Sign in to follow this  
gasokova

RUSENJE SRPSKIH KUCA U ZADRU

Recommended Posts

ČIŠĆENJE DRŽAVA ŠTITILA RUŠITELJE SRPSKIH KUĆA

Bez kazni za minirane kuće

Policija je miniranja ili ignorirala, ili su tužiteljstva odbacivala policijske kaznene prijave

ZAGREB Policija početkom devedesetih nije obavljala očevide miniranih srpskih kuća na slobodnim područjima Hrvatske, a u slučajevima kada bi i obavila očevid te protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu, tužiteljstva bi te kaznene prijave odbacivala – to je, sudeći prema dokumentima, bio mehanizam nekažnjavanja miniranja više stotina srpskih kuća na slobodnim područjima Hrvatske početkom devedesetih.

Naš list je iz neslužbenih izvora dobio dokument zadarske policijske uprave iz kojeg opisani mehanizam postaje potpuno jasan. Riječ je o dokumentu iz 2001., u kojemu Odjel kriminalističke policije zadarske policijske uprave odgovara na upit Općinskoga suda u Zadru o miniranju dvije srpske kuće u Zadru potkraj 1991. i početkom 1992. To su kuće susjeda Slavka Subotića i Ćire Lakića: Subotićeva je kuća u Molatskoj 54, a Lakićeva samo dvije kuće dalje, na kućnom broju 50. Zanimljivo je da je u istoj toj ulici srušeno još srpskih kuća, među kojima i ona Dane Ivaneže, na kućnome broju 85. Ta je kuća proteklih tjedana postala medijskom temom, jer su njezine ruševine potkraj srpnja ove godine uklonjene sukladno odluci gradskih vlasti, a da vlasnik o tome uopće nije bio obaviješten.

U dokumentu koji posjedujemo, dakle, zadarska policija obavještava Općinski sud u Zadru kako je »izvršila provjeru u našim evidencijama te utvrdila da nije vršila očevid niti poduzimala kakve druge radnje u svezi s oštećenjem kuće vlasništvo Subotić Slavka, sin p. Đure, u Zadru, Molatska br. 54, u periodu od rujna mjeseca 1991. do 28. siječnja 1992«. Kada je, pak, podmetnut eksploziv pod kuću Ćire Lakića u Molatskoj 50, iz dopisa je jasno da je zadarska policija načinila očevid te županijskome državnom odvjetništvu u Zadru podnijela kaznenu prijavu broj 511-17-KU-589/92 protiv D. K. iz jednoga mjesta pored Zadra, pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma. No tada je na scenu stupila igra tužiteljstava: zadarsko županijsko državno odvjetništvo tu je kaznenu prijavu proslijedilo tadašnjemu Vojnome tužiteljstvu u Splitu, u kojemu je današnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić radio kao zamjenik vojnog tužitelja. Od vojnoga tužiteljstva, kaznenu je prijavu preuzelo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, da bi je 23. listopada 1992., rješenjem KT-169/92 – odbacilo. I tako, kuća po kuća, ostala su nekažnjena sva miniranja srpskih kuća diljem Hrvatske, a dužnosnici koji su to propustili učiniti u nekim su slučajevima napredovali da samoga vrha pravosudne hijerarhije.

Boris PAVELIĆ

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this