Sign in to follow this  
Rada

Protest u septembru ako Tadić dođe u Vukovar

Recommended Posts

Protest u septembru ako Tadić dođe u Vukovar

Hrvatska stranka prava (HSP) najavila je danas da će 18. septembra održati protestni skup u Vukovaru ukoliko predsednik Srbije Boris Tadić odluči da poseti ovaj grad, uz ocenu da bi on iskoristio tu posetu za umanjivanje odgovornosti Srbije za rat.

Kako je prenela agencija Hina, predsednik HSP Danijel Srb izneo je na današnjoj konferenciji za novinare da se protivi dolasku predsednika Srbije u Vukovar, jer bi, kako je rekao, Tadić "iskoristio posetu za relativizaciju i umanjivanje odgovornosti Srbije za rat i nastale žrtve".

Tadić bi, takođe, iskoristio posetu i za podelu odgovornosti između Hrvatske i Srbije, što je potpuno neprihvatljivo, tvrdi Srb.

Tokom posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića Srbiji, u julu, novinari su predsedniku Srbije uputili pitanje da li će posetiti Vukovar, na šta je Tadić odgovorio da je spreman da poseti sva mesta stradanja.

"Ne treba niko da me pozove u Vukovar, naravno da ću doći u Vukovar, i mislim da je predsednik Josipović svojom političkom filozofijom doprineo rešenju tog problema obilazeći sva mesta stradanja", rekao je tada Tadić, dodavši da će u dogovoru s Josipovićem odabrati pravi trenutak za taj gest.

Sam Josipović je tada istakao da nije važno kada će se poseta dogoditi, ali da pretpostavlja da će biti relativno skoro.

Neki od Josipovićevih sagovornika u Beogradu bili su mišljenja da ta poseta treba da se dogodi između 18. i 20. novembra, kada su 1991. godine okončane borbe u Vukovaru.

Predsednik HSP se protivi i mogućnosti osnivanja zajednice veća opština sa srpskom većinom u Hrvatskoj. Prema njegovom mišljenju, osnivanje zajednice veća opština uslov je koji postavlja Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), kako bi glasala za budžet, iako je to opasnost za Hrvatsku i "stvaranje zametka SAO Krajine", prenosi Hina.

Iz redova SDSS je i potpredsednik Vlade Hrvatske Slobodan Uzelac.

Srb je pozvao je Vladu da prepozna problem koji će nastati iz takve odluke, ocenivši da će se u tom slučaju praktično poništiti pobeda Hrvatske vojske i branitelja u Domovinskom ratu.

Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđeno je posebno pravo reciprociteta u zapošljavanju u pravosuđu i policiji po nacionalnom ključu, ukazao je on, dodajući da je zapošljavanje na temelju etničke pripadnosti neprihvatljivo.

Tu je, uz ostalo, i program dodele stanova osobama koje su napustile Hrvatsku devedesetih godina, kao i mogućnost otkupa stanova po povoljnim uslovima.

Blic 19.08.2010

Share this post


Link to post

Prvo bi mi trebalo da se pobunimo da on uopste neode taj dan "pada Vukovara" i da se mi pobunimo da mu nepadne napamet da se pokloni ustaskim bojovnicima koji su poceli i na kraju pocinili zverstva ! Drugo moze da ode na dan oslobodjenja Srpskog Vukovara i da se na srpskom groblju i na grobove poginulih srpskih vojnika pokloni i izrazi protest sto su im grobne spomenike oskrnavili brisajuci za sta su se borili,brisajuci im simbole drzave i lomeci im sajkace s spomenika ! A ovi mentori Tadicevi pokusavaju od Srba i Hrvata napraviti Nemce i Francuze,i zato insistiraju na nekim izvinjenjima. . . U prevodu nek se svi oni je.u u pi.du materinu ,nismo ovce da zaboravimo 40te i 90te,jasna granica izmedju nas i njih nepostoji i dokle god bude tako trajnog mira nece biti !

Share this post


Link to post

Ovo je vise od sramote sta Hrvati rade sa Tadicem?!

Jadan je on predsednik kada se pravi neobavesteniji od Kostunice, a ulizuje im se za sve pare.

Tadic kaze kako bi hteo da poseti sva mesta stradanja... slazem se... ali u Vukovaru su i Srbi stradavali, proleca i leta 1991.

Nadam se samo da mu nece to promaci dok ga budu tamo u limuzini vodali.

Share this post


Link to post

ne zelim uvrediti svoju bracu i sestre ali takav je oduvek bio stav "brace preko Drine" .

Prepusteni sami sebi na vjetrometini a ludo vjerovali i klanjali se svojoj majki Srbiji a vidaj sada

majcice Srbijo desu Krajisnici.

