Sign in to follow this  
Velizar

92. Benkovačka Brigada

Recommended Posts

Отворио сам ову тему да мало причамо о овој јединици.

Ова бригада ме интересује јер је мој отац био њен припадник.

92. Бенковачка бригада је била дио 7. Далматинског Корпуса Српске Војске Крајине. Била је смјештена у касарни у Бенковцу гдје јој је и била команда. Ова јединица је учествовала у скоро свим сукобима са Хрватском Војском на далматинском подручију. За вријеме операције Масленица је тешко рањен а затим и преминуо њен тадашњи комадант потпуковник Момчило Богуновић. Њен послиједњи комадант је био Мирко Узелац.

У својој књизи “Книн је пао у Београду”, Милисав Секулић каже да се 92. Бенковачка у почетку напада 4. августа 1995. држала прилично добро. Непријатељ тада није остварио никакав продор. У првим сатима комадант Узелац је отишао у главну команду у Книн да се упозна са цјелокупном ситуацијом, а када је схватио да је почео општи хрватски напад предложио је “да се све бригаде боре до краја јер је то једино право ријешење”. Вратио се у Бенковац и убрзо изгубио контакт са главном командом. Нанио је Хрватима неке мање штете и, уз 4 погинула борца, почео са извлачењем цјелокупне бригаде према Србу.

Секулић каже да се 92. бригада у 4 годинe рата са више или мање успјеха тукла са скоро свим хрватским бригадама које су биле присутне у Далмацији.

Око ове бригаде ме интересује слиједеће:

-Каква јој је била организација, бројно стање и са каквом је техником располагала

-Какви су јој били официри и војници и да ли је имала неке истакнуте припаднике

-Каква је отприлике била обученост, морал и храброст њених војника

-Да ли је била успјешна против непријатеља, какве је губитке задавала и примала

-Каква је била у односу на остале бригаде 7. Корпуса и уопште у СВК

-И чега се сјетите већ

Познато је да је на том подручију било доста диверзантских дејстава са обе стране. Ћаћа ми је причао да им је једном на положају неко потпуно уништио радио-уређај а да никог нису ни видјели ни чули. Исто ми је познато да је у љето 1993. група српских добровољаца под именом “Ћалетови Јагањци” без опаљеног метка заробила два непријатељска војника са све минобацачем.

Шта имате да кажете?

Било би одлично да има неко са форума ко је био у тој бригади да каже коју ријеч...

Share this post


Link to post

Potpukovnika Bogunovića je zamenio pukovnik Ilija Mašić (ostao je veoma kratko).Nakon Mašića komandant je bio major (moguće da je u međuvrenu unapređen u potpukovnika) Velimir Bajat.Da li je neko bio između Bajata i Uzelca zasada nemam podatke.

Što se tiče načelnika štaba jedno vreme pre Maslenice je bio major Jovan Dopuđ (otići će za komandanta 4. lake Obrovačke brigade),nakon njega je bio major Zoran Lakić (u toku borbi za Maslenicu)-dokle je ostao - ne znam.

Što se tiče formacije brigade...Ja imam podatke za borbena dejstva na Maslenici.Formacija je bila sledeća:

-Komanda brigade

-Komanda stana

-pet motorizovanih bataljona

-mešoviti artiljerijski divizion

-haubički artiljerijski divizion

-mešoviti protivoklopni artiljerijski divizion

-laki artiljerijski divizion PVO

-pozadinska četa

-četa veze

-inžinjerijska četa

-tenkovska četa (na Maslenici je od pojačanja formiran i bataljon)

Što se tiče ove formacije brigade,moguće je da je ona izmenjena 1994. usled toga što je Benkovac formirao još jednu brigadu (3. pešadijska).

Share this post


Link to post

@kanarinac

E hvala prijatelju za ove informacije. Jel znaš možda kakva je bila u borbi i šta je bilo sa Uzelcom. Prema knjizi Milisava Sekulića može se zaključiti da je bio energičan i sposoban oficir.

