Sign in to follow this  
Followers 0
Grmec

NATO gubici - ruski sajt (eng.)

33 posts in this topic

Ti nezvanicni podaci su bajke za malu decu.

General Smiljanic (?) koji je bio komandant RViPVO 1999 je javno rekao da se samo za 2 aviona koji su pali na teritoriju Srbije

moze sa sigurnoscu reci da su oborene.

38 aviona je "POGODJENO" ali ne i oboreno.

E sad pitanje je da li su neki od tih pogodjenih pali na teritoriju susednih zemalja. Postoje indirektni dokazi da je bar nekoliko njih prinudno sletelo u Bosni. Sledece je iz "Air Forces Monthly"

On 04-04-99 a "USAF 31st FW F-16C made emergency diversion to Sarajevo Airport Bosnia-Herzegovina." (source: Air Forces Monthly, June 1999, p. 92)

On 04-19-99 a Danish AF F-16 "made emergency diversion to Sarajevo Airport, Bosnia-Herzegovina, due to a serious engine problem in the early hours of the morning while flying a combat air patrol mission to protect NATO SFOR troops in Bosnia." (source: Air Forces Monthly, June 1999, p. 93)

On 04-25-99 a USAF F-15 fighter jet "made emergency landing at Sarajevo Airport, escorted by another F-15, due to a faulty hydraulic pump." (source: Air Forces Monthly, June 1999, p. 93)

April 21 An F-117A 86-0837/'OT' of the USAF 422nd TES "suffered extensive damage in an unspecified landing accident, details unconfirmed, but reported as a Class A accident." (source: Air Forces Monthly, August 1999, p. 74)

An F-117A of the 49th FW was damaged during strike mission by a nearby explosion of an SA-3 SAM, "...causing loss of part of the tail section, but the aircraft was able to return safely to Spangdahlem air base, Germany." (source: Air Force Monthly, July 1999, p. 75)

On 04-16-99 a USAF 52nd FW/ 81st FS A-10A 81-0984/'SP' "suffered oil pressure failure and diverted to Petrovac Airport, Skopje, Macedonia, for an emergency landing." (source: Air Forces Monthly, June 1999, p. 93)

Zanimljivo je da su izgleda jos 2 x F-117 "Stealth Fighter" pogodjena.

Nato je uvek gubitak aviona objasnavao nekom "mehanickim problemom"

ili gubitkom pri vezbi

BRUSSELS, Belgium (CNN) -- While three American servicemen held for a month in Yugoslavia made their way to freedom in Germany on Sunday, NATO reported that it had lost two U.S. aircraft in its Kosovo air campaign.

An F-16 crashed about 18 kilometers (11 miles) east of the Serbian town of Kozluk early Sunday, NATO spokesman Jamie Shea said. The plane was returning from a combat mission in Yugoslavia.

"The pilot ejected at around 2:20 a.m. (1200 GMT) this morning and he was rescued by NATO forces two hours later," Shea said. "He is safely back at his operating base, where he is receiving medical attention and being debriefed on the incident."

Serbian air defense officials said they shot down the F-16, but NATO military spokesman Col. Konrad Freytag said the jet crashed after experiencing engine failure. He said the cause of the engine failure was unknown.

The second lost plane was a Harrier jump jet, which crashed into the Adriatic Sea while returning to the amphibious assault carrier USS Kearsarge from a training mission. Its pilot was also rescued, Shea said.

Previously, NATO lost an F-117 stealth fighter, which went down in Serbia on March 27; and an Apache helicopter, which crashed while training in Albania last month. Four pilotless "drones" have also been lost.

Evo i nekoliko slika pogodjenih aviona:

27212_damagedFA18.jpg

27210_A_10overKosovo_28.jpg

27209_A_10overKosovo_27.jpg

Share this post


Link to post

Ja sam licno video jedan pogodjen avion ... Kuljao je dim iz motora... preleteo je preko u Madjarsku ... Avion se tako jasno video ...

Share this post


Link to post
Ja sam licno video jedan pogodjen avion ... Kuljao je dim iz motora... preleteo je preko u Madjarsku ... Avion se tako jasno video ...

Ratnice,

je'll se secas datuma?....ili mozda tip aviona?

Share this post


Link to post

Mislim da su podaci na tom sajtu malo pretjerani, medjutim takodje smatram da je PVO VJ srusio vise od dva-tri aviona. Najvjerovatnije su ostali avioni, koji su pogodjeni prinudno slijetali u susjedne drzave.

Bila je jedno vrijeme prica, da su nasi piloti cini mi se sa avionima tipa "Galeb" bombardovali aerodrom u Tirani i pri tome unistili vise helikoptera tipa "Apache" i 2 aviona NATO-avijacije.

Medjutim to je nepotvrdjeno.