Nema ih, izbrisani i zatrrti s lica zemlje kao da nikad nisu ni postojali ...... :;)::)::)::)

Ono malo Srba sto je ostalo u NDH vise ni nisu velikom vecinom Srbi jer temelji i idologija Ante Starcevica

se korijenito provodi a kad se jos pored svega pridoda ovakva gesta i stav "rodene" brace-onda nema spasa. :(

Daj Boze snage i vjere mom napacenom Krajiskom narodu da opstane i nade pravi put a vama braco preko Drine,

HVALA !! ali ako nam ne mozete pomoci onda nam barem ne odmazite.

Pokazite barem malo dostojanstva prema mrtvima koji su natopili tu ....... >:( zemlju koja nam je u zavjet ostavljena

a mi je ne uspismo sacuvati jer puno "trulih jabuka" je bilo i ostalo u nasim redovima.

Tadicu, crni Tadicu s kojeg stabla si ti pao........ ::)::)::) >:( >:( >:( Kome se ti klanjas i ljubis skute... ??????

Share this post


Link to post
ne zelim uvrediti svoju bracu i sestre ali takav je oduvek bio stav "brace preko Drine" .

Prepusteni sami sebi na vjetrometini a ludo vjerovali i klanjali se svojoj majki Srbiji a vidaj sada

majcice Srbijo desu Krajisnici.

Мислим да грешиш. Није баш све тако.

Слажем се да има Срба из Србије, којима прекодринци нису симпатични, али то је више из компекса ради. А и међу нама има кукоља. Но то је све скретње са теме и млаћење празне сламе.

Знам сигурно да Тадић није омиљен лик у Србији. Замисли када су исписивали клинци графите "тадићу јудо", "тадићу одлази"... како се сада све више пева заостала песма из 90-их "Спаси Србију и...", само су имена замењена уместо Слободане, иде Борисе. Од јесени опозиција је најавила демонстрације... а први на листи за одлазак је управо Тадић.

За Тадића исто као и за Милошевића важи, нису израз политике и осећања Срба из Србије.

Share this post


Link to post

pa i nije bas sve tako Chule, samo ko pita narod za misljenje i stavove ;)

Vremena nikad nisu bila gora za nas Srbe a pogledaj odraz i stav Tadica, nemoj mi reci da

je to samo njegova odluga ili licni stav koji zastupa kao predsjednika Srbije ;]\/ ;]\/

А и међу нама има кукоља. Но то је све скретње са теме и млаћење празне сламе.

Upravu si jer ovdje je najvazniji narod Krajine a on je zaboravljen i snjime se manipulise.

Kome je vise stalo do Krajisnika ili Krajine ??

Tadicu nene.gif\" title="ne ne" /> nene.gif\" title="ne ne" />

Srbiji nene.gif\" title="ne ne" /> nene.gif\" title="ne ne" />

Share this post


Link to post

Željo ne sikiraj se da ćeš se zamjerit "braći i sestrama" preko Drine,oni nam to nikad nisu ni bili !

Naprotiv oni se nama Krajišnicima ne samo zamjeraju zadnjih 20 godina,nego nam neprestano zabijaju nož u leđa,a najnoviji dokaz ti je ovo.Oće tadić u Vukovaru da se pokloni ustašama što su nas klali i proganjali iz lijepe njihove.O kojoj to onda braći pričamo ? ;)

Share this post


Link to post
pa i nije bas sve tako Chule, samo ko pita narod za misljenje i stavove ;)

Upravu si jer ovdje je najvazniji narod Krajine a on je zaboravljen i snjime se manipulise.

Kome je vise stalo do Krajisnika ili Krajine ??

Па ево ти примера... 1960-их година кренуо је рат на Блиском Истоку, муслимани против Израела. Саопштење брозовог комунистичког апарата односно ЦК КПЈ је било да је Израел агресор?! Иако је 3 дана пре тога сви слушали вести да околне арапске земље објављују Израелу рат. По тој логици СФРЈ је подржавала арапе?! Иако већином народ у СФРЈ није тако мислио, бар не Срби, јер су Срби већину чинили у СФРЈ.

Знам ја да се са Крајишницима и Крајином манилпулише... али не ради то само Влада Србије, и Тадић... већ и ова "наша" влада рск, разни други комесаријати, удружења избегличка, ко још све није. Мислиш ли да је њима више стало до Крајине, и овог нашег напаћеног народа? nene.gif\" title="ne ne" />

И морате схватити ово... Тадић је пион и полтрон политике САД и ЕУ.

Share this post


Link to post

Tadićeva poseta Vukovaru rizična

I u Srbiji i u Hrvatskoj zahuktavaju se medijske spekulacije oko najavljene posete predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru. Potpredsednik Skupštine opštine Vukovar i čelni čovek Zajednice srpskih opština Dragan Crnogorac kaže za "Vesti" da još nije određen tačan datum posete.

