Sign in to follow this  
Rada

Godišnjica zločina na "Miljevačkom platou"

Recommended Posts

SAOPŠTENJE POVODOM GODIŠNJICE LIKVIDACIJE PRIPADNIKA TO RSK NA "MILJEVAČKOM PLATOU"

21.06.1992. GODINE

Dvadesetprvog juna 1992. godine hrvatska armija je napala položaje srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou u blizini Drniša, u ružičastoj zoni, južno od sektora Jug.

Tužan epilog tog mučkog napada, koji se odigrao pred očima UNPROFOR-a, je 40 ubijenih srpskih teritorijalaca, od kojih su većina masakrirani nakon predaje. Po završetku "vojničke" akcije hrvatski vojnici nastavljaju krvavi pir nad srpskim teritorijalcima i živima i mrtvima. Malobrojnim i bespomoćnim zarobljenicima sudi se na licu mjesta i po sopstvenom izboru. Presude su jasne, kome vješanje o vojnički pojas, kome nož pod grlo, a kome metak u potiljak. I umjesto da tijela poginulih vrate porodicama, oni naređuju srpskim zarobljenicima, pod prijetnjom smrću, da ih bacaju u krašku jamu u predjelu Ljut u blizini zaseoka Bačić.

Preživjeli srpski borci svjedoče o stravičnom ritmu zločina i muklom odzvanjanju ljudskih tijela koja su se gubila u jamskoj bezdani. A jame bezdanke su simbol zatiranja čovjeka u najbestijalnijem smislu, koje u srpskom narodu oživljavaju najbolnije uspomene iz vremena Drugog svjetskog rata.

Dva mjeseca nakon događaja, hrvatske vlasti su, uz prisustvo međunarodnih posmatrača, i uz pomoć speleologa, iz jame u djelovima izvadili izmasakrirana tijela srpskih vojnika. Identifikacija je potrajala još dva mjeseca, a i pored najsavršenijih metoda, dvanaest tijela ostalo je do danas neidentifikovano.

Sedamnaest preživjelih zarobljenika su, nakon tortura u zatvorima "Kuline" u Šibeniku, "Lora" u Splitu i "Kerestinac" u Zagrebu, razmjenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Zločin na Miljevačkom platou zabilježen je i na videokaseti od onih koji su ga i počinili, koja se neposredno poslije događaja, kao svojevrsni horor film, iznajmljivala po video klubovima širom Evrope.

Bez obzira na postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, za zločin na Miljevačkom platou još niko nije optužen ni pred Haškim ni pred nacionalnim sudovima.

U Beogradu, 20.06.2011.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Veritas

Share this post


Link to post

ODRŽAN PARASTOS ZA POSTRADALE SRBE

BEOGRAD, 21. JUNA (SRNA) - U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe postradale na Miljevačkom platou 1992. godine.

Porodice nestalih i stradalih su poslije parastosa u Tašmajdanskom parku zapalile su svijeće i položile vijence i cvijeće na spomen-ploču Srbima stradalim u napadu hrvatske armije na pripadnike srpske teritorijalne odbrane na Miljevačkom platou 21. juna 1992. godine.

Share this post


Link to post

ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД НАПАДА НА МИЉЕВАЧКИ ПЛАТО

miljevackiplato.jpg

Послије низа злочина које су током 1991. године починиле над Србима хрватске паравојне формације у Госпићу, Вуковару, Сиску, Паулин Двору, Пакрачкој пољани, Машића Шаговини ... Савјет безбједности УН 21. фебруара 1992. усваја резолуцију број 743, којом је озваничен Венсов план и отворен пут за долазак заштитних снага УН (УНПРОФОР) у Хрватску. Само до краја 1992. године евидентирано је неколико стотина случајева кршења примирја и Венсовог плана.