Share this post


Link to post
СЕДАМ ГОДИНА ОД БОМБАРДОВАЊА СРЈ

Истина, жртва рата

Резултат НАТО авијације: 14 уништених тенкова, 17 оклопних транспортера и 20 комада артиљерије

„Господине, за своју земљу учинили сте фантастичну ствар, а нама сте нанели непроцењиву штету. Ипак, честитам вам”, рекао је прошле године амерички пуковник, иначе пилот на „невидљивом” ловцу Ф-117 и стегнуо руку младићу у униформи војске СЦГ у 250. ракетној бригади коју је тих дана обилазила делегација америчких оружаних снага. Младић у униформи Војске СЦГ оборио је, наиме, 1999. године ракетом „нева” амерички ловац Ф-117, због чега је британско ратно ваздухопловство одустало од куповине тих авиона. У часу кад је примио честитку америчког пуковника, јунак приче о обарању Ф-117 већ је био цивил – због услова рада и напредовања у каријери отишао је из војске, баш као и његов командант, некадашњи потпуковник који сада води пекарску радњу и продаје бурек и колаче. За долазак америчке делегације обојица су позвана у јединицу и обучени у униформе. Не би имало смисла да Американци помисле да су њих двојица, заправо, кажњени што су оборили Ф-117...

„Прекретница у историји ратовања”, написао је за агресију НАТО на Југославију 1999. угледни војни историчар Џон Киген, потпуно сигуран да се рат може добити и уз искључиву употребу ваздухопловних снага. Да ли је на Космету било баш тако?

Амерички портпароли и портпароли НАТО-а пре почетка бомбардовања Југославије тврдили су да се „на Косову одвија масовно етничко чишћење Албанаца и да су српске снаге убиле 10.000 и више цивила”, што је све требало да послужи као оправдање за почетак бомбардовања Југославије. Истраживачи НАТО-а пронашли су после рата доказе да је убијено око 3.000 Албанаца, од којих је већина убијена после почетка бомбардовања. Поређења ради, у ваздушним нападима НАТО-а погинуло је између 3.000 и 5.000 Срба и Албанаца, већином цивила.

На конференцији за штампу америчког министра одбране Вилијема Коена и генерала Хенрија Шелтона у јуну 1999, одмах после Кумановског споразума речено је да је „НАТО на Косову уништио 50 одсто југословенске артиљерије и трећину оклопних транспортера, односно око 450 комада артиљерије и минобацача, око 220 оклопних транспортера и око 120 тенкова”. Но, када је МЕАТ, иначе тим за оцену ефикасности гађања НАТО авијације стигао на Космет и прегледао места на која су дејствовали авиони НАТО, резултат је био следећи: 14 уништених тенкова, 17 оклопних транспортера и 20 комада артиљерије. Пентагон је тврдио да су пилоти НАТО извели 744 напада на тачкасте војне циљеве, тим МЕАТ нашао је доказе за само 58 напада.

„Како то мислите, нисмо погодили тенкове?”, упитао је генерал Валтер Бегерт заменик команданта ваздухопловних снага НАТО-а кад су му стручњаци МЕАТ-а презентовали документацију са 2.600 фотографија. Врховни командант НАТО генерал Весли Кларк напросто је побеснео. „То није могуће, Срби су одвукли погођене тенкове”, тврдио је он. Но, МЕАТ га је уверио да се тенк од 50 тона не може одвући тек тако, а да не буде трагова. Због тога је америчко ратно ваздухопловство добило наређење да направи нови извештај, па је месец дана касније генерал Джон Корли известио генерала Кларка „да је НАТО погодио 93 тенка и 153 оклопна транспортера». Но, Корлијева екипа није обавила никаква истраживања на терену, пе је тај додатни извештај изван ваздухопловних снага дочекан са великим сумњама. Кларков заменик, британски генерал сер Руперт Смит и његов начелник штаба немачки генерал Дитер Штокман нису прихватили Корлијеве бројке. Са своје стране, и ЦИА није поверовала у бројке које је објавио НАТО. На крају су сви одустали да говоре о количини уништеног југословенског оружја на Космету и погођеним циљевима. Заправо, нико у Пентагону није хтео да о томе више прича. Један функционер Пентагона је извештај генерала Корлија оценио као „мапу ваздухопловних снага”. Другим речима, она не значи баш ништа.

Затим је генерал Кларк престао да говори језиком бројки. Убрзо је и смењен са дужности команданта НАТО-а. Затим је и начелник Здруженог генералштаба оружаних снага САД генерал Шелтон оптужио медије да су „они, а не Пентагон опседнути пребројавањем погођених српских циљева”.

И тако се још једном потврдило да је истина прва жртва сваког рата...

Мирослав Лазански

izvor Politika

Polako samo kada se malo promeni odnos snaga u svetu, saznaæe se puna istina o Nato gubicima u bombardovanju SRJ 1999god.

Share this post


Link to post
Ja sam licno video jedan pogodjen avion ... Kuljao je dim iz motora... preleteo je preko u Madjarsku ... Avion se tako jasno video ...

Ratnice,

je'll se secas datuma?....ili mozda tip aviona?

Ne bih ti znao reci ... pred kraj rata ...

O tipu ostali kazu da je bio f-16 ... znam da sam video da je na repu bio izcrtan ... po tipu krila bi i ja rekao da je taj model...

ma videla se i kabina....brujao je u vazduhu (raspadao se) .. i znam da mi je bilo krivo sto nisam imao STRELU da ga DOKRAJCIM ! ! !

