Sign in to follow this  
Rada

SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Recommended Posts

Selo u kome se rodila vjera

Autor: Ratomir Mijanović

U Mrkonjićima, selu na pola puta između Trebinja i Ljubinja, 28. decembra 1610. godine rodio se sveti otac Vasilije Ostroški. Ono što će i ove godine, 12. maja, u ovo selo privući na hiljade posjetilaca iz Trebinja i regiona je tradicionalno narodno saborovanje.

Predsjednik Crkvenog odbora u Mrkonjićima Rade Bošković rekao je da će tom prilikom biti obilježeno 400 godina od rođenja ostroškog čudotvorca.

- Očekujemo dolazak patrijarha srpskog Irineja i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Želimo da budemo i bićemo dobri domaćini - kaže Bošković.

Pripreme za ovaj veliki Sabor uveliko traju, a ovih dana privodi se kraju asfaltiranje prilaznog puta crkvi posvećenoj svetom Vasiliju Ostroškom i Tvrdoškom, kao i uređivanje parkinga u ovom selu.

Prema riječima Boškovića, najveću pomoć u radovima pružila je opština Trebinje.

Ispred crkve posvećene svetom Vasiliju podignuta je poklon česma, koju su mještanima Mrkonjića darovali članovi bratstva Ćorovića koji trenutno žive u Njemačkoj, a porijeklom su iz Ljubinja.

- U toku su ispitivanja i vjerujemo da će upravo 12. maja poteći i voda na ovoj česmi - dodao je Bošković.

Na praznik Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog Čudotvorca 12. maja 1998. godine u selu Mrkonjići osveštan je hram posvećen svetom Vasiliju. Veliko osveštanje sagrađenog hrama tada je obavilo Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa sveštenstvom ove drevne Svetosavske i Svetovasilijske eparhije.

Hram je podignut na temeljima rodne kuće velikog Božijeg ugodnika i nalazi se sa desne strane puta kada se dolazi iz pravca Trebinja.

Sa lijeve strane puta nalazi se hram Svetog Nikolaja u kome je svetitelj kršten. Pored hrama je groblje u kome počiva i sveta Ana, majka svetoga Vasilija. Prilikom osveštanja hrama potvrđene su riječi koje je njegovo Preosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izgovorio kada je sveti Vasilije pohodio svoju Hercegovinu: Žitije svetoga Vasilija nije završeno. Ono se svakim danom ispisuje!

Podsjećajući na vrijeme kada se svetom Vasiliju išlo krijući i kada mu se tajno molilo, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije je jednom prilikom istakao da je najstrašniji pakao nedostatak ljubavi, a da je najveća milost ona kojom nas je učio sveti Vasilije, uz čije ime i danas, vijekovima kasnije, vjerni narod uvijek doda - Slava mu u milost.

Sveti Vasilije Ostroški, pod krštenim imenom Stojan, od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića, iz sela Mrkonjići, otišao je u trebinjski manastir Uspenija presvete Bogorodice gdje se zamonašio i započeo život podvižnika. Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj vjeri i čuvajući svoje vjernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio podvižnički život i gdje se upokojio 1671. godine.

Njegovo rodno selo je tri puta ostavljano na milost i nemilost vremenu. Iz Mrkonjića se odlazilo, ali se ognjištu uvijek vraćalo. I ove godine će na Sabor posvećen svetom Vasiliju Ostroškom doći na hiljade ljudi. I ponovo će dolaziti kao znak duboke vjere i poštovanja prema svetitelju.

Korijeni

Mještani Mrkonjića kažu da su u ovom selu korijeni matematičara, astronoma i fizičara Ruđera Boškovića. Kažu da je iz ovog sela i Vladimir Dropo, prvi Srbin profesionalac američke košarkaške lige, ali i veliki trener Greg Popović. Prošlih vijekova u ovom selu rođena su i trojica vladika i desetine monaha i sveštenika.

OSTROG

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog kao velika svetinja čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Ostrošku sposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio sveti Vasilije, posjećuju i hrišćani i muslimani podjednako verujući u njihovu moć iscjeljenja.

Manastir je dobio ime po brdu koje se uzdiže iznad njega i podijeljen je na Gornji i Donji Ostrog, gdje vjernici dolaze na poklonjenje svetitelju, posebno na praznik Duhova, 50 dana po Vaskrsenju.