- Postoje nagađanja da bi se to moglo desiti 18. novembra koji Hrvati slave kao Dan sećanja na Vukovar - kaže Crnogorac.

Hoće li se Srbi složiti sa tim?

- To je datum koji Srbi i Hrvati doživljavaju svako na svoj način, a što se tiče srpske zajednice, najbolje bi bilo da predsednik Tadić izabere neki drugi dan za posetu Vukovaru.

Neke stranke su već najavile proteste ako se pojavi?

- Proteste najavljuju hrvatski ultradesničari. Neki od tih političara su poznati po šovinizmu i zauzimanju takvih stavova koji im služe da bi omasovili svoje slabo posećene skupove.

Predsednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb tvrdi da Tadić posetom Vukovaru želi da umanji odgovornost Srbije?

- Reč je o izjavi neutešnog hrvatskog nacionaliste koji svaki dan vodi po nekoliko ratova za spas Hrvatske, a stranka koju vodi, nadam se, broji svoje poslednje dane u hrvatskom parlamentu.

Idemo visoko uzdignute glave

Kako je danas, 15 godina od kraja rata, biti Srbin u Vukovaru?

- Svakako da nije lako, ali ono što bih volio da kažem da svi Srbi Vukovarci koji danas žive u ovom gradu ni u jednom trenutku nisu klonuli duhom, sačuvali su svoj identitet, bez obzira na sva ponižavanja, ugnjetavanja, omalovažavanja... Ako dolazite u Vukovar bićete rado dočekani i ugošćeni kod svakog Srbina. Srbi kroz Vukovar idu visoko podignute glave.

Koliko će Tadićev dolazak u Vukovar pomoći, a koliko odmoći Srbima u Hrvatskoj?

- Zavisi na koji će se ona način dogoditi, ali svakako da će to za srpsku zajednicu biti jako značajno u smislu pružanja podrške predsednika matične države Srbije našoj borbi za ispunjenje zagarantovanih prava, povratak izbeglica i bolji sveukupni životni položaj. Mislim da dolazak predsednika Srbije nikako ne može odmoći Srbima u Hrvatskoj.

Šta ukoliko se Tadić izvini Hrvatima, a ne spomene i srpsko stradanje?

- Nadam se da će predsednik Tadić u svojim izlaganjima i porukama obuhvatiti sve, jer Hrvati imaju svoju priču iz 90-ih koja je po njima jedina i istinita, ali i mi imamo svoju priču koja po nama relevantno odslikava događaje u Vukovaru iz tog vremena.

Šta ćete, kao predsednik Srpske zajednice opština, reći Tadiću ukoliko za to budete imali mogućnost?

- Ima toliko prepreka i stvari sa kojima se već duži niz godina suočavamo. Hrvatska nikako da razreši te probleme. Budite sigurni da ćemo Tadiću, ali i Josipoviću, to izneti. Mada, uveren sam da obojica znaju za velike probleme sa kojima se mi ovde borimo.

Posle skoro deset godina, prvi ste Srbin na mestu potpredsednika Skupštine Vukovara. Kakav je osećaj?

- Osećam se ponosno, jer sa mojim kolegama predstavljam sve Srbe u Vukovaru. A ako me pitate da li je lako biti Srbin na mestu potpredsednika SO Vukovara, nije. Sve političke stranke pokušavaju da opstruiraju naše zahteve.

25. 09. 2010. Đ. Barović - Vesti

Share this post


Link to post

Samo da ne bude neke zabune, isto bi se ponašao i onaj "neobavešteni" kao i Tadićev protivkandidat da je pobedio...

Nije sve na jednom čoveku... ni dobro ni loše...

Što se tiče Srbijanaca... nema tu iznenađenja... već sam napisao da bi i rođenu kevu prodali za pare a ne nekog drugo... Slovenci i Hrvati drmaju po Srbiji i ljudi ponovo kupuju njihove proizvode kao da ništa nije bilo...

Da ne pišem sad o tome kako su mnogi zaradili velike pare u biznisu sa Hrvatima dok je rat trajao...

Ako ste za to da se na neki način kazne Hrvati ne kupujte u njihovim firmama i ne kupujte njihove proizvode. Isto važi i za Slovence. Sve drugo je šuplja priča...

A predsednik će, kao i oni pre njega, služiti samo za to da ga slikaju i snimaju... i "naš" i "njihov"...

Share this post


Link to post

Dobro, ali Srbijance je zadnjih 20 godina stvarno svaki zahebavao. Nije bas tako da su oni za sve krivi.

Da su devedesetih Rusija i Kina bile cvrsto na nasoj strani, stvari bi se sigurno drugacije odvijale.

