Sajevc 120

Svedoci pogibije porodice Roknić

Recommended Posts

Dragi zemljaci, Sajevčani

kao što znate počeo je krivični postupak protiv okrivljenog Željka Gojaka za pogibiju porodice Roknić.

Na kukavički način "hrabri" hrvatski vojnici možda je ciničnije reći branitelji, upali su u dvorište Roknićevih i ubili dete od 14 godina Danijelu Roknić (više prostrelnih rana sa leđa), Dragicu Ninković (prostrelna rana u glavi iz neposredne blizine) i Marka Roknić. Svi su bili civili. Marko roknić nikad nije pripadao ni jednoj vojnoj ili milicijskoj formaciji. Žena mu je bila hrvatica.

Svedoci koje je pozvala odbrana, uglavnom hrvati izneli su mnogo laži na sudu.

Molim sve koji su bili prisutni tog 05.10.1991. na Sajevcu i koji su voljni istinito svedočiti da se jave.

Mnogi Srbi se plaše svedočiti, plaše se lažnih hrvatskih optužnica. Šta reći, želim im miran san.

sajevac120@yahoo.com

Share this post


Link to post

Poslije dužeg vremena i velikog razočarenja u većinu Sajevčana ipak su se pojavila dva svedoka koja će da svedoče.

Prvi koji je pokopavao pokojne i drugi koji je pokojne iznosio iz kuće Roknićevih.

Ustaše imaju 15 svedoka koji su u stvari bili vojnici i u akciji a mi samo dva. A bolje dva nego ni jedan.

Takvi smo mi Srbi sa Sajevca.

Share this post


Link to post

Ovo što izjavljuje Željko Gojak je LAŽ.

I stvarno je nekorektno da se objavljuje ono što je on izjavio na sud a da se pri tome ne objavljuje ono što je izjavila Branka Roknić ili pokojna Anka Gojak. To se zove jednostrani prikaz događaja.

A Branka Roknić I Anka Gojak su izjavile da su svojim očima vidjele da je on pucao Dragici Roknić u glavu, da je pucao Danijeli Roknić u leđa i da je ubio Marka Roknića koji nije imao oružje. Nije ubio Branku Roknić zato što je hrvatica i nije ubio Anku Gojak zato što je udata bila za njegovog strica. Svaki Zašto ima svoj Zato.

Takođe postoje tvrdnje jednog hrvatskog milicajca zove se M... koji je u to vreme bio na Sajevcu da su "hrabri" hrvatski vojnici, njih 15, dobili dojavu da se u kući Roknićevih nalazi "četničko gnijezdo" i da im je cilj bio eliminisati četničko gnijezdo.

A pitam ja da li je četničko gnijezdo jedan muškarac, dve žene, jedna baba i dvoje djece.

Svi ti "hrabri" hrvatski vojnici danas lažu na sudu da su išli postaviti top u dvorište Roknićevih umesto da kažu da su išli eliminisati četničko gnijezdo. Da su htjeli postaviti top mogli su ga postaviti u susjedno hrvatsko dvorište Križanića ili Jukića.

Aj da lažu samo oni laže i jedan srbin. Zove se Nedeljko Vudragović. On je vozio "hrabrog" i ranjenog hrvatskog vojnika. Njegova lažna izjava je da su hrvatski vojnici htjeli da odvezu ranjenu Danijelu ali eto odvezli su ranjenog "hrabrog" hrvatskog ustašu.

Istina je da im nije palo ni na kraj pameti da voze ranjenu Danijelu nego je Nedeljko Vudragović svojevoljno ne pod prisilom odvezao ranjenog ustašu.

Šta reći nego bravo srbine Neđo ! Aj što nisi odvezao Danijelu, koja bi danas bila živa da si nju odvezao, nego sada još i lažeš na sudu.

Valjda će ti to donijeti mnogo sreće i zdravlja a posebno tvojim potomcima.

Zamolio bih administratora da izbriše prethodni post u kojem se nalazi , kao što sam i naveo, samo laži koje je ŽG izneo na sudu.

Biio bi to gest poštovanja prema pokojnima.

Share this post


Link to post

O ovom suđenju i trenutnim informacijama možete detaljnije pročitai na sajtu

http://www.centar-za-mir.hr/index.php?page=article_sudjenja&trialId=126&article_id=48〈=hr

na dnu stranice ima dokument Izveštaj sa praćenja suđenja. Iz navedenog dokumenta može se videti kako se ponaša hrvatski balističar Rade Stojanović koji je dao prvu izjavu da su pokojni ubijen iz neposredne blizine, pa je zatim promenio izjavu i na kraju sudu nije vratio sve dokaze nego je naknadno "naknadno pronađeno streljivo".