Glas Srpske 10.05.2010

Share this post


Link to post

Свети Василије Острошки Чудотворац

pb_i_Sveti_Vasilije_Ostroski.jpg

Родом из Попова Села у Херцеговини, од родитеља проcтих но благочеcтивих. Од малена беше иcпуњен љубављу према Цркви Божјој, а када поодраcте оде у Требињcки манаcтир Уcпенија Богородице и прими монашки чин. Као монах убрзо cе прочу због cвог озбиљног и ретког подвижничког живота. Јер налагаше на cебе подвиг за подвигом, cве тежи од тежега. Доцније би изабран и поcвећен за епиcкопа Захумcког и Скендеријcког, мимо cвоје воље. Као архијереј најпре cтановаше у манаcтиру Тврдошу, и одатле као паcтир добри утврђиваше cтадо cвоје у вери правоcлавној чувајући га од cвирепcтва турcког и лукавcтва латинcког. А када би и cувише притешњен непријатељима, и када Тврдош би разорен од Турака, преcели cе Ваcилије у Оcтрог, где cе тврдо подвизаваше ограђујући cтадо cвоје безпреcтаним и топлим молитвама cвојим. Преcтави cе мирно Гоcподу, у XVI веку, оcтавивши cвоје целе и целебне мошти, неиcтрулеле и чудотворне до дана данашњега. Чудеcа на гробу cв. Ваcилија cу безбројна. К његовим моштима притичу и хришћани и муcлимани, и налазе иcцелења у најтежим болеcтима и мукама cвојим. Велики народни cабор у Оcтрогу бива cваке године о Тројицама.

Текст преузет из књиге:

Св. епископ Николај жички,

"Охридски пролог"

skgch

Share this post


Link to post

Sveti Vasilije Ostroski Cudotvorac (1610- 1671)

Kada se spomene Ostrog, odmah se javlja asocijacija na mjesto gdje se dogadaju cuda, gdje mnogi teski bolesnici traze i nalaze dusevni lijek svom tijelu, koje ubrzo postaje i fizicki zdravo. Manastir Ostrog je preko cijele godine najposjecenije svetiliste u Crnoj Gori. Posjecuju ga vjernici svih vjera i sa prostora cijele bivse Jugoslavije i iz mnogih drugih zemalja.

Poslije Hristovog groba i Svete gore, manastir Ostrog je trece najposjecenije svetiliste u hriscanskom svijetu. Pribijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog, manastir impresivno djeluje na svakog ko skrene pogled prema njemu.

Nalazi se u Bjelopavlicima, iznad doline Zete. Na raskrscu Bogetici vrletnim putem u duzini od nekoliko kilometara stize se do Donjeg, a zatim serpentinama i do Gornjeg manastira. Gornji Ostrog je najimpresivniji dio manastira. Posjeduje zvonik visok poput petospratnice, a utisnut je u pecinski dvor velicanstvenog Ostroga - po kome je i dobio ime.

Osnovao ga je pocetkom druge polovine 17.v. mitropolit zahumsko - hercegovacki Vasilije Jovanovic, kasnije nazvan sveti Vasilije Ostroski. Sveti Vasilije se rodio u selu Mrkonjic u Popovom polju, 28. decembra 1610. Na krstenju dobija ime Stojan. U gornjem manastiru se nalaze dvije male crkve: gornja crkvica posvecena Svetom Krstu, gdje je Sv. Vasilije proveo 15 godina u postu i molitvi. Druga, donja crkva, u gornjem manastiru posvecena je Vavedenju Bogorodice.

SV.Vasilije je umro 29. aprila 1671.g. Predanje kaze da se tadasnjem igumanu manastira cesto javljao u snu, naredujuci mu da dode u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer Iguman svom snu nije pridavao vaznost. Tek treci put Iguman odluci da isprica svoj san bratiji, koji se dogovorise da odu pod Ostrog.

Kada su otvorili grob sv. Vasilija, nasli su tijelo potpuno neosteceno, zuto kao vosak i svo mirisase na bosiljak.

To je, dakle, bio pravi dokaz da je Vasilije Ostroski uistinu svetac. Njegove mosti su smjestili u Civot gdje i danas pocivaju. Na mjestu gdje je izdahnuo iznikla je vinova loza, iz kamena, gdje i danas rada slatke plodove, iako nema ni prirodnih ni klimatskih pogodnih uslova za rast. Pri dolasku u manastir prvo se obilaze mosti sv. Vasilija koje se nalaze u crkvici Vavedenja Bogorodice.

