Sign in to follow this  
Rada

POZIV SNV ZA POPIS STANOVNIŠTVA

Recommended Posts

Izjasni se … važno je!

Hoće li Hrvatska biti i NAŠA domovina!? Da li je naša zajednica DOISTA desetkovana ?

Broj Srba u Hrvatskoj važan je za ostvarivanje niza prava naše nacionalne zajednice: političkih, nacionalnih, radnih, statusnih, obrazovnih, kulturnih... O našem slobodnom izjašnjavanju o nacionalnoj pripadnosti zavisi:

* broj srpskih zastupnika u Saboru

* broj srpskih zastupnika u skupštinama i izvršnim vlastima županija i gradova

* zaposlenost Srba u državnim službama

* služenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom

* odgoj i obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu

* upotreba srpskih znamenja i simbola

* očuvanje naše kulture i tradicije

* postojanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu

* pravo na samoorganiziranje i udruživanje

Popis stanovništva proveden 2001 nije donio zadovoljavajuće podatke o broju Srba u Hrvatskoj. Njime nisu bile popisane izbjeglice, nije bilo proporcionalne zastupljenosti Srba među popisivačima, nije poduzeto ništa da se građani oslobode straha ili nelagode zbog otvorenog iskazivanja svoje nacionalne pripadnosti.

To se ne smije ponoviti u Popisu stanovništva koji će se provesti od 1. do 28. aprila ove godine!

TREBA ZNATI...

1. Šta je to Popis stanovništva ?

Cilj Popisa stanovništva jest prikupiti osnovne podatke o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, nacionalnim, vjerskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima. Individualni podaci prikupljeni popisom službena su tajna i neće se ni objavljivati ni prosljeđivati bilo kome, za bilo kakve svrhe.

2. Zašto treba navesti svoju narodnost?

Pitanje broj 19 u popisnom listu traži odgovor o nacionalnoj pripadnosti. Osoba koja nije hrvatske nacionalnosti trebala bi reći svoju nacionalnu pripadnost. Ako se pod tim pitanjem izjasni kroz vjeroispovijest ili regionalnu pripadnost, ta osoba bit će popisana kao "ostali" i time će umanjiti ukupan broj pripadnika svoje narodnosti.

3. Zašto treba navesti svoju vjersku pripadnost ?

Pitanje broj 21 u popisnom listu traži odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti. Osoba koja nije katoličke vjere trebala bi se jasno izjasniti o svojoj vjerskoj pripadnosti da ne bi bila krivo upisana ili upisana kao "ostali".

4. Tko će biti obuhvaćen popisom stanovništva?

Ukupan broj stanovnika treba obuhvatiti:

a) osobe koje neprekidno žive u svome uobičajenom mjestu stanovanja barem 12 mjeseci.

:) osobe koje su tokom 12 mjeseci prije 31. marta 2011. došle u svoje mjesto stanovanja S NAMJEROM DA U NJEMU OSTANU BAREM GODINU DANA. Dakle, ako popisivač zatekne povratnika koji ima NAMJERU biti u mjestu stanovanja barem godinu dana, taj povratnik ući će u ukupan broj stanovnika Republike Hrvatske. Važno je imati NAMJERU da se ostane. Isti princip bit će primijenjen i kod popisivanja izbjeglih lica. Pitanje o NAMJERI bit će jedno od novih pitanja u popisnim obrascima.

5. Tko može davati podatke?

Podatke za osobu koja nije prisutna može dati i član domaćinstva koji je prisutan i kojem su podaci najbolje poznati. Ako su svi odsutni, popisivač će ostaviti obavijest o ponovnom dolasku i broj telefona za kontakt. Na taj broj telefona članovi kućanstva mogu se javiti i dogovoriti vrijeme popisivanja. Ako ni to ne bude moguće, popisivač će ostaviti obavijest da se članovi tog domaćinstva dođu popisati u obližnji popisni centar. Adresa popisnog centra bit će jasno naznačena.

6. Šta treba znati osoba koja daje podatke za ostale ukućane ?

Da bi član kućanstva dao podatke za odsutne osobe, mora znati njihov OIB ili BROJ OSOBNE ISKAZNICE koji će poslužiti za tačnu identifikaciju odsutne osobe koja će biti popisana. OIB ili BROJ OSOBNE ISKAZNICE novi su podaci koji se traže popisnom obrascu.

7. Na kojem će jeziku biti popis?

Popisni obrasci bit će na hrvatskom jeziku i latinici. Ali popisivači će sa sobom imati i po jedan primjerak obrasca na jeziku i pismu srpske zajednice. Taj primjerak dužni su pokazati osobi, pripadniku srpske nacionalne zajednice, ako osoba to ZATRAŽI.

Izjasni se – važno je!!!

Od našeg broja, od našeg iskazivanja nacionalne pripadnosti zavise naša prava!

Od našeg broja zavisi naša ravnopravnost i jednakost u društvu!

Time dokazujemo da jer ovo i naša zemlja!

SRPSKO NARODNO VIJEĆE

СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ

Objavljeno: 02.03.2011.

Share this post


Link to post

Haha to sam trazio po jutubu pa nikako :)

I Kordunaš nemoj da manjkaš na popisU makar se pjevalo ''na Kordunu pjevaju se pjesme samo moje srce da zapjeva nesmje,nece pjevat ubice ga tuga sto mi tamo nema ni ednoga druga''

Share this post


Link to post

Bilo bi smiješno da nije žalosno, a dotle sve manje Srba. Pa da je Hrvatska naša domovina ne bi nas proterala. A i Pupovac i ostali misle odavno da ima je Hrvatska domovina jer su je oni branili dok smo mi stvarali Krajinu.

