Sign in to follow this  
Rada

Preminula glumica Olivera Marković

Recommended Posts

Preminula glumica Olivera Marković

Diva srpskog glumišta Olivera Marković preminula je u Beogradu, posle duge i teške bolesti, u 87. godini, saopštilo je Narodno pozorište.

Slavna glumica rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima. Prvi film snimila je 1945.godine ("U planinama Jugoslavije").

Legenda: Olivera Marković

Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od 30 značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989.godine, a poslednju premijeru na matičnoj sceni odigrala je 1998.(uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora").

Nagradu Narodnog pozorišta dobila je dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje Jugoslavije, a njen opus broji više od sto uloga.

Dobitnica je mnogobrojnih pozorišnih nagrada, među kojima su Specijalna nagrada na Danima komedije, Oktobarska nagradu grada Beograda, plakete "Mata Milošević" i "Dobrica Milutinović" i Dobričin prsten.

Markovićeva je ostvarila impozantan opus od 63 snimljena filma, među kojima su "Vlak bez voznog reda", "Kozara", "Put oko sveta“, „Sibirska ledi Magbet“ (režirao Andžej Vajda), “Nacionalna klasa“, “Petrijin venac“, “Majstori, majstori“, “Moj tata na određeno vreme“, “Balkan ekspres“, “Već viđeno“, “Braća po materi“, “Sabirni centar“, “Urnebesna tragedija“...

Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i “Slavica“ za ukupan doprinos razvoju filmske umetnosti.

Rado je snimala i za televiziju - 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama.

Najšira publika je pamti kao vrsnu, po mnogima, najbolju pevačicu ruskih romansi i šlagera.

Datum i mesto sahrane, kao i vreme i mesto komemoracije, biće naknadno saopšteni.

02. 07. 2011. Vestionline

Share this post


Link to post

Заиста је била дива нашег глумишта... не могу да се сетим свих њених улога... Али од ТВ улога сећам се култне таште из "Бољег живота, и баке из "Тито и ја".

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this