chule80

Кошаркашке (не)правилности...

Recommended Posts

Већ дуго времена на Малом Калемегдану густа магла обавија КК Црвену Звезду.

Још од самог оснивања СД Црвена Звезда 4. марта 1945, управо кошаркашки клуб је био један од клубова са којима ће се Звездаши највише и поносити. А како и не бих, када је клуб црвено-беле боје још у оној бившој Југославији ведрио и облачио у кошарци... 10 узастопно освојених титула! Но, титула је било и после тога... Звездине звезде у кошаркашком дресу попут Цвелета, Моке, Капичића, Дуција Симоновића, па чак и данашњи НБА играч Пеђа Стојаковић... су ковали звездине титуле и пехаре у црвено белом.

КК Црвена Звезда је у бившој Југославији свакако била велико име, и тим за респект. Јесте да се није окитила евроским шампионским прстеном... али и сплићани, и цибоси, сарајлије су увелико цвикали и од Пионира, и од црвено-беле казнене експедиције. КК Партиан је у бившој Југославији био далеко испод Звезде. Практично гледао је у леђа. Али занимљиво да и тада 1980-их година дешава се низ неразумних одлука управе КК ЦЗ. Јер се терају неки иргачи у комшијски табор уз образложење да су неталентовани и да црвено-бели тим има довољно добре играче!? Замислите када је звездино дете Александар Саша Ђорђевић отеран са Малог Калемегдана, и обукао дрес наљућег ривала?! Да је он био једини то би била срећа... но, гле чуда, пракса је настављена и после!? Црно-бели су тако и оформили одличну генерацију са којом су освојили Куп Шампиона, маја 1992. Нећу погрешити ако кажем да је тај пехар могао и у витринама Звезде да заврши... зашто? Зато што су навијачи то свакако желели, а клуб, град и држава су могли да подрже такве амбиције клуба са Малог Калемегдана... али, амбиције КК ЦЗ нису просто биле такве. ::) Да јесу, Саша Ђорђевић један од најзаслужнијих за тај партизанов трофеј је већ био звездин. Требало је само довести још пар јаких играча у црвено-бели табор, као што су Предраг Даниловић, Жарко Паспаљ. Ово кажем јер Даниловић је момак дошао из Сарајева, није био партизаново дете... исто важи и за Жарка Паспаља, који је сам долазак у црно-беле дочекао као казну!

1990-их година мали се помак прави у раду КК ЦЗ, јер је освојено 3 титуле првака СР Југославије 1993, 1994, 1998. Поред тога Звезда је ушла 1998. у финале са италијанским Мешом, и нажалост несрећно изгубила. Тај тим је био врло јак, и требало је још које појачање црвено-белима да направе пробој и на европској сцени. Крај 1990-их доводи до низа чудних одлука у редовима КК ЦЗ. Шта више, млади Милош Вујанић дошавши из Лознице у Београд, прво облачи дрес црвено-белих. Заједно са Милутином Алексићем бива убојити тандем, са којим су Звездаши већ видели да ће бити жетва трофеја. И комшијски табор је био јак тада. И гле чуда, лоша пракса је настављена: Милош Вујанић одлази из Звезде у Партизан, а Милутин Алексић у Вршац у редове Хемофарма!? Појачавају се наши директни ривали за титулу?! Почетком 2000-их дешавало се да тим вршачког Хемофарма има 70% тим од дојучерашњих играча Црвене Звезде, и још најбоље је што их је побеђивао?! ::) Пример вам је Миленко Топић, репрезентативац наше државе, који је освајао и медаље на великим такмичењима у националном дресу! 2004. нови шамар Звездашима, Лука Богдановић, прелази у редове црно-белих! ??? Има ли краја овоме злу?

Већ 10 година уназад КК Црвена Звезда постаје синоним за паранормалне активности у спорту. За целу деценију можете изборијти неколицину битних утакмица где су срца навијача била пуна! У еврокупу: Казањ, Реал Мадрид, Динамо Москва... јадранска лига се пратила само 2 сезоне, ту су биле одличне утакмице: Цибона, Сплит, Задар, Загреб.

Поред тога већ 12 година Звездаши не знају шта је то титула?! С друге стране Калемегдана све саме титуле??? Чек, чек, како то сада, како је то могуће? Мени све више се чини да је КК ЦЗ постала најбољи сарадник КК Партизан. ;]\/ Прво, јер добри играчи Звезде прелазе код комшија. Друго, неке титуле које је КК Партизан освојио 8 година уназад су више него чудне. Управа црвено-белих нешто формало загалами, побуни се око тих неправилности, и онда одједном ућуте?! Дају им легитимитет - појео вук магарца! Само мени што је чудних титула то је 4 у последњој деценији које су црно-бели освојили. У питању су биле очигледне крађе и намештаљке, тим пре што су и људи из КСС били умешани!?

Е сада, зашто се све ово ради? Разлог је прост. Прво, клубови нису ништа друго до машине за прање новца. Друго, КК ЦЗ је права златна кока у коју су одмах јесени 2000. године улетели кадрови "демократске" оријентације, преко које су хтели да ставе шапу, међу њима и директор фирме "Паркинг Сервиса" Живорад Анђелковић, са сарадницима. Њихова политика није била жетва трофеја, већ уништавање КК Црвене звезде не би ли је купили за мале новце (а то, и тако, се иначе радило са 95% друштвених фирми на подручију Србије и бивше Југославије!?! Како се закон о приватизацији у српском спорту још није донесен, то и даље имамо ситуацију безнађа на Малом Калемегдану, где се очекује приватизација односно лов у мутом, да не кажем анархија и јавашлук. Састави УО КК ЦЗ се мењају као кравате... од - до...

Променило се и тренера на Звездиној клупи бар 20 за последњих 12 година. А то је доказ неозбиљности клуба! Замислите када је отеран један Драган Шакота, човек који је донео трофеј купа Звезди најављујући и избиљан поход на титулу (!), отерани су и други... Свако од њих није смео јавно да прича о разлозима који су их отерали... јер овде је реч о борби против накарадног и лоповског система у Србији. Организовани криминал је почео да контролише државу, уместо обрнуто! ::) Не можете да се судите са њима, када они и судије постављају, а причаће јавно да је другачије. :-[

Случај Милана Гуровића у Звезди је посебна прича. Нећу пуно о њој. Овде на КФ сам отворио и посебну тему о њему, рекавши да се не памти када је неки кошаркаш побрао толико симпатија код Делија као он. Човек је изгарао на терену за црвено-бели дрес. Он је заправо један од ретких који је из Партизана прешао у Звезду. Али човек је дошао у црвено-беле јер је Звездаш од малих ногу... и сам после одласка рекао је да тај однос са Делијама никада није имао, нити је доживео као са навијачима црвено-белих. Милан Гуровић је јасно и гласно рекао пре 2 године, да би истражни органи Републике Србије имали много посла да спроведу "сабљу" у кошарци. Но, надлежни се праве заузети и глуви, па неће да се баве тиме. А ја лично мислим, да бих се тада открила "јувентусизација" наше кошарке, и да би пуцало на све стране о намештеним утакмицама, судијама, победама, и титулама!!!

Сада имамо ситуацију да се кука што КК Црвена Звезда изгубила 5 утакмица за редом?! Хебеш пет утакмица, уопште није реч о томе... на погрешна врата се лупа! Навијачи су синоћ гласно рекли "Управа напоље"! Али проблем је и што званично УО не постоји... сви перу руке, а никако да се прозову људи из сенке, политичари којима је Звезда постала играча, коју би да претворе у своје власништво!

