grom

Ponovo o slučaju Kapetan Dragan

Recommended Posts

ZAGREB - Australijski Vrhovni sud doneo je odluku prema kojoj se hrvatska vlada može žaliti na odluku saveznog suda koja sprečava izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, osumnjičenog u toj zemlji za ratne zločine.

Hrvatska vlada, kojoj u ovom slučaju pomaže i australijska vlada, smatra da je savezni sud pogrešio kada nije doneo odluku o izručenju kapetana Dragana Hrvatskoj, i da takva odluka ima šire implikacije na sposobnosti Australije da progoni osumnjičene za ratne zločine.

Vasiljkovićev advokat Bret Voker rekao je Vrhovnom sudu da se hrvatska žalba temelji na "apstraktnom konceptu", prenose australijski mediji.

Autor:

Agencija BETA

Share this post


Link to post

Nije ovo ponovo o slucaju, ovo je nastavak nedovrsenog procesa. Hrvatska je trazila "leave to appeal" to High Court, nadala sam se da se nece udovoljiti zahtjevu ali eto jeste. Znacaj odluke obzirom na cinjenice je prevelik da bi High Court to prepustio slucaju. Draganov arogantan interview na SBS-u nije pomogao, zao mi je sto nije imao razuman savjet prije pojavljivanja u udarnom terminu na televiziji. Stono rekli Englezi "however," nadam se da ce najvisi sud u Australiji zastititi svog drzavljanina i reci - vi Hrvati ako insistirate na sudjenju, dodjite ovamo i vodite postupak u Australiji. Ne poznam Dragana ali sam nakon citanja svega o njemu sa raznih strana uvjerena da postupak protiv njega u Australiji (krivicni-ne civilni, gdje je potrebno dokazati sa se krivicno djelo desilo "beyond reasonable doubt") osudjen ne neuspjeh.

Share this post


Link to post
Draganov arogantan interview na SBS-u nije pomogao, zao mi je sto nije imao razuman savjet prije pojavljivanja u udarnom terminu na televiziji...

Licanka, Dragan je i te kako imao pametne savjete i savjetnike samo sto je problem sto njega niko ne moze spasiti od njegovih sopstvenih gluposti jer on ima stav da niko nije pametniji i sposobniji od njega ... pa good luck onda ...

Share this post


Link to post

Jedna tzv drzava Hrvatska,s neiscrpnim izvorima novca protiv jednog pojedinca Srbina i grupom useljenika. . . To nije fer borba ! A drzavu Srbiju to i najmanje . . . Emocije su jace od razuma ! !

Share this post


Link to post

Mogvai, pitas sto je rekao pogresno, tesko je to objasniti ako ne znas "pravila igre sa Englezima', u kratko - sve je bilo pogresno. Od odjece, do drzanja, do arogancije i sto je najgore do gomile "negativno formuliranih" recenica. Mi Srbi moramo nauciti jednom za svagda da cemo nasim sirovim i silenim nastupima kad prilike ne opravdavaju aroganciju, prije ili kasnije udariti glavom u zid. Ja bih da sam ga pripremala (a pitanja je sigurno unaprijed imao, inace se na interview ne pristaje) udarila red zahvale sto je unatoc borbi za istinu koja je predugo trajala, zahvalan australskom pravosudju i uvjeren da ce pokusaji ugrozavanja....... mogao je izraziti sumnju da su i neki drugi faktori pridonijeli njegovoj produzenoj borbi za istinu... ne sjecam se detalja, samo se sjecam da sam poludila. Nije vise rijec o Draganu iako ne zelim da bude isporucen jer je apsolutna istina da bi unaprijed bio oglasen krivim (vidio si kako je prosao u civilnom postupku protiv onog lista) ali ako High Court dozvoli izrucenje, Hrvati ce se okuraziti i traziti dodatne izmisljene ljude i izmisljene zlocine sa izmisljenim svjedocima, taj precedent bio bi poguban. Srbi su u Draganovu obranu ulozili previse para da bi on imao slobodu da se onako izrazava. Ma i moja je pokojna baba znala reci "koga ti je moliti, nije ti ga kuditi" a on je sjecam se u jednom casu cak otvoreno optuzio pravosudje sa pristranost samo zato sto je on Srbin. Ma cak i da to mislis i znas, to tako ne mozes reci, evo ti rezultata te "kritike".