A danas je situacija takva da Srbi i Srbija moraju da pocinju na 0. Zato sve to odvratno klecenje, ispricavanje itd.

Share this post


Link to post

Desnica ne želi Tadića u Vukovaru

Državni vrh i demokratska javnost podržavaju eventualni dolazak srpskog predsednika u Vukovar, dok desničari to smatraju za provokaciju

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 23. septembra – Mislim da bi dolazak predsednika Tadića u Vukovar bio vrlo jak, simboličan gest i ja to pozdravljam, izjavio je proteklog vikenda otvarajući u Slavonskoj Požegi državno sportsko takmičenje hrvatskih ratnih veterana predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uoči svog odlaska na zasedanje Generalne skupštine UN u Njujork, gde će se ponovo susresti s Borisom Tadićem. Tako je, posle izvesnog letnjeg zatišja, u Hrvatskoj ponovo aktuelizovana ova tema, a „kumovali” su joj novinari postavljajući o tome pitanje Josipoviću.

Pre dva meseca, naime, nešto slično izjavila je u Poreču i premijerka Jadranka Kosor, što jasno govori o stavu hrvatskog državnog vrha o ovom za hrvatske političke prilike još uvek veoma osetljivom pitanju.

„Srpski predsednik Boris Tadić dobro je došao u Vukovar i njegov dolazak svakako bi bio dobar potez”, rekla je tom prilikom Kosorova.

Govoreći pre nekoliko dana na ovu temu, Josipović je takođe napomenuo: „Dobro je da Hrvatska jača svoje odnose sa susedima, da sanira strašne posledice rata, a to je moguće samo kroz saradnju.” Kako je dodao, „datum dolaska se ne zna, o tome još razgovaramo i mislim da će to biti važan trenutak u razvoju naših odnosa, videli ste do sada da su ovi kontakti koje smo imali ipak doveli do određenog napretka u odnosima.”

Ovakav mogući događaj, međutim, u Hrvatskoj ima dosta protivnika, pa je tako general Đuro Dečak, predsednik Udruženja veterana proteklog rata, na istom skupu u Slavonskoj Požegi proteklog vikenda rekao kako „lično smatra da još nije vreme da predsednik Tadić dođe u Vukovar, jer on do sada niti jednim svojim gestom nije tražio oprost za ono što su četnici napravili na prostoru Hrvatske”.

Najglasniji u tim protivljenjima su desničarski „pravaši”, koji su sa svog skupa u Vukovaru pod naslovom „Poslednja crta odbrane” pre nekoliko dana ponovo protestovali protiv takve ideje.

„Nemamo ništa protiv da Tadić prizna odgovornost Srbije za agresiju na Vukovar i Hrvatsku, ali smo protiv toga da Vukovar koristi za jačanje Srbije. Hrvatska vlada je slepa kada to ne vidi ili vodi brigu o tuđim a ne o interesima vlastite zemlje”, rekao je tada predsednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb.

U tom kontekstu „pravašima” posebno smeta što hrvatska vlada, kako smatraju, „previše popušta Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci” (inače koalicionom partneru HDZ-u u aktuelnoj vlasti). Kao primer navode dodeljivanje stanova srpskim povratnicima iz izbeglištva među kojima su, kako tvrde, „desetine oficira JNA koji su vodili napade na Vukovar, te lični vozač Gorana Hadžića”.

Javio se povodom ove teme i bivši čelnik HSP-a Anto Đapić koji smatra da „nije problem Tadić već hrvatska politika koja zove Tadića u Vukovar”.

„Hrvatska ne ide u dobrom smeru, lošom politikom vođenja države celi je domovinski rat obezvređen i ponižen, kao i hrvatski narod”, tvrdi Đapić.

Žestoka protivljenja eventualnom dolasku Borisa Tadića u Vukovar na hrvatskoj političkoj sceni čuju se još od proteklog proleća kada je ova tema i prvi put aktuelizovana u vreme susreta Josipovića i Tadića u vojvođanskom Bačkom Monoštru. Tada su mere bezbednosti bile tako temeljite da su, kako su preneli i mediji u Hrvatskoj, lovci u Monoštru bili pozvani da predaju sve svoje oružje.

Kako će na tu temu biti u Vukovaru još se ne zna, ali iz njega su tada iz redova lokalnog HSP-a stigle pretnje Tadiću ako ipak dođe u taj grad.

„Potrudićemo se da Tadić zapamti posetu Vukovaru, ako uopšte i dođe. Da sam na njegovom mestu, ne bih dolazio”, bio je jasan potpredsednik vukovarskog HSP-a Petar Macut.

