Sign in to follow this  
Rada

Esad Mujkanović - liječnik/mrzitelj ponovno jaše

Recommended Posts

Liječnik-mrzitelj ponovno jaše

Na kraju niza uvreda i neargumentiranih optužbi na račun "UDBA-ško-četničke trijade", Mujkanović načelniku Općine Vrhovine, njegovom zamjeniku i pročelniku Upravnog odjela vrlo izravno prijeti, no adekvatnih reakcija policije i Državnog odvjetništva još nema

Esad Mujkanović, liječnik koji se proslavio nacionalističkim ispadima i dijagnozama koje je postavljao srpskom življu, odlučio je opet obračunati se s mrskim neprijateljima. Pod javnim se svjetlom Mujkanović pojavio u rujnu 2009, kada je hitnu pomoć u Domu zdravlja u Otočcu, gdje je dežurao, zatražio Boško Radić, Srbin iz obližnjih Vrhovina: bilo mu je vrlo loše, sve je ukazivalo na moždani udar, no specijalist obiteljske medicine mislio je drukčije. Poslije detaljnog pregleda, otpustio je Radića s dijagnozom "prežderanost", upozorivši ga usput da se okani alkohola, iako čovjek popije tek dvije čaše pića godišnje i to samo u posebnim prigodama. Radiću je kasnije pozlilo, život mu je spašen u Gospiću i Rijeci, ali s invalidnošću kao posljedicom.

Kada su za svog sumještanina došli urgirati čelnici Općine Vrhovine, liječnik ih je počastio salvom šovinističkih uvreda. Da se Mujkanović specijalizirao za prehrambene navike Srba, potvrđuje i slučaj Marije Jelovac iz Vrhovina, koju je ugrizao poskok: i njoj je postavio istu dijagnozu kao i Radiću, pa posljedice opasne liječničke pogreške osjeća i danas.

Iako su općinski čelnici Vrhovina zbog širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti iskazane u slučaju Boška Radića podnijeli kaznenu prijavu protiv liječnika, još se ništa nije dogodilo. Mujkanović je njih tužio za klevetu, kao i novinare koji su pratili slučaj, a dosad je održano i odgođeno jedno jedino ročište. Život se, bar privremeno, vratio u kolotečinu, i u Vrhovinama i u Otočcu, gdje liječnik živi i radi.

Devetogodišnji četnik

No, prije nekoliko dana općinari su poslali službeni dopis liječniku da ukloni ili izmjesti svoju, kako tvrde, nelegalnu garažu u Vrhovinama. Mujkanovićev odgovor nisu dugo čekali: stigao je 7. travnja preporučenom poštom i sa službenim liječnikovim pečatom. U njemu se na spornu garažu osvrnuo jednom jedinom rečenicom, no zato si je u preostalom dijelu dao oduška, završivši ga prijetnjom trojici općinskih čelnika – načelniku Miloradu Deliću, njegovu zamjeniku Miroslavu Mašiću i pročelniku Upravnog odjela Gojku Majetiću. Nabrajajući im krimene iz prošlosti, Mujkanović na kraju dopisa poručuje: "...a Vas čeka ugodan pogled iza Rešetaka Lepoglavskog zatvora, u to budite uvjereni! Međutim, postoji i druga mogućnost: a ta je da Vas uopće nema, da ne postojite! Ovisi o Vama što ćete odabrati!"

Miroslav Mašić ovakvu reakciju smatra donekle i očekivanom.