Share this post


Link to post

Koliko puta sam nailazio na aroganciju,prepotentnost,nadvikivanje,jednom rječju vrlo nizak kulturnog obraćanja kod naših pretstavnika.

Neznaju hodati,neznaju kako ruke držati,neznaju sa koje strane hoda domaćin,a sa koje gost.Bože sačuvaj!

I kad takav u svijetu govori 100% istinu,onaj što ga sluša uvjek uzima to sa rezervom.Uvjek mi pa mi,pa ja pa ja,pa lider u bijafri,pa

lider na balkanu,pa lider ovog,onog...Pod hitno kursevi,ponašanja,komunikacije,pa tek onda van preko granice,u protivnom svaki pojedinac

u inostranstvu je mali ambasador svoje zemlje,i onaj stranac te gleda kako on vidi,a ne kako ti misliš.(ovo važi i za mene i trudim se).

Share this post


Link to post
Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj

Vrhovni autralski sud odlučio da bi Dragan Vasiljković trebao bi biti izručen Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratne zločine.

Srpski ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat kao 'kapetan Dragan', trebao bi biti izručen Hrvatskoj gdje će mu se suditi za ratne zločine, nakon odluke australskog Vrhovnog suda u Canberri donesene u utorak ujutro, pišu tamošnji mediji.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj, jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku nižeg, Saveznog suda.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska.

U to je vrijeme živio u Australiji pod imenom Daniel Snedden.

Srpski arhijerej Dragan Saracevich razočaran odlukom

Vasiljković nije bio na sudu u Canberri u utorak, već se noć prije odlučio vratiti svojoj kući u Coffs Harbouru.

U ponedjeljak je australski državni tužitelj, u ime Republike Hrvatske argumentirao da je Savezni sud pogriješio kada je odlučio blokirati Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj, na temelju procjene da ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Nakon sudske rasprave u utorak ujutro, srpski arhijerej Dragan Saracevich izjavio je da je jako razočaran odlukom Vrhovnog suda, te kako strahuje da Vasiljković neće imati pošteni tretman u Hrvatskoj.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te u veljači 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca i sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

30.03.2010 dalje.com

Share this post


Link to post

AUSTRALSKI vrhovni sud odlučio je da Kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj, javljaju lokalni mediji. Vrhovni sud je pobio odluku Saveznog suda, na koju je Hrvatska uložila žalbu, koji je u rujnu 2009. odlučio da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj jer suđenje ovdje ne bi bilo pošteno. Nakon nove odluke svećenik iz Srpske pravoslavne crkve u Canberri izjavio je kako se "boji da Daniel Snedden neće biti pošteno procesuiran u Hrvatskoj".

Prije ročišta odvjetnik Dragana Vasiljkovića rekao je australskim medijima da bi njegovo izručenje bilo pogrešan potez jer "hrvatski sud njegovu vojnu službu ne bi uzeo kao olakotnu okolnost", što bi bila uvreda australskom sudu koji je kao takvu priznaje.

Vasiljković je uhićen 20. siječnja 2006. u Sidneyju kao australski državljanin Daniel Snedden, i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku Vasiljkovića tereti da je kao zapovjednik postrojbe za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno kao zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik postrojbi za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske postrojbe JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Naravno, Kapetan Dragan negira sve optužbe.

30.03.2010 index.hr

Share this post


Link to post

Ako sam dobro shvatio on je ovu odluku docekao na slobodi kod svoje kuce,ne znam ima li pravo na zalbu kad je ova odluka u pitanju,i ako ima i ako nema ali nadam se da misli kao ja a to je brisi iz te zemlje kako znas i umes.

