Sign in to follow this  
markoglamoc

Konuzin:Branite svoje interese Srbi

Recommended Posts

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin oštro kritikovao učesnike Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

"Zar u ovoj dvorani nema Srba?", uzviknuo je u nekoliko navrata Konuzin, govoreći emotivno i povišenim tonom na panelu posvećenom globalnim bezbednosnim promenama.

Ruski ambasador je optužio NATO i Kfor da u ovom trenutku krše Rezoluciju 1244, jer hoće da dovedu na granicu sa Srbijom kosovske carinike i vojnike, a niko od učesnika Foruma to ne pominje.

Konuzin je rekao da će u Savetu bezbednosti UN, na današnjoj specijalnoj sednici o Kosovu, interese Srbije braniti Rusija i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, a da "ovde u dvorani nema nikog ko brani interese Srbije".

On je još rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju privredna postrojenja bilo kome, a ne Rusima, iako su svesni da će tako postrojenja propasti.

Ruski ambasador je nakon 15-minutnog, vrlo glasnog, govora ljutito napustio dvoranu u Domu Vojske Srbije, u kojoj se održava Bezbednosni forum na kojem učestvuju ministri spoljnih poslova više evropskih država, stručnjaci za spoljnu politiku i bezbednost, novinari.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da "ne stoje" primedbe ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina. Ona veruje da ruski ambasador nije dovoljno pažnje posvetio početku foruma, kada se govorilo o Kosovu.

Lihtova je podsetila da je predsednik Srbije Boris Tadić na otvaranju Foruma govorio o situaciji na severu Kosova i naglasila da je tom prilikom poslao poruke, a da verovatno Konuzin "nije dovoljno pažnje posvetio onome šta se desilo i zato je tako postupio".

Lihtova je dodala da su i novinari tokom pauza razgovarali sa učesnicima Foruma najviše o stanju na Kosovu.

Predsednik Srbije je otvarajući prvi Beogradski bezbednosni forum izrazio zabrinutost zbog najave unilateralnih akcija Prištine na administrativnoj liniji na severu Kosova, ističući da takve akcije ugrožavaju mir i stabilnost u čitavom regionu.

Forum, koji je jutros otvorio predsednik Srbije Boris Tadić, organizovali su Fond za političku izuzetnost i Evropski pokret u Srbiji.

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o Kosovu na sednici koja je sazvana na zahtev Srbije i Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin je uoči sednice izjavio da su planovi vlasti kosovskih Albanaca na severu Kosova veoma opasni i "daleko od demokratskih".

izvor B92 15.09.2011.

Share this post


Link to post

Konuzin napustio Beogradski bezbednosni forum

Ambasador Rusije u Beogradu demonstrativno je napustio Beogradski bezbednosni forum nakon što je pozvan da završi govor u kojem je kritikovao ostale učesnike što niko nije pokrenuo pitanje slanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin demonstrativno je danas napustio Beogradski bezbednosni forum nezadovoljan tokom rasprave.

Ruski ambasador otišao je sa Foruma nakon što je pozvan da završi govor u kojem je kritikovao ostale učesnike što na panelu posvećenom globalnoj bezbednosti niko nije pokrenuo pitanje slanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje o kome će danas raspravljati Savet Bezbednosti UN.

"Zbunjen sam. Nato, Kfor i Euleks planiraju da dovedu kosovske carinike na prelaze na severu Kosova i time prekrše svoj madat, Rezoluciju 1244 i odluku SB UN iz 2008. godine, a iz publike na tu temu nije postavljeno ni jedno jednio pitanje. Ima li Srba u ovoj publici, brinete li za sudbinu svojih sunarodnika", zapitao je Konuzin.

Podsetivši da će za nekoliko sati SB UN preuzeti taj problem, Konuzin je rekao da će Rusija zajedno sa šefom srpske diplomatije tamo braniti interese Srbije.

"Nato i članice EU će biti protiv vaših nacionalnih interesa, ali imam utisak da je vas baš briga", kazao je ruski ambašador.

Konuzin se osvrnuo i na kritike iznete tokom debate u kojim je istaknuto da Rusija iskuljučivo radi na osnovu interesa:

"Recite mi koje interese su imali ruski volonteri kada su dolazili da se bore sa vama", upitao je i dodao: "Rusija ima interese. A ko ih nema?

Mi ulažemo u vašu zemlju, iako neki Srbi žele da stave vašu zemlju pod kontrolu. imamo interese, ali se naši interesi poklapaju sa vašima", kazao je Konuzin. Konuzinov monolog prekinuo je moderator panela Ivan Vejovda, na šta se Konuzin posle kraće rasprave okrenuo ka publici i upitao da li može da nastavi da govori.

Nakon što je to publika odbila, demonstrativno je napustio salu.

Večernje novosti 16.09.2011

Pa kad je našao da priča o zabranjenim temama ...

Share this post


Link to post

Алал ти микрофон Конзуине! srpski_smajli_kalas.gif

Често се питам што Руси нама не помажу, и какве користи ми имамо од Руса...

Нека се запитају... заслужумемо ли ми уопште било какву помоћ од браће? :[|

Share this post


Link to post

Mene ovdje nista vise ne cudi Srbija se je prodala za sacicu dolara koja je zavrsila u dzepovima tadicevih poslusnika.

Mislim da je ovo zadnji vapaj upucen od Rusije i da je Srbija to ignorisali pa cak i ismijala i jasno stavila do znaja da je cilj EU NATO nene.gif\" title="ne ne" />

Dali ovdje ima srba?

pitanje ruskog ambasdora bez odgovara

ja cu odgovoriti:

NEMA! mi zelimo po danu biti katolici a po noci pravoslavci, mi zelimo EU I NATO pa mi zelimo i USA sta fali Kosovu pod patronatom USA...