Šteta što su okolnosti bile takve.

Share this post


Link to post
@kanarinac

E hvala prijatelju za ove informacije. Jel znaš možda kakva je bila u borbi i šta je bilo sa Uzelcom. Prema knjizi Milisava Sekulića može se zaključiti da je bio energičan i sposoban oficir.

Šteta što su okolnosti bile takve.

Uzelac je artiljerijski oficir,jedno vreme je bio načelnik artiljerije OG-1 kod pokojnog pukovnika Tanjge.Nakon pada zapadnog dela Krajine,došao je u Istočnu Slavoniju (ako se ne varam bio je u Iloku).Posle toga je nastavio raditi u VJ gde je unapređen u pukovnika.

A ovo za borbe ti ne mogu reći puno,jer ja nisam Dalmatinac...

Što se tiče borbi u Oluji,tačno je da Hrvati nisu probili odbranu ove brigade.Međutim glavni pravac napada je išao preko Dinare.Bobetko je nakon Maslenice shvatio da HV ne može ići frontalno na Knin i Benkovac (ovo po meni najbolje govori kakva je bila Benkovačka brigada i koliko je Kninski korpus bio utvrđen),zato se i radilo zauzimanje Livanjskog polja i Dinare koje su branile malobrojne snage 2. krajiškog korpusa i SVK (TG-3 Milorada Radića).

Share this post


Link to post

@kanarinac

Istina, Benkovačkoj su bile suprostavljene neke domobranske pukovnije koje su bile dosta slabije od gardijskih brigada. "Elita" je išla na Knin odozgo.

Pitam se samo šta bi bilo da je komanda postupila po želji Uzelca, da se svi brane do kraja.

Drago mi je Što je Uzelac zbrinut u VJ, ako su nas izdali nisu bar svakog pojedinačno.

Share this post


Link to post

... Uvjek te nase iste price...Mada se manje vise zna kakva je nasa vojska bila, al ko je imao volju i odlucnost da se brani ( a kad jednom odlucis uzeti pusku u ruke valjda imas ?!? ), pa uz to na takvom terenu kakv je Knin, moze se jebati svaka hrvatska gardijska brigada.. pa i njihova 4. i 7. .....Partizani nisu mogli uzeti Knin mjesecima 1944 godine ?!?!....ali ....

.... Zanimaju me neki detalji vezani za 92. Benkovacku brigadu... da li je njom ikad komandovao Veljko Bosanac ( tada je mogao imati cin potpukovnika, u pocetku rata mozda major ? )

pozdrav

cordon ;)

Share this post


Link to post

.... Zanimaju me neki detalji vezani za 92. Benkovacku brigadu... da li je njom ikad komandovao Veljko Bosanac ( tada je mogao imati cin potpukovnika, u pocetku rata mozda major ? )

pozdrav

cordon ;)

Što se tiče Veljka Bosanca,ne verujem da je on bio komandant 92. Benkovačke....On je 1992. godine imao čin potpukovnika i bio je u Doboju komandant garnizona.Mislim da je on do dolaska na Kordun ratovao u Bosni.

P.S. Cordon,da li ti je poznato jel Veljko Bosanac pre nego što je postavljen za komandanta 21. kordunaškog korpusa bio načelnik štaba tog korpusa? Vezano za Bosanca nije mi jasno zašto je on postavljen za komandata korpusa kad je on iz Zapadne Slavonije (a tamo je falilo veoma mnogo aktivnih oficira-čudi me da nije postavljen za komandanta korpusa u Zapadnoj Slavoniji).

Share this post


Link to post
veljko bosanac je bio kom 92 brigade.Pojeo je vise tuka i janjaca nego dana sto je bio,,,obicna krmaca!

Au,koliko je ta brigada onda imala komandanata (Bogunović,Mašić,Bajat,Bosanac,Uzelac-ne bi me čudilo da je bio još neko)!?Pa to se malo-malo menjalo,a svaki novi komandant koji dođe-ima svoje zamisli.

