredjanje bilo koga od posjetitelja. Svaki post koji nije u skladu sa prethodno
navedenim bice obrisan. Krajinaforce zadrzava pravo da bez najave ili prethodnog obrazlozenja obrise ili edituje postove za koje urednici sajta
ustanove da nisu u skladu sa normama, ciljevima i razlozima postojanja naseg i vaseg sajta. Na diskusijama ne vodite "licne ratove".
Na sajtu nije dozvoljeno reklamirati druge forume i sajtove bez dozvole administracije.
Mole se posjetioci ako primjete da neki post nije u skladu sa ovim pravilima da skrenu paznju urednicima na isti.
Ako prenosite neku vijest iz drugih medija obavezno navedite ime medija iz kojeg ste preuzeli vijest i datum kad je objavljena.


Krajinaforce ­­© All rights reserved. Best viewed using 1024 x 768 or higher resolution.