Колико ће времена проћи до тога да се прстом мрдне и да се отклопи поклопац септичке јаме, из које се одавно сви подавишмо... то ни сам не знам. Са разлогом постоји бојкот КК клуба, а и сам играчи КК ЦЗ су видели разлоге шта и како. Но, и су везана уста. Држе их у шаци! :-[

Ја просто не могу више да ћутим о овоме, па сам написао, да би се некима делимично отвориле очи.

Share this post


Link to post
Petrović: Pomognimo im da nestanu

R. NIKOLIĆ | 23. septembar 2010.

Ne možemo da kreiramo politiku Saveza sa „milion“ prvaka. Neki od njih nisu u stanju da vode klub, a ovamo vode srpsku košarku - poručuje nekadašnji generalni sekretar KSJ

sp%20rade-petrovic-i-tihomir-bub_310x186.jpg

Petrović (levo) i direktor naše lige Bubalo

Sa mesta generalnog sekretara tadašnjeg KSJ je otišao pre 14 godina, ali Radoslav Petrović je tokom sedmogodišnjeg staža (1989-1996) stekao bogato iskustvo, od organizacionih delova do sistema finansiranja. Bez želje da izvlači paralele, nekadašnji prvi profesionalni operativac navodi objektivne razloge za tešku situaciju KSS, ali i priča o stvarima koje su mogle da se odrade bez greške u koracima, za koje se na duže staze plaća visoka cena.

- Ne volim nikada da se osvrćem u prošlost, ali je važno znati da mi više nemamo košarkaške vizionare kao nekada. Kod Nebojše Popovića, Radomira Šapera ili Borisa Kristančiča, nije se znalo za pet, nego za 20 godina unapred. Počev od onog davnog „košarka košarkašima“, pa plej of... ostali su nas samo, mnogo kasnije, kopirali. Takvih ljudi više nema - krenuo je odmah bivši FIBA arbitar u “kontranapad“.

Ipak, nije baš da nema vrhunskih ideja:

- Trebalo je svojevremeno Dušanu Ivkoviću dati funkciju predsednika, a Draganu Kićanoviću mesto direktora Saveza, to su jedini vizionari!

Petrović smatra da je košarka još uvek nacionalni brend u Srbiji, ali da politiku nacionalnog saveza vode nesposobnjakovići.

- Neki od njih nisu u stanju da vode klub, a ovamo vode srpsku košarku! Mislim da u Upravnom odboru KSS ima previše onih kojima je na prvom mestu klub, pa sve ostalo - vidi problem Petrović.

Nedostatak strategije barem za nekoliko godina unapred, po našem sagovorniku, pogubno je za najtrofejniji sport.

- Niti košarkaški radnik iz Prokuplja, ali ni Beograda - ne zna šta je osnovni cilj. To što najviši funkcioneri, na čelu sa predsednikom Kapičićem, izađu i kažu da nam je cilj OI u Londonu, samo je bacanje prašine u oči, iluzija da se nešto radi. To i dete iz obdaništa zna koliko je značajno da reprezentacija učestvuje na najvećem sportskom događaju, ali to nije strategija.

Bez dlake na jeziku, ne zanima ga da li zvuči surovo, Petrović kaže:

- Kada neko grabi krupnim koracima uvek mu treba pomoći da što pre i što dalje stigne, a onom što propada „pomoći“ da što pre nestane sa scene. Sve drugo je čist gubitak vremena. Ne možemo da kreiramo politiku Saveza sa „milion“ prvaka. U Srbiji se zna: Crvena zvezda se voli, Partizan se čuva, a ostalima kako se zalomi... Mi smo jedina federacija u Evropi gde je liga i dalje uz Savez, ili im status zavisi od trenutnih „potreba“. U 21. veku je to nakaradna politika, za koju nema opravdanja. Žalopojke o boljem rejtingu i izgubljenoj bici sa Jadranskom ligom, samo su izgovori. Zašto nekada nisu, na mesta predsednika i direktora lige stavili klupske funkcionere kalibra Miodraga Babića ili Nebojše Čovića, pa ne bismo imali nacionalnu ligu, do koje nikome nije stalo.

Petrović se slaže da se finansijski deo, koji je isprovocirao zemljotres u KSS, deli na sredstva iz budžeta, na koje se ne može uticati, ali na nešto drugo može:

- Rekoh da ne volim da se osvrćem, ali neka neko pokuša da objasni šta će KSS pet puta više stalno zaposlenih nego u doba “velike” Jugoslavije. Flertuju sa podatkom od 16 na platnom spisku, a honorarni saradnici? Finasijska situacija nije laka u državi, ali to nalaže da se povede računa o svakoj sitnici - smatra Radoslav Petrović, član Skupštine KSS.

NASLEDNICI

Govorećio naslednicima na mestu generalnog sekretara, Rade Petrović smatra da je krajnje vreme da se povede računa o formatu izuzetno značajne funkcije.

- Bez lažne skromnosti, bio sam sudija sa pedigreom. Posle mene je došao reprezentativac Zoran Radović, pa solidni klupski igrač Predrag Bogosavljev, pa Predrag Bojić za koga su samo izuzetno dobro obavešteni čuli da je igrao u IMT, Partizanu, dok v. d. Zoran Gavrilović ima krajnje oskudnu košarkašku biografiju.

BOGOSAVLJEV DOBIO STAN

Petrović smatra da je srpsku košarku “skupo” koštao mandat Predraga Bogosavljeva kao generalnog sekretara KSJ (zajednica Srbije i Crne Gore).

- Uvek je glumio “dobrog Lalu” (rođeni Kikinđanin), navodno nije hteo da se meša, a vodio je računa o ličnim interesima. U sukobu FIBA i ULEB, držao je stranu prvima, između Jadranske i domaće lige podržavao druge, a predlog FIBA da u Beogradu bude sedište takozvane “istočne kancelarije” prepustio je Sofiji samo zato što on nije mogao da stigne da radi i taj posao. Kao nagradu, od Saveza je dobio stan, da bi vrlo brzo prešao u FIBA Svet. I ja sam svojevremeno mogao da dobijem stan od KSJ, kada je materijalna situacija bila mnogo bolja ali sam odbio.

Share this post


Link to post
Svetislav Pešić: Oteli mi titulu sa Zvezdom

D. KONTIĆ | 21. decembar 2010.

U Srbiji arbitri sude po “nepravilima”, kako neki od njih traže i kako nekima treba. Meni su sudije u sezoni 2008/09. oduzele titulu sa crveno-belima

sp-pesic_310x186.jpg

Svetislav Pešić

Španci se pitaju da li je to moguće... Od dolaska na klupu Valensije, Svetislav Pešićima skor u ACB ligi 5-0 i 3-1 Evroligi. U gradu na obali Mediterana našeg trofejnog stratega slave kao čudotvorca.

- Sada je u gradu atmosfera takva da ne može da se nađe nijedna od 9.000 ulaznica, da je dvorana stalno rasprodata – uz osmeh će Pešić za "Sport".

Poslednja žrtva Valensije bila je Unikaha, koja je pala u sred Malage.

- Bio je to meč kao i svaki drugi, iako se zna koliko je teško pobediti u Malagi. Za nas je svaka utakmica kvalifikaciona. Došao sam na 1-6 u španskom prvenstvu, sada smo taj skor poravnali na 6-6 i već smo tu negde, od šestog do devetog mesta na tabeli, na pozicijama koje vode na finalni turnir Kupa kralja. Doduše, do tada imamo još tri utakmice kod kuće i dve na strani. E sad, koliko još možemo da izdržimo da igramo ovim intenzitetom i pobeđujemo, tajna je i za mene.

Kada ste stigli u Valensiju delovalo je da je sve izgubljeno i u Evroligi, ali i to ste napravili sjajne rezultate.

