Sign in to follow this  
chule80

Шеста Крајинада 1. јул 2012.

Recommended Posts

plakatkrajinada2012.jpg

Сада се више и не пита шта је то Крајинада... сада ме само питају, када ће бити. 8)

А драго ми је због тога. Драго, јер смо буквално од ничега, само ове кљусине интернета, повезали се на КФ, и решили јуна 2007. године да направимо изглет, окупљање Крајишника из Београда, и околине, пошто нам се наши чланови из дијаспоре нису могли прикључити. Кренули смо доста ентузијастично. Желећи да будемо покретачи и предводници једне нове снаге младих људи, који су желели посебан окуп самих Крајишника, у веселој, и пријатној атмосфери, без икаквих испада, и неке комерцијализације. Тада нас је само 6 са КФ, и тада смо утемељили нешто сасвим ново. Просто, родила се једна дивна идеја. Коју смо 08. јула 2007. године. на Ади циганлији у Београду зачели. Без обзира на бројност, утисци су били прелепи.

Пролеће 2008. године донело је ново интересовање за тај окуп Крајишника на БГ Ади. Да би већ тада размишљали много више, и напредније. Тражили смо свој пут, где би се исказала наша љубав према нашем завичају, а то је Крајина. Хтели смо препознатиљивост преко заставе, и мајица. Успели смо прескочити ту велику препреку, и 12. јула 2008. године другу Крајинаду посећује укупно 28 људи. Дошли људи са свих страна Београда. А имали смо и делегацију из Новог сада, и срца Шумадије. Невероватна енергија нас је спојила тог дана у једно. Утисци су били заиста феноменални, јер смо видели колико можемо, и колико смо велики искорак направили. Тих 5-6 сати је пролетело као 5-6 минута. Сећања за цео живот, многима. Тако да се заправо дешава да се посетиоци Крајинаде друже и после тог Петровдана 2008. Пуно снимака, слика је настало од посетиоца друге Крајинаде. Друже се чланови, постају кућни пријатељи, јер виде колико их иста осећања и размишљања везују.

Трећу Крајинаду, 2009. године је било лакше организовати за нијансу, али је бројност порасла више него дупло... скоро 60 људи је било 11. јула 2009. посетило београдску Аду, и удружили смо нову енергију, где је и вокални део дошао до изражаја, па се из већине наших грла заорила крајишка ојкача младости, и полета. Заиграли кола, наша аутентична... имали госте из Либана, који су тек завршили са учешћем на Универзијади у БГ. Гости су нам стизали из далеких крајева, не само Србије, већ и Европе! Наши људи у дијаспори су почели да свој годишњи одмор усклађују са Крајинадом... а нема већег признања од тога. Направили смо и нове мајице, сашили и нове заставе... Дешава се да је атмосфера на трећој Крајинади толико добра, да посетиоци једноставно неће да иду кући, јер им је лепо?! Има ли већег признања? Никакви инциденти нису забележени... заиста фин скуп младих људи, и оних мало старијих, као и деце. Знају читаве породице да дођу. А разлог је једноставан за нашу формулу успеха: нема политике, нема комерцијализације, нема опијања и сл.

Четврта Крајинада, одржана је 3. јула 2010. исто на БГ Ади, и остали опет до мрака 8) Бројност нам се опет повећала, прешли смо бројку 70 људи. Бројност није нешто чиме се оптерећујемо, али лепо је када расте. Атмосфера наравно да је била добра, гужва и фрка, око организације, као и сваке године, али све је супер када знаш да си нешто добро радио. Сјатило се наше младости и пар ветерана, ујединили смо опет енергију... играли фудбал, вукли конопац, љуљали се, шетали, купали, смејали. Прошле године су певачи мало затајили :- . Међутим, Нина када је запевала, стварно су људи били одушевљени. Да не испадне сад како се сами хвалимо, можете погледати снимке на јутјубу (ако укуцате Крајинада 2010), па ћете вам мало дочарати атмосферу. 8)

Пета Крајинада је одржана 2. јула 2011. године, опет на Београдској Ади. Опет смо остали до мрака B) , чак и после мене су остали момци да розгају онако по мраку. Занимљиво је да је бројност била нешто мања него 2010, јер су се појединци уплашили кише!? :D Али, веровали или не, ми који смо били, нама је киша само помогла (падала је само ујутро), јер није било врућина као 2010. Тако да супер смо се провели, имате извештај на форуму, па читајте ако не верујете, или најбоље питајте учеснике. Може и јутјуб да вам мало помогне.

Сада спремамо и шесту Крајинаду која ће се одржати 1. јула 2012. године за коју влада добро интересовање. Место је старо - београдска Ада. О атмосфери и да не причам како ће бити добра, јер долази заиста сјајна екипа момака и девојака, који ће да запевају, заиграју... уз 'ладно пиће, фудбал, традиционалне крајишке игре... ОВО ДРУЖЕЊЕ ЋЕ ВАМ ОСТАТИ НЕЗАБОРАВНО! Улазак ће се плаћати, али не велике суме новца... 250 динара. Биће за тај новац неограничено пиће (за храну смо видели да одузима време, и новац, па прескачемо).

