chule80

Пета Крајинада 2. јул 2011.

Recommended Posts

Ево, свечано и да најавимо Крајинаду 2011!

PLAKAT2.jpg

Хм... сада се више и не пита шта је то Крајинада... сада ме само питају, када ће бити. 8)

А драго ми је због тога. Драго, јер смо буквално од ничега, само ове кљусине интернета, повезали се на КФ, и решили јуна 2007. године да направимо изглет, окупљање Крајишника из Београда, и околине, пошто нам се наши чланови из дијаспоре нису могли прикључити. Кренули смо доста ентузијастично. Желећи да будемо покретачи и предводници једне нове снаге младих људи, који су желели посебан окуп самих Крајишника, у веселој, и пријатној атмосфери, без икаквих испада, и неке комерцијализације. Тада нас је само 6 са КФ, и тада смо утемељили нешто сасвим ново. Просто, родила се једна дивна идеја. Коју смо 08. јула 2007. године. на Ади циганлији у Београду зачели. Без обзира на бројност, утисци су били прелепи.

Пролеће 2008. године донело је ново интересовање за тај окуп Крајишника на БГ Ади. Да би већ тада размишљали много више, и напредније. Тражили смо свој пут, где би се исказала наша љубав према нашем завичају, а то је Крајина. Хтели смо препознатиљивост преко заставе, и мајица. Успели смо прескочити ту велику препреку, и 12. јула 2008. године другу Крајинаду посећује укупно 28 људи. Дошли људи са свих страна Београда. А имали смо и делегацију из Новог сада, и срца Шумадије. Невероватна енергија нас је спојила тог дана у једно. Утисци су били заиста феноменални, јер смо видели колико можемо, и колико смо велики искорак направили. Тих 5-6 сати је пролетело као 5-6 минута. Сећања за цео живот, многима. Тако да се заправо дешава да се посетиоци Крајинаде друже и после тог Петровдана 2008. Пуно снимака, слика је настало од посетиоца друге Крајинаде. Друже се чланови, постају кућни пријатељи, јер виде колико их иста осећања и размишљања везују.

Трећу Крајинаду, 2009. године је било лакше организовати за нијансу, али је бројност порасла више него дупло... скоро 60 људи је било 11. јула 2009. посетило београдску Аду, и удружили смо нову енергију, где је и вокални део дошао до изражаја, па се из већине наших грла заорила крајишка ојкача младости, и полета. Заиграли кола, наша аутентична... имали госте из Либана, који су тек завршили са учешћем на Универзијади у БГ. Гости су нам стизали из далеких крајева, не само Србије, већ и Европе! Наши људи у дијаспори су почели да свој годишњи одмор усклађују са Крајинадом... а нема већег признања од тога. Направили смо и нове мајице, сашили и нове заставе... Дешава се да је атмосфера на трећој Крајинади толико добра, да посетиоци једноставно неће да иду кући, јер им је лепо?! Има ли већег признања? Никакви инциденти нису забележени... заиста фин скуп младих људи, и оних мало старијих, као и деце. Знају читаве породице да дођу. А разлог је једноставан за нашу формулу успеха: нема политике, нема комерцијализације, нема опијања и сл.

Четврта Крајинада, одржана је 3. јула 2010. исто на БГ Ади, и остали опет до мрака 8) Бројност нам се опет повећала, прешли смо бројку 70 људи. {SMILIES_PATH}/srpski_smajli_kalas.gif Бројност није нешто чиме се оптерећујемо, али лепо је када расте. Атмосфера наравно да је била добра, гужва и фрка, око организације, као и сваке године, али све је супер када знаш да си нешто добро радио. {SMILIES_PATH}/srpski_smajli_kalas.gif Сјатило се наше младости и пар ветерана, ујединили смо опет енергију... играли фудбал, вукли конопац, љуљали се, шетали, купали, смејали. Прошле године су певачи мало затајили ;]\/. Међутим, Нина када је запевала, стварно су људи били одушевљени. Да не испадне сад како се сами хвалимо, можете погледати снимке на јутјубу (ако укуцате Крајинада 2011), па ћете вам мало дочарати атмосферу. 8)

Сада спремамо и пету Крајинаду која ће се одржати 2. јула 2011. године, на истом месту - београдска Ада. О атмосфери и да не причам како ће бити добра, јер долази заиста сјајна екипа момака и девојака, који ће да запевају, заиграју... уз клопу, пиће, фудбал, традиционалне крајишке игре... ОВО ДРУЖЕЊЕ ЋЕ ВАМ ОСТАТИ НЕЗАБОРАВНО! Улазак ће се плаћати, али не велике суме новца... 350 динара, можда и мање. Биће за тај новац пиће, и мезетлука (остало смо видели да одузима време, и новац, па прескачемо).

