Sign in to follow this  
Om Sai Ram

Fedor vs Silva

Recommended Posts

fedor_silva510.jpg

Nije pošteno da se Fedor i Silva natječu u istoj kategoriji.

Borcima se gleda na svaki gram, a ovdje je razlika bila 30 kilograma.

Dva dana su prošla od teškog poraza Fedora Emelianenka u meču s Antonijom Silvom. Dojmovi su se slegli. Ili možda nisu. Vjerojatno nikada niti neće. Svi MMA fanovi, a pogotovo Fedorovi poklonici, snimku su pogledali najmanje 20 puta. Zaključak je i dalje isti - Fedor nije bio niti blizu pobjede. Onakav masakr u drugoj rundi se rijetko viđa i suci su komotno tih pet minuta "faširanja" Fedorove glave mogli bodovati s 10:8. Objektivno, iako smo svi željeli nastavak borbe, šanse da bi Rus nešto napravio u trećoj rundi bile su mršave. Zapravo nikave. Silva je na kraju druge dionice izgledao neokrznuto, svježe i pun samopouzdanja. Kako i nebi, kada je proteklih pet minuta proveo u napucavanju glave nekoć najboljeg teškaša na planetu. Suci su Fedoru vjerojatno napravili uslugu - spasili ga težih ozljeda ili nokauta.

To su sve činjenice, no koji su razlozi. Je li Fedor star? Je li izgubio motiv? Treba li promijeniti kamp, trenere i način priprema? Odgovori vjerojatno leže u svim ovim pretpostavkama. Barem djelomično. Istina je kako Rus više nije u cvijetu mladosti, no teško se može reći kako se radi o istrošenom borcu. Posljednjih godina se bori jako rijetko i ovim tempom bi zasigurno mogao odratiti još četiri ili pet sezona. Ipak, iako Fedor nikada nije fizički izgledao posebno impresivno, mora se primijetiti kako je na meč sa Silvom stigao s četiri ili pet kilograma manje nego inače, a da se njegova figura doimala još više amaterskom nego u proteklim borbama. U trapericama je težio 103 kilograma što znači da je objektivno imao 102. Premalo za ovakav meč.

Istina je i da su njegovi dani ponosa i slave ostali daleko u Japanu. On je tog itekako svjestan. Svjestan je i snažne konkurencije koja je miljama ispred većine boraca koju je tukao u Prideu. Tamo bi mu japanski čelnici svaku drugu borbu prinijeli žrtvu u obliku Colemana, Choija, Ogave, Kosake, Zulzinja...Ovdje je svaki meč borba na život ili smrt. Nitko ne želi platiti masne pare kako bi se Emelianenko tukao protiv poluamatera. Pogotovo ne Strikeforce...

Što je s kampom? Je li vrijeme da Fedor ode u Ameriku kako bi se adapirao na nove uvjete koji vladaju na MMA sceni. Je li pomalo zahrđao i izgubio oštrinu pripremajući se uvijek s istim ljudima i na isti način. Slična stvar se dogodila i Mirku Filipoviću i gotovo je sigurno da bi Rus u slučaju nastavka karijere dio svojih sljedećih priprema mogao odraditi sa Shaneom Carwinom u Americi, ali i s najboljim nizozemskim borcima u Amsterdamu. To bi za njega bio odličan potez.

No, ipak, ispred svih ovih razloga leži jedan daleko bitniji i očigledniji koji je direktno zaslužan za njegov težak poraz. On se zove fizika, a manifestira se u tome što je Antonio Big Foot Silva bio skoro 30 kilograma teži od svog protivnika na dan borbe. Ovo nije nostalgija, ovo nisu simpatije prema skromnom Rusu...ovo je čista istina. Ovo su činjenice. Fedor i Silva objektivno ne pripadaju istoj kategoriji. Tehnikom i umijećem se može protiv fizički nadmoćnijeg protivnika, ali samo do određene mjere. Može li se Jose Aldo suprotstaviti Quintonu Rampageu Jacksonu? Može li Frankie Edgar nokautirati Mirka Filipovića? Da li bi GSP mogao nadhrvati Caina Velasqueza? Možda ste se nasmijali na sve ove usporedbe, no fizika govori kako je razlika između Fedora i Big Foota još veća. Snaga eksponencijalno raste s visinom (veličinom) i 30-ak kilograma razlike između Alda i Rampagea je manje nego onih 30-ak imeđu Fedora i Silve.

Ako na stranu stavimo i snagu, što je s dužinom ruku koja je Fedoru objektivno predstavljala velik problem. Brazičeva svaka ruka je čak 20 centimetara duža od one Fedorove, a da ne govorimo o njegovim šakama koje su pravi maljevi ili bradi koja je velika poput košarkaške lopte.

Kada svemu ovome dodate znanje i tehniku koju bivši EliteXC prvak neosporno posjeduje, onda dobijete neriješiv problem čak i za Fedora. Vrijeme je da MMA organizacije napokon uvedu još jednu težinsku među kategoriju u kojoj bi se našli borci do 110 kilograma. O tome se više puta raspravljalo, a borba Fedor - Samo je pokazala koliko je taj potez opravdan.

A Fedor? Fedor će se vratiti. U to nema sumnje...

15 02 2011 Nokaut.com

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this