Ali evo sada kad smo kod Bosanca...Zašto je njega Čelektić toliko favorizovao-to mi nikako nije jasno?Ja sam već pisao da je on iz Zapadne Slavonije u kojoj je situacija po pitanju aktivnih starešina bila najlošija,i umesto da ga Čeleketić postavi tamo,on ga šalje u Dalmaciju (nisam znao da je on bio komandant 92. brigade) i na kraju na Kordun.Nema šta,radi se o "jako dobrom" kadrovskom rešenju.

Share this post


Link to post

treba da znas da 1994 od 92 brigade se prave dvije brigade,,,ostaje 92 i formira se 3 (treca) brigada,,gdje bajat iz 92 dolazi na celo 3,,,al se nije zadrzao dugo,,odlazi za knin,,njega mijenja janko djurica koji ostaje do kraja

Share this post


Link to post

... Da i ja dodam koju o Veljku...Ni sam ne znam kako on zaluta na Kordun...U tim velikim ciscenjima i smjenama unutar SVK, generala Novakovica zamjenjuje Celeketic. On salje Bosanca na Kordun sa zadatkom da se uvede red nene.gif\" title="ne ne" /> :- i sprijeci sverc na podrucju 21.korpusa pravila.gif , koji je reziran i sprovodi se iz same Srbije i njenih centara moci :(;D;D;D

Neko ga nazva "krmkom" , pa nema bolje rijeci koja mu pristaje nego krmak.... Uz vec tardicionalnu janjetinu i prasetinu, na Kordunu mu je bila neobicno svidjela kotlovina....E brate kako mozes izici medju ljude i vojsku sa nakom stomacinom na kom je pripasan pistoljic sto su ga prije nosili portiri ...??"? Pocetak "Oluje" ce pukovnik Bosanac docekati kao komandant 21. Kordunaskog korpusa...Drugi dan "Oluje ce se "potpuno izgubiti "i na celo korpusa ce doci pukovnik Cedo Bulat ( kojeg je smenio isti Bosanac), koji je u medjuvremenu sa generalom Novakovicem bio angaziran u "Pauku". Zavrsetkom "Oluje" Bulat ce izvrsiti predaju 21.Korpusa 09.08.1995 na lokaciji "Brioni" ( izmedju Topuskog i Gline ).

..kad smo vec kod Veljka, da spmenemo ejdnu zgodu...

..." Muljava"... lovacka kuca.... u jednom lijepom jarku na Petrovoj gori... stab 21. Kordunaskog korpusa :]]srpski_smajli_kalas.gif :}\/ ....Dosli Veljku neki gosti, medju njima ima unproforaca i ostalih ljudi iz svijeta. Naredi Veljko kuvarici Desi da nasjece suvovine za predjelo, da se malo prezalogaji. Kad eto ti za nekoliko Dese, nosi na tacni mesinu. Nije to narezano onako kao Bog zapovjeda, potanko.. neg nako na deblje snjite , kao motorkom....Zove Bosanac Desu na stranu ...."Deso...dajde molim te malo estetike....Veli Desa njemu "Jebi ga pukovnice, imamo samo u podrumu paprika i krastavaca .... ;D:D

pozdrav

cordon :D

Share this post


Link to post

Nabavio sam ovih dana jednu hrvatsku knjigu koja se tiče borbenih dejstava na zadarskom području.Delo ne zaslužuje veliku pažnju,ali se kao prilog u knjizi daje nekoliko dokumenta SVK i civilnih struktura Krajine sa područja Benkovca.

Pošto smo mi ovde pričali o 92. mtbr,spomenuli smo kako je ona kasnije podeljena na dve brigade (92 motorizovanu. i 3. pešadijsku).Evo par podataka o 3. pešadijskoj brigadi Benkovac na osnovu dokumenata SVK iz knjige...

3. pešadijska brigada Benkovac je formirana 05.02.1994,delom ljudstva iz 92. motorizovane brigade Benkovac i 2. pešadijske brigade Kistanje.