- Ostalo je poslednje kolo, treba da pobedimo Olimpiju kod kuće i da Panatinaikos u Atini sruši Armani džins. Ako se to poklopi, a nema razloga da ne bude tako, eto nas u TOP 16, a to bi stvarno bio veliki uspeh posle očajnog starta. Željko Obradović uvek igra da pobedi, nikada ne kalkuliše, a i bodovi su mu potrebni za prvo mesto u grupi. Zato, treba da mislimo samo na svoju igru i kako da pobedimo opasnu Olimpiju, koja je u grčkoj prestonici izgubila od PAO tek posle produžetka.

U čemu je vaša trenerska tajna, šta ste učinili da se ekipa Valensije transformiše od gubitničke do pobedničke?

- Svetislav Pešić uvek i svuda radi isto, po identičnom sistemu. Tako sam radio i u Crvenoj zvezdi, ali je, u odnosu na Srbiju, u ACB ligi suđenje mnogo drugačije, jer je liga regularna. Ovde uvek imaš priliku da zaslužiš pobedu, bilo da gostuješ u Malagi pred 10.000 navijača Unikahe, ili da dočekuješ Menorku, koja se bori za opstanak. Svako ima šansu, a u Srbiji se sve zna unapred. Pa meni su sudije u sezoni 2008-09 oduzele titulu sa Crvenom zvezdom!

Na šta konkrento mislite?

- Na to što sam rekao. Srpski arbitri različito sude u Evropi i kod nas. U evrokupovima sude kako treba i kako nalažu pravila, a u Srbiji po “nepravilima”, kako neki od njih traže i kako nekima treba. Žao mi je zbog te sezone, mada sam sa Crvenom zvezdom napravio puno dobrih stvari, a i vidite gde su sada ti moji igrači – završava Svetislav Pešić.

Ja sam i ranije ovde na KF iznosio neke zanimljive da ne kazem sumnjive cinjenice koje su vezane za domace kosarkasko prvenstvo. Ne znam da li ce se iko ocesati o ovu izjavu Svetislava Pesica... ali vise nego cudno je da KK Partizan osvaja 9 titila prvaka za redom. Ovo naravno ne pisam jer sam ljubomoran na komsijski klub. Vec iz razloga, sto vec i vrapcima postaje jasno da nesto uzasno ne stima sa uspesima KK Partizana. Mnogo toga je opisano gore... a ja bi voleo da se vise otvori ta pandorina kutija koja bi rekla ko je sve, kako, i za ciji racun... ucestvovao u unistavanju KK CZ i srpske kosarke.

Znam samo da su Divac i Danilovic bili figure cele te masinerije... ali videcemo da li ce u buducnosti imati jos nekoh hrabrijeg da potkrepi ovu pricu "juventusizacije" srpske kosarke od strane KK Partizana.

Share this post


Link to post
Uvalin: Pavlović nam je ukrao snove

A. ŠTULIĆ | 21. mart 2011.

Još ne znam razlog zašto nisam trener Crvene zvezde. To je bila odluka jednog, dvojice ili trojice ljudi, koji u pismu agenciji koja me zastupa nisu realno obrazložili smenu - kaže doskorašnji trener crveno- belog tima

sp-pavlovic-uvalin_310x186.jpg

Rastanak: Mirko Pavlović i Mihailo Uvalin

- Još ne znam razlog zbog kojeg nisam više trener Crvene zvezde. Posle treninga koji sam održao u petak, Mirko Pavlivić me je obavestio da želi da odem iz kluba, kako je tako najbolje za sve. Smatrao je da nisam dobro kontrolisao ekipu, a to nije tačno - rekao je doskorašnji trener košarkaša Crvene zvezde Mihailo Uvalin. - To je bila odluka jednog, dva ili tri čovek, a o razlozima nisam hteo da raspravljam jer realni razlog za smenu ne postoji. Interesantno je i pismo koje je upućeno agenciji Beobasket, koja je moj zastupnik, u kome se navodi da je ugovor raskinut jednostrano od strane kluba zbog teže povrede ugovorenih obaveza. Koja je to povreda ni danas ne znam, ali sam kasnije čuo da su morali tako da napišu jer drugačije ne bi mogli da angažuju drugog trenera.

Veliki deo konferencije Mihailo Uvalin je posvetio toku sezone, kroz šta je provlačio sa kakvim se sve problemima susretao tokom boravka na klupi Crvene zvezde.

- Na početku leta sam primio poziv od Pavlovića, koji je ispred kluba na jednom ili dva sastanka istakao kako bi želeli da me angažuju. Znao sam gde dolazim, da je situacija teška i neizvesna, da su igrači pod ugovorima na arbitraži i da žele da napuste klub. Ulazimo u pregovore oko formiranja ekipe, gde nam u kancelariji agencije Beobasket Miško Ražnjatović nudi igrače, dok smo ispred Zvezde sastanku prisustvovali Mirko Pavlović, Igor Žeželj i ja. Tada mi je Pavlović objasnio kako je on generalni menadžer, a Igor Žeželj jedan od poverenika. Posle par dana analize ubrzano potpisujemo desetak igrača, što je bila dobra slika za javnost, jer se videlo da klub koje je pred stečajem živi i radi.

Sa početkom prvih pripremnih utakmica počinju i problemi u Crvenoj zvezdi.

VEROVAO U BOLJE SUTRA Zbog čega Mihailo Uvalin nije ranije sa ovim stvarima izašao u javnost. Možda je moglo nešto da se promeni.

- Stalno su nam obećavali da će biti bolje, čekao se sponzorski ugovor sa velikom firmom, verovao sam da će i posle odlaska Ristića biti bolje. Za ovakve stvari nema pravog tajminga, cilj je bio da se ostane u ligi, a sve što se desilo je posledica razmišljanja jednog čoveka.

- Bilo je dobro za početak, imali smo veliku nadu, ali kroz pripremne utakmice dobijamo sliku da smo u problemu jer ne možemo nikoga da dobijemo. Angažujemo Strahinju Miloševića i Džamar Janga, za koga u trenutku kada smo ga doveli nismo znali za blokadu Slobode. Tenzija je rasla kako se bližio početak Jadranske lige, nismo znali sa kojim timom ćemo istrčati na prvu utakmicu, novinari i navijači su pritiskali sa pitanjem koji su ciljevi u novoj sezoni, da bi Mirko Pavlović izašao sa jednim ciljem, a to je opstanak u ligi, sa idejom da mladi igrači dobiju što veću šansu.

Početak regionalnog takmičenja doneo je prve veće potrese na Mali Kalemegdan. U prvih šest kola zabeleženo je isto toliko poraza.

- Imali smo težak raspored. U prva dva kola smo gostovali Nimburku i Budućnosti, gde sam video da nismo konkurentni. Čak sam u Podgorici imao osećaj da Dejan Radonjić ne želi da nas pregazi sa 50 razlike, da povlači ručnu iz dobrih kolegijalnih odnosa. Posle dva poraza, u „Pionir“ nam dolazi Radnički iz Kragujevca, gde su mnogi taj poraz okarakterisali kao nesrećan, mada ga ja tako ne gledam jer je bio očigledan nedostatak iskustva i kvaliteta. Uz te neuspehe, ušli smo u probleme sa povredama, koje su bile isključivo posledica nespremnosti, jer je 90 odsto igrača na pripreme došlo nespremno. Usledio je meč sa Igokeom koja je takođe bila u jako lošoj situaciji, nije se znalo ko je gori na terenu. Gubimo i tu utakmicu, izgledamo jako loše.

Uvalin tada pokušava da pronađe iskusnog igrača, koji će moći mladom timu da pomogne da premosti težak period. Izbor pada na nekadašnjeg kapitena Vuka Radivojevića.

