Sign in to follow this  
Rada

Antisrpski talas ponovo zahvatio „lijepu njihovu“

Recommended Posts

Antisrpski talas ponovo zahvatio „lijepu njihovu“

Hrvatsku je zahvatio niz prostačkih incidenata kojih je, srećom, bilo manje nego što sam očekivao. Nadam se da su ovo bili poslednji dani kad je bilo moguće ugroziti demokratski poredak države Hrvatske, kaže za „Blic” Žarko Puhovski, bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora.

Hrvatskoj javnosti je teško da prihvati presudu generalu Anti Gotovini i nekadašnjem pomoćniku ministra policije Mladenu Markaču jer je državna propaganda godinama zataškavala zločine nad Srbima, a vlast zabranjivala bilo kakvo procesuiranje „Oluje”, tvrdeći da su generali nevini.

Vladajuća propagandna mašinerija godinama je govorila narodu da hrvatskih zločina nije bilo.

– Godinama nije smelo da se zna za zločine u „Oluji“ i nakon nje. Nije se smelo znati za famozni sastanak na Brionima. Niko, uključujući osumnjičene, nije smeo da zna da je Hag krajem devedesetih istraživao „Oluju“. Nismo smeli da znamo ko je optužen, gde se skrivaju dokumenti i dokazi, gde su famozni topnički dnevnici i ko ih je uništio. Perfidna manipulacija, tako tipična za HDZ. To trovanje traje punih petnaest godina – napisao je Tomislav Klauški u komentaru objavljenom na portalu Indeks.hr.

Žarko Puhovski, međutim, kaže za „Blic“ da su vlasti u Zagrebu do 2000. procesuirale zločine nad Srbima, ali da niko nije bio osuđen jer je državna politika bila skoncentrisana na nepominjanje ratnih zločina.

– Međutim, nakon 2000. pokrenuto je više sudskih procesa, što predstavlja korak napred na tom polju. Josipovićeva izjava da je šokiran odlukom Haškog tribunala, u tom smislu, deluje začuđujuće s obzirom na to da je on profesor pravnih nauka – objašnjava Puhovski.

Burne političke reakcije, prema oceni Dušana Janjića, političkog analitičara, imaju dva dela.

– Jedan je buđenje hrvatskog etnonacionalizma, budući da je presuda direktno udarila na temeljni mit stvaranja hrvatske države. Druga stvar je ekonomska i socijalna kriza u koju je zapala vlada u Zagrebu uoči izbora i završetka pregovora sa EU – smatra Janjić.

On veruje da će jučerašnje osuđujuće izjave hrvatskih zvaničnika, iznete na obeležavanju 66. godišnjice proboja zatvorenika u Jasenovcu, imati uticaja na istoriju. Ipak, smatra da se odnos prema zbivanjima u tom logoru, građen više decenija unazad, neće promeniti.

Puhovski, međutim, kaže da postoji vidljiv napredak u odnosu hrvatskih vlasti prema Jasenovcu u poslednjih 15 godina.

– Danas je to nedvosmislen simbol koji nas konstantno upozorava da zločini moraju biti razrešeni. Ipak, nadam se da neke stvari iz 1995. neće ostati tako dugo nerazjašnjene kao zločini u Jasenovcu. I hrvatska premijerka Jadranka Kosor pričala je juče o obavezi pamćenja, koja se ne odnosi samo na Jasenovac, već i na okolinu Knina iz leta 1995.

Inače, juče je komemoracijom kod jasenovačkog spomenika Cvijet veliki broj antifašista i drugih građana, među kojima su bili brojni predstavnici diplomatskog kora u Hrvatskoj i najviši državni zvaničnici, obeležena 66. godišnjica proboja logoraša iz jasenovačkog logora. Komemoracija je završena zajedničkom molitvom za žrtve logora, te polaganjem venaca u kripti spomenika.