- Vidite i sami, čovjek jednostavno ne staje sa svojim, blago rečeno, problematičnim ponašanjem, ali je problem u tome što mu to svojim nereagiranjem omogućuje država. Do danas se o našoj kaznenoj prijavi još nitko nije očitovao, kao ni o njegovoj tužbi. Iako je, navodno, Ministarstvo zdravstva pokrenulo nekakvu istragu, papiri leže u nečijim ladicama i sve pada u zaborav. Stoga se Mujkanović osjetio slobodnim ponovno vrijeđati, ali i prijetiti. Možete li zamisliti što bi bilo sa mnom ili s bilo kim drugim iz Vrhovina da nekom uputimo slično pismo, sa samo desetak posto takvih prijetnji, mržnje i uvreda? Odavno bismo već bili u zatvoru - smatra Mašić, osvrćući se i na zaglavlje pisma, gdje je Mujkanović ispred svog imena napisao "Republika Hrvatska", misleći valjda da državu osobno zastupa. Pismo je naslovljeno na Općinu Vrhovine, za "UDBA-ško-četničku trijadu", koju u pozdravnoj rečenici još jednom spominje.

- Te njegove riječi govore o njemu samome, to su sulude stvari! Iako sam 1991. imao devet godina, za njega sam četnik koji je s ne puno starijim Delićem i Hrvatom Majetićem organizirao oružanu pobunu i činio ratne zločine - objašnjava Mašić.

Koliko je začuđujuća Mujkanovićeva politička nepismenost, dokazuje i dio pisma u kojem navodi kako čelnici općine "zaboravljaju činjenicu da sam ja jedini zakonski predstavnik Općine izabran na demokratskim izborima 2005. godine s 15 posto glasova građana općine Vrhovine!" Na navedenim je izborima, naime, na temelju 15 posto osvojenih glasova postao općinski vijećnik bez ikakvog mandata u izvršnoj vlasti.

Nije izravna prijetnja?

- Te su godine dvaput održani lokalni izbori. Na prijevremenima, 2007. godine, naša je lista dobila oko 65 posto glasova, a na njima se Mujkanović, u međuvremenu izbačen iz HDZ-a, nije pojavio ni na kojoj listi, kao ni na izborima prije dvije godine, kada smo mi osvojili 74 posto glasova. Ne znam objasniti na temelju čega on sebe doživljava tako - zgraža se Mašić.

U nizu iznesenih optužbi ističe se i ona da je "trijada" odgovorna za politički motivirano ubojstvo Josipa Čorka 2005. godine, iako su sva vještačenja dokazala da je nesretni mladić poginuo u prometnoj nesreći. Mujkanović nema ni argumenata ni dokaza ili bilo kakvih indicija za druge opasne optužbe, da su ga pokušali fizički likvidirati i da su likvidacijom prijetili mnogim drugim osobama.

Dok smo boravili u općinskim prostorijama, s trojicom je apostrofiranih općinara razgovarao i policijski službenik, nakon njihova dopisa Policijskoj upravi ličko-senjskoj, kojim traže zaštitu. Mašić nam je prenio najbitnije detalje razgovora koji, u najmanju ruku, ne ohrabruje: inspektor je rekao da će policija svakako podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu, ali da osobno ne vjeruje da će se išta dogoditi.

- Doslovno je rekao da nije riječ o izravnoj prijetnji - kaže Mašić.

Riječki odvjetnik Ljubiša Drageljević, pravni opunomoćenik Općine Vrhovine, misli suprotno.

- Pričekat ćemo odgovarajuće reakcije policije i DORH-a te poduzeti korake ako izostanu: Mujkanovića ćemo prijaviti svim mjerodavnim adresama i kazneno ga goniti. Preko ovako ozbiljnih prijetnji nećemo olako prijeći - kaže Drageljević.

Jer, nakon svega, doista valja pitati daju li nadležne institucije prešutnu potporu stavovima i prijetnjama Esada Mujkanovića, koji ih već sutra može odlučiti provesti u djelo?

Ernest Marinković

SNV 15.04.2011.

Share this post


Link to post

Ajme Gospe, kakav novorijek! Mogli ste još malo neologizama utrpati u jednu rečenicu, premalo je to, braćo Hrvati, premalo! Vidi ti samo to, gledaju planski što više neologizama utrpati u jednu prostu rečenicu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno!!! >:D

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this