PVO u Somboru je bio jadan ...

Share this post


Link to post

Tacni podaci o NATO gubicima saznat ce se tek onda kad se objave zvanicni NATO dokumenti iz tog vremena. Obicno se za to ceka 10 ili vise godina od zavrsetka rata.

Ja bih bio (prijatno) iznenadjen ako se objavi da je broj oborenih NATO aviona vise od 5-10 aviona. Sve sto se moglo uciniti...ucinjeno je. Vojska jednostavno nije imala PVO sisteme, niti lovacku avijaciju da ozbiljno ugrozi Nato avijaciju na vece visine....zato su oni retko dejstvovali sa manjih visina (manje od 5000 m).

Ali su zato majstorski iskoriscena skromna sredstva PVO. Vojni gubici su stvarno minimalni kad se uzme u obzir kolika je bila neprijateljska udarna sila.....steta sto se nije moglo spreciti bombardovanje civilne infrastrukture.

Zanimljiv tekst o marsu 252. Oklopne Brigade na Kosovu u 1999:

Nekoliko dana posle pocetka bombardovanja doneta je odluka o upucivanju 252. Oklopne brigade iz Kraljeva na Kosovo. Mars je izveden u uslovima apsolutne neprijateljske prevlasti u vazduhu i predstavlja jedinstven primer u vojnoj istoriji.

Podseca na nemacke transporte tenkova prema Normandiji, posle iskrcavanja saveznika, stim sto je u nasem slucaju bilo uspesno. Jos ranije, organizacija transporta je poverena potpukovniku Mladenu Bozicu. Medjutim naredjenje za mars je stiglo iznenada, za cetiri sata trbalo je popuniti borbene komplete i ukrcati tenkove na transportne vagone. Rec je o velikom poslu, jer kada bi se sva sredstva brigade svrstala u jednu kolonu, njena duzina bi bila preko 60km.

Tacno u 22.30. 28 marta tri kompozicije vagona sa tenkovima M-84 i T-72 i sa BVP M-80 su bile spremne za pokret. Krece prva kompozicija i time zapocinje cetvorodnevno nadigravanje sa NATO avijacijom. Jedan cas posle ponoci prvi voz je zaustavljen u stanici Lesak. Tu je saopsteno da je sedam kilometara dalje pored mosta pronadjen radio-lokator. Ceka se specijalna ekipa iz Kosovske Mitrovice za demontiranje. Potpukovnik ima strogo naredjenje da se transport obavlja iskljucivo nocu, vec je 03.30. Znajuci da ne moze na odrediste stici u toku noci Bozic donosi odluku o skrivanju sve tri kompozicije u tunelima duz pruge. Posle provere duzina tunela kod zeleznicara, transport krece dalje, bez ikakvih svetala i signalizacije. U vazduhu je NATO avijacija. Oko 06.30 prva kompozicija se skriva u tunelu "Kula", drugi u tunel "Pavlica" i treci u tunel "Banjska".

Oko 07.00 potpukovnik Bozic odlazi peske do stanice Loziste sa koje uspostavlja vezu sa generalom Lazarevicem, komandantom pristinskog korpusa i saopstavu mu detalje transporta, kao i to da je kolona kamiona 252. brigade vec stigla u Lipljan. Lazarevic mu govori da je bitno da tenkovi sto pre stignu u Lipljan, a zatim produze u rejon Kline, i da se sto se tice NATO aviona potpuno svejedno dali se transport obavlja danju ili nocu. Bozic ga upoznaje sa naredjenjem da moze transport obavljati samo nocu, na sta Lazarevic odgovara " Vidi ti to Bozicu". Prakticno sva odgovornost ostaje na Bozicu, koji uzimajuci u obzir oblacno vreme naredjuje transport za Lipljan.

Posade ulaze u tenkove i transportere, da ako dodje do avio napada spuste vozila sa vagona i zauzmu rastresit raspored. Ostala dva voza dobijaju naredjenje da udju u tunele prethodnih kompozicija. Narednih tri dana brigada je sa devet kompozicija prevezena na Kosmet, bez gubitaka.

Na taj nacin je prebacena jedna od najmocnijih brgada VJ. I pored sve opreme i razlicitih platformi za izvidjanje NATO snage nisu otkrile pokret, cak sta vise dugo su ostali u nedoumici jer su tokom aprila iz vazduha bacani leci na kojima je pisalo ispod slike aviona A-10 koji nisani tenk, "Pripadnici 252. bataljona predajte se, nasi avioni ce vas unistiti". Izgleda da se u NATO stabovima smatralo da je tek jedan bataljon tenkova prebacen. Cetiri dana nakon dolaska brigade na Kosmet, svi mostovi u Ibarskoj klisuri su poruseni.

Share this post


Link to post

http://www.kuda.org/_prod_safe.htm

Safe distance je video koji je snimljen 1999 godine za vreme nato bombardovanja SR Jugoslavije. video traka prikazuje elektronski kokpit amerièkog bombardera. akcija bombardovanja je podrazumevala let èetiri aviona iz nato baze u italiji do odreðene destinacije u jugoslaviji. misija akcije je bila bombardovanje nekoliko ciljeva u okolini novog sada. na svom putu nazad, nakon obavljene misije, avion je pogoðen. video traka (sony video 8) je pronaðena u blizini srušenog aviona na planini fruška gora u sremu, vojvodina.

slede dalje informacije..