Inače, žitelji Vukovara o poseti Tadića njihovom gradu koji je teško stradao u proteklom ratu misle kao otprilike Hrvatska u malom. Dok gradski politički vrh tome daje podršku, opozicija oličena u „pravašima” i „dragovoljcima” iz rata misle suprotno.

Tako je gradonačelnik Željko Sabol (inače iz SDP-a) tada predložio da se predsednici Josipović i Tadić sastanu upravo u Vukovaru, a u tome ga podržavaju i najveće političke stranke, u organizacijama hrvatskih veterana u tom gradu su uvereni da „Vukovar nikako nije prikladno mesto za mirenje, jer rane još nisu zaceljene”, kako je to izjavio predsednik udruženja vukovarskih veterana Ivan Kovačić. Ostaje, kako je to proteklog vikenda rekao i predsednik Josipović, da se o tome dalje razgovara.

„Pa, demokratija je da imate ljude koji su za i protiv. Ja, lično, i celi državni vrh ćemo proceniti šta je dobro za Republiku Hrvatsku”, zaključio je o tome Ivo Josipović.

Radoje Arsenić

Politika 24.09.2010.

Share this post


Link to post

Pravaši i veterani protiv Tadićeve posete Vukovaru

Iako hrvatski državni vrh i najveći deo javnosti pozdravljaju najavljenu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru, pojedine desničarske stranke i veteranske organizacije danas su izrazile su svoje protivljenje.

Hrvatska stranka prava protivi se poseti Tadića Vukovaru jer se ta poseta koristi kako bi se ojačao medjunarodni ugled Srbije i od nje stvorio regionalni lider, izjavio je predsednik i jedini saborski poslanik te stranke Danijel Srb na današnjem partijskom skupu u Slavonskom Brodu.

"Pozicija regionalnog lidera nije samo politička pozicija, nego pozicija na osnovu koje se sklapaju novi poslovi, zapošljavaju ljudi i jača vlastita privreda na štetu Hrvatske", rekao je Srb.

Koprivničko Udruženje branilaca, invalida i udovica domovinskog rata ocenilo je da "ako do poseta Tadića Vukovaru doista dodje, i to uoči 18. novembra - Dana sećanja na žrtve tog grada, onda nije dovoljno da srpski predsednik, kao i inače, kaže samo da mu je žao, već mora i da prizna da su JNA, Srbija i Crna Gora bili agresori na Hrvatsku i reći kad će i koliko Srbija platiti ratnu odštetu".

"Nama je dosta da se priča 'ko nas to bre zavadi', odnosno da su za sve krivi oni koji su umrli ili poginuli s agresorske strane, kao i da Srbi za sve okrivljuju ratne zločince poput Mladića i Hadžića koje uporno ne žele da uhapse", kaže se u saopštenju tog udruženju i zahteva da "Tadić u ime agresora prizna da se rat vodio u Hrvatskoj i da su Srbi napali hrvatsku teritoriju".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da očekuje da predsednik Srbije Boris Tadić poseti Hrvatsku i Vukovar u prvoj polovini novembra, ali da tačan datum posete još nije zvanično potvrdjen.

Josipović je to rekao u Zagrebu, u odgovoru na novinarsko pitanje kada bi predsednik Srbije mogao da poseti Vukovar.

Pitanje hrvatskom predsedniku je bilo postavljeno povodom izjave gradonačelnika Vukovara Željka Sabe, koji je za radio Slobodna Evropa rekao da je Tadićeva poseta Vukovaru veoma važna za taj grad.

Josipović je istakao da je vrlo znacajno što je takvu poruku poslao upravo gradonacelnik Vukovara, jer su gradjani tog mesta najviše stradali tokom rata u Hrvatskoj i zahvalio se gradonačelniku što je "poslao poruku mira, ljubavi i budućnosti", prenela je Hina.

SrbijaNet 25.10.2010

Share this post


Link to post

Gradonačelnik Vukovara: "Tadiću, kad god doš'o, dobro doš'o"

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo smatra da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru veoma bitna za ovaj grad, kad god da dođe do te posete.

"Kad god da se desi, kad god bio, to je vrlo bitno za Vukovar, kako bi taj grad na neki način zatvorio jedno političko poglavlje, u smislu onoga što se dešavalo 91. godine", rekao je Sabo za radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kakva je njegova poruka predsedniku Srbije, Sabo je rekao:

"Dobrodošao u Vukovar, ako može već danas, ja bih bio sretan da sa njim popijem kavu".

Gradonačlenik Vukovara, za kojeg Slobodna Evropa navodi da je bio zatočenik u logorima u Nišu i Begejcima 90-ih godina, rekao je, da iako mediji spekulišu o skorašnjoj poseti Tadića Hrvatskoj, uključujući i Vukovar, on ne zna ništa o tome.