- Nalazim se sa Vukom, predlažem mu da se vrati i pomogne timu, pa makar to bilo i na određeno vreme. Te pregovore sam počeo na svoju ruku, a kada sam Pavloviću perdložio mogućnost da angažujemo Radivojevića, bio je nekako rezervisan, ne znam zbog čeka. Simptomatično je da je Vuk o eventualnom transferu izričito zahtevao da priča samo samnom. U trenutku kada smo trebali da potpišemo ugovor sa njim delovali smo kao da ga ne želimo. Počelo se sa cenkanjima oko dužine ugovora, ali je on i pored toga počeo da trenira sa nama. Na jednom treningu prišao mi je Mirko i rekao kako Vukovo trčanje ne deluje dobro, i kako on misli da ima probleme sa kolenom. Ponavlajm, iz ne znam kojih razlog nije hteo da potpiše ugovor sa Radivojevićem.

Prvi problem na relaciji Mirko Pavlović Mihailo Uvalin nastao je posle poraza od Zadra u Beogradu.

- Pavlović tada odlazi kod potpredsednika kluba Kloda Kolarao i zahteva smenu trenera, sa pričom da se nisam dobro uklopio u ekipu, i kako je to glavni razlog loših rezultata. Ipak, to sam zadržao za sebe, nisam bio previše iznenađen jer sam mnogo sličnih situacija imao u trenerskoj karijeri. Posle poraza od Zadra upoznajem se sa Draganom Ristićem, čovekom koji je konce vođenja Zvezde držao u svojim rukama, i koji je iz svog džepa plaćao plate zaposlenima u kancelarijama na Kalemegdanu, što je za mene bilo šokantno. Ristić mi je ispred svlačionice rekeo: Treneru, da li se slažete da dovedemo jedno, dva ili tri pojačanja, i da vi odgovarate za rezultat“, na šta sam ja odgovorio potrvrdno. Posle tri dana angažovan je Rikardo Marš, koji je zahtevao dve da mu se isplate dve plate u napred, jer nije imao poverenja u Crvenu zvezdu.

IZVUKAO SAM NAJDEBLJI KRAJ Uvalin je još jednom ponovio da ne zna razlog otkaza, istakavši da je u celoj priči on izvukao najdeblji kraj. Nije želeo da govori o budućnosti Zvezde, i rekao da je za ostanak na klupi morao samo da klima glavom i odobrava postupke rukovodstva.

- Jednostavno ne znam razlog, ali sam ovim prekidom saradnje na pola sezone najviše izgubio ja, jer to ostaje u biografiji. Za razloge otkaza morate pitati druge. Šta će biti u budućnosti ne znam i ne zanima me, a da bih ostao na klupi morao sa da podržavam kažnjavanje, da na priču o igranju Superlige sa juniorima kažem nema veze, da na priču o igranju bez Marša kažem nema veze...

Posle trijumfa nad Cibonom, koji je bio prvi na Jadranu u sezoni, sledi prijateljska utakmica sa Radničkim sa Crvenog krsta, posle čega dolazi do novih zamerki Uvalinu od strane Pavlovića.

- Kada smo savladali Cibonu nastala je mala euforija, radovali smo se toj pobedi kao da smo postali prvaci sveta. Utakmicu sa Radničkim smo igrali bez pet, šest igrača, nismo je shvatili ozbiljno, da bi me posle poraza Pavlović pozvao jako ljut, optužujući me da vodim klub sa Ristićem njemu iza leđa i besan zakazuje sastanak sa stručnim štabom na Kalemegdanu. Na tom sastanku pokušavao sam da spustim loptu, a Mirko nam je rekao: „Gospodo radite svoj posao, ja ću svoj, pa ćemo na kraju sezone videti ko je bio upravu“.

Da Crvena zvezda tone sve dublje bilo je jasno kada je klub iz „Pionira“ prešao da trenira u Kovilovu.

- Priča je bila da je tako najbolje radi mira u kući, jer smo Kovilovo dobili za džabe zbog drugarskih odnosa Ristića i velikog zvezdaša Šotre, kome se zahvaljujem. U Kovilovu smo bili četiri meseca, a za to vreme Pavlović se tamo pojavio jednom sigurno, drugi put ne znam. U tom periodu dolazi do sukoba na relaciji Pavlović – Ristić, gde me je Mirko zvao i rekao kako ima veliki problem sa Draganom oko nekog ugovora sa Lukoilom, ubeđujući me da ćemo izgurtati planirano i u slučaju sa Ristić napusti klub. Istog dana zvao me je i Ristić ističući da je veoma ljut na Pavlovića.

Posle tog sukoba počinje pakao u svlačionici Crvene zvezde.

- Amerikanci su po ugovoru imali obezbeđen automobil, a jedini automobil u klubu je bio onaj koji je dao Dragan Risitić, koji je naravno posle sukoba sa Pavlovićem povukao auto. Sav novac koji je stizao u klub usmeravan je prema strancima, koji su pravili strahovit pritisak, nisu hteli da treniraju, pretili su odlascima. Pred gostovanje u Zadru zvao me je agent Marša, rekavši mi da Rikardo neće igrati utakmicu, ukoliko se finansije ne reše u roku od 24 sata. Jedva sam Marša ubedio da pođe sa nama u Hrvatsku, a znate kako se meč završio.

Prvi štrajk košarkaša crveno-belih bio je pred meč sa Hemofarmom u Beogradu.

- Dolazim na trening, a igrači sede sa strane. Prilazi mi Bakić i kaže da su ne zadovoljni, da traže sastanak jer ne znaju šta se dešava. Ne dobijaju novac, Amerikanci malo hoće da treneriaju, malo ne. Tada jedan od najboljih ljudi koje sam trenirao Uroš Nikolić, pošto ima malo više novca od drugih nudi se da nekome pozajmi pare, jer su igrači dovedeni na rub egzistencije. Jedan od košarkaša mi je rekao: „Treneru ne mogu da izađem sa devojkom u kafić, jer ne znam ko će da plati račun ukoliko naruči drugo piće“. Pavlović zakazuje sastanak na Kalemegdanu, i prva rečenica koju je izgovorio bila je: „Pogrešili ste što niste trenirali“. Obećao im je da će do utakmice sa Hemofarmom dobiti deo novca, a ostatak ubrzo posle. Takođe, rekao je da će se, u slučaju da novca ne bude, pojaviti pred igračima i reći im da se još malo strpe. Košarkaši su dobili deo do meča sa Vrščanima, ali se Mirko posle toga više nije pojavljivao pred njima. Najbitnije je bilo da novine ne saznaju, molio ih je da ništa ne pričaju.

Džamar Jang je mečeve u Kupu Radivoja Koraća propustio zato što nije dobio novac i nije želeo da igra, što je bila javna tajna koju je Uvalin potvrdio.

- Jang nije želeo da igra, da bi posle razgovora sa Pavlovićem, koji mu je nešto obećao, došao u svalčionicu. Tada su hteli da se pobiju zbog jaza koji nastao između njih. Posle pobede nad Olimpijom i poraza Zadra od Hemofarma dolaze na trening ispražnjeni i odbijaju da treniraju. Zovem Pavlovića i kažem mu da su momci odbili da treniraju a on kaže: „Sve ću da ih kaznim“. Još jednu stvar bih istakao a to je fabrikovanje vesti, gde u vesti o štraju igrača stoji Mirkova izjava kako ne možemo sami i kako se traži pomoć od države. Takođe, pripremao se teren za odstrel košarakaša, jer u teksu stoji da ukoliko nam niko ne pomogne moraćemo da Superligu igramo sa juniorima. Igrači su bili šokirani, idemo na gostovanje Zagrebu i u autobusu ne mogu da veruju šta piše. Posledica toga je da Marš i Milošević ne treniraju zbog alergije. Rikardo se pakuje da ide, a Strahinja je na skijanju. Čovek nam krade snove – istakao je Uvalin.