Share this post


Link to post

Ovo vam je tužna prièa :wink: o nevidljivom 117, pošto smo bili pod sankcijama, pa nismo znali da je nevidljiv, ode on i to par puta.

Ko ima živaca nek gleda, ovo je prvi F 177 ima i slika koje nisu kod nas objavljene, kao na pr. kako se igra sremaèko kolo na krilu pogodjenog

http://www.f-117a.com/Vega31/Vega31-1.html

Share this post


Link to post

nevidljivi9df.jpg

Б92 EKSKLUZIVNO

Pukovnik Zoltan Dani prvi put govori za novine o obaranju americkog bombardera F-117A kod Budjanovaca

KAKO SAM SRUSIO MIT O NEDILJIVOM

@ Sredoje Simic

Malo sremsko selo Budjanovci.

Ovde su nasi branioci, trece ratne noci, NATO snagama udarili najjaci samar. Oborili su "nevidljivi" lovac-bombarder F-117A, zvani "nocni soko", perjanicu americke "stelt" tehnologije i poslednju rec vojne vazduhoplovne industrije.

U smiraj 27. marta 1999. godine, raketasi 3. diviziona 250. brigade PVO spremni su cekali uljeze. Oko 21 sat, jedna za drugom, u razmaku od pet sekundi, u nebo su poletele dve "neve" (odavno proglasene za zastarele rakete). Sve se odigralo kao na filmu. Vatrene strele pretvorile su F-117A u uzarenu loptu, koja se, ubrzo, stropostala u blatnjavu sremsku oranicu.

Ocevici, tamosnji paori, kazu: "Skinuli su ga ko vrapca"!

Tajna brizljivo cuvane "stelt" tehnologije rasprsnula se kao balon od sapunice.

Raketasi 3. diviziona 250. brigade PVO i njihov komandant, pukovnik Zoltan Dani(46) otisli su u legendu i usli u istorijske citanke.

Vest da je nasa protivvazdusna dobrana oborila "nevidljivi" avion F-117A, cedo i ponos ratnog vazduhoplovstva SAD, odjeknula je kao "grom iz vedrog neba", postala je prvorazredna svetska senzacija, a u Pentagonu (i Briselu) su se dugo oporavljali od "sremskog soka". Taj dogadjaj je bio najveci udarac za ratno vazduhoplovstvo SAD do sada. U razvoj aviona F-117A Amerikanci su ulozili vise od sto milijardi dolara (jedan kilogram "nocnog sokola" kosta kao i 1,5 kg zlata).

Dve godine posle...

Glavni junak drame, pukovnik Zoltan Dani, "komandant sazdan od ljudskih i vojnickih vrlina", razgrce secanja.

- Obuka na raketnim sistemima je vrlo komplikovana i slozena - kaze ekskluzivno za "Svedok". - Sticajem okolnosti, NATO agresiju nas 3. divizion je docekao u top formi. Tog 27. marta, nalazili smo na polozaju u sirem regionu Simanovaca. Prema nama su, iz razlicitih pravaca, isla cetiri aviona. Radarom posebne namene, na vreme smo, na visini od 8.000 metara, uocili F-117A. To je bilo dovoljno da odlicno obucena posada odradi drugi deo posla sa nisanskim radarom i raketnim sistemom "neva", ciji je domet 18 kilometara po visini i 17,5 u daljinu. Kad je "nevidljivi" usao u nase "dvoriste" vise mu nije bilo spasa. Jurile su ga dve rakete. Sve je bilo gotovo za 18 sekundi! Nije imao vremena za manevar, da pobegne sa nase teritorije i da se, eventualno, prinudno spusti. Pogodak je bio izuzetno precizan.

Do te noci, 27. marta, famozni "nocni soko" je harao nebom Somalije, Paname, Libije, Iraka... U zalivskom ratu ucestvovala su 42 aviona F-117A i u preko 1.300 borbenih letova, unistivsi vise od 30 odsto ciljeva "od izuzetnog znacaja". Ali, nijedan nikad nije cak ni ogreban, a kamoli pogodjen ili oboren. Smatralo se da je nevidljiv i zato neunistiv.

Americki "nebeski bauk" je, prvi put, skoncao u crnici Srema. Krila su mu slomljena u Budjanovcima. Najlepsi je suvenir 250. raketne brigade PVO koja je, i zbog toga, odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Kod nas, i u svetu, mnogo se spekulisalo kako su nasi raketasi uspeli da otkriju i obore "nocnog sokola". Tvrdi se da je ova spektakularna akcija izvedena zahvaljujuci vremesnom uredjaju, starom ruskom radaru, sa elektronskim cevima, koji radi veoma kratko, a onda se gasi da se ohladi. Zbog toga, navodno, pilot aviona F-117A nije znao da je uhvacen u radarski snop.