NA POMOLU JOš JEDNA NEPRAVDA PREMA SRPSKIM ŽRTVAMA

Share this post


Link to post
Devet godina zatvora za masakr srpske porodice

Tanjug | 28. 02. 2012. - 15:39h | Komentara: 4

ZAGREB - Bivši karlovački policajac Željko Gojak danas je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva dvoje srpskih civila u oktobru 1991. u karlovačkom naselju Sajevac.

Gojak je proglašen krivim za ratni zločin protiv civila jer je s grupom nepoznatih pripadnika Zbora narodne garde u karlovačkom naselju Sajevac upao u kuću Marka Roknića i hicima iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju kćerku Danijelu i svastiku Dragicu Ninković.

Ovaj zločin u medijima je poznat i kao "karlovački slučaj Zec". Po rečima sudije Ivana Turudića, Gojak je prilikom zločina bio izrazito okrutan jer je saborcima, koji su hteli da ubiju i suprugu Marka Roknića, rekao: "Nemojte nju, neka pati".

Uz tvrdnju da je "Karlovac u to vreme bio pod napadima združene petokrake i kokarde", Turudić je rekao da je optuženi imao pravo braniti svoj grad, ali ne i da ubija nenaoružane bespomoćne civile.

Učešće u ratu Gojaku nije uzeto kao olakšavajuća okolnost, što je bila redovna dosadašnja praksa kod presuda hrvatskim vojnicima i policajcima koji su počinili zločine.

- Niste se ponašali kao što se treba ponašati hrvatski vojnik ili policajac. Ukaljali ste ugled hrvatske vojske i države - rekao je Turudić optuženom koji je mirno saslušao presudu, dok je njegova supruga zaplakala.

Ocenivši neprihvatljivim da se zločin procesuira nakon skoro 20 godina, Turućić je rekao da nikad nije kasno za presudu koja bi trebala ujedno biti i oštra osuda zločina društva u celini.

Gojakov advokat koji je na suđenju tražio oslobadjajuću presudu, najavio je žalbu.

Optuženom će se u kaznu uračunati pritvor u kome je od kraja maja 2010.

Nepravosnažnom presudom produžen mu je pritvor pa je iz sudnice u lisicama odveden u zatvor u Remetinec, gdje će čekati pravosnažnost presude.

Ubistvo familije Roknić aktualizovano je nakon što je dvoje preživelih članova familije, supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dalo iskaz beogradskom specijalnom tužilaštvu za ratne zločine. Slučaj je preuzelo hrvatsko državno tužilaštvo, nakon čega je Gojak uhapšen.

Dvoje preživjelih je istražiteljima izjavilo da su u kuću upala četvorica vojnika od kojih su dvojicu, medju ostalim i Gojaka, prepoznali kao susede. U kući su ubijeni Roknićeva ćerka i svastika, dok je njega ispred kuće likvidirao nepoznati pripadnik, zbog čega je podignuta optužnica protiv nepoznatog počinioca.

Leševi ubijenih ekshumirani su lani s groblja u Popović Brdu kod Karlovca gde cu bili sahranjeni.

Share this post


Link to post

Gledao sam večeras suca Turudića i ostao zapanjen. Najprije, nisam vjerovao svojim ušima kada je obrazlagao presudu. Pomislio sam, Bože, konačno da dođe vrijeme da se zločincu u lice kaže da je to što je učinio gnusni zločin. A onda, dočekam još veće raazočarenje - visina kazne. Iz obrazloženja koje je dao, očekivao sam da će Turudić izreći maksimalnu kaznu, a ono... ćorak. Maltene ukor. Za zločin, dokazan i bez svake sumnje. Ubio djevojčicu i njenu tetku, samo zato što su Srpkinje. Da nanese bol i patnju, da se imaginarno osvećuje nekome ko je nedužan, jer je njemu (isto tako neki zločinac) ubio nekoga bližnjeg. Pucnjima u te nedužne žene, pucao je u Krista, u ljudski rod, u Hrvatsku i u mene kao Hrvata. Krv sa njegovih ruku uprskala je i proklela hrvatsku slobodu, koja toga nije vrijedna. Kao što nije vrijedna nedužne krvi Aleksandre Zec i svih srpskih, hrvatskih i ostalih curica i dječaka kojima je krv u ime i za račun te slobode prolivena. Takva sloboda, bilo kojeg naroda, ne samo hrvatskog, jest prokletstvo koje kao Abelova krv vapi do neba. Sudac Ivan Turudić (inače vrhunski sudac, koji sudi i Ivi Sanaderu) mora poštivati Zaakon, ovakav kakav jest, ali je morao to reći, na neki način. I ograditi se od takvog nepravednog Zakona. Neka nitko ne misli da je Hrvatska ovom presudom oprala ruke. Nije ih oprao ni Poncije Pilat. A ubiti dijete i nedužna čovjeka je kao ubiti Isusa Krista.

