Sign in to follow this  
Rada

Ratko Dmitrović: Sonjina dečica

Recommended Posts

Sonjina dečica

Veliki Bogdan Tirnanić, uz Predraga Milojevića najbolji novinar kojeg su Srbi ikada imali, rekao je jednom da ne zamera nekima što ga teraju da jede ono što se ne jede već što traže da nakon toga podriguje. Znam, zvuči odvratno, ali mi je baš to palo na pamet kada sam pročitao na koji način se beogradski glumac Sergej Trifunović opravdava što je u Sarajevu, na promociji filma "Montevideo, Bog te video," nosio majicu sa likom generala Jovana Divjaka koga Srbija, Sergejeva država, juri zbog ubistva 42 vojnika i oficira u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine u Sarajevu. Trifunović je rekao da nema pojma ko je Jovan Divjak.

Na internetu, tom tehnološkom monstrumu koji, uz ostalo, hvata ljude u laži, objavljena je fotografija snimljena uoči Trifunovićevog "presvlačenja" u kojem se, kaže on, dogodilo da slučajno obuče majicu sa likom Divjaka. E, na toj fotografiji vidi se da Sergej ispod džempera već ima tu famoznu majicu, što znači samo jedno; sve je bilo unapred pripremljeno. Znači, Sergej laže.

Nekoliko sati pre promocije "Montevidea..." režiser tog filma, takođe poznati glumac, Dragan Bjelogrlić, za Radio Sarajevo izjavljuje kako mu je veoma žao što general Jovan Divljak neće prisustvovati premijeri njegovog filma.

Da li je ovo režirani incident, smišljena provokacija, običan marketing sa ciljem da Sarajlije (Bošnjaci) obrate pažnju na Bjelogrlićev režijski prvenac. Da se ne opterećujemo tražeći odgovor po ovim dilemima evo najtačnije definicije: Ovo je slika države Srbije.

Trifunović i Bjelogrlić, vidim, ne mogu da shvate šta je sporno u njihovoj podršci Divjaku. Treba ih razumeti, jer oni dolaze iz države (Srbije) u kojoj je pljuvanje po većinskom narodu (Srbima) prestižna disciplina a delovanje na štetu te države cenjeno i visoko vrednovano.

Najveći ugled i medijsku pažnju u Beogradu imaju osobe koje u dve poslednje decenije čine što je u njihovoj moći da ocrne sve što ima srpski predznak.

Predsednik Srbije, Boris Tadić, nikada, ni privatno ni službeno nije primio akademika Kostu Čavoškog koji je, samo da to spomenem, jedan od devet osnivača Demokratske stranke čiji je Tadić danas predsednik. Ali je zato Tadić primio u službenu posetu Natašu Kandić, nakon što je ova (Kandićka) dala podršku otcepljenju Kosova i Metohije od Srbije, čak i svojim prisustvom na svečanoj sednici šiptarske skupštine sazvanoj tim povodom.

Ali, Čavoški nije anacionalan što u Beogradu za sobom povlači potpunu medijsku i svaku drugu diskvalifikaciju. Tamo je to neoprostivi greh.

Sonja Biserko je doslovno izvukla Ejupa Ganića iz britanskog pritvora gde je završio po poternici iz Beograda, napisanoj zbog istog slučaja zbog kojeg je uhapšen i Divjak.

Sonja je otišla u London, svedočila u ime Ganića, dala do znanja da se tu radi o političkom progonu od strane Srbije, rekla da Ganić u Beogradu ne bi imao fer suđenje, da ga svakako treba osloboditi i Englezi su je poslušali. Ne trebam valjda napominjati šta su sve Nataša Kandić i Sonja Biserko, uz spomenuto, do sada uradile "u korist" Srbije.

Umesto da ih vlastodršci u Srbiji proglase nepoželjnim osobama, da im oduzmu državljanstvo i pravo na boravak u Srbiji, što bi uradila svaka druga država u Evropi, Nataša Kandić doživljava da joj, pored pažnje predsednika Tadića, državna televizija (RTS) pre dvadesetak dana posveti emisiju od sat vremena u kojoj ova biva predstavljena kao principijelna i časna osoba a nekoliko dana kasnije, opet na RTS-u, gostovala je Sonja Biserko. Uz sva uvažavanja.

Hoću reći; Sergej Trifunović i Dragan Bjelogrlić tek su produkt onoga što se događa u Beogradu. Pitanje je samo da li će u Zarebu, na promociji filma "Montevideo...", neki od ove dvojice nositi majicu sa likom generala Gotovine ili generala Norca.

Piše: Ratko Dmitrović

09. 03. 2011. Vestionline

c011.gif

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this