Pukovnik Zoltan Dani se na ovo zagonetno smeska, i kaze:

- Tada smo F-117A prvi put uocili. Primenili smo posebne takticke metode, koji su nasa tajna. Naziv "stelt" znaci da se radi o avionu manje radarske uocljivosti, a ne da je nevidljiv. Saznali smo kako moze lako da se uoci i to primenili u praksi. Radi se o specificnoj inovaciji, jedinstvenoj do sada, ali to, nazalost, ne mozemo da patentiramo. Na radaru se pojavilo obris koji je govorila da se, mozda, radi o "stelt" avionu. Kad sam to uocio, nista nisam govorio posadi da ne bih dizao "temperaturu". Nisam hteo da opterecujem saborce. Trebala nam je hladna glava, mirna ruka i brza reakcija.

Vreme u kome radar za otrivanje i nisanjenje aviona sme da "zraci" meri se sekundama. Ako se to "zaboravi", lovac zacas postaje zrtva. Rizik je veliki pa se uvek, pre svega, vodi bitka s vremenom, cesto i delovima sekunde. Pilot u avionu, kaze pukovnik Dani, ima uredjaj koji mu signalizira da je ozracen nisanskim radadrom. On cak i ne mora da reaguje. Protivradarska raketa ce sama da poleti ako "nanjusi" izvor radarskog zracenja. Zbog toga sto o tome posada nije vodila racuna, poginuo je i general Ljubisa Velickovic.

- Bilo mi je najvaznije da sacuvam ljudstvo i tehniku, a da zadatak izvrsimo koliko god nam mogucnosti dozvole - prica pukovnik Dani. - Svih 78 dana NATO agresije, za mene je to bilo Sveto pismo. Gadjali su nas 23 puta protivradarskim raketama, a u dva navrata vodjenim bombama i uvek su promasili. Nas najveci uspeh je sto niko nije cak ni ogreban, sto tehnika nije unistena. Cesto, u sali, kazem: "Pobedili smo NATO sa 2:0". Jer, pored "nocnog sokola", oborili smo, u noci 1. na 2. maj, americki F-16, koji je pao kod Sapca. A, presli smo preko 100.000 kilometara seleci se s polozaja na polozaj. Sve vreme rata nisu uspeli da nas nanjuse. Jednom smo se sa svom tehnikom uvukli u neko smetliste i tako se dobro maskirali da cak i nase staresine nisu mogle da nas nadju.

Iskusni raketas, pukovnik Zoltan Dani, koji je sa odlicnom ocenom zavrsio Generalstabnu skolu, ne prihvata da je "glavni junak drame" u Budjanovcima.

- Za obaranje neprijateljskog aviona, a da ne budete otkriveni i unisteni, potrebna je strucna i savrseno uigrana ekipa - kaze nas sagovornik. - Zato je tesko i nezahvalno bilo koga posebno izdvajati. Ipak, najvise zasluga za rusenje F-117A imaju operateri pracenja Dragan Matic i Dejan Tiosavljevic, kao i oficir za vodjenje Senad Muminovic. U posadi trece smene bili su i Darko Nikolic, DJordje Anicic i Vladimir Ljubenkovic. Svaki od njih je, na svoj nacin, dao ogromni doprinos. Bez obzira sto sam odabrao cilj i odredio ga za unistenje, da nije bilo njih, ne bismo ga oborili.

Lovci-bombarderi F-117Ai F-16 nisu jedini NATO avioni u koje su se zarile rakete 3. diviziona 250. raketne brigade PVO.

- Za ta dva aviona imamo "crno na belo" da su oboreni - prica pukovnik Dani. - Pouzdano znamo, medjutim, da smo srusili i americki strateski bombarder B-2A, po imenu "Duh Misurija", koji je pao u Spacvanskoj sumi, 15 kilometara od nase granice, ali to ne mozemo da dokazemo. Amerikanci su, ipak, posredno priznali njegovo unistenje, time sto "Duh Misurija" vise nije na spisku njihovih borbenih aviona. Nas divizion je pogodio jos dva NATO aviona, koji su, iako osteceni, uspeli da prinudno slete van nase teritorije. Radi se o jos jednom F-117A i "marijeru" koji je "strelom 2" pogodio stariji vodnik Zoran Tepavac.

Inaèe ovaj drugi F 117( za sada) pokušao je da sleti na zagrebaèi aerodromPleso, medjutim nije uspeo, ali je uspeo da udari u njihovu zgradu carine, i tom prilikom avion je uništen ( izgoreo) a poginulo je i oko 10 -ak rvata.

Bili snimci i kod nas.

Share this post


Link to post
RATNO IME GVOZDEN DJUKIC

Dugo su mediji tvrdili da je jedinicom koja je oborila F-117A

komandovao pukovnik Gvozden DJukic. Nas svedok

razotkriva (i) ovu enigmu.

- Radi konspiracije, svaki nas staresina je, cim je pocela NATO

agresija, dobio pseudonim. Koristili smo ga svakodnevno

i svuda gde smo se kretali, pa i u stampi.

Moje ratno ime je bilo Gvozden DJukic.