"Ne, nemam nikakve informacije, osim što čitam da jednog dana do te posete treba doći. Kada će ona biti, ja to ne znam", rekao je Sabo.

23. 10. 2010. Tanjug

Share this post


Link to post
Iako hrvatski državni vrh i najveći deo javnosti pozdravljaju najavljenu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru, pojedine desničarske stranke i veteranske organizacije danas su izrazile su svoje protivljenje.

Ovo mi je zanimljivo.

Ponajvise iz razloga sto oni nece da imaju javno neku diskusiju na TV. Znam da se pokret veterana "domovinskog" rata nije hteo odazvati za gostovanje na HRT kada se prikazivalo "Oluja nad Krajinom". I sada kod Vukovara oni imaju svoja protivljenja. Sve vise mi se cini da se sada ne saznaje prava istina o desavanju u Vukovaru 1991. Jer bi time oni pogubili mnoge svoje pozicije i beneficije. Sada postoji internet, video snimci, doduse ne svi... ali postoji dobar deo. Moguci je uvid u sve to. Zato se "domogljubna gospoda" i boji pricati o Vukovaru i desavanjima u njemu 1991.

Ko uopste sme i moze sumnjati u aksiom "Srbi su krivi za rat u Hrvatskoj, i Vukovaru"?!?

Share this post


Link to post

Tadić treba da razgovara sa braniteljima

Duboko sam uveren da će nas predsednik Srbije posetiti, kaže vukovarski gradonačelnik Željko Sabo

Još ne znam tačan datum posete Borisa Tadića Vukovaru, trenutno državni protokoli rade na tome, kaže za „Politiku” prvi čovek Vukovara Željko Sabo uoči predstojeće posete srpskog predsednika Hrvatskoj. „Kad god da dođe, dobro je. Što pre, to bolje”, poručuje gradonačelnik.

– Trebalo je da čekamo toliko godina da se pojave takva dvojica lidera, dva predsednika koja su spremna da se susretnu u Vukovaru. To će pokazati njihovu spremnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa koji su svima u interesu, a posebno nama koji živimo uz granicu. Grad Vukovar i opština Bač pokazuju to svojim primerom dugi niz godina.

Šta vašoj sredini donosi poseta Tadića?

– Predsednik Tadić će najviše učiniti svojim dolaskom onoga trenutka kada bude razgovarao sa predstavnicima koordinacije braniteljskih udruga, gde će na neki određeni način biti tema i ono što muči mnoge ovde: događaji iz rata, gde se još uvek traži oko 380 nestalih osoba iz Vukovara. Posebno mi je drago što imam informacije da su određene komisije ubrzale ove procese da pokušamo da pomognemo porodicama da dođu do posmrtnih ostataka svojih najmilijih. U brojnim susretima sa ovim ljudima ne vidim nikakvu mržnju, već samo njihovu želju da im se pomogne da odu na grobove svojih najmilijih i polože cvet.

Znači, Tadić će se u Vukovaru susresti sa hrvatskih ratnim veteranima?

– Duboko sam uveren da će do tog susreta takođe doći.

Da li to znači da se sada smanjila ona tenzija od pre nekoliko meseci, kada su veterani najavljivali proteste i blokade puteva u slučaju dolaska srpskog predsednika?

– Udruženja veterana nisu se ni na koji način negativno izražavala protiv dolaska predsednika Tadića. Onima koji žele da se čuju i njihovi politički stavovi, ispoljeni kroz neka negativna razmišljanja, poručujem neka nas puste da konačno krenemo u evropski trend zbližavanja i da sve ono što je bilo u prošlosti bude zaboravljeno na taj način da se više nikada ne dogodi.

Vi najavljujete da će Tadić doneti spiskove nestalih osoba u Vukovar?

– Verovatno da do sada nije bilo dovoljno političke snage da se krene ažurnije u rešavanje tog problema. Uveren sam da sada i sa jedne i sa druge strane ta volja postoji i da nema razloga da iko, na bilo koji način, prikriva istinu.

Očekujete i posetu srpske delegacije Ovčari?

– Verujem da će tako biti. Ali postoje i mesta stradanja na drugim lokacijama u Hrvatskoj koja će obići. Ono što mene raduje, to je što će dvojica lidera konačno stisnuti jedan drugome ruku u gradu Vukovaru i tako poslati jasnu poruku da je rat iza nas.

Da li očekujete Tadićevo izvinjenje u Vukovaru?

– Bitna je iskrenost. A šta će ko učiniti, to će sam odlučiti.

B. Bilbija

Politika 26.10.2010.

