Sign in to follow this  
Rada

Ravnatelji srpskih vijuga

Recommended Posts

Ravnatelji srpskih vijuga

Uzmi narodu jezik i uzeo si mu dušu. To su davno rekli pametniji od nas, a pogotovo pametniji od nesrećnika koji su savladali svih 30 slova abecede i tako se kvalifikovali za razne pres službe raznih ustanova i ministarstava.

Shodno praksi da u Srbiji više ne važe kriterijumi, već partijske i lične veze, u pomenutim pres službama nakotilo se budiboksnama nekog polupismenog, neobrazovanog i anacionalnog sveta. Samo tako može da se desi da iz Biroa za saradnju sa medijima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije izađe saopštenje u kome se "direktor policije sastao sa RAVNATELjEM hrvatske policije"?!

U tom saopštenju, shodno novohrvatskom nazivu Oliverove funkcije, pominje se i RAVNATELjSTVO, odnosno ono što čitav svet, osim nastavljača jezičkih tradicija Ante Pavelića, zove direktorat.

Pokušao sam da zamislim kako izgleda TISKOVNI DJELATNIK koji je saopštenje sročio. Tačnije, probao sam da, kao u filmovima o poremećenim ubicama, uđem u glavu dotičnog ne bih li sprečio da ponovi taj jezički zločin.

Avaj, pokušaj je bio neuspešan, jer u toj glavi nije bilo ničeg što bi pomoglo rešenju misterije. Jednostavno, sastavljač PRIOPĆENjA je ili gigant političke korektnosti koja uvažava funkcije na izvornom jeziku, ili nema pojma šta reč RAVNATELj znači.

Na primer, možda je pomislio da je taj Oliver Grbić u hrvatskoj policiji zadužen za asfaltiranje, da ne kažem ravnanje puteva u cilju što bezbednijeg odvijanja saobraćaja. Ili da je glavni među onima koji ravnaju leđa i bubrege protivnika gej parada i uopšte vlasti.

Zamislite tiskovnog djelatnika u Glavnom stožeru HV kako priopćava da su se sreli predstavnici srpskog vazduhoplovstva i hrvatskog zrakoplovstva. Ne bi se taj majci ubuduće natipkao priopćenja, postao bi žrtva sveopšte krize GOSPODARSTVA, tačnije - pravac na ulicu.

Ali, naši spisatelji, hvala dragom Bogu, nisu izloženi takvoj jezičkoj torturi. Oni mogu da mlate po tastaturi ko ona stvar po samaru, a da im dlaka s glave ne fali. Tako da uskoro možemo da očekujemo da se za nekog visokog hrvatskog gosta organizuje DOMJENAK, pre koga će se UPRILIČITI ZAJUTRAK.

NAKON toga će se ZRAKOMLATOM uputiti do Karađorđeva, gde će ga sačekati predsednik Srbije koji u tom Titovom omiljenom lovištu voli da OBNAŠA državničke dužnosti.

Kao što rekosmo, hvala Bogu svemogućem, pa je demokratija kod nas uzela neslućenog maha. Pogotovo kad je jezik naš siroti i obogaljeni u pitanju. Govorimo hrvatski da nas ceo svet razume, a srpski će već nekako opstati i bez vežbanja.

Demokratija, međutim, ima svojih granica, doduše u izuzetnim slučajevima i u IZNIMNIM situacijama. Tako je u jednoj uglednoj, državnoj medijskoj kući u Srbiji na oglasnoj tabli istaknuto oštro upozorenje novinarima da uz ime ozloglašenog krvnika, balkanskog kasapina, bezrepog đavola itd, poznatijeg kao Ratko Mladić, nikako ne sme da se omakne i njegov čin - general.

Nemoj guja da vas peči, pa da pravoverni cenzor uoči takvu grozomornu omašku! Zna se i tarifa - 20 odsto od plate. Pet puta okiti Mladića generalskim činom i ode ti i ono malo plate.

Pa se ti onda igraj, tiskovni djelatniče.

Mnogo je, dakle, bezopasnije baviti se uvođenjem hrvatskog novogovora među Srbe, to je TAK moderno, uostalom u skladu je sa OPĆOM politikom regionalne POMIRBE, koju sprovodi samo Srbija, tačnije čovek koji joj trenutno jaše na grbini.

Bok, dečki, do novog susreta, možda čak i u Ulici Mila Buda ka, na primer na Zvezdari. Jer, to je TAK logično, ne?

Milan JOVANOVIĆ

18. 06. 2011 Vestionline

Share this post


Link to post
Знамо да нас је непријатељ покорио онда када видимо колико нам је речи покрао, и својих потурио.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this