Zlatan

28. 02. 2012.

Komentar sa Blicovog sajta...

Share this post


Link to post

Vrhovni sud potvrdio presudu – devet godina zatvora za ubojstvo dvoje civila na Sajevcu 1991. godine
 

 

Vrhovni sud potvrdio presudu

– devet godina zatvora za ubojstvo dvoje civila na Sajevcu 1991. godine
 


02890-300x168.jpg
Kuća na Sajevcu u kojoj je 1991. godine počinjen zločin

 

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je Karlovčanin Željko Gojak osuđen na devet godina zatvora zbog ubojstva dvoje civila u karlovačkom prigradskom naselju Sajevac u listopadu 1991.

Gojak je proglašen krivim da je u kući svog susjeda Marka Roknića, gdje je došao s više pripadnika ZNG ubio njegovu 14-godišnju kćer Danijelu Roknić i šogoricu Dragicu Ninković. U pucnjavi je tada bio ubijen i Marko Roknić, no u istrazi je utvrđeno da su ga ubili nepoznati gardisti.

Prema presudi, Gojak je pucao u djevojčicu i njezinu tetu, dok ga je majka koju je poznavao jer mu je bila susjeda, preklinjala da to ne čini. Dijete je bilo ranjeno i obilno krvarilo dok unatoč zapomaganjima majke Gojak nije želio pozvati Hitnu pomoć.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Zlate Lipnjak – Bosanac odbacilo je žalbu Željka Gojaka koji je tvrdio da je nevin kao i žalbu Državnog odvjetništva koje se također žalilo na presudu Županijskog suda u Zagrebu koju je u veljači 2012. izrekao sudac Ivan Turudić. Sudac Turudić je u presudi ustvrdio da se Gojak “nije ponašao onako kako bi se hrvatski vojnik trebao ponašati, već je okaljao ugled RH”. Gojak je uhićen u svibnju 2010. godine.

KAportal.hr  02/06/2013

Share this post


Link to post

Eto,,presuda je postala pravomocna i zlocinac ce konacno da stigne pred lice pravde,,,s obzirom na to sto je ucinio i ja se slazem da je KAZNA PREBLAGA...da se mene pita svi takvi bi bili osudjeni DOZVOTNO ili na SMRTt,,jer za takvo sto nema opravdanja,(ubiti necije dijete je dno dna!!!)..,ali zakon je trenutno takav i ja ga nemogu promijeniti,,,bitno je da zlocin nije ostao nekaznjen,,(sto treba zahvaliti i zanimanju medija u hrvatskoj,,jer oni su sve to pokrenuli),,,zao mi je samo sto su  se u prethodnim postovima mogle procitati  cinjenice koje bas i ne stoje a sluze samo da citatelju prodube mrznju umjesto da sve vodi prema smirivanju tenzija koje su ionako prevelike,,,

Share this post


Link to post

 

Hrvatskom policajcu devet godina zatvora za masakr Srpkinja

Vrhovni sud Hrvatske pravosnažno je osudio bivšeg hrvatskog policajca Željka Gojaka na devet godina zatvora zbog ubistva dve Srpkinje u Karlovcu u oktobru 1991. godine, objavio je zagrebački Jutarnji list.

 

299986_identifikacija--foto-3news-co-nz_

Ubica ostavio majku familije Roknić živu uz reči: Nemojte nju da ubijete, neka pati

 

List piše da je presuda doneta još 16. maja. Taj predmet u javnosti je poznat kao "karlovački slučaj Zec" zbog sličnosti s ubistvom članova porodice Zec u Zagrebu 1991. godine, među kojima je bila i 12-godišnja Aleksandra.

Vrhovni sud tako je potvrdio nepravosnažna presuda koju je Županijski sud u Zagrebu doneo u februaru 2012. godine.

Gojak je proglašen krivim za ratni zločin, jer je 5. oktobra 1991. s nepoznatim pripadnicima Zbora narodne garde (ZNG) ušao u porodičnu kuću Marka Roknića u karlovačkom naselju Sajavac i sa više hitaca iz vatrenog oružja ubio njegovu 14-godišnju ćerku Danijelu i sestru Dragicu Ninković.

Sudija zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić rekao je prilikom izricanja prvostepene presude da je utvrđeno da je Gojak počinio zločin, te da je bio izrazito bezosećajan, jer je saborcima koji su hteli da ubiju i suprugu Marka Roknića i majku ubijene Danijele rekao: "Nemojte nju, neka pati".