„Istina je najjače oružje. Istraživanju svega što se ovde dogodilo sada možemo prići potpuno objektivno, ali moramo imati na umu da je ovde bilo najstrašnije stratište ljudi, poprište ličnih, porodičnih i narodnih tragedija”, rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Blic 18.04.2011

Share this post


Link to post

У Хрватској се стидљиво говори о злочинима, и злочинцима. И то је проблем.

Не може се прихватити ишта тамно и црно у светлом "домовинском" рату.

Не можеш очекивати да од пса који је годинама обучаван за борбе, да буде одједном постане миран и питом.

Share this post


Link to post
Dr Damir Grubiša, savetnik predsednika Hrvatske

EU bi kaznila Hrvatsku ako ekstremisti napadnu Srbe

Tatjana Đaković | 19. 04. 2011.

ZAGREB - Srbi u Hrvatskoj nema čega da se plaše. Vlada Hrvatske i predsednik Ivo Josipović neće dozvoliti da bilo kakav nacionalistički talas ugrozi njihovu bezbednost, a to bi kaznila i EU, osporavanjem članstva – kaže za “Blic” Damir Grubiša, savetnik predsednika Hrvatske za spoljnu politiku.

S obzirom na ulogu hrvatskih Srba u očuvanju sadašnje vlade, ona će morati da vodi računa i pruži neke garancije da se ekstremističke reakcije smire

Preti li ipak egzekucija, proterivanje ili zabrana povratka za Srbe u Hrvatskoj?

Vlada ne bi dospustila linč hrvatskih Srba, nepotrebne su bilo koje druge garancije kada one već postoje jer, ta vlada ovisi o podršci srpske manjine u Hrvatskoj. Srbi su oni koji su spasili tu vladu od pada u burnim događajima ekonomske krize. Praktično, hrvatski Srbi su značajni deo vladine koalicije. Ko može u ovom momentu izliva nacionalnog nezadovoljstva da garantuje njihovu bezbednost?

- Obzirom na ulogu hrvatskih Srba u očuvanju te Vlade, ona će i te kako morati da vodi računa da pruži neke garancije da se ova eskalacija nacionalnog nezadovoljstva koji izaziva nacionalizam i ekstremističke reakcije smiri.

Koje korake će preduzeti predsednik Josipović?

- Predsednik želi smirivanje situacije i on će u tom pravcu i delovati, iako je činjenica da postoje naciolističke, ekstremističke snage koje žele da iskoriste ovu situaciju za borbu za vlast I kako bi se iz totalne anonimnosti, u kojoj su bili, dignu u razine vidljivosti u javnosti. Međutim, smatram da će to vrlo brzo splasniti, upravo zato što su drugi problemi mnogo vidljiviji, teška je ekonomska situacija, velika je korupcija I tu su, naravno, kontroverze oko ulaska u EU.

EU pažljivo posmatra situaciju u Hravstkoj, može vas usloviti članstvom?

- Naravno da vrlo pažljivo prati situaciju i svaki ekstremni oblik izazvaće njeno reagovanje I otežati put ulaska u EU.

Da li je policija spremna da ukoliko to zatreba zaštiti Srbe?

- Za sada nema nikakvih naznaka da su Srbi uopšte ugroženi i pretpostavljam da za to sada nema potrebe ali sam sasvim siguran da Vlada o tome vodi računa I, na kraju, I sami Srbi koji sede u vladi. Potpredsednik te Vlade je iz redova Srpske demokratske stranke i normalno da su kao aktivni članovi koalicije u tom smislu i sami angažovani.

Prognozirate li dalju eskalaciju besa i bunta i gde se to može zaustaviti?

- Već danas nema nikakvih protesta što znači da će se oni povremeno događati u predvečerje ulaska u EU i naravno, pred izbore. Mislim da će se situacija vrlo brzo smiriti i da je to u interesu Vlade. Jer dalje rasplamsavanje imalo bi negativne posledice i po vladu. Nacionalistički talas mogao bi u suprotnom I njih odneti sa scene.