Share this post


Link to post
Bilo bi smiješno da nije žalosno, a dotle sve manje Srba. Pa da je Hrvatska naša domovina ne bi nas proterala. A i Pupovac i ostali misle odavno da ima je Hrvatska domovina jer su je oni branili dok smo mi stvarali Krajinu.

Đeš ti stvari Krajinu tek si 90ih prokljuvao ti si ko moj mali 88-o godiste ziv mi bio :]] ,Pupovca se sjecam jos iz Knina kada je dolazio u dom JNA da umiri ljude tad je pametno divano a sad je veliko ništa

Share this post


Link to post

SLOBODNO SE IZJASNITE

Povećajmo broj Srba u Hrvatskoj!

- Praksa od prošlog popisa stanovništva ne smije se ponoviti i mi se u Srpskom narodnom vijeću nadamo da ćemo uspjeti podići broj Srba ove zemlje. Sve srpske organizacije aktivno rade na organizaciji popisa stanovništva i mobiliziranju naših građana kako bi slobodno izjasnili tko su, šta su i kojim jezikom govore, kako bi nas bilo više i kako bi u narednih deset godina ostvarivali Ustavnim zakonom zagarantirana prava, poručio je predsjednik VSNM grada Zagreba i zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević

- Rezultati popisa stanovništva 2001. godine nisu bili zadovoljavajući niti objektivni za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Za tadašnji popis institucije nisu poduzele potrebne mjere kako bi građani srpske nacionalnosti, slobodno i bez straha, izjašnjavali svoju nacionalnu i vjersku pripadnost, svoj materinji jezik i pismo. To je bilo vrijeme kada je mnogim našim sunarodnjacima pred popisivačem bilo nezgodno reći da su Srbi, te su mnogi ostali neizjašnjeni, upisani kao Hrvati ili kao nešto treće, ponovio je loša iskustva s prošlog popisa stanovništva Saša Milošević na tribini na kojoj su zagrebački Srbi imali priliku još jednom čuti što to sve za našu zajednicu predstavlja predstojeći popis.

Od slobodnog izjašnjavanja nacionalne pripadnosti ovise mnoga prava srpske zajednice u Hrvatskoj, prije svega, broj srpskih zastupnika u Saboru, broj srpskih zastupnika u skupštinama i izvršnim vlastima županija i gradova, zaposlenost Srba u državnim službama, odgoj i obrazovanje i služenje srpskim jezikom i ćiriličnim pismom, upotreba srpskih znamenja i simbola, očuvanje naše kulture i tradicije, postojanje medija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, pravo na samoorganiziranje i udruživanje.

Za razliku od Popisa 2001. godine, Srpsko narodno vijeće uspjelo je osigurati određeni broj popisivača srpske nacionalnosti koji odgovara udjelu Srba u ukupnom stanovništvu određene lokalne sredine što će sasvim sigurno ohrabrujuće utjecati na mnoge ispitanike.

- Za deset godina mnoge stvari još uvijek nisu urađene. Na osnovu evropske prakse Kongres evropskih statističara preporučio je da bi se u Hrvatskoj trebalo dozvoliti izjašnjavanje dvostruke nacionalne i vjerske pripadnosti, odnosno da se građanin može izjasniti i kao Hrvat i kao Talijan. Hrvatska tu praksu nije prihvatila s obrazloženjem da im je s postojećim upitnikom izjašnjavanja lakše obrađivati podatke s obzirom da je 92 posto Hrvata u ukupnom stanovništvu države, objasnio je Saša Milošević.

Pravila Popisa stanovništva 2011. godine dozvoljavaju jednu bitnu činjenicu da podatke za osobu koja nije prisutna može dati član domaćinstva ili susjedi kojima su podaci najbolje poznati.

- To znači da roditelji ili bake i djedovi mogu popisati svoju djecu koja nisu prisutna, a zato im je potreban njihov OIB ili broj osobne iskaznice, pojasnio je Milošević.

Na Tribini je upozoreno da se pri obradi podataka izjašnjeni materinji srpsko-hrvatski jezik upisuje samo u rubriku za hrvatski jezik. Također, ponovljeno je da su podaci s Popisa tajni i da se s njima koristi samo Državni zavod za statistiku.

Posjetioci tribine imali su priliku pogledati i spot Srpskog narodnog vijeća za važno i slobodno izjašnjavanje srpskog stanovništva na popisu, a najavljen je i drugi spot u kome će biti prikazana velika imena srpskog naroda i Hrvatske: patrijarh Josif Rajačić, kompozitor Josif Runjanin, naučnik Nikola Tesla, antifašistkinja Nada Demić i književnik Vladan Desnica. Spotovi Srpskog narodnog vijeća emitiraju se na HTV-u i Net televiziji, a građani ih mogu pogledati i na Internetu.

- Posljednjih godina srpske institucije su ojačane. Atmosfera u društvu je pozitivnija. Započeli smo veliki i važan posao, ali samo smo zagrebali po površini. Velik dio posla tek je pred nama, pošto od početka devedesetih nema sfere društva gdje srpsko stanovništvo nije zakinuto za svoja prava, zato je važno da se na narednom popisu slobodno izjasnite, poručio je na kraju tribine predsjednik VSNM grada Zagreba i zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević.

Na Popisu stanovništva 1991. godine u Hrvatskoj se izjasnilo 580. 000 Srba,

dok je bilo više od 100. 000 izjašnjenih Jugoslavena. Popis stanovništva 2001. godine zabilježio je veliki pad Srba u Hrvatskoj sa upisanih 201. 600 pripadnika srpske zajednice, što znači da je u međuvremenu dvije trećine Srba nestalo. Šta će donijeti popis 2011. godine saznat ćemo uskoro. Prvo objavljivanje rezultata popisa očekuje se do kraja juna.

Paulina Arbutina

SNV 25.03.2011

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this