Sign in to follow this  
Djedo

Jovan Radulović - ''Idealan plac''

Recommended Posts

Jovan Radulović

IDEALAN PLAC

(Filip Višnjić, Beograd 2000.)

Potoje izdavačke kuće koje vremenom svojom doslednošću uređivačke politike postaju prepoznatljive po ujednačenom kvalitetu i formiranom stavu o neophodnosti konstantnih kriterijuma. U njima urednici nisu zamenjeni sefomima računovodstva ili spoljnim komercijalistima. Takve izdavačke kuće imaju proverene pisce, sigurnu publiku i naklonjednu književnu kritiku. Nova knjiga Jovana Radulovića upravo čini dokaz da je "Filip Višnjić" jedna od takvih izdavačkih kuća, retkih u nas.

Karakteristika nove zbirke renomiranog pripovedača prepoznatljiva je i u ranijem Radulovićevom stvaralaštvu: reč je o "stvarnosnoj" prozi, koja je ponekad zasnovana i na čvrstoj dokumentarnoj podlozi, kao što je to slučaj s naslovnom pričom (nastalom na osnovu korespondencije udovice Jovana Skerlića i jednog ljubljanskog profesora). Tako jak realistički naboj podvlači uronjenost fabule u prepoznatljiv socio-politički kontekst u kojem se razvijaju izvanredno psiholoski motivisani likovi.

plac.jpg

Share this post


Link to post

Не знам да ли се овде на теми може писати не везано за ову књигу. Претпостављам да већина зна да је филм ''Браћа по матери'' рађен по његовом роману. Наравно, мало је другачије (судећи по крају доста другачије), углавном препоручујем свима да га прочитају.

Share this post


Link to post

Nisam znao da je ovaj film rađen po ovom romanu. Ali preporuke i iskustva o čitanju knjige za koju je tema otvorena su dobro došla. što više informacija, itd.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this