Дана 21. јуна 1992. године хрватска армија је напала положаје српске територијалне одбране на Миљевачком платоу у близини Дрниша, у ружичастој зони, јужно од сектора Југ. У овом нападу, пред очима УМПРОФОР-а погинуло је 40 српских територијалаца и 17 заробљено. Послије тога наређују српским заробљеницима, под претњом смрти, да их бацају у крашку јаму у предјелу Љут у близини засеока Бачић. Најприје су у јаму бачена тијела на која је набацано смеће. Тек послије два мјесеца било је допуштено експертској међународној екипи да ископа тијела и изврши идентификацију. Унаточ најсавременијим методама дванејст тијела остало је неидентификовано. Заробљеници су, након тортура у затворима Кулине у Шибенику, Лора у Сплиту и Керестинац у Загребу, размјењени у Неметину 14. августа 1992. године.

Напад на Миљевачки плато био је само почетак агресије хрватске војске и полиције на подручје које је било под заштитом УН. У јануару 1993. дошло је до новог напада на Равне Котаре а исте године десио се и крвави септембар у Лици. Дана 9. септембра 1993. године хрватска војска је изненада извршила агресију на српска подвелебитска села Дивосело, Читлук и Почитељ.

Завршне операције десиле су се 1. и 2. маја 1995. на подручју Западне Славоније у којима је према верификованим подацима „Веритаса“, убијено 284 људи, од тога 57 жена и осмеро дјеце. И на крају 4. августа 1995. године хрватске оружане снаге у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране и V корпуса армије БиХ, извршиле су агресију на Српску област Крајина (сјеверна Далмација, Лика, Кордун и Банија). Ову агресију хрватска војска је извела уз одобрење и подршку НАТО снага чија је авијација директно бомбардовала српске радарске системе на Пљешавици и ракетне системе у близини Книна. За неколико дана неравноправне борбе сломљен је отпор Српске војске Крајине а више од 250.000 људи у избјегличкој колони креће према Републици Српској и Србији. На евиденцији ВЕРИТАС-а налазе се имена 1.965 погинулих и несталих Срба, од чега 996 цивила, а међу њима 449 жена и 11 дјеце. Иако је Савјет безбједности резолуцијом 1009 од 10. августа 1995. године осудио ову акцију, али и овог пута нису услиједиле никакве казнене мјере против агресора.

За почињене злочине првостепена пресуда Хашког трибунала хрватским генералима и квалификација да је „Олуја“ била удружени злочиначки подухват, враћа наду да ће починиоци злочина на Миљевачком платоу као и других злочина бити процесуирани и осуђени. Надамо се да је хапшење Ђуре Бродарца за почињене злочине у Сиску почетак таквог процеса.

Београд, 21. јун 2011.

проф. Милојко Будимир

Jadovno.com

Share this post


Link to post

>;) >:( >:( >:( >:( >:(

pamti pa vrati, oko za oko -zub za zub srpski_smajli_kalas.gifsrpski_smajli_kalas.gif

ja nisam imao zlatni zub ali sam ga opet izgubio, j...m majku ustasku ...

ma samo da mi je docekat tu zoru i zvuk sirene za uzbunu ......

Share this post


Link to post

Успео сам набавити слике са Парастоса, који се одржао у Београду, у цркви св. Марка.

2011parastosMiljevackiplato_144.jpg

2011parastosMiljevackiplato_143.jpg

2011parastosMiljevackiplato_141.jpg

2011parastosMiljevackiplato_135.jpg

2011parastosMiljevackiplato_134.jpg

2011parastosMiljevackiplato_132.jpg

Share this post


Link to post

a mi jos vjerovali ustasama da nece napasti platou. a kasnije se izivljavali nad zarobljenicima i otpoceo krvavi pir i bacanje po bunarima, da je bilo pameti i malo "muda", trebalo je tada malo konkretnije krenuti opet prema sibeniku, trebo je torbica iz trbounja i zitnica svim raspolozljivim snagama sravnat cijelo skradinsko zaledje sa zemljom i nebi im palo vise napamet napadati nase polozaje - a ovako su vidjeli slabu organizovanu teritorijalnu odbranu, nesloga medju namima sebe i rezultat je ova stravicna agresija. e pameti dje li ode ....

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this