Koja bi to mogla biti rekacija Vlade na koju se čeka, jer Vlada se ponaša oprezno i sam predsednik takođe, mere i vagaju svaku reč?

- Vlada je već navodno poduzela mere uključivanja u žalbeni postupak ali to neće biti moguće jer to ne predviđaju pravila haškog suda. Ali na taj način Vlada pokušava da se prikaže kao zaštitnik nacionalnih interesa.

Hoće li Vlada podneti žalbu?

- To će učiniti Gotovinini i Merkačovi advokati. I to ne forme radi, već u cilju obaranja presude. Vlada je već bila odbijena u toku postupka.

Snosi li vlast odgovornost što nije učinila više na suočavanju sa istinom o zločinima počinjenim tokom Oluje?

- To je drugi par rukavica. Naravno vlada je uljuljkivala javnost na taj način da nije obelodanila to što se događalo i što do javnosti nisu došle čak ni mere kažnjavanja ljudi koji su počinili zločine.

Za tretman Gotivine kao nacionalnog heroja?

- To spada u nacionalnu mitologiju i tu naravno vlada samo populistički sledi taj pritisak odozdo.

Bilo je procesuiranih ali ne I optuženih za zločine tokom Oluje?

- Bilo je i optuženih, ali se nedovoljno o tome zna. Vlada to nije previše reklamirala, a što je trebalo da bi se stvorila svest da su zločini počinjeni i da ih treba kazniti.

Hoće li ove presude narušiti dobrosusedske odnose?

- Verujem da neće, jer će vlada nastojati da minimizira štetne reakcije na odluku Haga, pružajući pomoć advokatskom timu i razvijanjem diplomatske akcije kako bi u međunarodnoj javnosti osporili tačku presude za Oluju kao zločinački puduhvat. Mislim da sve to neće prouzrokovati zahlađenje odnosa Srbije i Hrvatske ni na trenutak.

Bes bi trebalo da okrenu ka Vladi

Hrvatsko društvo i dalje ima ozbiljnih poteškoća da se pomiri sa presudom hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a otkako je Hag doneo svoju zadnju reč širom Hrvatske eksplodirali su ekstremni protesti i probuđena je netrpeljivost prema Srbima.

Hrvatski mediji pišu da je za samo nekoliko dana opet postalo popularno mržnjom dokazivati ljubav prema domovini, a ratne zločine mešati s oslobodilačkim ratom. Iz tog opšteg nezadovoljstva proistekao je zahtev dela javnosti za zamrzavanjem svih odnosa sa Srbijom. Damir Grubiša, savetnik predsednika Hrvatske za spoljnu politiku, međutim, ne očekuje da bi tako nešto moglo da se dogodi i podseća da je bes naroda usmeren na pogrešnu stranu.

– Bes demonstranata trebao bi biti usmeren prema hrvatskoj vladi koja je hrvatsku javnost držala u zabludi da će sud prihvatiti argumente odbrane, a istovremeno se kroz taj bes negiraju osnovne činjenice: da je do zločina došlo i da krivci nisu nikada procesuirani u Hrvatskoj – kaže Grubiša.

Paralelno, kao ulje na vatru, mahnita situacija u Hrvatskoj podgrejana je izjavom premijerke Jadranke Kosor u Jasenovcu, kojom je Vukovar izjednačen sa masovnim stradanjima u ovom logoru. Mada će svako trezven ovu izjavu protumačiti kao oportunistički i demagoški danak uzavreloj atmosferi, ona je bez sumnje početak predizborne kampanje HDZ-a koja će, već se može naslutiti, plivati na talasu probuđenog nacionalizma.

– U narednom periodu očekujem sve više takvih izjava. Predizborna je godina i HDZ će, bez sumnje, pokušati da iskoristi bes i histeriju naroda. Pokušaće da na talasu opet oživljenog nacionalizma opstanu na vlasti. Oni računaju na nacionalizam, jer na drugim poljima nemaju ništa – kaže u razgovoru za “Blic” Tomislav Klauški, analitičar i kolumnista portala Index.hr.

