Sign in to follow this  
Rada

Povratnički život na kredit

Recommended Posts

Na licu mesta: Reporter Pressa u Hrvatskoj, gde Srbi traže novu šansu

Povratnički život na kredit

U Srbiji živi oko 75.000 ljudi sa izbegličkim statusom, od čega polovina u Vojvodini.

Više od 80 odsto izbeglica došlo je ovde pre deceniju i po iz Hrvatske i malo ko od njih planira da se vraća. Međutim, programi Vlade Vojvodine otvorili su mogućnost kako da se izbeglice skuće, tako i da se vrate u Hrvatsku i započnu posao koji bi im obezbedio egzistenciju.

Prošlonedeljna poseta predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića Hrvatskoj pokazala je da ipak ima nade za Srbe povratnike. Ulaganjem novca pokrajinskog Fonda za razvoj u osnivački kapital Tesla banke i privlačenjem kapitala mahom srpskih preduzetnika iz Srbije i Hrvatske otvorena je mogućnost da ova banka, sa sedištem u Zagrebu, kreditno pomaže Srbe povratnike i to ne samo kroz finansijske zajmove, već i stručno i u obezbeđivanju tržišta za proizvode za koje su njihovi klijenti aplicirali.

Zasadi drenka

Selo Klinac u opštini Petrinja pre rata imalo je više od 300 domaćinstava, a danas tamo živi svega 35 porodica. Na mnogim fasadama kuća vide se tragovi rata koji kao da je završen juče, a ne pre 15 godina. Ipak, nada se rađa, jer je u opštinu Petrinja poslednjih godina došlo oko 5.000 Srba povratnika.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je prilikom posete Hrvatskoj da je pokrajinska vlada i do sada svestrano pomagala povratnike u Republiku Hrvatsku i podržavala njihovu integraciju.

- To je nemoguće bez ekonomske podloge, bilo da je reč o poljoprivrednoj proizvodnji ili poslovanju malih i srednjih preduzeća - naglasio je Pajtić.

Meštani Klinca, preko povratničke zadruge „Eko-razvoj" i u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada i Tesla bankom, započeli su pilot projekat zasada drenka, čiji je plod veoma tražen, a na tržištu ga nema. Reč je o 1.200 sadnica na površini od 2,5 hektara, koji će svoj puni potencijal, prirodni i finansijski, dati tek za nekoliko godina, jer je u pitanju biljka veoma spore vegetacije, ali izuzetne tržišne vrednosti, objašnjava Dragan Milić, jedan od inicijatora ovog posla.

On navodi da su za taj posao dobili kredit od 20.000 evra i u saradnji sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu napravili su dva genotipa drenka koji pretenduju da budu sorte.

- Tesla banka će nas pratiti kroz projekte i spremni su da podrže širi aspekt ekonomskog razvoja na području Banije. Specifičnost je što je to mala banka i prilagođava se potrebama ljudi, za razliku od velikih, koje nemaju sluha, niti izlaze na teren - objašnjava Milić, Srbin povratnik.

Pčelarstvo

U opštini Dvor, kog od Dvora na Uni deli istoimena reka i granični prelaz, većinom je srpsko stanovništvo, mahom povratnici, ali i dalje su mnogi stanovi i kuće prazni. Milan Vukelić koji se vratio u selo Matijević u opštini Dvor uvideo je da se i iz posledica rata može izvući neka korist.

Ulazi u biznis Dragan Milić

- Ovo je možda i najpogodniji kraj za pčelarstvo jer nema toksina, 15 godina se ovde ne upotrebljavaju herbicidi, nema azotara, rafinerije, potpuno je ekološka zona. Uzeo sam namenski kredit od 65.000 evra od Tesla banke za nabavku košnica, rojeva i pokretanje proizvodnje. Direktno će od ovog kredita biti zaposleno tri-četiri čoveka. Imamo u saradnji sa Tesla bankom i kupca. Treba da napravimo agrouniju zadrugu, brendiramo med i pojavimo se na inostranom tržištu, pre svih u skandinavskim zemljama - kaže Vukelić.

Srbi povratnici ne vole da pričaju o prošlosti, a nadaju se da ih u budućnosti čeka bolji život.

Aleksandar Savanović

PRESS 16. 12. 2011

Share this post


Link to post

Ali skup je zivot dolje, moj djed i baba sad su bili dolje sve skuplje nego ovdje kod mene u spaniji.

Jedino dobro, ljepota je dolje najljepsa zemlja sto sam ikad vidio i mir.

Share this post


Link to post
Ipak, nada se rađa, jer je u opštinu Petrinja poslednjih godina došlo oko 5.000 Srba povratnika.

Da li je ovaj podatak tacan? Ako je ovaj broj tacan, na podrucje opstine Petrinja se vratila trecina protjeranih.

Share this post


Link to post
Milan Vukelić koji se vratio u selo Matijević u opštini Dvor

to komso, samo naprijed pa da se vracamo :]] ali bez proslosti nema ni buducnosti Milane

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this