Sve do nedavno javnost nije znala pravo ime

komandanta 3. diviziona 250. brigade PVO - kaze pukovnik Dani.

NA POSAO I JASUCI

Pukovnik Zoltan Dani deli sudbinu na hiljade oficira nase vojske.

I on je beskucnik. Sa suprugom Irenom, sluzbenicom u SO Pancevo,

dva sina i cerkom, zivi kod taste, u malom selu Skorenovac, kod Kovina,

u kuci od "nabijaca"(Dani: "Dobra je. Leti drzi 'ladovinu, a zimi se brzo zagreje").

Svakog dana putuje na posao u Beograd. Nastavnik je na Vojnoj

akademiji, na Katedri za naoruzanje u vojnu opremu.

Nedavno je, uz pomoc rodjaka, kupio automobil. Pre toga je ustajao

u 3,45 sati, biciklom isao u sest kilometara udaljeni Kovin.

Odatle autobusom u Pancevu, pa vojnim prevozom do Beograda.

Kuci se vracao oko 17,30.

U vreme sankcija, kad nije bilo prevoza i benzina, nekoliko puta

je u kasarnu u Smederevu, gde je tada radio, stigao jasuci, 10-12

kilometara po snegu i studeni, kobilu "Cilu". Do povratka kuci

o kobili je brinuo pastir koji je, u blizini kasarne, cuvao ovce.

- Uh, ne pisite to o "Cili". Zezace me drugovi - kaze pukovnik Dani.

HRVATI NUDILI 500.000 MARAKA

- Rat u Hrvatskoj 1991. godine zatekao me na mestu komandanta

raketne baze u Zaboku. Bili smo u blokadi i okruzenju, ali smo brzo

nasli resenje. Nalazio sam se, pre toga, u ekipi koja je isla u pomoc

jedinicama JNA u Sloveniji. Znao sam da ce se i nama to desiti,

da ce nam preseci snabdevanje, "zavrnuti" struju i vodu.

Zato smo se dobro pripremili – prica Dani i nastavlja:

– Kad su nam 13. septembra 1991. isljucili struju, vodu i telefon,

naredio sam ljudima da zauzmu svoja mesta, aktiviraju nase izvore

napajanja i ukljuce sva svetla u bazi. Kod Hrvata je nastala panika.

Iste noci uhapsili su desetak svojih ljudi odgovornih za snabdevanje.

– Posle sedam dana se pojavio njihov oficir sa belom zastavom.

Trazio je komandanta. Kad sam posao prema njemu, rekao sam

nasem snajperisti: "Oni mene drze na nisanu, a ti drzi njih.

Ako ja padnem, nemoj da on slucajno ne padne".

Trazili su da se predamo, ali nismo pristali. Bivsi komandant nase

jedinice, major Ivan Peica je presao na njihovu stranu i bio je

zainteresovan da zarobe bar jednu jedinicu PVO.

Doneli su mi tasnu sa 500.000 maraka. Hteli su da prodam jedinicu.

Nudili su da predjem na njihovu stranu ili da odem bilo gde.

Rekli su da su spremni da plate i vise. Sve sam odbio.

Uspeli smo da izadjemo iz blokade 27. novembra, posle

dvadesetak pregovora, i da izvucemo svu opremu

- kaze pukovnik Zoltan Dani, koji je, za ratne zasluge,

dva puta vanredno unapredjen.

PROSLAVILI UZ PIVO

– Radili smo smireno, stalozeno, profesionalno i, sto je posebno vazno,

jako brzo. Cim smo ispalili rakete, promenili smo polozaj

– kaze Zoltan. – Nedugo posle toga, dosli su policajci iz Pecinaca

i rekli da smo oborili F-117A. Mozete da zamislite nasu radost i ponos.

Proslavili smo uz neko pivo.

Share this post


Link to post
NATO HAS SUFFERED HUGE LOSSES IN YUGOSLAVIA, ACCORDING TO THE INTERNATIONAL STRATEGIC STUDIES ASSOCIATION

Washington, 21/05/1999 (MPA)

The Strategic policy monthly issue of the International Strategic Studies Association, ISSA, defense and foreign affairs department mentions that by April 20 NATO had lost 38 fighter jets, 6 helicopters and 7 unmanned aircraft in its attacks on Yugoslavia. The same journal adds that 50 NATO soldiers were killed and many alliance missiles were downed by the Yugoslav air defense as well as three Stealth aircraft.

The same journal had predicted in December of 1992 that the then newly elected US president Bill Clinton was determined to take drastic measures in the Balkans putting at risk peace in the region.

The ISSA publication also mentions that after April 20 were downed more NATO aircraft.

Citing different sources it mentions that three F-117A aircraft were downed by Serb pilots or missiles, a USAF F-15 Eagle was lost with its pilot, a German pilot was captured and a female pilot of the US Air Force was killed.