Мајице ћемо такође имати ове године, које купујете по жељи, а не по обавези.

Зато вас и позивам у име свих људи који се труде и долазе на Крајинаду 2012, да дођете 1. јула на Аду, у 12 часова (на улаз код камења)... чистог срца, са осмехом на лицу, а за остало ћемо се ми побринути. Што каже једна чланица КФ, "немојте тражити изговоре, тражите разлоге да дођете". Биће сјајно као и прошлих година. Немојте се оптерећивати ако не дођете тачно у 12 сати код камења, јер Крајинада не траје 2 сата, па да ће те нешто пропустити... траје сатима, па и ако мало окасните добро сте нам дошли! ;)

Поздрав свима, уз наш слоган: КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!

Share this post


Link to post

Važna napomena:

Na Krajinadi ce biti slikanja i snimanja, tako da ce se taj video materijal i slike, preneti i na KF, i druge sajtove koji su najavljivali Krajinadu. Što znaci da nece biti cenzurisanja. Ovo prenesite svima koje pozivate na Krajinadu.

Share this post


Link to post

Договорили смо се око мајица Крајинаде 2012.

Биће црвене боје и цена је 7 евра/ком... опет ћемо помагати наше угрожене породице у Крајини. Мајице ће бити готове и спремне за дистрибуцију од среде 30. маја 2012.

majicekrajinada2012napred.jpg

С тим да ове године имаћемо и универзалне (без године и датума) качкете Крајинаде, по цени од 6.5 евра/ком. Биће плаве боје или тегет.

kacketkrajinadecrni1.jpg

Share this post


Link to post

- "Србине брате, чујеш ли ти ово,

има сада окупљање поново!"

- "Које окупљање, шта је то сада?"

- "Мајкане мој, то ти је Крајинада!

Друже се људи, од јутра до мрака,

лудило... ту је атмосфера баш јака!

Играју лопте и пјесме пјевају,

вуку конопац, да варнице сјевају.

Бацају и камена са рамена,

тешка каменчина буде као стјена."

- "Како да дођем, ђе то тачно бива?"

- "На Ади, ђе гори буктиња жива!

Имају људи црвене мајице,

а на сред мајице велико срце!

На срцу им Плитвице и Вуковар,

наша светиња Крка, манастир стар"

- "Колико хиљадарки да носим ту?"

- "Ма јок јаране, само коју стотку!"

- "Ако водиш сестру, брата ил' цуру

добијеш попуста, имаш и туру.

Биће и пиће неограничено,

'ладно ко змија, све ти је речено!"

- "Долазим брале, фала на позиву,

има да сад раширим причу ову!

Нека наши људи дођу на Аду,

сви идемо право на Крајинаду!"

Share this post


Link to post

Материјал са Крајинаде 2012 неће бити скоро готов, јер стварно имамо пуно свега, и слика, и приче и снимака...

Али биће ово једна врхунска прича, извештај, како год... :}\/

Тачно је оно да Крајинада треба трајати 2-3 дана. @->-

Share this post


Link to post

КРАЈИНАДА 2012

Е даа... треба и да напишемо оно што смо јуче доживели... у 10 реченица то не могу... у 10.000 реченица било би то најбоље. :]] Ааали немам толико времена. Извештај са овогодишње 6. Крајинаде можете почети са 1000 почетака и завршити са 1000 завршетака, као у шаху. Елем, како сам ја доживео све ово...

Ту ноћ пре Крајинаде сам имао састанак са газдарицом, да све протекне у најбољем реду, и да ниједна не стане поред мене, иначе :- Трајало је то до касно, али вредело је. У зору 1. јула 2012. будим се у 7 сати, и спремам шта је све потребно да понесем од куће. И још шаљем поруке помагачима. Имао сам их 2, Маја и Натка, обе личанке. Једна је у комшилуку и морала је да пере косу, док сам ја тркнуо на суседно брдо, по 10 флаша са ледом. У повратку покупим Натку, а онда се упутимо ка Ади, односно Темпу поред Аде. Мислили смо да ћемо ту наћи све што нам треба од пића а оно шипак. Врло мало смо нашли оно чега нам треба. Замолили смо људе да нам охладе пића још, али следећи пута затекли смо исто стање?!

Брже боље ми то у ауто, и правац Ада јер од Маје су стизале узнемирујуће вести... каже туча за место, "Ја сама а њих 10... Хоћу пиву, за душевни бол" :|< Рекао сам ја Маји да назове овог мог "помагача" што је збрисао кући на пар дана, да му нешто шапне у 8 сати изјутра, али није хтела... издајница! ;D

Стигли ми некако... вуци, тегли, дај да спасимо Мају оне галаме и притиска... и успели смо некако. Онда трчи до камења јер смо тамо требали да покупимо 4 момка који први пут долазе... А ако вам кажем да су у Београд потегли из Бијељине само због Крајинаде... не верујем да ће ико од вас у то поверовати... али стварно је тако! Елем, они вуку за собом гајбу бањалучког Нектара, ни мање ни више... Тек да се ови наши обрадују Ту смо срели још неке наше старе међу којима и Марину... која је нешто заборавила не битно, али понела је фотоапарат, што је јааако битно!

