Sign in to follow this  
KLASNIC BOY

Србија уводи фудбалску полицију

Recommended Posts

Србија уводи фудбалску полицију

Полиција формирала Национални фудбалско-информациони центар са циљем да сузбије насиље на стадионима. Једна од мера биће привремено одузимање пасоша онима који имају "изгредничку прошлост".

У српској полицији формиран је Национални фудбалско-информациони центар, чији је задатак сузбијање насиља на стадионима. Чланови ове посебне полицијске јединице ускоро ће добити и инструкторе из Велике Британије, која је успешно решила проблем хулигана. Центар ће са сличним институцијама у Европи размењивати податке о проблематичним навијачима.

Од овог лета, догађања на трибинама и кретање навијача пре и после утакмице пратиће посебно обучени полицајци.

На гостовања наших клубова и репрезентације, у иностранство ће убудуће ићи такозвани спотери, искусни полицајци који ће бити официри за везу са полицијом земље домаћина.

Начелник центра као новину најављује забрану напуштања земље за оне са изгредничком прошлошћу.

Начелник Националног фудбалско-информационог центра Александар Гаргента рекао је да је МУП покренуо одређене иницијативе за измене и допуне постојећих закона, нарочито у оном делу који се односи на кривични законик Републике Србије.

"Предвидели смо да се уведе нова заштитна мера - привремено одузимање путне исправе", рекао је Гаргента.

Фудбалска полиција већ је направила базу података у којој је неколико стотина имена оних који су раније кажњавани због насиља на утакмицама. У полицији кажу да ће сарађивати и са клубовима и са навијачима на превенцији насиља на спортским такмичењима. Клубови одговарају да су за то спремни.

"Не ради се само овде да ли ће полиција примењивати репресивне мере, него се ради о томе да сви морамо да направимо огроман напор, да предвидимо ствари, да причамо са навијачима, да објашњавамо и то је, по мом мишљењу, много важнија врста посла од репресије", каже Ранко Стојић, директор Фудбалског клуба Рад.

Криминолози од ове јединице очекују успех.

"То значи да ће се једна група, да не кажем ентузијаста, људи који имају смисао за тај посао, комплетније посветити том проблему, па ће успоставити комуникације боље и са клубовима и са вођама навијача", рекао је Златко Николић из Института за криминолошка истраживања.

Криминолози, такође, наглашавају да је одабрани пут превенције, а не репресије над хулиганима, једини исправан. Кажу да се тако, смањује ризик за полицајце, али и штеди новац.

РТС, 26.05.2011.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this