Мајице ћемо такође имати ове године беле боје, које купујете по жељи, а не по обавези.

Зато вас и позивам у име свих људи који се труде и долазе на Крајинаду 2011, да дођете 2. јула на Аду, у 12 часова (на улаз код камења)... чистог срца, са осмехом на лицу, а за остало ћемо се ми побринути. Што каже једна чланица КФ, "немојте тражити изговоре, тражите разлоге да дођете". Биће сјајно као и прошлих година. Немојте се оптерећивати ако не дођете тачно у 12 сати код камења, јер Крајинада не траје 2 сата, па да ће те нешто пропустити... траје сатима, па и ако дођете мало касније добро сте нам дошли! ;)

Поздрав сивма, уз наш слоган: КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!

Share this post


Link to post

Važna napomena:

Na Krajinadi ce biti slikanja i snimanja, tako da ce se taj video materijal i slike, preneti i na KF, i druge sajtove koji su najavljivali Krajinadu. Što znaci da nece biti cenzurisanja. Ovo prensite svima koje pozivate na Krajinadu.

Share this post


Link to post

resizemajicekrajinade2011.jpg

Цена је 600 динара, ако се наручују преко нас. А ако иде наруџба преко продавнице "MODS69" у Београду, онда је 1000,00 динара, односно 10 евра.

Оно што је битно јесте да сав приход од продатих мајица иде српским породицама у Крајини!!! И преко нас, и преко продавнице "MODS69".

Share this post


Link to post

Ево и видео најава је одрађена.

Разлог зашто је видео најава каснила, јесте што смо хтели коначно са нашом новом песмом да је најавимо.

:]]

Share this post


Link to post

Evo ja da reknem koju. Kada sam dosao u BG docekala me kisa koja je padala do 12 sati. Malo mi je bilo smor zbog toga, ali posle je proslo i bolje nego sto sam ocekivao jer je bilo suncano vreme. Necu previse da pisem, ali bilo mi je ljepo druziti se sa mojim zamljacima i zemljakinjama iz Krajine. Ne mamtim kad sam se tako ismijao kao na Krajinadi. Bolio me stomak i suze su mi isle koliko sam se ismijao, ali pored smijanja tu je bilo i pjesme, vucenja konopca, bacanja kamena sa ramena, mnogo zezancija na racun svakog po malo od nas. Eto toliko od mene i ljep pozdrav svima koji su bili, a i onima koji nisu bili. Do godine, ako bude srece i zdravlja, opet se vidimo na starom mjestu sa nekim novim druzenjima. :]]:]]:]]

Share this post


Link to post

КРАЈИНАДА 2011

Хм... ранијих година када се нађем у ситуацији да требам описати Крајинаду, мени обично лако то иде... али сада нешто се језик запетљао srpski_smajli_kalas.gif Не знам одакле да почнем? :[|;D

Почећу од помагача, јер свакако они заслужују СВЕ ПОХВАЛЕ! Прво побро, пашо, како год... ;) С обзиром да Рајка није била ове године на Крајинади, то се Класнић Бој прихватио посла, и одрадио како ваља ;]\/ ... мноого боље него лане ;|

Сада смо поделили посао и свак је обавио своје. Он пиће а ја све остало :) Мени је то јутро при куповини помагала и Миња 8) Да, да... она што стално игра у колу :}\/ А на самој Крајинади моја десна рука је била Наташа. srpski_smajli_kalas.gif Цурица коју не знам како да опишем, јер не само да уме око ђаконија, већ је у фудбалу надмашила половину момака, и забила им 3 комада ;| ... ово се не шалим. srpski_smajli_kalas.gif