Share this post


Link to post
Gurović podržao proteste Zvezdinih simpatizera

Novosti online | 24. mart 2011.

Stotinak prijatelja Košarkaškog kluba se okupili na Malom Kalemegdanu, ali ponovo nije došlo do razgovora sa generalnim menadžerom Mirkom Pavlovićem

sp-zvezda-basket_620x0.jpg

Protest na Malom Kalemegdanu

Kao što su pre nekoliko dana najavili prijatelji i simpatizeri Košarkaškog kluba Crvena zvezde u četvrtak u 16 časova su se ponovo okupili na Malom Kalemegdanu, ispred prostorija trofejnog kluba.

Oko stotinak razočaranih pristalica crveno-belih došlo je na Kališ u društvu nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje i asa Crvene zvezde Milana Gurovića, koji je na taj način dao podršku „protestantima“.

Generalni menadžer Crvene zvezde Mirko Pavlović, koji je označen kao glavni krivac za trenutnu situaciju, u vreme protesta je bio u prostorijama kluba, ali do sastanka dve strane nije došlo.

Pavlović je, naime, zahtevao da navijači odrtede trojicu „delegata“, koji će sa njim da razgovaraju u klubu, dok su simpatizeri tražili da se generalni menadžer obrati svim okupljenima u dvorištu i odgovori na mnogobrojna pitanja...

Simpatizeri Crvene zvezde su bili „naoružani“ papirima na kojima je pisalo šta je Pavlović ranije obećavao, a šta od toga nije ispunjeno...

Podsetimo, pre nekoliko dana navijači crveno-belih su na istom mestu tražili odlazak Pavlovića, koji je ubrzo odgovorio da su hajku na njega inicirali potpredsednici kluba Dragan Ristić i Klod Kolaro.

Share this post


Link to post
Partizan šampion i deseti put uzastopno!

Novosti | 08. jun 2011.

Crno-beli košarkaši u prepunom "Pioniru" i treći put u finalnoj seriji pobedili Hemofarm 86:69 i 18. put u istoriji postali šampioni. Košarkaši Partizana ekspresno su završili posao u finalnoj seriji plej-ofa i maksimalnim rezultatom 3:0 protiv Hemoframa osvojili 18. nacionalnu titulu u klupskoj istoriji, odnosno desetu uzastopnu!

Crno-beli su u prepunom "Pioniru" (7.550 gledalaca) , verovatno najbolje popunjenom u ovoj sezoni (bar još 1.500 ljudi je ostalo ispred dvorane), u evroligaškoj atmosferi ubedljivo savladali Hemofarm 86:69 (14:14, 23:16, 28:21, 21:18) .

Klub iz Husmke se jubilarnog trofeja izjednačio sa Crvenom zvezdom koja je krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka, takođe, deset puta bila šampion države. Neizvesnost u trećem meču bila je prisutna dok se košarkaši na poluvremenu iz svlačionice nisu vratili na teren. Na semaforu je tada bilo 37:30.

SUKOB NAVIJAČA

U PARKU ispred Hale Pionir oko 19 časova izbila je masovna tuča u kojoj je učestvovalo oko 150 ljudi, najverovatnije navijači. Kako saznajemo, sat pre početka utakmice Partizan - Hemofarm, nepoznati muškarac je u automobilu marke "reno laguna" dovezao bejzbol palice i drugo "hladno oružje" koje su učesnici koristili u tuči, a zatim pobegao u nepoznatom pravcu. Bežeći on je autom zakačio jednog pripadnika policije u Ulici Jaše Prodanovića, ali srećom incident je prošao bez težih povreda. Policija je brzo reagovala i rasterala učesnike, a više desetina i privela, dok se za vozačem "renoa" intenzivno traga. (M. V. M.)

Crno-beli su dodali gas, pogotovu u odbrani, Džerels, koji je proglašen i za najboljeg igrača finalne serije, je razigrao saigrače, puleni trenera Vlade Jovanovića su ubacili nekoliko trojki i domaćin je pred kraj trećeg perioda imao i 20 poena viška (58:38). Smenjivali su se atraktivni potezi u režiji Veselog, Milosavljevića, Gista, Džerelsa... a Vrščani su još jednom postali samo nemi posmatrači proslave još jedne šampionske titule.

Izvesno je da će crno-beli i ovog leta pretrpeti brojne promene u sastavu. Sigurno odlaze Veseli (NBA), Džerels, Gist, Džavaji, Katiću, Kecmanu i Božiću su istekli ugovori... Sa pozajmice će se vratiti Branislav Đekić i Aleksandar Mitrović, nedavno su angažovani talentovani Nikola Pešaković i Nenad Miljenović...

Dugo toplo leto, kao uostalom i sva prethodna, je pred čelnicima kluba iz Humske, ali sve je lakše kada se sezona uspešno završi, a Partizan je i ove uspeo da odbrani tri trofeja (prvenstvo, Kup i jadranska liga) i plasira se u TOP 16 Evrolige...

PARTIZAN - HEMOFARM 86:69 (14:14, 23:16, 28:21, 21:18)

Dvorana: Pionir. Gledalaca: 7.550. Sudije; Belošević, Obrknežević, Maričić.

PARTIZAN: Džerels 24 (7-6 za tri, 4 as), Kecman 8 (7as), Jaramaz 3, Lučić 2, Milosavljević 10 (3-2 za tri), Bogdanović, Katić 7, Džavaji 8, Bešović, Božić, Gist 7 (8sk), Veseli 18 (5sk).

HEMOFARM: Pavković (4as), Lambić, Božović 13 (4-3 za tri), Krstović 10, Šutalo 2, Savović, Borisov, Knežević, Petrović, Jeremić 18, Maraš 17, Anšišić 5.

Jan Veseli se oprostio od dresa Partizana. I to kako. Navijači Partizana su nekoliko minuta skandirali "Veseli, Veseli...", da bi potom nastavili "O Jane ostani, o Jane ostani...". Dirljiv trenutak za momka koji je u crno-belom dresu za tri sezone osvojio devet trofeja i učesstvovao na Fajnal-foru Evrolige.

Njegova zakucavanja će se još dugo pamtiti...

ŠAMPIONI OD 1992.

SR Jugoslavija

1991/92 - Partizan

1992/93 - Crvena zvezda

1993/94 - Crvena zvezda

1994/95 - Partizan

1995/96 - Partizan

1996/97 - Partizan

1997/98 - Crvena zvezda

1998/99 - Buducnost

1999/00 - Buducnost

2000/01 - Buducnost

2001/02 - Partizan

Srbija i Crna Gora

2002/03 - Partizan

2003/04 - Partizan

2004/05 - Partizan

SRBIJA

2005/06 - Partizan

2006/07 - Partizan

2007/08 - Partizan

2008/09 – Partizan

2009/10 - Partizan

2010/11 - Partizan

DOMINACIJA OD 2002.

2001/02. Partizan – Buducnost 3:0

2002/03. Partizan – FMP 3:0

2003/04. Partizan – Hemofarm 3:1

2004/05. Partizan – Hemofram 3:1

2005/06. Partizan – Crvena zvezda 3:0

2006/07. Partizan – Crvena zvezda 3:1

2007/08. Partizan – Hemofarm 3:1

2008/09. Partizan – Crvena zvezda 3:2

2009/10. Partizan – Hemofarm 3:0

2010/11. Partizan – Hemofarm 3:0

Niko se neće zapitati otkuda ovoliko trofeja u jednom klubu, u jednom sportu. Otkuda baš tako jaka dominacija crno-belih uz košarci. Da li je moguće da nijedan drugi klub ne postoji u ovoj državi? Postoji, ali drugi klubovi nemaju svoje ljude na određenim pozicijama, kao što Partizan ima.

Slobodno pročitajte moj post, u vrhu ove teme.

