Sign in to follow this  
BULIN

ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН - 12.7.2011.

Recommended Posts

ВЕСТИ online.com

Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas obeležavaju Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu, koji se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere.

Sveti apostoli Petar i PavleSvetu liturgiju u topčidesrskom hramu Svetih Petra i Pavla služiće, sa blagoslovom patrijarha Irineja, vikarni episkop hvostanski Atanasije. Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Kod Srba postoji običaj da se uoči praznika, na mestima gde se narod okuplja, pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.

Paljenje vatre i lila simbolizuje vreme kada su carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih. Sveti apostol Petar se pominje kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika a reči "Ti si Hristos, Sin Boga Živoga", zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama.

Predanje kaže da je sveti apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi od učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju.

Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao - Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige svetog Petra kao znamenje snage svetitelja u koje ga je okovao car Irod, progonitelj hrišćana, a koje su, prema predanju, same spale sa ruku i nogu svetitelja na pojavu anđela Božjeg.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista sa kojim se nikada nije sreo, ali je u njega poverovao i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišcanske crkve.

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana. Petrovdanskim slavljem završava se petrovski post i počinje pričest vernika koji su poštovali pravila predviđena kanonom crkve. Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Share this post


Link to post

Gospodine chule, Sveti Petar i Pavle je krsna slava dosta zastupljena u Zelengradu, inace je to i seoska slava koja se postivala i u svim drugim domacinstvima. bio nekad veliki seoski sajam...

Share this post


Link to post

Поштовање Чуле,

као што је већ рекао "мали мрав" ПЕТРОВДАН је највећа слава која се слави/славила у Зеленграду. Највећа у том смислу што је тај дан 12.7. сваке године - славу славило цца 70% зеленграђана. Црква носи име: св. Петар и Павле која је била саграђена 1856. године. Године 1995. је била црква св. Петра и Павла у Зеленграду целини девастирана и опљачкана.

2005. године је почела њена обнова, и та обнова је записаниа на топику којег ти доље прилагам у целини. Ако будеш имао времена и воље прочитај што је ту све записано веруј ми, биће занимљиво.

viewtopic.php?f=35&t=480

Поздрав: BULIN

Share this post


Link to post

ЦРКВЕ У ДАЛМАЦИЈИ

U devetnaestom vijeku, osvećene su brojne crkve, a među ostalima 1856. godine osvećene su u Zelengradu crkva Sv. Apostola Petra i Pavla i crkva Male Gospojine u Medviđi.

Share this post


Link to post

Момци, погрешно сте ме разумели.

Нисам рекао да се у Зеленграду не слави Петровдан... Већ мој појам Петровдана за Далмацију везује се за Полачу.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this