Nakon obilaska mostiju, stepenicama se penje do crkve Krsta. U njoj se nalaze ruke mucenika Stanka, koji je bio coban, a ruke su mu, po predanju, odsjecene jer je javno Turcima priznao da je hriscanin. One se mogu vidjeti, otkrivene nalaze se ispod stakla. Lijevo od ruka nalaze se okovi, koje je po legendi jedan covjek ostavio u manastir nakon sto je ozdravio prenocivsi ispod svetiteljevih mosti. Bolovao je od umne bolesti, pa su mu trebali okovi kako bi u miru stigao do Ostroga. Zatim je tu iscjeljen, a okovi su ostali da podsjecaju poklonike na cudo koje se zbilo u Ostrogu.

Pored okova, ovdje se nalazi i granata, koja je u februaru 1942.g, za vrijeme bombardovanja manastira, iz njemackog topa udarila u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvivi Casnog Krsta. Ali zacudo, tom prilikom nije eksplodirala. Granata se od pada razbila na dvoje, upaljac je pao na jednu, a barutno punjenje na drugu stranu crkvenog kamenog poda. Strucnim ispitivanjem docnije, utvrdeno je da je granata bila ispravna i kao takva trebala je da eksplodira. Vjeruje se da Svetitelj to nije dopustio, jer bi time bila nanijeta velika steta svetoj crkvi i njenim isposnicima. Preko puta crkvice Casnoga Krsta nalazi se sveta loza, koja je iznikla na mjestu gdje je sveti Vasilije izdahnuo, a vjeruje se da i ona ima iscjeliteljske moci. Sa tog balkona se pruza predivan pogled na okolni ambijent i na mali ogradeni dio ispod manastira gdje se nalazio grob sv. Vasilija. Na izlasku s desne strane se nalazi cesma sa svetom vodicom za koju se smatra da posjeduje ljekovita svojstva.

Svetog Vasilija postuju cak i bezboznici. Praznikom i radnim danom, iz bliza i iz daleka, ka Svetitelju hrle poklonici. Crkvica u kojoj leze njegove mosti ispunjena je prijatnim mirisom koji zadivljuje svakog poklonika. Izmedu Gornjeg i Donjeg manastira je suma kroz koju vodi asfaltni put dug 5 km, a poprecni put za pjesake je mnogo kraci i moze se preci za 20 - 25 minuta. Konaci pri manastiru mogu da prime i po 300 ljudi. Poklonicka putovanja su zapocela jo za zemaljskog zivota sv. Vasilija i ne prestaju sve do danas. Na dan sv. Vasilija i Uspenja Presvete Bogorodice, okupi se i po 20.000 poboznih poklonika. Oni koji nisu u mogucnosti da dovedu svoje bolesnike civotu Svetitelja, donose njihovu odjecu i ostavljaju je pod civot da tu prenoci bar jednu noc. O tim mnogim iscjeljenjima svjedoce zapisi u manastirskim knjigama i jos vise neizbrisivi zapisi u srcima vjernih. Mnoga od tih cuda sv. Vasilija narod prepricava i kazuje sirom nase zemlje. Manastir Ostrog ne mozemo smatrati samo sakralnim objektom vec je to i kulturno - istorijski spomenik. On svjedoci o vremenu proslom, sadasnjem i buducem, svjedoci o jednom vjerovanju, o kulturi, tradiciji naroda koji vjekovima zivi na ovom prostoru.

aladin.info

Share this post


Link to post

Patrijarh prvi put u Republici Srpskoj

Patrijarh srpski Irinej danas će posetiti Republiku Srpsku, gde će u Bijeljini služiti svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više arhijereja SPC povodom slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog.

Ovo je prva poseta patrijarha srpskog Irineja Republici Srpskoj.

Liturgiji će prisustvovati i premijer RS Milorad Dodik, saopšteno je iz vlade RS.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju verski praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, a svečano će biti i u njegovom rodnom mestu u Mrkovićima kod Trebinja, gde će na svečanosti biti obeleženo 400 godina od rođenja tog velikog srpskog svetitelja.

Mondo 12.05.2010

Share this post


Link to post

SVETI VASILIJE OSTROŠKI

Na praznik svetog Vasilija Ostroškog (12. 05. 2011.) Njegovo Preosveštenstvo episkop dalmatinski g.g. Fotije služio je svetu Arhijerejsku Litrugiju u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Crnogorcima kod Imotskog.

U svojoj besedi, episkop Fotije je govorio o žitiju svetog Vasilija Ostroškog, naglasivši da je sveti Vasilije već za života smatran svetiteljem što je on potvrđivao čudesnim darovima koje je imao od Boga – darom čudotvrstva, prozorljivosti i ispovedništva vere.