Još uvek je ovo javna tajna... Ali doćiće vreme kada će neko pokrenuti i ovde prljavštine, koje MORAJU da izađu na videlo.

p.s.

Svojevremeno me neko pitao prošle godine, da li ću navijati za KK Partizan na F4 u Parizu? Ne, odgovorio sam. Na čuđenje njegovo, zašto? Odgovorio sam: Zato što predstavljaju "Juventus, srpske košarke", odnosno oličenje mafijaškog delovanja u Srbiji.

Share this post


Link to post

Sramota!Sportisti, mladi ljudi a toliko drski i nevaspitani ... Nenaučeni ...

Treba sve poslati da se bave društveno korisnim radom a usput da ih neko nauči šta je to sport i sportsko takmičenje, šta je to  fer plej igranje ... jer očigledno pojma nemaju ....

Share this post


Link to post

Savršena oluja

 

Aleksandar Apostolovski

Nekada davno u Srbiji se igrala sjajna košarka. Treneri i igrači su u slobodno vreme završavali fakultete, a bacanje lopte na koš zvalo se akademskim sportom.

Danas se ti preživeli odlikaši stide onog što se naziva – srpskim basketom. Jer on odavno ne postoji. Održavao se, doduše, veštački u životu, ubacivanjem državnih para u koševe Partizana i Zvezde. Ali je, zapravo, to bila samo iluzija o igri na dva koša.

Prekjuče, na parketu hale „Pionir”, nije se igrala prva utakmica finala košarkaškog prvenstva. Bilo je to bančenje i divljanje kog bi se postideli i seoski pijanci. Čini se da su čak i huligani oba tima bili zatečeni tom eksplozijom prostote koja je pokuljala sa klupa Zvezde i Partizana i razlila se potom na igralište, kao fekalija koja se skupljala svih ovih godina ispod lakiranog parketa.

Navijači su se, srećom, zabavljali samo bacanjem stolica. Posle savršene oluje divljaštva strahovao sam da će na konačnoj sahrani srpske košarke, ta mladež sa tribina, na kraju besmislene poslednje četvrtine, umesto sveće, ritualno zapaliti „Pionir”.

Treba li, posle one kilave makljaže i tri i po sata mučenja, laktanja, prekida utakmice, pražnjenja hale, bežanja u svlačionice pa vraćanja na teren, dozvoliti da se odigraju sve utakmice do kraja? Ili je ipak lekovitije učiniti ono što bi uradio svaki hirurg: da konačno očisti gangrenu sa nekadašnjeg ponosa srpskog sporta.

Mogle bi silne šume da se iseku kako bi se naštampale novine o uzrocima propasti našeg basketa. Ako je Partizan već 12 godina državni prvak, pa je sada, izgleda, došao red na Zvezdu, može li trener poput Duleta Vujoševića dozvoliti sebi da uskoro postane prvi trener na svetu kome će biti suđeno zbog tri sekunde u reketu? Može li Zvezdin predsednik Nebojša Čović, koji u slobodno vreme bije novinare, biti i dalje na tom mestu? Zamislimo Dudu Ivkovića koji juri za sudijama, pominje im majke i sestre i vuče ih za dres, kao što to čini Vujošević? Pomislimo samo kako bi izgledalo da je Bora Stanković noću sačekivao reportere i mlatio ih desnim direktom, kao što je to nedavno učinio Čović?

Može li, dakle, srpska košarka biti talac dva tima, valjda jedina u Evropi, koji ne drže zajedničku konferenciju za štampu? Možda je rešenje da Čović i Vujošević, kao simboli klubova oko kojih se okupljaju politički, nacionalni, sportski i biznis-radnici, izađu sami na parket „Pionira”, bez prisustva publike, kamera i čistačica.

Ili je možda rešenje da se konačno setimo Čačka, Užica, Subotice, pa da tamo potražimo novog Kiću, Praju, Moku, Saleta Đorđevića ili Divca. Da, to bi bilo blagotvorno: poslati Zvezdu i Partizan u poslednju – beton ligu. Tamo se, kažu, igra najbolji basket.

 

Politika, 17.06.2014.

Share this post


Link to post

Ma nije sve tako crno ovoj našoj košarci, nadam se da će se to dokazati i na SP  :) Ipak ako malo pogledamo u kakvom stanju su klubovi drugih država bivše juge, mislim da samo u Hrvatskoj imaju bolje klubove, a i tu bi se dalo diskutovati...Bogdanović je bio izabran za najboljeg mladog igrača u Evroligi, on može sam da odluči utakmicu ako igra u top formi i mislim da je samo pitanje vremena kad će zaigrati u NBA, samo još malo mirnosti mu treba, nije ni njemu lako kad od njega svi očekivaju da daje uvjek 20+ poena ;) Za sve to što se je događalo u zadnje vreme je kriv i Vujošević, poznato je da on na treningu uvjek tera igrače do maksimuma i od njih mnogo očekuje, možda ponekad i previše...

Share this post


Link to post

Cibona odustala, Zvezda u Evroligi!

Izvor. B92 | JT, AG

Košarkaški klub Cibona odustao je od takmičenja u Evroligi, a to mesto će zauzeti Crvena zvezda, potvrđeno je za B92 iz nekoliko izvora.

 
 
185444393553a18915e34c8009089377_orig.jp
 
Starsportphoto
 

To ujedno znači da će će Partizan najverovatnije igrati kvalifikacije za elitno takmičenje.

"Razgovarao sam sa čelnicima Cibone, oni su saopštili Evroligi da su odustali. U tom slučaju Crvena zvezda ide direktno u Evroligu, a Partizan najverovatnije u kvalifikacije", rekao je za B92 generalni menadžer ABA lige Roman Lisac.

Zagrepčani su do mesta u elitnom takmičenju došli osvajanjem regionalne ABA lige, a direktan plasman izborila je i Cedevita, kao finalista.

Još od tada se spekulisalo da ’vučica’ zbog finansijskih problema neće moći da igra u elitnom takmičenju.

Pre nekoliko nedelja, vođenje klubom preuzeo je grad, a iako se činilo da su tako rešeni problemi, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je početkom ove nedelje nagovestio da je Cibona blizu odluke da odustane od elitnog takmičenja.

Evroliga je još ranije najavila da će sredinom juna biti poznato ko će iz ABA lige definitivno igrati to takmičenje.

Podsetimo, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu je tokom boravka u Beogradu, tokom 'fajnal fora' ABA lige, najavio da će u slučaju odustajanja Cibone njeno mesto biti vraćeno ABA ligi.

"U slučaju da Cibona ne reši svoje probleme, to mesto će pripasti klubu iz ABA lige", rekao je Bertomeu 27. aprila u Beogradu.

 

Izvor:http://www.b92.net

Share this post


Link to post

SL: Partizanu pobeda za 2-1

Izvor. B92 | SV

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu Telekom rezultatom 77:67 u trećoj utakmici finalne serije KLS i poveli sa 2-1.

143544770053a33f10cc6aa847307373_640x475
 
StarSport
 

Utakmica je odigrana pred praznim tribinama hale Pionir, što je rezultat kazni nakon nereda iz prvog meča, a tokom kompletne utakmice imao je kontrolu rezultata.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bogdan Bogdanović sa 20 poena (5/16 iz igre) Aleksandar Pavlović je dodao 16, Žofre Lovernj je imao dabl-dabl (11p, 10sk), dok je na drugoj strani sjajan bio Boban Marjanović sa 22 poena.

U taboru Zvezde nije bilo Ivana Radenovića zbog povrede, Dejan Musli nije bio u sastavu Partizana zbog infekcije, a umesto Petra Aranitovića u timu "crno-belih" našao se Vanja Marinković.