Formacijski sastav brigade (prema dokumentu od 18.04.1994.):

komanda

komanda stana

vod vojne policije

izviđački vod

vod ABHO

četa veze

3 pešadijska bataljona

četa minobacača 120 mm

tenkovska četa

topovska protivoklopna artiljerijska baterija 76 mm

haubički divizion 122 mm

mešovita protivoklopna baterija 76 mm (samohotke)

laka artiljerijska baterija PVO

inžinjerijska četa

pozadinska četa

Prema formaciji brigada je trebala imati 2266 ljudi (178 oficira,90 podoficira i 1976 vojnika),ali je zapravo imala 1424 (72 oficira,143 podoficira i 1223 vojnika).Od toga je bilo:

aktivnih vojnih lica: 4 (3 oficira i 1 podoficir)

vojnih obaveznika-žena: 44

maloletnika: 12

vojnih obaveznika preko 60 godina:14

dobrovoljaca: 3

Starosna struktura brigade je bila veoma nepovoljna:

do 35 godina: 649

od 36-40 godina: 321

od 41-45 godina: 239

preko 46 godina: 213

Share this post


Link to post

Мислим да ова бригада настала од 92 бригаде посебних јединица милиције.

92. mtbr 7. korpusa je nastala ugradnjom ljudstva i tehnike iz 3. brigade TO (Benkovac) i delova 92. brigade PJM.Naglašavam reč delovi,jer su ljudstvo i tehnika 92. brigade PJM ugrađivani u formacijski sastav kako 92. mtbr,tako i 2. pbr i 4. lpbr.

Share this post


Link to post

.....Mozda nije najbolje mjesto za ovu knjigu, alBenovcani poznaju prof. knjizevnosti Nenada S. Kosovica ...Knjiga govori o ratnoj 1993 godini u Benkovcu..u obliku dnevnika.....Izdala ju je SKD "Prosvjeta"Zagreb, 2005 godine

nastrenutakistine.jpg

pozdrav

cordon ;)

Share this post


Link to post

Пуковник Момчило Богуновић, командант бригаде.

 

jQ-hD66a33Q.jpg

Evo da i ja nesto kazem o 92.brigadi milicije tako se je zvala u to vreme a komadant jeste bio Hrabri Momcilo Bogunovic koji je rodjen u Donjim Biljanima a ubijen je 1.02.1993.godine u selu Kasic i to pod vrlo sumnjivim okolnostima.Dana 22.01.1993.godine napadnuta su sela Islam,Kasic,Smilcic,Biljane a ma sva jednostavno receno od Maslenice jeste krenuto ali je pokojni Momcilo zaustavijo sa svojom brigadom i drzali su se hrabro,stanovnistvo iz tih sela jeste izbjeglo ali je neprijatelj tu bio zaustavljen.Sve je bilo u redu dok po zadatku nisu poslati iz Beograda da Momcila zaustave.On se suprostavio i nije im popustao vec je htio vratiti u nase ruke i Islam i Kasic sto mu je cak i bilo uspjelo ali ga je pokosio s ledja jedan vajni heroj iz Beograda i samo su ga tako zaustavili i drugacije nisu mogli.Dajem sebi za pravo da ovoga covjeka treba da slavi svak ko je srbin i srbskoga roda jer on jeste bio pravi heroj koji nije vikao kao neki napred nego zamnom moji borci,a svi ostali koji su dosli iza njega cast izuzetcima sto bi rekao nas narod bili su maciji kasalj i poslusnici ili ti poltroni,ulizice i neznam kako vec da ih nazovem zato smo i prosli kako smo prosli.Iza Momcila je ostala supruga Milena i tada jos maloljetni sin a i sam Momcilo je bio siroce bez oca.Mome Komadantu Momcilu Vjecna Slava i Hvala....Pocivao u Miru BOZIJEM sa svim mojim milim koje dadoh za moju zemlju.....

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this