Share this post


Link to post

Da bi se prdsednik pokazao pro evropski , organizovao je gey paradu , pokazao svetu da Slobina policija i dalje dobro pendreci , ugostio gospodju Klinton i pokazao joj da sve poluge vlasti kontrolise , obisao BIA i dokazao da i nju kontrolise ,s Klintonovom se dogovorio o mirnoj reintegraciji Srba u drzavu Kosove , dalje predao kandidaturu za EU , rekao juce da 50.000 agenata BIA trazi Generala Mladica i na kraju godine otici ce u SRPSKI VUKOVAR pruzice ruku domobranima i bez presude priznati DA SRBIJA JE ZAPOCELA RAT I RAZORILA "VUKOVAR" ! ! I to sve zbog EU !

A pitam ja udruzenja veterana ratova 90-99 ima li ko hrabrosti da ide u sukob s Borisevom zandarmerijom u tzv logoru Stajicevo ? ?

Vec su i plocu napravili postavice je na dan pada Vukovara ! ! I sve to da bi nas KRAJISNIKE poseno zaje.ali ! Ovaj sled dogadjaja vodi ka jednom cilju POVLACENJU TUZBE HRVATSKE za Srpsku AGRESIJU !

Cim se Tadic izvini,Josipovic ce da zamrzne tuzbu !

P.s. Moja jedina nada da svet sazna o istini su USTASE ! Nadam se da su i dalje toliko nadojeni da je to bila agresija Srbije i nadam se da ce do te tuzbe ipak doci !

Share this post


Link to post

Sve vise mi se cini da se sada ne saznaje prava istina o desavanju u Vukovaru 1991. Jer bi time oni pogubili mnoge svoje pozicije i beneficije. Sada postoji internet, video snimci, doduse ne svi... ali postoji dobar deo. Moguci je uvid u sve to. Zato se "domogljubna gospoda" i boji pricati o Vukovaru i desavanjima u njemu 1991.

Ko uopste sme i moze sumnjati u aksiom "Srbi su krivi za rat u Hrvatskoj, i Vukovaru"?!?

Stvar je jednostavna-Vukovar je pretvoren u legendu,jer Hrvatima treba nešto slično tome,jer se mora prikazati tobože herojska borba za samostalnost.Ta legenda mora ostati neokaljana barem dok je generacija branitelja živa jer sami branitelji su važni kao biračko telo.

Ti mitovi su:

1.) Srbi su počeli rat u Vukovaru i vršili su teror nad neSrbima (ovo nema potrebe komentarisati)

2.) JNA je bila četnička vojska (što naravno nije istina jer se pod Vukovarom borilo mnogo neSrba koji su bili u sastavu regularnih jedinica JNA)

3.) uopšte Vukovarska operacija JNA je mit...Plasiranje priča o stotinama uništenih oklopnih vozila,hiljadama mrtvih četnika i slično su priče za neozbiljne i naivne ljude.

I kod samih branitelja ima poštenih i iskrenih ljudi,ali oni ne mogu doći do izražaja...Osim toga ko bi rizikovao svoju glavu govoreći kako su "junački" branitelji ubijali Srbe-civile,dizali im kuće u vazduh,pretili i još sto čuda?Treba razumeti da ti branitelji višestruko preuveličavaju svoje uspehe,a o neuspesima se ili uopšte ne govori ili se ostavljaju na margini.Tipičan primer preseravanja (to je najbolji izraz),i to nevezano samo za Vukovar su internet sajtovi forum.hr i "Domovinski rat".Na tim sajtovima čim se pojavi pojedinac koji krene sa pričom koja je lišena neke ostrašćenosti i preterivanja odmah se proglašava četnikom ili njihovim saradnikom,pozadincom koji rata nije video i slično...

Treba uzeti u obzir da je Hrvatska uništila Krajinu i da je pobednik sklon pisanju knjiga koje se odlikuju preterivanjem i veličanjem sopstvenih uspeha,a to će većina ljudi "popušiti."Pored toga ne prihavataju se izvori sa druge strane ukoliko im ne idu na ruku.

I tako će to trajati još dugo vremena...Dugo ćemo mi slušati o "herojstvima","genijalnim vojskovođama" i slično,ali vremenom će to nekome dosaditi (a otvoriće se i arhive nekih stranih država) pa će istina lagano izaći na videlo.Ostaje pitanje da li ćemo to dočekati.

Share this post


Link to post

Te hvalospeve o svom "junastvu", i lazi o tome kako je borba za Vukovar imala casne i postene namere... to mogu DRUGIMA NAIVINMA DA PRICAJU!!! Meni ne... ja sam rodjen tamo, i proziveo dovoljno da svojim ocima vidim njihove namere!

Meni je tih njihovih namera pun andrak... Na te njihove idiotarije se i ne osvrcem previse... ali ovo za Tadica, to je bolje sto se nismo sreli ono neki dan kada smo mogli da se sretnemo, jer bi bilo svasta!

Zao mi je samo mojih drugara koji mu nisu ocitali lekciju kakvu su trebali.