Share this post


Link to post

ovo je stvarno igrokaz u kojem se ne zna ko pije ko placa. Nema pravde i demokracije jer da to postoji

onda ne bi se ni ona hrvatska bagra koja je okrvarila ruke kao npr. Glavas, sada gradili vile i uzivali u slobodi >:(

Imam osjeca da je za ovu odluku i sam Kap. Dragan kriv jer nije on sam ovdje u pitanju nego i ostali Krajisnici,

zbog cega je trebalo biti hladne i pametne glave a ne brzoplet.

Jedino rjesenje, pravac majka Bosna pa kako ostali tako i ti Kapetane :]]

Share this post


Link to post
Ako sam dobro shvatio on je ovu odluku docekao na slobodi kod svoje kuce,ne znam ima li pravo na zalbu kad je ova odluka u pitanju

Odluka Vrhovnog suda je vrhovna, nema žalbe na nju.

Share this post


Link to post

Lijepo sam prilikom gostovanja na ovom portalu kapetana predlagao da se kupi iz Australije, a on mi odgovorio da vjeruje u sud te (bastard-moja objekcija) države. Nevjerovatna lakovjernost!

Share this post


Link to post

Izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 30. marta – Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, sve je bliži izručenju hrvatskom pravosuđu. Tako je odlučio Vrhovni sud Australije poništavajuću presudu saveznog suda koji je ocenio da Vasiljkoviću neće biti pošteno nepristrasno suđeno u Hrvatskoj zbog njegovih političkih uverenja, pa je prošle godine odbio zahtev Hrvatske o njegovom izručenju.

Hrvatsko pravosuđe tereti Vasiljkovića za tri krivična dela – dva zbog navodnih zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenih u Kninu i Bruškoj u februaru 1993. godine i jedno protiv civila, odnosno protiv humanosti i međunarodnog prava. On je tada bio komandant specijalne jedinice vojske RSK.

Zanimljivo je da je Hrvatska tražila izručenje Dragana Vasiljkovića (koji je u Australiji živeo pod imenom Danijel Sniden) tek 2006. godine, kada je i uhapšen. Postupak se razvlačio, prvostepeni sud je 2007. prihvatio zahtev Hrvatske o njegovom izručenju, ali je savezni sud na osnovu žalbe to poništio i odbio izručenje, da bi Vrhovni sud sada to opet preokrenuo i odobrio izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. U međuvremenu je on bio pušten da se brani sa slobode, ali će sada opet biti pritvoren do konačne odluke koju treba da potvrdi ministar unutrašnjih poslova Australije, na koju se opet ima pravo žalbe.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović odmah je reagovao na ovu vest iz Kanbere ocenivši na današnjoj konferenciji za novinare da je odluka Vrhovnog suda Australije „kompliment hrvatskom pravosuđu da može objektivno i nepristrasno donositi odluke”.

„U australijskim pravnim krugovima očekivalo se da će odluka biti donesena za tri do šest meseci, no brza odluka veća dokaz je da je sudsko veće smatralo kako je ovde reč o jasnom slučaju”, izjavio je ministar Šimonović.

R. Arsenić

Politika 30/03/2010

Share this post


Link to post
Potraga za Kapetanom Draganom

Srna | 31. 03. 2010. - 11:06h | Foto: Beta | Komentara: 6

Australijske vlasti pokušavaju da pronađu Dragana Vasiljkovića ili kapetana Dragana, dan nakon što je Viši sud naredio da bude isporučen u Hrvatsku kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine počinjene tokom devedesetih godina, javili su danas australijski mediji.

Iz kancelarije saveznog državnog tužioca, koje je zaduženo za deportaciju, potvrđeno je da kapetan Dragan ili Danijel Sneden (55) još nije uhapšen.

"Australijska federalna policija (AFP) i dalje pokušava da locira Snedena", ističe se u saopštenju.

On je tokom proteklog meseca predao pasoš po nalogu Višeg suda. Vasiljkoviću je, takođe, naređeno da ne odlazi u inostranstvo i da obavesti AFP o bilo kojoj promeni adrese do 30. marta kada je i objavljena odluka Višeg suda.

Dragan Vasiljković živeo je u Pertu i radio kao instruktor golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahteva za izručenje iz Hrvatske.

Proveo je tri godine u zatvoru "Parkli" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj.

