Sign in to follow this  
Rada

Karlovačka gimnazija od Hrvatske traži oteto

Recommended Posts

Karlovačka gimnazija od Hrvatske traži oteto

Inicijativa upućena Ministarstvu kulture, jer je vredna zbirka sa oko 30 portreta s potpisom Predića, Orfelina, Radonjića, odneta 1941. u Hrvatsku

DA ne beše mitropolita Stevana Stratimirovića i trgovca Dimitrija Atanasijevića Sabova, Srbija se danas ne bi mogla pohvaliti gimnazijskom tradicijom dugom 220 godina. Gimnazija u Sremskim Karlovcima najstarija je u srpstvu. A mudri osnovatelji zaslužuju barem zahvalnost u vidu portreta koji bi trebalo da krase hodnike i učionice raskošnog gimnazijskog zdanja.

Njihovi portreti, kao i još 29 portreta karlovačkih mitropolita, dobrotvora, direktora i profesora, naslikani kičicama naših poznatih slikara, sa gimnazijskih zidova “bdeli su” nad mnogim generacijama karlovačkih gimnazijalaca. Sve do leta 1941. godine kada su odneti u Hrvatsku.

Srbija do danas nikada zvanično nije zatražila da joj se to veoma vredno blago vrati. Bilo je, istina, s ove strane usamljenih pokušaja, ali su oni zataškavani uz obrazloženje da ne treba remetiti bratstvo i jedinstvo.

Prvi takav korak, sa zakašnjenjem od sedam decenija, učiniće ovih dana direktor Karlovačke gimnazije Rade Zejak tako što će ministru kulture Predragu Markoviću uputiti inicijativu da se od današnjih hrvatskih vlasti zatraži da pokušaju da uđu u trag zbirci od 31 portreta.

- Reč je o veoma vrednoj zbirci - veli direktor Zejak. - Na ovu inicijativu podstakla me je činjenica da su Srbija i Hrvatska, poslednjih godina, već jedna drugoj nadoknadile neke umetnine,nestale u ratu 90-ih godina. Ali ne bi trebalo zaboraviti ono što je odneto u prethodnom, Drugom svetskom ratu.

Nestalu zbirku Karlovačke gimnazije, uz Stratimirovićev i Sabovljev portret činili su, među ostalima i portreti patrijarha Germana Anđelića, Samuila Maširevića, Georgija Brankovića, te direktora gimnazije - Jakoba Gerčića i Jovana Pantelića, kao i profesora Vasilija Lukića, Pavela Đurkovića...

Autori tih umetničkih dela pripadaju eliti srpskog slikarstva: Jakov Orfelin, Novak Radonjić, Uroš Predić, Georgije Bakalović, Stefan Gavrilović, Pavle Đurković...

Direktor Arhiva SANU u Sremskim Karovcima, istoričar Žarko Dimić, uveren je da se ova vredna dela još uvek moguće pronaći.

- Na osnovu priča svedoka zna se da su u leto 1941. predstavnici vlasti tadašnje NDH iz Zagreba u Karlovce poslali Vladimira Kalčića, direktora tamošnjeg muzeja, koji je sa svojim ljudima popisao sve umetnine pre nego što su transportovane u Hrvatsku - kaže Dimić i dodaje da veruje da su portreti najverovatnije završili u privatnim zbirkama hrvatskih kolekcionara ili u tamnim vilajetima njihovih muzeja.

Potragu za srpskim blagom u Hrvatskoj mogla bi da oteža činjenica da Karlovačka gimnazija nema spisak svih portreta. Spisak pre Drugog svetskog rata nije ni postojao, jer niko nije razmišljao o mogućnosti njihovog nestanka.

Ako se Srbija i Hrvatska budu dogovorile, portreti će biti traženi na osnovu nepotpunog spiska koji je po sećanju, posle Drugog svetskog rata, sačinio istoričar i karlovački profesor Kosta Petrović. On je uspeo sa sigurnošću da se priseti samo dvedesetak portreta.

Večernje novosti 10.06.2011

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this