In the first week of the war an aircraft was shot down near the city of Podgorica and the NATO helicopter that rescued its pilot was also shot down according to a number of independent reports, while in the same period Yugoslav soldiers killed 20 NATO soldiers near Pristina and based on the video tape on the incident, the victims were 12 US soldiers and 8 members of the British special forces

It was made known that at least 30 bodies of alliance soldiers have already been transported to Athens, while on board two NATO helicopters shot down by the Serbs were 50 US soldiers who most likely have been killed.

http://users.otenet.gr/~adgeki/news/read09.htm

Share this post


Link to post
Athens magazine Athinaiki, no. 599, page 9, 7th april 1999

Atinski list Athinaiki, br. 599, strana 9, 7 april 1999

"At the moment NATO is refusing Yugoslav ceasefire proposal , Athinaiki discovers 100% correct information from the NATO HQ resources that current Alliance loses are 88 death and missing soldiers and 32 airplanes and hellicopters. In order to punish Yugoslavia, small town of Aleksinac was heavily bombed resulting 7 dead and 30 wounded.

Informations obtained from highest level in Brussel are exposing Alliance`s anger and fear because of current losses without eaven starting any ground operation. Number of "missing " (most likely dead) collected by NATO officers in Kosovo reached the number of 88. Meanwhile, the number of lost airplanes and helicopters reached 32 so far. NATO hope that not all of 88 missing are dead and claim that Serbs don`t want to go with real number! According to NATO sources, 44 are Americans, 11 are Germans, 7 are Brittish 18 are of miscellaneous nationalities. Those facts, still unpublished in those countries, combined with reported aircraft losses, caused anger to NATO generals who actually vote for different solution of crisis, There is also an oppinion that action was headed wrong from the beginning. Due to all the mentioned facts here, NATO is claiming political deal under the current law in Yugoslavia without any changes of borders."

"U casu kada NATO odbija predlog Yugoslavije za prestanak dejstva, Athinaiki otkriva sa 100% tacnoscu is srca NATO-a da su gubici saveza 88 vojnika i 32 letelice (avioni +helikopteri). Za kaznu NATO je sravnio sa zemljom Aleksinac (7 mrtvih i 30 ranjenih). Znaci da reakcija Washington Posta nije bila bezrazlozna navodeci da postoje nesuglasice oko vojne operacije na Kosovu!

Informacije dobijene sa najviseg mesta u Briselu govore da su saveznici uplaseni i izuzetno besni zbog gubitaka koje su do sada imali (a da jos nisu pocele operacije na zemlji). Broj "nestalih" (najverovatnije mrtvih) koje je centar u Briselu dobio od nadleznih NATO oficira sa Kosova je dostigao brojku od 88, a takodje su srusene 32 letelice (avioni+helikopteri). U NATO se nadaju da nisu svih 88 mrtvi, i da Srbi ne zele da objave tacan broj! Na osnovu podataka NATO-a, 44 su Amerikanci, 11 Nemci, 8 Francuzi, 7 Britanci i 18 su razlicitih nacionalnosti! Ovi gubici, koji do sada nisu objavljeni u zemljama iz koji poticu "nestali", kao i gubici letelica, su izazvale strahovit bes kod generala koji su se zalagali i za drugi nacin resenja, a takodje i da je akcija od pocetka vodjena pogresno. Zbog toga sada NATO izjavljuje da nije za promene granica, vec za politicki dogovor na osnovu zakona vazecih u Jugoslaviji."

Share this post


Link to post

Vuèe nisam ja prevela taj tekst veæ je sam ga preuzela sa jedne druge stranice, taj tekst odavno je na netu još od 99, pa sam ga samo pronašla ovde po mojim fajlama, što mi je preostalo.

Ima na tu temu još što šta da se kaže i pokaže,

evo ti sad slušaj kakoF -16 Falcon nad Kosovom pada..........

tu je i tekst a može se i skinuti.

po. Tanja

http://www.flight-level.com/dogfight/serbia.html

Share this post


Link to post

Naj interesantnije je sto je nedavno(u septebru)u zvanicnu posetu bio dosao pilot f-16 ... dosao da vidi ljude koji su ga oborili ... sve se zavrsilo na jagnjecem pecenju ...

Kako mi je rekao jedan od ucesnika te manifestacije ... cak im je i poklone urucio ( kaze fin covek) ... Svrha posete je bila EVRO ATLANSKA integracija VSCG u NATO ...

Share this post


Link to post

Ako je za vas bio nevidljiv poslacemo vam sliku

Sta zna seljak sta je nevidljivo

Transparent iz Batajnice: " Mi smo Cigani, aerodrom je malo dalje"

Mole se NATO vojnici da po ulazku u SRBIJU posete nasu firmu,da im uzmemo meru. TOPALOVICI

veni-vidi-OBORIH

CNN + BBC = CARTOON NETWORK

Nova linija GSPa F-117a New Mexico-Budjanovci

Posaljite jos koji F-117-A! Treba mi da pokrijem svinjac

Ovi nevidljivi se najlakse skidaju sa jacom bateriskom lampom i dvocevkom.

Cas ga vidis,cas ga nevidis, cas ga vidis,cas je u Budjanovcima.