Australijski ministar za unutrašnja pitanja Brendan O`Konor sada treba da donese odluku o načinu i vremenu kada će Vasiljković biti isporučen u Hrvatsku.

Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatske policije u Kninu, u leto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine.

Share this post


Link to post

Ponoc ce uskoro u Australiji, evo sam sad cula, ovog sam se bojala, ne zbog Dragana samog i kao takvog, zbog ponovne potvrde da mi nikad pravog plana nemamo i uvijek na koncu izgubimo. Silne su pare ulozene u njegov case i eto ti ga na!! Nije ovo borba kako neko rece - organizirane drzave Hrvatske protiv nas jadnih neukih iseljenika, naprotiv, Hrvatska je jako lose igrala u prvom poluvremenu, ali smo mi igrali kraj nedopustivo lose. Rekoh li vam poslije interview-a SBS-u. ne mirisi mi na dobro.... Eto, Hrvati se probudili na vrijeme i dobili utakmicu. Ne znam sto su u smislu dokaza i kakav argument dali High Court-u, to ce uskoro biti objavljeno, ali mi smo negdje "omaknuli". Opet i opet i opet. Moj savjet Draganu - bjezi dok te noge nose i oci vode jer u Sibeniku pravde nema za tebe, naci ce "svjedoke" i izmisliti dogadjaje... Za mene licno, tragedija. Nema zalbe na odluku High Courta, sad je samo izvrsni postupak izrucenja i gotovo.... U isto vrijeme mi Srbi iz Krajine nemamo drzave da stane iza nas, udari kontru ili pomogne, podrzi, strasno sam , strasno razocarana, ljuta,

nemocna.

Gle slucajnosti, gladam snimku srbijanskog dnevnika, evo se izvinjavaju za Srebrenicu, pa ne bi covjek puko od muke, plakao, stidio se...

Share this post


Link to post

Neverovatno koliko je covek verovao u tu drzavu Australiju i posle svega,imao je pola godine da zbrise ali dobro nadam se bar da ce im zbrisati sad,on je sigurno sposoban za tako nesto valjda je sve ovo vreme razmisljao o tome sta i kako gde pobeci i na koji nacin i nadam se da je u glavi raskrstio da ga Hrvatska nece videti i da im nece priustiti to zadovoljstvo da lece svoje komplese i frustracije izivljavajuci se nad kako kazu vodjom srpskih specijalnih postrojbi u Krajini.

Share this post


Link to post

Policija traži Kapetana Dragana

Hrvatska tereti Dragana Vasiljkovića za zlostavljanje i ubijanje ratnih zarobljenika i za stradanje civila prilikom zauzimanja policijske stanice u Glini

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 31. marta – Dok u Hrvatskoj smatraju da je sve bliže dan izručenja Dragana Vasiljkovića iz Australije, tamošnja policija izgubila mu je trag i, kako javljaju agencije, ne može da ga privede, kako je to juče odlučio Vrhovni sud te daleke zemlje prihvatajući zahtev Hrvatske za njegovo izručenje.

Vasiljković, poznatiji iz proteklog rata kao Kapetan Dragan (u Australiji od pre tridesetak godina živi kao Danijel Sniden), bio je dugo vremena najzagonetnija ličnost u ratu na tlu Hrvatske i jedan od simbola srpske oružane pobune i njihove borbe za odvajanje od Hrvatske. Tek kasnije se otkrilo ko stoji iza tog ratnog nadimka, da je bio komandant Jedinice za specijalne namene Vojske RSK poznatije kao „Knindže” i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica „Alfa” pored Knina. Sam je tvrdio da je tokom rata obučio za borbu oko 16.000 srpskih mladića iz Krajine.

Po padu RSK i završetku rata i protiv njega je u Hrvatskoj vođena istraga, ali je 1997. obustavljena zbog primene upravo donetog zakona o aboliciji za sve one koji su učestvovali u oružanoj pobuni protiv RH. Dokaza za nekakve ratne zločine, za koje abolicija ne važi, tada nije bilo. Posle nekoliko godina provedenih u Beogradu Vasiljković se vratio u Australiju, gde je radio kao instruktor golfa u jednom srpskom klubu i sve bi verovatno vremenom palo u zaborav da tamošnji dnevni list „Australijen” nije iznenada i očito uz nečije „kumovanje” 2005. godine objavio veliki tekst o njemu u stilu kako „pored nas mirno živi ratni zločinac”. Tada je u Hrvatskoj pokrenut točak pravosuđa i 20. januara 2006. u Australiju je stigao zahtev za njegovo izručenje.