NEMA! ovo je put bez povratka i potvrda Tarabicevog proracanstva

NEMA! i jos dugo ih biti nece

Share this post


Link to post
Mene ovdje nista vise ne cudi Srbija se je prodala za sacicu dolara koja je zavrsila u dzepovima tadicevih poslusnika.

Није Србија, већ српски политичари.

У томе ретко ко прави разлику. А томе доприноси и њихова контрола медија, па зато слика изгледа још упечатљивије.

Share this post


Link to post

I Konuzin hoće na izbore

Lavrov da reaguje: Zbog otvorene podrške SNS pojedine stranke traže da se Aleksandar Konuzin proglasi personom non grata

Nastup ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina na skupu SNS-a u Nišu i otvorena podrška naprednjacima naišli su na oštru osudu političkih stranaka iz vladajuće garniture, koje tvrde da je to još jedan u nizu njegovih diplomatskih skandala.

Zbog takvih javnih istupanja, u kojima se direktno meša u unutrašnja pitanja Srbije, već postoje zahtevi da se Konuzin proglasi personom non grata i protera iz Srbije.

Vicepremijer Božidar Đelić osudio je juče Konuzinov nastup i ocenio da je štetno njegovo mešanje u unutrašnje odnose na srpskoj političkoj sceni. Đelić je poručio da Srbija od ambasadora stranih zemalja očekuje neutralnost.

Đelić: Prekršio etiku

- Kada se ambasadorska etika krši, ma ko to radio, stvari se moraju vratiti u normalan okvir. Što se tiče stranih predstavnika, oni su dobrodošli da dođu na sve manifestacije, ali naravno kao što oni ne bi voleli da strani ambasadori u njihovim zemljama procenjuju štetne ili pozitivne strane politike, tako treba da se ponašaju i u Srbiji - rekao je Đelić.

Neki od Konuzinovih incidenata

- Oktobar 2009. - Uoči dolaska Dmitrija Medvedeva poručio da je pogrešno to što Beograd menja nazive ulica koje su nosile imena sovjetskih maršala i generala

-Jun 2011. - Pozvao Svetlanu Ražnatović na prijem povodom Dana Rusije, pred Cecino sklapanje sporazuma sa državom o njenom kućnom pritvoru, što su analitičari ocenili kao šamar vlastima

- Jun 2011. - Nediplomatski i bez poziva došao u Ministarstvo spoljnih poslova da reaguje zbog izjave Čedomira Jovanovića da su se Vuk Jeremić i Sergej Lavrov „grlili kao medvedi"

- Septembar 2011. - Napravio incident na Beogradskom bezbednosnom forumu, kada je tokom rasprave o Kosovu i Metohiji isprozivao učesnike tog skupa pitanjem: „Ima li ovde Srba?", i demonstrativno napustio forum

- Oktobar 2011. - Govorio na skupu SNS-a i otvoreno podržao naprednjake

I koaliciji SPS-JS kratko su rekli Pressu da je Konuzin „preterao", dok lider LSV Nenad Čanak traži da se ruski ambasador proglasi personom non grata. Đelić nije želeo da se izjasni, ali je, kako prenosi agencija Beta, klimnuo glavom na pitanje da li se slaže sa Čankovim zahtevom da se Konuzin protera iz Srbije.

- Ako se Konuzin ne protera po kratkom postupku, jedini viši stepen mešanja u unutrašnje stvari Srbije može biti ucenjivanje demokratski izabranog rukovodstva isporukom energenata. - poručio je Čankov LSV.

SDU Žarka Koraća saopštio je da je Konuzinov nastup „još jedan u nizu incidenata koji taj diplomata izaziva, direktno se mešajući u unutrašnju politiku u Srbiji, učestvujući u izbornoj kampanji. Iz Koraćevog tabora su dodali da zabrinjava činjenica da „diplomatija Srbije ignoriše taj, ali i sve prethodne diplomatske incidente Konuzina".

U SNS-u su sve ove kritike ocenili kao proizvod „čiste zavisti stranaka vladajuće koalicije".

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže za Press da je prisustvo ambasadora na stranačkim skupovima prihvatljivo, ali da nije običaj da se oni uključuju u manifestacije kao govornici. On ističe da je Konuzin govorom na proslavi SNS-a prekršio diplomatski protokol.

Favorizovao Nikolića

- Ja sam išao na sve konferencije na koje su me zvali, ali vrlo retko neko od ambasadora u tim prilikama govori, a ako bi se to i desilo, taj govor mora da bude strogo protokolaran. U redu je da Konuzin ode na skup naprednjaka, ali nakon onakvog nastupa mora da se pojavi i na okupljanjima koja organizuju DS, DSS, SPS i drugi, i da ih sve tako hvali. U suprotnom, to je favorizovanje određene stranke, što nije poželjno u diplomatiji. Takođe, nije na njemu da govori da li je u Srbiji formirana demokratska država ili tržišna ekonomija, pogotovo jer Rusija po tim pitanjima i nije ispred nas - kaže Pribićević.

Pojedine stranke vladajuće koalicije očekuju da posle svih Konuzinovih incidenata reaguje i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Извор Press

Нешто му је Тома опасно смутио да би га придобио... А и власт упрпила да не изгубе фотеље па одма реагују.

Share this post


Link to post

Ма нема везе која странка је у питању, СНС или нека десета. Свака ми се гади странка, па и СНС.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this