Sign in to follow this  
Rada

ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА

Recommended Posts

ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА

БРАТУНАЦ, 5. ОКТОБРА (СРНА) - Служењем парастоса у цркви Светог апостола Томе у Факовићима и прислуживањем свијећа за покој душа, данас је обиљежено 19 година од страдања 25 српских цивила и војника из овог подрињског села.

На данашњи дан 1992. године, након јутарњег напада на село Магашиће сјеверно од Братунца, муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према српском селу Факовићима.

У том нападу убијено је 25 мјештана, од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић чији посмртни остаци још нису пронађени.

Становништво је спас нашло повлачећи се према Дрини и сусједној Србији.

Како су радили и приликом претходних упада и покоља у српским селима, припадници муслиманских оружаних снага након убијања мјештана, опљачкали су покретну и попалили непокретну српску имовину.

У кући Новке Николић запаљено је осморо цивила. Тек у прољеће 1993. године пронађена је лобања Живана Продановића коме је одсјечена глава, а мајка Драгина препознала ју је по зубима, а његово тијело још није пронађено.

Преживјели сродници настрадалих данас су посјетили грабља у Братунцу, те у општинама Љубовија и Бајина Башта у Србији гдје су сахрањени њихови најмилији јер, због сталне опсаде села, нису могли бити сахрањени у мјесном гробљу у Факовићима.

Супруга убијеног Ђоке, Љубинка Ђокић са кћерком Иваном присуствовала је данашњем парастосу. Она се присјећа да је, за разлику од напада на друга подрињска села који су бивали рано у зору, напад на Факовиће почео у подне и село је било одсјечено.

"Запуцало је са свих страна. Путеви према Братунцу и Скеланима били су пресјечени и народ се повлачио према Дрини гдје су многи у врбацима провели дан и ноћ и тако прикривени спасили се од сигурне смрти, јер убили су кога су год стигли", присјећа се Љубинка.

Она истиче да су убијали и непокретне старце које су затекли у кућама, и касније су их палили.

"Највише боли неправда што за ове злочине нико није одговарао ни послије толико година, што потврђује пристрасност међународне заједнице под чијим утицајем још ради Суд БиХ и због чега се на одговорност за ратна догађања позивају само Срби, а за српске жртве нико не одговара", каже Љубинка Ђокић.

Предсједник Предсједништва братуначке Борачке организације Крсто Ранкић изразио је разочарење радом Тужилаштва и Суда БиХ због непроцесуирања злочина почињених над Србима.

"Муслиманске снаге су вршиле систематско уништавање српског народа у средњем Подрињу, јер су масовно убијале цивиле приликом упада у села. Убијали су дјецу, жене, старце и непокретне особе, али нажалост нико није одговарао за те злочине. Борачка организација неће одустати и наставиће са инсистирањем да се коначно почну процесуирати и бројни злочини почињени над Србима у овом крају", рекао је Ранкић.

За злочине у Факовићима, као ни за све остале злочине почињене над Србима у средњем Подрињу, није одговарао нико од припадника муслиманских снага, ни 19 година од када су злочини почињени.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this