Sign in to follow this  
Rada

PODMETAČINA HRVATA!

Recommended Posts

PODMETAČINA HRVATA!

Hrvatski Jutarnji list objavio priču prema kojoj je 1977. godine tadašnji kapiten Partizana Ilija Zavišić promovisao „kockasti dres“ njihove domovine

214ox.jpg

Komšije, ako je i od vas, mnogo je. Ako to do sada niste znali, čuvena „Koka-Kola“ je hrvatski brend. Naše komšije ovih dana obeležavaju 20 godina od kada su odigrali prvu utakmicu u „kockastim“ dresovima, a u to ime iskopali su iz arhive fotografiju na kojoj se vidi Ilija Zavišić, tadašnji kapiten Partizana, u njihovom svetom dresu. Sve bi to bilo divno i krasno da majica koju je fudbaler iz Donjeg Milanovca obukao nije bila reklamni odevni predmet „Koka-Kole“ i da fotografija nije nastala 1977. godine.

Mnogo, mnogo pre osamostaljenja Hrvatske. Ova sitnica nije smetala novinarima Jutarnjeg lista da pod naslovom „Kako je nastao dres hrvatske reprezentacije? Još 1977. godine skockali smo kapitena Partizana“ na sav glas doprinesu proslavi dve decenije postojanja fudbalske Hrvatske.

Kažu u komšiluku ovako: „Priča o hrvatskom dresu, koji je danas prepoznatljiv brend u svakom kutku sveta, vodi nas u daleku 1977. godinu, u vreme završnice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Argentini i nagradnu igru ‘Koka-Kole’, Sportskih novosti i Sporta“.

Nagrada je bila uživo gledanje utakmica, a izbor da je dodeli pala je na Iliju Zavišića. Autor projekta Marko Pekica, tadašnji marketing menadžer proizvođača popularnog napitka, objasnio je kako je došlo do toga da kapiten Partizana osvane u majici s kvadratima.

- Došao je Ilija, pristojan i skroman, obukli smo ga, izvukao je dobitnike, a niko nije „kapirao“ da je dečko obukao hrvatski dres, doduše s logom ‘Koka-Kole’, ali osnovni motiv bio je hrvatski grb - rekao je Pekica i dodao da se niko nije bunio zbog toga.

Ne možemo da se ne zapitamo zašto bi se iko bunio što je neko obukao reklamnu majicu pića za koje zna ceo svet, a bajku o tome kako je to zapravo bio hrvatski dres ostavljamo nekom drugom da „proguta“.

Zavišić: Tad nisu postojali

Glavni junak komšijske „istorijske“ priče Ilija Zavišić iskreno je rekao da ne pamti izgled majice od pre bezmalo tri i po decenije i istakao da Hrvatska u to vreme nije postojala kao samostalna država.

- To je bilo davno, pre više od 30 godina, i iskren da budem, i ne sećam se kako je ta majica uopšte izgledala. Pamtim samo da je bila neka nagradna igra „Koka-Kole“ i da su sportisti delili nagrade, a ja sam bio jedan od njih. U to vreme Hrvatska kao država nije postojala i glupo je pričati da sam ja nosio dres te zemlje. Ne znam zašto neko to sada pokušava na taj način da predstavi, smatram da to nije korektno - kaže Zavišić.

Komentari sve govore

Posetioci sajta Jutarnjeg lista nisu blagonaklono reagovali na tekst o tome kako je „skockan Ilija Zavišić“. Naprotiv, ljudi u Hrvatskoj odreagovali su prilično burno. Prenosimo neke od najiskrenijih komentara:

„I malom detetu je jasno da je osnova dresa reprezentacije hrvatski grb, koji postoji davno pre otrova koji se zove ‘Koka-Kola’. Zato bi bilo bolje da osnovci pišu za ove novine. Bile bi ozbiljnije“, piše Branimir Matošić, a čovek koji se potpisao kao Korto Malteze kratko je prokomentarisao: „Joj, dajte, molim vas, ovo je presmešno“...

Kurir 18. Novembar, 2010.

Pa kad moraju jadni praviti istoriju svega i svačega skroz od početka, moraju se za nešto uvatiti.

Valjalo bi im kad bi se za nešto čvršće uvatili :D ako imaju ;]\/

Share this post


Link to post

Pa najverovatnije da nemaju, ali nista zato, evo ima nas ovdje koji cemo im rado ponuditi nesto cvrsto

da se uhvate. I od toga ce im pogotovo buduce zene, majke, moci praviti neku istoriju. @->-

Da izvine zenski svet. :-[:)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this