Share this post


Link to post

Šta Tadića čeka za nedelju dana u Vukovaru na sastanku sa Josipovićem

Boris Tadić u Vukovar ne treba da dođe samo zbog protokola i izvinjenja koje se podrazumeva, već uz to moraju da idu i priznanja zločina „srpskih agresora“, smatraju hrvatske stranke i udruženja nastala iz Domovinskog rata.

S one strane Dunava ponovo se pominje i pitanje ratne odštete, „koju Srbija duguje Hrvatskoj zbog agresije, ratnih zločina i razaranja“.

Najava Tadićeve posete Vukovaru, do koje bi trebalo da dođe najverovatnije 4. novembra, bila je okidač da s one strane Dunava krenu zahtevi ne samo za „izvinjenjem zbog srpskih zločina“, već i da predsednik Srbije javno progovori o nestalima, prizna agresiju, postojanje ratnih logora i - obeća plaćanje ratne odštete!

Na tome, između ostalih, insistira i Hrvatska stranka prava dr Ante Starčević, koja se protivi Tadićevom dolasku i koja je najavila „mirni protest“. Osim haespeovaca, protiv Tadića su ustali i predstavnici vukovarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša, koji ne mogu da mu oproste što akciju „Oluja“, kojom je proterano više od 200.000 Srba, smatra ratnim zločinom!

Predsednik IO Samostalne demokratske srpske stranke Bogdan Rkman rekao je za „Alo!“ da ipak ne očekuje incidente jer je HSP „marginalna stranka čiji stavovi nemaju veliku podršku“.

- Oni koriste priliku da kupe štogod medijskog prostora. Srbi u celoj Hrvatskoj očekuju da ova poseta dodatno normalizuje odnose dve države. Naravno, tema svih tema su nestali - smatra Rkman, a što se eventualnog izvinjenja tiče, kaže da je odluka o tome na samom Tadiću.

- Za nas je velika stvar što će predsednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović posetiti i stratište Srba - Paulin Dvor - bez obzira na retoriku koja će pratiti taj događaj. Veoma je značajan i drugi deo posete, odnosno odlazak u Zagreb, pošto će tada prvi put na svim mestima biti istaknute srpske zastave, što će ovdašnjem srpskom stanovništvu sigurno mnogo značiti - kaže Rkman.

Dobrodošlicu Tadiću poželeo je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji smatra da je ova poseta vrlo važna kako bi taj grad „na neki način zatvorio jedno političko poglavlje, u smislu onoga što se događalo 1991.“

- Dobro došao u Vukovar, ako može već danas, ja bih bio srećan da s njim popijem kafu - rekao je Sabo.

Inače, kako „Alo!“ saznaje u kabinetu gradonačelnika Saba, detalji protokola još uvek nisu poznati, ali se očekuju visoke bezbednosne mere, pošto se ova poseta smatra istorijskom.

- O detaljima još ne možemo da pričamo, pošto je protokol u izradi. Što se gradskih vlasti tiče, pripreme su u toku i veoma su zahtevne jer želimo da sve protekne u najboljem redu. U gradu je situacija normalna i nema značajnijih reakcija na najavu posete predsednika Srbije - rečeno nam je u kabinetu.

Interesantno je da se na internet prezentaciji Vukovara u poglavlju o gradonačelniku navodi da je Sabo tokom Domovinskog rata bio pripadnik 204. vukovarske brigade i da je imao čin kapetana, te da je bio „zatočenik logora u Srbiji (Begejci, Niš)“.

Odlikovan je spomenicom Domovinskog rata i plaketom „Vukovarski branitelj“.

Alo 28.10.2010

Share this post


Link to post

„na neki način zatvorio jedno političko poglavlje, u smislu onoga što se događalo 1991.“

Sabou bi bilo najbolje da začepi i prestane lagati ljude.Reč je o čoveku koji nije dorastao funkciji koju vrši (a takvi su mu i saradnici) i koji će upropastiti Vukovar (iako je grad i ovako u lošoj situaciji).Njegovi patetični govori i nesposobnost (glupost) su neverovatni.

Share this post


Link to post

Meni se cini da u ex yu republikama se u svim drzavnim strukturama namerno postavljaju nesposobni ljudi da ne kazem poltroni! Oni koji svojom nesposobnoscu dovode celukupnu populaciju do toga da se oseca lose, i da masta o odlasku napolje.

A to izgleda nije ni Vukovar zaobislo. :;)

Share this post


Link to post

Rkman rece :" Na Tadicu je da li ce se izvinjavati" . Pa nisu to male stvari da POJEDINAC iznosi svoj sud u ime Srpskog naroda.

Vristao bi koliko me ovaj nervira od tih ustasa.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this