Mnogobrojna čudesa koja je ovaj veliki svetitelj naše Crkve činio i čini potvrđuje da je divan Bog i svetima svojim, i da Gospod obitava u Crkvi svojoj najviše i na poseban način preko svetitelja.

Posle svete Liturgije prerezan je slavski kolač, i za sve sveštenoslužitelje i verni narod priređena je trpeza ljubavi u crkvenoj opštini Imotski.

44585015.jpg

65387711.jpg

23757256.jpg

SPC EPARHIJA DALMATINSKA

Share this post


Link to post

SLAVA U MANASTIRU CRNOGORCI

0080-01-12_small.jpg0080-02-12_small.jpg0080-03-12_small.jpg

Dana (12. maja 2012.g.) svečano je proslavljen praznik svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Crnogorci.

Svetu Liturgiju služio je iguman Varsonufije uz sasluženje protonamjesnika Slavoljuba Kneževića i Dragana Mihajlovića. Bilo je prisutno mnogo vjernika, od koji su se mnogi i pričestili.

Po završetku svete Liturgije prerezan je slavski kolač i osvećeno žito, a potom učinjen trokratni ophod oko crkve.

Trpeza ljubavi je pripremljena za sve prisutne vjernike u manastirskoj porti, a potom i u C.O. Imotski.

SPC EPARHIJA DALMATINSKA

Share this post


Link to post

DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI:

Sakupite ove namirnice, doneće vam zdravlje preko cele godine

 

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi kao praznik kada se dešavaju velika čuda.

 

9313-sveti-vasilije-ostroski-580x326.jpg

 

 

Danas je dan velikih čuda. Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na Svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati "kao rukom odnešena". Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati se dok na Trojice (Duhove) ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

 

Ako poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći".

 

Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani, jer su na ovim prostorima svi uvereni u velike čudotvorne moći Svetog Vasilija, pa se tako veruje stvari koje prenoće kod njegovih moštiju leče sve bolesti.

 

Zbog toga pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

 

O čudima Svetog Vasilija postoji mnogo legendi zabeleženih u kolektivnoj svesti naroda. Predanje ga pamti kao surovog, ali pravednog bogougodnika, a o njegovoj čudesnoj moći izlečenja govori i ova priča:

 

Jedna bolesna devojka, katolkinja, godinama nije nalazila lek za svoju boljku. Kada više nije znala šta da proba, zaputila se na Ostrog gde je, drugog dana molitve, prođe svaka bolest. Presrećna, devojka izvadi sav novac, dukate i na kraju i svoj đerdan sa vrata kako bi se zahvalila svecu.

Međutim, kada se vratila kući, otac i majka je izgrdiše što je toliko blaga ostavila "vlaškom svecu". Devojka tada reče da joj ničega nije žao osim onog đerdana. Sutradan, kada se probudila, na jastuku je zatekla ogrlicu, ali joj se tog jutra i bolest vratila.

 

Sveti Vasilije Ostroški je rođen kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjići, Popovo polje, nadomak Trebinja u Hercegovini po predanju 28. decembra 1610. godine, u bogobojažljivoj porodici hercegovačkih težaka.

 

U strahu od danka u krvi, roditelji su Stojana već u dvanaestoj godini poslali u skroviti manastir Zavalu, u kojem je već tada igumanovao njegov stric, iguman Serafim. Poslije nekoliko godina, Stojan prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš, gde nakon pohađanja manastirske škole, najzad prima i monaški postrig i sveštenički čin, postavši paroh popovopoljski.

 

Godine 1638. arhimandrit Vasilije je rukopoložen u Peć iodlukom Svetog sinoda za mitropolita hercegovačkog, sa obnovljenom svetosavskom titulom - mitropolit Zahumski. Kasnije će dodati i titulu i Skenderijski. Njegov život bio je u stalnoj opasnosti od Turaka. Bio je proganjan i klevetan i od militantnih rimokatoličkih misionara i prelata. Bio je svrgavan sa mitropolitskog prestola u Trebinju od strane lažnog episkopa unijate Savatija 1641. godine. Izlagan je bahatostima plemenskih knezova i neposlušnih uskočkih četovođa.

 

Kao arhijerej živeo je u manastiru Tvrdoš i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vernike, čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde je nastavio svoj strogi monaški život.

 

Umro je 1671. godine. Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana. U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor.

 

Autor: Dnevno.rs Foto: Wikipedia 12.05.2015.

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this