Uz pomenute strelce u ekipi Partizana, odličnu partiju pružio je Đorđe Gagić, ubacio je 11 poena, uglavnom posle skokova i iz "drugih napada", upisao je ukupno osam uhvaćenih lopti pod obručima.

Kompletna petorka Partizana je odlično otvorila utakmicu, dok je na drugoj strani “vukao“ samo Nelson, od prvih devet poena svog tima plejmejker je postigao sedam.

Već u šestom minutu trener domaćih Duško Vujošević dobio je tehničku grešku, zbog protesta nakon odluke sudija da nije bilo faula nad Bogdanom Bogdanovićem. Neposredno nakon toga središte igre Zvezde prebačeno je na Marjanovića, koji je smanjio vođstvo protivnika na dva poena.

Ključan momenat u povratku ekipe Dejana Radonjića bio je ulazak Luke Mitrovića, imao je mladi krilni centar sjajnu rolu, ali je u drugom poluvremenu bio potpuno zaboravljen na klupi.

Gosti su bez Branka Lazića ostali već u 15. minutu, bek Zvezde nije mogao da se izbori sa Pavlovićem, napravio je četiri lične greške, a potom i tehničku. Serija slobodnih bacanja donela je Partizanu +5, a tehničkom greškom “nagrađena“ je i klupa Zvezde, posle protesta nakon ulaza i polaganja Nelsona.

Nastavak duela doneo je dominaciju gostiju pod koševima, ali je Partizan zonskom odbranom potpuno zbunio protivnika, a potom i sigurnim šutem za tri poena stigao do dvocifrene prednosti.

Tačku na utakmicu stavio je Tepić trojkom iz ugla. Kada su statistički parametri u pitanju, Partizan je zabeležio sasvim solidnih 8 od 17 izvan linije za tri poena, dok je Zvezda šutnula 11 više, a pogodila tri manje.

Četvrta utakmica u seriji igra se u subotu, takođe od 20.00, a domaćin je Crvena zvezda Telekom, u hali Pionir.

Tok meča
209522846253a33f17a566d362108860_640x447
 
StarSport
 

Partizan je startovao duel sa petorkom koju čine Milenko Tepić, Bogdan Bogdanović, Aleksandar Pavlović, Žofre Lovernj i Đorđe Gagić, dok su na drugoj strani DeMarkus Nelson, Jaka Blažič, Branko Lazić, Tadija Dragićević i Boban Marjanović.

Treneri obe ekipe imaju na raspolaganju kompletne timove, vratili su se u sastave suspendovani Aleksandar Pavlović i Nikola Milutinov, te DeMarkus Nelson.

Prvi napad imala je ekipa Zvezde, ali je već na startu blokadu zabeležio Bogdanović. Pavlović je potom promašio, a napad, uslovno rečeno, gostiju prekinuo je Lovernj faulom. Prve poene na meču postigao je Nelson, a na isti način reagovao je Gagić na drugoj strani.

Osam poena Partizana postigla su četiri različita igrača, a u timu Zvezde jedini raspoloženi na početku bio je Nelson. Hendikep za Partizan su dve rane lične greške Pavlovića, koga je veoma brzo zamenio Bertans. Gagić je doneo dvocifreni broj poena na konto Partizana, 10:6.

Trojkom Nelsona Zvezda je stigla na svega poen zaostatka, da bi u nastavku Partizan propustio dva napada. Već u šestom minutu utakmice trener domaćih je dobio tehničku grešku, Vujošević je bio nezadovoljan nedosuđenim prekršajem nad Bogdanovićem.

Posle slobodnog bacanja u sledećem napadu Marjanović je zakucao preko Bertansa uz prekršaj za prvo vođstvo gostiju, 12:10. Igra Partizana se potpuno raspala, na loša rešenja u napadu nadovezao se još jedan prekršaj nad Marjanovićem uz faul. Centar Zvezde je pogodio za 16:10.

Protesti i na drugoj strani, klupa Zvezde je ustala na noge posle nepriznavanja poena Marjanovića, ali je evidentno bilo da je isteklo vreme za napad. Trojkom Bertansa, te polaganjem Milutinova Partizan se vratio na 16:15.

U poslednjem minutu je Gagić zakucao i doneo preokret, međutim Mitrović je "koust tu koust" prodorom pogodio za dva uz faul Bertansa. Promašio je, Milutinova je lopta preskočila i pala u ruke Marjanovića, koji je doneo dva poena prednosti Zvezdi, 19:17.

98476977253a3315f68e70135177883_640x471.
 
StarSport
 

Druga deonica je startovala pogotkom iz odbojke Luke Mitrovića, Pavlović je preuzeo inicijativu u ekipi Partizana, najpre promašio, a u sledećem napadu pogodio uz faul. Mitrović je nerešiva enigma za centre Partizana, pogodio je levi poluhorog, potom i posle skoka u napadu za 25:20.

Odgovorio je Pavlović dalekometnom trojkom, a potom je Raško Katić napravio grešku u koracima, posle čega je Bogdanović ubacio trojku i preokrenuo na 26:25. Pavlović je napravio velike probleme Laziću, koji je skrivio četvrti faul, a potom i tehničku, tako da Zvezda ostaje bez svog najboljeg defanzivca veću 15. minutu.

Serija slobodnih bacanja donela je Partizanu +5, Pavlović, Bogdanović i Bertans su bili precizni, a posle opšteg meteža na terenu, Lovernj se najbolje snašao, pogodio za dva, ali je poene posle dugo vremena za Zvezdu postigao Dženkins, 32:27.

Nervoza Pavlovića nikako ne može da se smiri, treći prekršaj je napravio udarivši laktom Blažiča, posle čega je Simonović ubacio trojku, ali je igrom 2+1 Bogdanović vratio na +7, 37:30.

Bogdanović je imao još slobodnih bacanja, posle pogotka Dženkinsa, odbrane na obe strane ne funkcionišu dobro, pa su poene upisali Marjanović i Lovernj, 41:34. Klupa Zvezde je tražila faul uz koš Nelsona, ali je dobila tehničku, Bogdanović je realizovao jedno bacanje, potom promašio trojku, pa je poluvreme završeno sa 44:37.

160791852153a3388dc1a11745815171_640x575
 
StarSport
 

Veliki problem za Partizan na početku treće deonice, Zvezda je dominantna pod oba koša, a pored ofanzivnih skokova centara, bekovi su odlični pod svojim obručem, Nelson je "zalepio" Bogdanovića na tablu. Dva i po minuta domaći nisu pogodili, a serijom 4:0, zonom 2-3 u odbrani se približila na tri razlike.

Lovernj je pogodio za dva, Lipovij isforsirao u sledećem, a konačnih nekoliko sekundi predaha donela je lična greška Bertansa, 46:41. Nelson je nastavio sa odličnom partijom, pogodio je trojku, ali odmah vratio Bogdanović, da bi seriju nastavio Simonović, 51:47. Trojka na trojku, Dragićević pa Pavlović, posle čega je pogodio Marjanović za 56:52.

Ponovo se nije znalo gde je lopta, Simonović je izgubio, Milutinov prihvatio i potom nesportski faulirao Milutinova, koji je potom nadmudrio Katića, ali već u sledećem napadu napravio faul nad iskusnijim kolegom. Bertans nije iskoristio kontranapad, ali je na pravom mestu bio Gagić, za 61:52.

Posle tajm-auta se Zvezda nije dobro snašla na zonsku odbranu Partizana, loše je odigran pozicioni napad, Bogdanović se zaleteo u kontru, pronašao Andrića koji je bio veoma neprecizan za tri poena, ali je opet Gagić pokupio "otpadak" i postavio 63:52.