Protesti koji potresaju Hrvatsku dešavaju se paralelno s popisom stanovništva. U takvoj situaciji, nije lako izjasniti se kao Srbin ili pravoslavac.

– Ovakva dešavanja u vreme popisa ne utiču pozitivno da Srbi izraze nacionalnu i versku pripadnost, a zbog toga bi Srbi u Hrvatskoj u budućnosti mogli biti dovedeni u pitanje – kaže Milan Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba u Hrvatskoj.

Milan Rodić, predsednik Srpske narodne stranke u Hrvatskoj, ne očekuje da će se položaj srpske manjine nakon poslednjih dešavanja promeniti, jer je, kako kaže, on toliko loš da teško može biti gori. Rodić upozorava da se dobri odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju graditi preko leđa srpske manjine koja ni do danas ne uspeva u Hrvatskoj da ostvari svoja ljudska i manjinska prava.

– U HDZ-u su sada uplašeni, jer vrlo dobro znaju da je deo njihovih ljudi učestvovao u dešavanjima tokom „Oluje“ i da generali sada plaćaju njihov dug. Ljudi iz udruga domovinskog rata se osećaju izdani i prevareni jer u Hagu sede vojnici, a odgovorni koji su bili kreatori politike progona sede u hrvatskoj vlasti – kaže Rodić.

Za razliku od Hrvatske, u Srbiji su reakcije nadležnih na novonastalu situaciju svedene na minimum. Juče nije bilo moguće doći do izjave ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, a u kabinetu predsednika Tadića su poručili da je predsednik sve što ima na tu temu već rekao. S druge strane, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković za „Blic” kaže da će to ministarstvo Srbima u Hrvatskoj pružiti svu neophodnu podršku kako bi ostvarili svoja međunarodnim standardima zagarantovana prava.

– Istina je uvek lekovita i zato verujem da će rasvetljavanje događaja vezanih za progon i zločine nad Srbima doprineti iskrenom pomirenju dva naroda. Jedan od regionalnih prioriteta Srbije je unapređenje ekonomskih i političkih odnosa sa Hrvatskom i mi ćemo tome biti maksimalno posvećeni, ali ćemo pri tome činiti sve što je neophodno da Srbi u Hrvatskoj ostvaruju svoja prava – kaže Srećković.

Budimir: Tražićemo konstitutivni status

Talas nacionalnih ispada u Hrvatskoj dešava se paralelno sa sastankom predstavnika svih bivših republika u Zagrebu, kojim bi trebalo da se stavi tačka i pronađe konačno rešenje za problem izbeglica na prostoru bivše SFRJ. Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih i drugih udruženja Srba u Hrvatskoj, za „Blic” kaže da ne očekuje da će presuda generalima i ono što je prati ugroziti mogućnost srpskim izbeglicama da ostvare svoja prava. Naprotiv.

– Za nas nije bitna presuda generalima koliko kvalifikacija da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu. Srbi su u Hrvatskoj živeli ravnopravno, kao konstitutivan i autohton narod, a ovom presudom je potvrđeno da su pod prisilom planirano proterani sa teritorije na kojoj su živeli pod protektoratom UN. U peticiji naših udruženja do sada smo tražili da nam se vrate oduzeta ljudska, imovinska i građanska prava, a sada ćemo tražiti da nam se vrati i nasilno oduzeto konstitutivno pravo - kaže Budimir.

Која спрдачина!

Па што их до сада нису кажњавали, када су нападали Србе, него су им помагали или прогледавали кроз прсте?! Није ваљда да им једна пресуда треба отворити очи... ??? ::D

Share this post


Link to post

Лицемјери, зашто онда не казните никад концерте оног дивљака који константно подгријава мржњу десетина хиљада младих људи против цијелог једног народа!?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this