Prema onom što je za tu priliku sastavio županijski tužilac u Šibeniku, Dragan Vasiljković se tereti za tri krivična dela – dva protiv ratnih zarobljenika i jedno protiv civila. Tako se sumnjiči da je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca gde je vodio kamp za obuku, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tako se, na primer, tvrdi da je u Bruškoj naredio pripadnicima jedinice „Alfa” da po celom telu izudaraju i premlate dvojicu hrvatskih ratnih zarobljenika, da ih ispitaju i onda likvidiraju. Navodno im je – prema tim tvrdnjama – i lično pokazivao „kako se to radi”.

Tereti se takođe da je u julu 1991. godine s oficirima JNA isplanirao napad na policijsku stanicu u Glini, i da je u toj akciji naredio granatiranje crkve i da se puca na civilno naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac. Njegovi vojnici, kako se navodi, tada su uništili oko 30 civilnih kuća i drugih objekata, ubijen je jedan civil i jedan novinar, a veći broj stanovnika tog naselja je ranjen.

Protiv Vasiljkovića je svedočila i jedna Bošnjakinja iz Zvornika, koja tvrdi da ju je silovao nekoliko puta i da je gledao kako je siluje grupa njegovih vojnika.

Sve te optužbe Vasiljković je tokom postupka u Australiji negirao, tvrdeći da mu se podmeće i da žele da mu se osvete zbog njegovih ratnih uspeha tokom rata u Hrvatskoj.

Vasiljković je u Australiji od početka 2006. do septembra prošle godine proveo u pritvoru, kada je pušten jer je tamošnji savezni sud presudio da nema elemenata za njegovo izručenje zbog opasnosti da će mu se u hrvatskoj suditi pristrasno zbog njegovih političkih uverenja. Kada je Vrhovni sud ukinuo takvu odluku i presudio da Vasiljkovića ipak treba izručiti Hrvatskoj izdat je i nalog za njegovo ponovno hapšenje, ali je on u međuvremenu navodno nestao.

Radoje Arsenić

Politika 31/03/2010

Share this post


Link to post

U KURIRU piše, PORTPAROL AUSTRALISKOG DRŽAVNOG TUŽIOCA POTVRDILA DA JE U TOKU POLICIJSKA POTRAGA ZA KAPETANOM DRAGANOM . E pa kapetane SREĆNO ! Nadam se da ćete u Srbiju doći kad se promeni ova ljigava vlast ! SVE NAJBOLJE I DUGUJETE MI KAFU U SRPSKOM KNINU !

P.s jel može da se cuje ili vidi taj intevrju s SBS ?

Share this post


Link to post

Kep neka te bog čuva i nedaj se. Danas pravde više nema pa zato u se i svoje kljuse. ja sam verovao kada su te pustili iz pritvora tamo da ipak ima neke pravde i da je Australija možda ipak pravna država za razliku od ndh ali izgleda da nije tako.

Neka ti bog pomogne i želim ti sve najbolje.

Share this post


Link to post

Smeo bi život dati za ovo sto napišem. Ovo je smišljeno i kordinisano od Borisa Tadića. On se s Josipovićem dogovorio da žrtvuje kap.Dragana i garant će i Hadžića da uhvate i to sve zbog "van sudskog poravnanja" , NDH ce dobiti sve sto od Srbije traze. . . Samo je Tadić mlad i ne zna za LATINSKU LUKAVOST ! ! I SVE TO SE DEŠAVA na dan rezolucije u Srebrenici ? Slučajnost ? ? ? ? NE NE , učinili su to lukavo,marginalizovali su izručenje ! Poslednji potez i poslednja bitka Kap.DRAGANA je BEG ! Bog te čuvao Dragane !

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...