214219118553a33a5397adf027291980_640x478
 
StarSport
 

Serija Partizana je nastavljena na početku poslednje deonice, dok je Zvezda preko Dragićevića pokušavala da poentira, domaći tim je povećao razliku košem Pavlovića, posle 11:0 i dva faula Tepića nad Dženkinsom Blažič je poentirao za 67:54.

Posle dužeg perioda na parketu se ponovo pojavio Mitrović, Lovernj je morao veću pažnju da obrati na njega, što je ostavilo prostora Marjanoviću da u duelu sa Milutinovim poentira. Neposredno potom, Pavlović je pri pokušaju rampe faulirao Blažiča. Slovenački reprezentativac je ušao u seriju i smanjio na 67:60.

Nalet Zvezde odbio je Lovernj trojkom, Bertans je dodao još jednu za 73:62, posle čega je Radonjić tražio minut odmora. Marjanović je nastavio sa odličnom igrom, iznudio je prekršaj Gagića, a potpuno nerezonskom odlukom Lovernj je dirao loptu u silaznoj putanji, za 73:65.

Petu ličnu grešku Milutinov je dobio po izlasku iz bloka Blažiča, a prethodno su sudije dodelile loptu Zvezdi, posle loše solo akcije Bogdanovića. Praktično ni iz čega Tepić je pogodio trojku, Lovernj se zavukao pod obruč, bez ikakve ideje, ali je uspeo da doturi dodavanje beku Partizana koji je bio precizan, 76:67.

Poslednji poen na meču postigao je Đorđe Gagić sa linije slobodnih bacanja.

Izvor:http://www.b92.net

Share this post


Link to post

Opet... :[|

Vujošević puni kasu KLS

Izvor. B92, Beta

Trener košarkaša Partizana NIS Duško Vujošević kažnjen je sa 57.500 dinara zbog kršenja pravila na trećoj utakmici finala plej-ofa protiv Crvene zvezde.

93000544953a4184b339b5435707074_orig.jpg
 
foto: StarSport
 

Vujošević je kažnjen 34.500 dinara zbog skidanja sakoa i sa 23.000 dinara zbog dosuđenje tehničke greške, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu KLS.

Istu kaznu moraće da plati i trener Crvene zvezde Telekom Dejan Radonjić, dok je, takođe, zbog dosuđene tehničke greške košarkaš crveno-belih Branko Lazić kažnjen sa 11.500.

Košarkaši Partizana poveli su sa 2-1 protiv Crvene zvezde u finalnoj seriji Superlige, pošto su kao domaćini pobedili sa 77:67.

Sledeća utakmica igraće se u subotu, a domaćin će biti Zvezda.

Izvor: http://www.b92.net

Share this post


Link to post

Ništa novo, Partizan je šampion!

Izvor. B92

Košarkaši Partizana osvojili su 13. uzastopnu titulu šampiona Srbije pobedivši u finalu Crvenu zvezdu sa 3-1 u pobedama.

 
81767457453a5f283bdcdd203604986_orig.jpg
Starsport

U četvrtoj utakmici finalne serije ekipa Duška vujoševića pobedila je kao gost tim Dejana Radonjića sa 95:87 posle produžetka.

U regularnom toku Jaka Blažič je imao priliku da trojkom izjednači na 2-2 u seriji, a u dodatnih pet minuta Partizan se bolje snašao i na krilima fantastičnog Bofgdana Bogdanovića odbranio je titulu.

Najbolji igrač Partizana meč je završio sa 36 poena (13-16 penali, 10-23 iz igre), 6 asistencija i 6 skokova. Žofi Lovernj je dodao 15 poena i 10 skokova, Đorđe Gagić ubacio je 12, a Pavlović i Tepić po 11 poena. Na drugoj strani, Dženkins je ubacio 16, a Nelson i Lazić po 14 poena.

To je Partizanu ukupno 21. titula šampiona, pa crno-beli sada imaju šest titula više od najvećeg rivala.

5158580453a5eba911df9444416678_orig.jpg
Starsport

Tok meča:

Partizan je bolje počeo duel. Sudija Vojinović dosudio je DeMarkusu Nelsonu dva brza faula nad Bogdanovićem koji je nastavio sa sjajnim izdanjima u ovoj seriji. Postigao je 8 od prvih 12 poena svoje ekipe, ali Zvezda se brzo vratila u meč.

Dobre role Dženkinsa, Marjanovića i Mitrovića donele su crveno-belima prvo vođstvo u sedmom minutu – 13:12. Trojkom Lazića u osmom minutu Zvezda je došla i do +4 (18:14), ali na isti način je odmah odgovorio Bogdanović koji je u prvoj deonici ubacio 13 poena. Prednost posle 10 minuta ipak je imala Zvezda – 22:21.

14189125053a5d317615d1878971996_orig.jpg
Starsport

U drugoj četvrtini viđena na rezultatska ’klackalica’. Pavlović je preuzeo ulogu poentera od Bogdanovića u Partizanu, a odličan je bio i Gagić.

Zvezda je uspevala da održi egal zahvaljujući poenima Dženkinsa, ali nakon nove trojke Bogdanovića u 18. minutu Partizan je prvi put dođšao do +5 (36:31). Zvezda se ipak vratila, pa su crno-beli nakon 20 minuta imali samo jedan poen viška.

18980861053a5dc1cf281d099023285_orig.jpg

Nije se slika u Pioniru promenila ni početkom drugog poluvremena. Bogdanović je nastavio da igra simultanku, a na drugoj strani su Zvezdu u igri održavali Dženkins i Marjanović.

Odbrane su u trećem kvaratalu bile znatno bolji deo oba tima, a posle 30 minuta Zvezda je imala jedan poen viška – 52:51. Bogdanović je za 30 minuta ubacio 26 poena, a na drugoj strani je najbolji bio dženkins sa 16.

Poslednju deonicu Zvezda je bolje otvorila. Poenima Nelsona i Lazića došla je do pet poena viška, a u 33. minutu posle novih poena Katića bilo je i sedam razlike (63:56).

Imala je Zvezda u tim trenucima i polukontru, ali je Gagić izblokirao Simonovića u pokušaju zakucavanja, a na drugoj strani je Pavlović trojkom vratio Partizan u igru – 63:59 šest minuta pre kraja.

157075178553a5e33520d0c238427464_orig.jp

Zvezda je odbila taj nalet rivala i ponovo stekla sedam poena viška (67:60), ali dženkins je tada napravio dve velike greške. Prvo je loše izveo aut, a onda je napravio jeftin faul i poslao Tepića na liniju slobodnih bacanja.

Tepić je pogodio četiri vezana penala – 67:64 na četiri minuta pre kraja. Usledio je još jedan loš napad Zvezde, a Pavlović je na drugoj strani pogodio uz faul.

Pavlović je promašio dodatno bacanje, ali Zvezda to nije iskoristila. Dženkins je promašio dve otvorene trojke, a na drugoj strani je Bogdanović sa dva poena sa penala doneo prednost Partizanu – 68:67.

Usledio je dramatičan finiš. Posle skoka u napadu minut pre kraja pogodio je Lovernj za 70:67, a seriju Partizana napokon je prekinuo Nelson. Usledila je još jedna minijatura Bogdanovića, ali na drugoj strani je trojku pogodio Jaka Blažič 72:72 27 sekundi pre kraja. Bogdanović je preuzeo odgovornost, okliznuo se, a na drugoj strani je Blažič promašio trojku za pobedu – produžetak.

Dodatnih pet minuta Partizan je počeo trojkom Tepića i poenima uz faul Lovernja. Usledila je namerna na Lovernju, pa je Partizan imao šest razlike i napad – 80:74.

Zvezda je uspela na trenutak da se vrati, ali nije mogla do preokreta. Bogdan Bogdanović bio je nerešiva enigma, pa je Partizan na kraju osvojio 13. uzastopnu titulu šampiona.

Izvor:http://www.b92.net

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...