Да кажем пар речи око бројности, пошто је мања, него прошле године. Неколико људи који су мислили да дођу на Крајинаду, питали су ме "шта ће бити у случају кише?" ::) Као да је киша икада била проблем... сада почетак јула, а не децембра, па да киша треба да нас плаши. Један члан КУД Крајина ми каже да чак померимо пету Крајинаду за следећу суботу ??? на шта сам се само насмејао ;D Јер то не долази у обзир. Прво, 2009. године сам насео на ту идеју о померању Крајинаде за дан после, па је то живело неких 3-4 сата, а после смо вратили на већ предвиђену суботу. Тада ме невиђено болела глава, а од оца сам добио невероватно добру моралну лекцију, где се и данас сећам његове реченице: "Шта ти изиграваш? Људи организују концерте, светско првенство по киши... а ви не можете Крајинаду?!" :-[

Друго, чак и да је тако... КУД Крајина гостује следеће суботе у Лици, што ће рећи да добар део људи са Крајинаде ће бити доле баш у завичају... Што ће рећи да је морало бити пета Крајинада субота 2. јула 2011!

resizekrajinada2011_15.jpg

И стварно... сам тај почетак није баш обећавао. У 07 сати сам ја устао, спремио ствари, и правац центар да покупујем са Мињом шта треба на пијаци, а после до просторија КУД Крајина да узмем хармонику, и гитару. Негде око 8 сати киша почиње да пада... падала је и у пола 10, неких пола сата док сам био у ауту :( Могао сам и ја да плачем са њом :D Ал' рекох себи "па нећеш ваљда да будеш ко ови мишеви што се завукли у рупе и боје се кише" ;|srpski_smajli_kalas.gif8):D:D Стиже охрабрујући смс, где каже биће сунца и разведравање врло брзо... и стварно би тако 8)

Изађем ја, а дођоше Наташа и Класнић, па повадимо ствари, с тиме да су побри дозволили улазак са фићком, а мени нису ::) ;]\/ (мито и корупција) :-:D;| Онако ничим изазвани, дођоше нам личани... а ја би додао гуливери... један велики, а други мали ;|:D Углавном, већ смо Наташа и ја почели да слажемо клопицу на овал редом: шунка, кулен, суви врат, ћевапчића, маслинке, сира у 2 варијанте... Видим ја да ови нерадници и забушанти зевају, тачније цури им вода на уста ;|;D Међутим, како сам и ја био глаадаан, то смо ми одмах се прихватили посла, и навалили ко да нисмо 3 дана јели :]] И тада је овај мали гуливер звао Ђурђевка да пренесе извештај о слагању мезетлука на овале, како сам ја вредан и све остало... ;) Па зна она то и без тих преноса 8):D

Већ после тога долази нам људи... Оно беше Далматинска делегација дошла када је грануло сунце 8), дође и Банија, а оно сунца још више @->- ... Почело окупљање око 14 сати, таман се све разведило. У том првом моменту била је некако гитара доминантна, јер Жељо зна да свира гитару а не хармонику... А овај Мика се оглушио на захтеве Крајишника! >:( Међутим, склопила се фудбалска екипа која је изашла на мегдан, 5 на 5, где је свака имала по 2 цуре. И могу да кажем да су се цуре доообро показале на терену :]] ... Једна Банијка била је убитачан центарфор srpski_smajli_kalas.gif , која бије ко да је из Далмације ;|:D:D Далматинке играју босе, њима то не смета. ;) За разлику од даматинаца, који су пригрлили пиву, и није их занимало шта се дешава на терену ;| ;]\/ У тој првој утакмици смо поражени 5:2, а ја сам дао наш први гол. Онда следи пауза, да се одморимо, и после се играла друга, где смо им вратили петарду 5:1 ;|:D:D Да не кажем сада, како је Наташа дала 3 гола, јер не верујем да ће ико поверовати! 8) Цура се добро показала и на голу... Ови Банијци нису могли да дају гол! ;|:D Један наш гост из Панчевачке делегације дошао је са својим маленим, Рашом. Мали јест да има 10ак година, али трчи и удара лопту као одрастао. ;) Свиђа ми се када људи доведу децу. Верујем да му је било занимљиво да игра са осталима ;) Један абер са фудбала. Мене зову људи и кажу како ме "зове жена" на телефон, да прекинем фудбал :) ... А оно јавља се друга жена, и ја причам на телефон, и играм фудбал. :D:D Дошао нам је наш пријатељ Сокол из Русије! Донео чак и неки поклон, али тај што је требао то да донесе, није ни дошао иако нам обећава 3 године већ да ће доћи. :-[ >:(