Za ubistvo Marka Roknića tereti se neko od pripadnika Zbora narodne garde koji su s Gojakom ušli u njegovu kuću. Zanimljivo je da zagrebački sud kao olakšavajuću okolnost Gojaku nije uzeo učešće u ratu, što je inače praksa kod presuda hrvatskim vojnicima i policijacima, a što je prihvatio i Vrhovni sud u pravosnažnoj presudi, navodi Jutarnji list.

Kao olakšavajuća okolnost uzeto je njegovo psihičko stanje zbog utvrđenog PTSP-a i činjenica da izdržava porodicu.

Posmrtni ostaci članova porodice Roknić ekshumirani su 2010. na groblju u Popović Brdu, nedaleko od Karlovca.

Dvoje preživelih članova porodice, Roknićeva supruga Branka i sin Nenad, koji žive u Srbiji, dali su ranije iskaz beogradskom Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine. Slučaj je zatim preuzelo hrvatsko tužilaštvo, pa je Gojak uhapšen u maja 2010. godine.

 

02. 06. 2013. Beta, Jutarnji list| foto: 3news.co.nz

Share this post


Link to post

Ово је срамота целе Хрватске ако дозволе да овај монструм за доказани злочин добије само 9 година.
Убиство малолетне и ненаоружане деце треба казнити намање са доживотном робијом! А било би пожељно и да га јавно стрељају. Као опомена и другим потенцијалним убицама шта ће им се десити ако тако раде.


Но, овде из ова три упечатљива и јавности позната случаја (а има их нажалост далеко више):

Породица Зец из Загреба 9.12.1991,

Породица Рокнић из Карловца 5.10.1991,

Породица Олујић из Церне 17.2.1992.

 

може се лако извући закључак. Убиством тих недужних људи, а пре свега малолетној и ненаоружаној дечици, послата је више него јасна порука свим осталим Србима у Хрватској, а пре свега њиховим суграђанима Србима: Загрепчанима, Карловчанима и Жупањичанима... шта им се може десити ако остану да живе ту где живе. У пренесеном значењу ови злочини су значили: ИСЕЛИТЕ СЕ ШТО ПРЕ!!!

 

Сви ови злочини су повезани и налогодавци су свакако државни и политички врх Хрватске из времена 1991. године.
Њима такође треба дати казну доживотне робије, јер су организовали и помагали злочинце, а касније ћутали и прикривали све то.

 

 

п.с.

Злочинац Жељко Гојак, ће вероватно одслужити половину казне и изаћи ван решетака...

Share this post


Link to post

Пресуда за злочин у Карловцу

zeljko-gojak.jpg
Негирао кривицу за свирепи злочин: Жељко Гојак

Загреб – Хрватски врховни суд је правоснажно осудио хрватског полицајца из Карловца Жељка Гојака на девет година затвора због ратног злочина над Драгицом Нинковић и 14-годишњом Данијелом Рокнић у октобру 1991. године, пише „Јутарњи лист”.

По писању овог дневника, веће је 16. маја потврдило првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда, коју је у фебруару прошле године донело судско веће под председањем судије Ивана Турудића.

Одбацило је жалбу Гојака који је тврдио да је невин, али и жалбу тужилаштва које је оценило да је убиство 14-годишњег детета у његову дому и дететове тетке, с обзиром на окрутност којом је изведено, заслужило оштрију казну.

Тако је ратни злочин, који је у јавности назван „карловачки случај Зец”, због поређења с масакром троје чланова фамилије Зец у Загребу - 12-годишње Александре Зец и њених родитеља, добио и судски епилог.

У недељу, 5. октобра 1991. у кућу карловачког Србина Марка Рокнића и његове супруге Бранке Рокнић, по националности Хрватице, у време ручка, на коме су биле и њихове рођаке Драгица Нинковић и Ана Гојак, упала је група припадника хрватских оружаних снага, међу којима је био и припадник Специјалне полиције Жељко Гојак.

У ходнику су убили Марка Рокнића, а у трпезарији Маркову сестру Драгицу Нинковић и 14-годишњу ћерку Рокнићевих, Данијелу, које су се у страху од пуцњаве сакриле под стол.

Гојак је у девојчицу и њену тетку из близине испалио рафале, иако га је дететова мајка, с обзиром на то да га је познавала јер је живео у комшилуку, преклињала да то не чини.

Девојчица није остала на месту мртва, него је умрла од крварења.

Гојак није дао да се позове помоћ, оглушујући се на молбе дететове мајке, пустивши да Данијела умре.

Гојак је једни кажњен за масакр јер нису нађени докази ко је одговоран за смрт Марка Рокнића.

 
објављено: 02.06.2013
 
Пази му фацу , дегенерик!!!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...