Sign in to follow this  
chule80

BiH na korak od suspenzije UEFA i FIFA

Recommended Posts

BiH na korak od suspenzije UEFA i FIFA

Agencije | 29. 03. 2011.

Skupština Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije uspela da usvoji predlog novog Statuta - umesto postojećeg "dejtonskog", čime je praktično samu sebe suspendovala iz svih takmičenja pod okriljem UEFA i FIFA.

BiH%20reprezentacija.jpg

UEFA i FIFA insistiraju da Savez umesto trojnog predsedništva ima jednog predsednika, sa četvorogodišnjim mandatom, ali predlog Statuta koji to predviđa nije dobio potrebnu podršku na današnjoj sednici u Sarajevu - pošto su "za" glasala 22 delegata, 28 je bilo protiv, dok su trojica bila uzdržana.

UEFA je prošlog utorka odlučila da suspenduje FS BIH, ali je ostavila mogućnost da se do 1. aprila, kada odluka stupa na snagu, pitanje predsednika reguliše.

Suspenzija podrazumeva zabranu klubovima BiH da igraju u evro-kupovima, a reprezentacija neće moći da nastavi kvalifikacije za evropski šampionat. Ujedno, UEFA će uvesti privremene mere u Savez, što znači da će sva postojeća tela biti rasformirana, a da će UEFA postaviti novo privremeno rukovodstvo.

Suština problema je ustvari političke prirode, jer UEFA i FIFA traže da se promeni tzv. Dejtonski statut, po kojem Fudbalsko-nogometni savez BiH - što mu je zvaničan naziv - predviđa rotirajuće predsedništvo, u kojem se na funkcijama predsednika i dva potpredsednika na svakih 16 meseci rotiraju predstavnici tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka i Hrvata.

Reč je o istom principu po kojem je organizovano predsedništvo države i Olimpijskog komiteta. "Dejtonski statut" Fudbalskog saveza BiH u koliziji je sa Statutom UEFA, koji kaže da nacionalni Savez ima predsednika koji se bira na izborima svake četiri godine. Skupština Fudbalskog saveza Republike Srpske više puta je odbila predlog novog statuta, a danas je svih njenih 20 delegata glasalo protiv.

Trenutno, predsedništvo Fudbalskog saveza BiH čine predsednik Sulejman Čolaković i potpredsednici Bogdan Čeko i Iljo Dominković.

Svima je jasno da je BiH neodrživa tvorevina, iz koga god ugla hoćete, ovo je samo jedan mali primer.

Share this post


Link to post

Ма треба опструирати и тзв. државу БиХ и УЕФА/ФИФА мафиозе. Хоће на силу да муслиманима направе функционалну државу, на уштрб Републике Српске, укључујући и ФС БиХ?

"Нетје да може" што би рекао Сретјко Шојитј 8)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this