Al' ga je opravio svaka mu cast. Ostala samo krilca.

mali oglas: prodajem njivu u okolini Budjanovaca, gratis stealth avion

RV-PVO Jugoslavije: IZVINI KOLEGA NISMO TE VIDELI

ovo je samo par grafita koji su se mogli procitati za vreme bombardovanja :suncane: :zloca:

Share this post


Link to post
Zanimljiv clanak, koji je izvor ?

Ima li toga jos?

Ne znam za izvor clanka...ja sam ga dobio posredstvom email liste

-----------------------------------------------------------

Evo jos nesto o oklopnim jedinicama na Kosovu:

Desetog maja izvedena je gotovo nemoguca akcija. Dva nasa T-55 iz Brovina, preko Junika i Jasica, preko Sabanovih livada upucuna su na vis Rasa Kosares na 1385m nadmorske visine.

Taj teren je skoro neprohodan za tenkove zbog stalnog uspona, kanalisanih pravaca, bez ikakvih mogucnosti za manevar, plus konstantni nalet neprijateljske avijacije. Bio je to prvi i poslednji put da je na Rasu Kosaresu upotrebljena tehnika.

Tenkovi su prethodne noci oko 19.30 krenuli iz sela Brovina prema granici. Prvim komanduje vodnik Ivica, a drugim desetar Branislav. Kod Erenika ne mogu da predju drveni most, idu preko potoka. Nalecu avioni dok su tenkovi na otvorenom. Posade silaze sa tenkova i zaklanjaju se, cekajuci avione da odu dalje. Krecu se u "skokovima". Prvo jedan tenk predje krace odstojanje, a malo kasnije isto tako i drugi. Prolaze selo Jasic, u tom trenutku avijacija rusi gornji most na Erenickom potoku, kojim su upravo prosli. Usput nailaze na nasa vozila. Da bi se mimoisli na uskom planinskom putu, tenkovi moraju da se postave gotovo uspravno pored puta, a sa druge strane je provalija. Ujutru oko 06.00h stizu na raskrsnicu sumskih puteva Maja Rez - Rasa Kosares. Nalaze se u sumi.

Napad je zakazan u sedam sati. Zadatak je da se uniste jace vatrene tacke terorista na Rasa Kosaresu. Ispred polozaja terorista je 800m cistine. Tenkovi krecu paralelno jedan pored drugog uz pratnju nesto pesadije. Dejstvuje neprijateljska artiljerija, tenkovi izlaze na cistinu. Jedan od tenkova aktivira poteznu minu, sve prolazi bez posledica. Vodnik Ivica gadja bukvu ispred sebe,teroristi koji su bili u zaklonu iza bukve beze u panici, nisu ovde ocekivali tenkove. Posade puca topom i spregnutim mitraljezom po njima, narednih deset minuta.

Tenk desetara Branislava odlazi vise desno u nameri da unisti neprijateljski top, ostaje bez pratnje pesadije i prolazi kroz prve linije neprijatelja, gde upada u duboke rovove i staje. Pokusavaju voznju nazad, kupola ne moze da se okrene. Na tenk se penje terorista i puca kroz otvor u unutrasnjost tenka i ranjava desetara, koji brzo reaguje i ubija teroristu. Pocinje vatra sa svih strana, svi clanovi posade su ranjeni sem vozaca. Tuku ih iz minobacaca, a jedan tromblon se zariva u prednju plocu tenka, ali ne eksplodira. Tenk uspeva da se izvuce, ali pri tome ostecuje top, koji je nesposoban za dalje dejstvo. Posle sat i po borbi vracaju se na pocetni polozaj.

Svo vreme u vazduhu je NATO avijacija, koja greskom bombarduje vrh Maja Glavu, gde su polozaji terorista. Za to vreme prvi tenk, u kome je vodnik Ivica probija prve polozaje neprijatelja i oni se panicno povlace. Pola sata kasnije sa Albanske strane organizuje se prtotivnapad. Uz nas tenk svo vreme je pesadija. Tenk zatim krece ka sledecoj liniji terorista, krecuci se cistinom izmedju mnogobrojnih panjeva, nailaze na leseve petnaest terorista. Bocno, na visu nalaze se sledeci utvrdjeni polozaji u tri linije, iza kojih je suma. Posednut je samo glavni, ceoni polozaj. Tenk prilazi na 250m, sada dejstvuje i nasa artiljerija. Tenk, koji jedva manevrise zbog visokih panjeva, sa pesadijom prilazi na 50m, planira se juris. Pocinje dejstvo minobacaca i maskiranog topa. Ranjeno je sedam nasih boraca, koji ne mogu da uoce maskirani top, koji sa 20 granata pokusava da pogodi nas T-55. Tenk manevrise levo-desno. Teroristi, koji su dobili pojacanje, krecu u napad. Nasa pesadija i tenk koji su na otvorenom, krecu lagano nazad.

Share this post


Link to post

Sjecam se da je za vrijeme bombardovanja postojao sajt na kome su posjetioci javljali o detaljima bombardovanja, gotovo svakog minuta je ostavljan poneki komentar, barem dok su trajali napadi. Da ne zna neko postoji li jos ta arhiva na internetu? Sjecate li se tih dana i pojavljivanja kojekakvih clanaka na internetu, sto od nase propagande do propagande onih koji su nas napadali?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0