Додуше, један је испунио обећање, онај из најљуће личке екипе! Добро се показао на фудбалу, и код цурица 8):]]

После смо се и сликали... али слика нема превише, бар не код мене... јер ја сам хтео да уживам на Крајинади. Догодине ћу морати наћи некога ко ће то да слика и снима, а ми сви да уживамо.

Е онда смо у једном моменту решили да вучемо конпац, то је изгледало мнооого боље него прошле године. Тачније, створио се прави такмичарски дух, јер се конопац вукао неколико пута, ја сам био судија ;) Неки су чак и руке окрвавили на конопцу, јер је било баааш жестоко, било је и падања, и навијања, и свега ;D А такмичари жељни победе да сам морао да уредујем ко прави судија 8). После смо чак и бацали камена са рамена, јер је мрки вук се сетио да треба да понесе ону своју каменчину. Најдаље је бацио један момак из Книна, колико сам ја мерио 32 стопе. Ја сам узео учешће са осталим момцима, а и цурама, и нисам се прославио, али нисам ни задњи ;| Пашо нешто виче да је ваљда бацио више од мене... :D Да ли јесте или није, појма немам ;D;D ;]\/

Коначно се сетио и Мика да узме хармонику и да одсвира једно ужичко... свирао је и после, а и мрког вука из групе Плитвице морам да похвалим... Прво за свирку, јер се није либио ко лане. Можда је то због жене ;|;D Али после је и уживо запевао са момцима 8) Пао мрак, ништа се не види, а они розгају, све се пролама 8) :}\/ srpski_smajli_kalas.gif

Снежу морам да похвалим, прво на ширењу информација, а друго што је она ове године преузела бригу о специјалитетима, па је направила чупавце, за које верујем да није остао ниједан. Значи, може се и 2 пута удати! ;)

Тамо су нам пришла двојица момака из Книна, који су дошли са своју друштвом, али види се да им је срце крајишко, и да су заправо више били са нама ;)srpski_smajli_kalas.gif Мада ме изненадило присуство панчевачке екипе, којој упућујем све похвале.

Све до мрака, и то мрклог мрака ми смо остали на Крајинади, баш као што треба. Онда пакерај, нисмо ђубре оставили иза себе, већ покупили. И правац кућама, на заслужени одмор! ;)

За разлику од прошле године, нисмо имали толику врућину, јер лане је било 35'С, и то мислим да је мало "убило" људе, јер нису могли да издрже тај притисак. Сада је било знатно свежије, и самим тиме пријатније. Хоћу рећи да су они који су одлучили да остану код куће, ипак на губитку. Нама је ипак било лепше... а ја ћу бити слободан па рећи лепше него лане. Јер лане ем је била врућина, ем пуно људи... сада сам имао више прилике за уживање са људима.

И заиста, све похвале људима који су дошли, па смо се опет сјајно дружили!

КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!

Share this post


Link to post

Драго ми је што је Ликота87 дошао!

Да само покаже ону своју занимљиву мајицу, са вуком и међедом :):):)

Share this post


Link to post
Било добро - нема шта! Свака част организатору :) Ко није био заје*ао се ;D чак је и време било идеално!

Да ти мајица мало није мала... аа? ;|:):)

Share this post


Link to post
Браћо и Сестре Крајишници, ја нисам Крајишник, ал' волим Крајину, обичаје, људе и музику. По мом мишљењу КРАЈИНАДА је била феноменална. Захваљуем се ораганизатору, и свим Крајишницима који су били на Крајинади,на срдечном дочеку и гостопримству, ХВАЛА ВАМ И НЕКА ВАМ БОГ ДА ЗДРАВЉА И СРЕЋЕ, ПА СЕ ВИДИМО И СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ. ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ОД МИРОСЛАВА ИЗ ОПОВА... ЖИВЕЛИ !!!!

Ово је коментар једног пријатеља Крајине, и Крајишника, који је јуче био на Крајинади. :]]

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...