Долазимо, и ко ће шта да пије, узели смо и неке хладне воде, колико је могла бити хладна. Онда пресвлачење и правац купање јер је било преко 33'С тада. Кад смо се вратили онда смо мало чаврљали, јер су стално пристизали нови/стари гости. Да би се на крају скупили за фудбал. Моја екипа прву је победила, ја дао први гол. И то оном клапцу који стално хоће да се слика поред газдарице... па верујем да ће имати са чиме да се похвали. ;| Следећу туру су опет момци изашли, ја сам паузирао... А друга моја утакмица је била проверено намештена?! ;D Јер је Класнић Бој дао тај победнички гол... ;]\/

Вучење конопца је прошле године било само ревијално, ове године доживело своју пуну афирмацију, јер се неколико пута вукао, а са кинезима добио међународни спектакл. Екипа састављена од Банијца, Срба из Бос. Крајине и Далмације била је стварно победник (3 победе и 1 реми). Играло се 5 на 5. Ја сам већином био судија. Ови победници хоће да се пријаве неђе за турнир... ја са им причам за Лички Вишебој у Апатину, где долази земљотресна екипа "Џими Транс" која има цца 1 тону тежине!?

Мика је мало дохватио и армонику, па засвирао и играло се ужичко коло. Личко глуво се такође играло, Ниџо је из даљине командовао... нема неког разлога да га натерамо у личко глуво коло иако је Личанин. Килаво су то играчи из КУД Крајина одрадили... мора њих Зоки још да озноји, а не да се овако срамотимо. Свеједно добили су (смо) аплауз.

Иначе имали смо тамо и свадбу... Један кршни делија из Бијељине, загледао се у нашу Личанку (из Грачаца), па и она у њега.... Сунце ти калаисано, још и свадбу да нисмо направили, иоанко је тамо парк за венчања, имамо све што треба... Запевали ови около "Свадба, свадба, свадба... узми ме за кума или старог свата", "Женим се, женим се, старе ћу цуре растерати све...". А иначе док сам ја други пут са двојицом помагача један ваљевац (Славонски зет), и један момак Славонац, ишао по пиће ови су већ орили о војводи Синђелићу, краљу Петру, и још нешто...

Колико видим људи су причали и забављали се на све стране. Младих наравно највише, али било је и деце, што ме радује... пар старијих који се прошверцовали са омладином... Крајишника из свих наших предела (Далмације, Лике, Славоније, Кордуна, Баније, Босанске Крајине), и гости из Семберије.

У поподневним сатима више није било хладног пића, а није се чак ни могло купити, јер у сваком киоску, био је фрижидер који је имао млаку воду. Због велике врућине тај 1. јул на Ади је било преко 300.000 људи, па није се могло подмирити та потреба.

Фалили су нам бројни људи, почевши од вечитих студената како сами за себе кажу они у Суботици, преко мрког вука (камен за раме обећао је донети), личког витеза, па до оних гаравих цурица што су морали да уче за испите. То је мука Крајинаде што долази на крај испитног рока.

Иначе, овако морам похвалити баш екипу из Семберије, који су стварно момци орни за шалу и зезање, а шта више они нису дошли на пар сати већ и да преноће, и то баш на Ади?! Појединачно Даре ми је био стварно добар, и на терену прави фудбалски слалом када игра... а и за помоћника је одличан. Клинце такође морам све да похвалим... исто као и једног шолца, који је вукао самном неку водурину... ;D И још неки момци које је Рада довела, баш су добри и орни за дружење... милина је било јуче бити део те екипе.

Наша маскота Мића Прелџија који је довео читаву бригаду из Панчева и околине. А када се он скинуо, и показао своју тетоважу, није било особе која се није хтела са њиме сликати!

Мркли мрак пада а пролама се Адом: "Нема раја" и то из све гласа, на суво што би рекли. Штета је само што су картице све биле пуне, па није више било места за снимити све то. Она слика где једва сви станемо је такође била добра, мораћемо следеће године ићи на неке степенице да сви станемо. 8)

На крају се никако растати, купи смеће мећи у кесе и канту, па још наше стари, и свак до свог аута. У том умору и фрци мора се нешто и заборавити, па сам морао да се вратим назад, пешке, трчећи како год... Био сам и ја добар, па ме газдарица похвалила.

Ево једне занимљивости... јуче је било финале Европског првенства у фудбалу, а никоме од нас није пало напамет да то гледа... Ја сам име првака сазнао тек данас у новинама. Доказ да ипак вредимо и трајемо, и да фудбал волимо и играмо из љубави!

Ово је била шеста Крајинада... но, то није крај... Дао Бог да се ово настави и у наредном миленијуму... Све ово што радимо, да пренесемо на децу. Да и у њима букти Крајинада, као и у нама.

КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this