Sign in to follow this  
Rada

Priča o nestalom vojniku nekadašnje JNA Srđanu Ignjatoviću

Recommended Posts

Srđan se javio iz Minhena?!

211hq.jpg

Srđan Ignjatović

212ve.jpg

Nakon što je u našem listu objavljena priča o nestalom vojniku nekadašnje JNA Srđanu Ignjatoviću iz prokupačkog sela Babin Potok, njegovoj porodici je stiglo pismo iz Minhena, u kojem njegovi najbliži tvrde da prepoznaju Srđanov rukopis! Oni veruju da je njihov sin i brat još živ i da je najverovatnije bio svedok u nekom procesu.

- Kada nam je stiglo pismo zajedno sa tekstom koji je objavljen u "Vestima", najpre sam ja, a zatim moja majka i sin, prepoznala rukopis moga brata. Evo, pogledajte i sami i uporedite rukopis pisma koje smo dobili sa pismima koje je pisao naš brat iz Hrvatske - pokazuje nam Marina Ignjatović.

Na prvi pogled, karakteristično pisana slova se poklapaju sa pojedinim slovima u pismu koje je nepoznati pošiljalac uputio Ignjatovićima. U samom pismu mešaju se, naime, dva različita rukopisa. Nekoliko rečenica koje su Srđanovi najbliži prepoznali kao njegov rukopis, jasno se izdvajaju od ostatka napisanog.

- Meni nije bilo potrebno da uporedim ovo sa ranijim pismima ujaka. Jasno mi je bilo čiji je rukopis. Niko me ne može ubediti da ovo nije pisao Srđan - kaže njegov sestrić Milan Ignjatović.

Inače, Srđan Ignjatović je prema informacima Vojske, u decembru 1991. godine navodno poginuo u blizini Osijeka u Hrvatskoj zajedno sa još sedmoricom pripadnika tadašnje JNA.

- Sedmog decembra 1991. Vojska je saopštila da je naš Srđan nastradao u blizini sela Tenja kod Osijeka kada je, kako su nam tada kazali, vozilo u kome se nalazio zajedno sa sedmoricom drugova, naletelo na minu. Već 11. decembra, doneseni su njegovi posmrtni ostaci koje smo sahranili na porodičnom groblju u našem selu. S obzirom na to da je sanduk kojim je telo mog brata bilo dopremljeno bio zapečaćen, već tada se rodila mala sumnja - kaže Srđanova majka Svetlana.

Sasvim slučajno, Ignjatovići su na jednom televizijskom snimku iz 2003. koji je prikazao zarobljene vojnike u Hrvatskoj, među njima prepoznali Srđana. Odmah nakon toga su zatražili da se uradi ekshumacija.

- Predstavnici tadašnje Komisije za nestala lica su odbili da urade ekshumaciju i DNK analizu pod obrazloženjem da je takav postupak izuzetno skup, a da mi nemamo dokaze da Srđan nije stradao. Međutim, nedavno smo uspeli da izdejstvujemo od Okružnog suda u Prokuplju da se uradi ekshumacija i DNK analiza. Naše sumnje su se pokazale tačnim jer je nakon ekshumacije DNK analizom utvrđeno da je na tom mestu pokopano telo nepoznate ženske osobe, a ne Srđanovo - objašnjava vidno potresena Srđanova sestra Marina.

Zvaničnici iz Vojske i Komisije za nestala lica navode da se očigledno radilo o nenamernoj grešci prilikom utvrđivanja identiteta stradalog. U međuvremenu, Ignjatovići su se obratili svim nadležnim institucijama, pa i predsedniku Srbije sa zahtevom da se razreši Srđanova sudbina i da konačno, nakon gotovo 20 godina saznaju istinu. Osim obećanja iz kabineta Borisa Tadića da su uputili zahtev Ministarstvu odbrane da preispitaju slučaj, do sada nikakav pomak nije napravljen.

- Nećemo da odustanemo od potrage za Srđanom. Dok god budem mogla, ja ću ga tražiti jer verujem da je živ. I ne samo to, verujem da će se uskoro otkriti da je moj brat najverovatnije negde "sklonjen", možda kao nekakav svedok ili šta već i da će se obelodaniti dugo skrivana istina - kaže Marina.

Tužba protiv VMA

Porodica Ignjatović je sudu podnela tužbu protiv Vojnomedicinske akademije u Beogradu koju terete da je objavila netačne podatke o navodnoj smrti Srđana Ignjatovića. Sudski proces po tužbi Ignjatovića je u završnoj fazi, i ako se VMA proglasi krivom biće dužna da porodici nestalog Ignjatovića isplati višemilionsku odštetu. Istovremeno, porodica Ignjatović namerava da podnese i tužbu protiv države Srbije zbog skrivanja istine o sudbini njihovog sina i brata.

Grafolog nije siguran

Grafolog iz Niša Lazar Cvejić uporedio je pismo koje je stiglo iz Minhena i ranija Srđanova pisma koja su pisana kada je bio na ratištu u Hrvatskoj. On nije sa sigurnošću mogao da potvrdi da li se radi o istom rukopisu.

- Zbog velike vremenske distance, nemoguće je da se utvrdi sa sigurnošću da li se u dva pisma radi o rukopisu iste osobe. Naime, rukopis može da se promeni za nekoliko dana ukoliko osoba oboli ili pak doživi stres - kazao je Cvejić.

M. Ivanović

Vesti 28. 10. 2010.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this