Sign in to follow this  
dj-zombi

Grafiti Krajine

Recommended Posts

Neko je rekao da su grafiti ogledalo naroda, drustva, mjesta i vremena u kojem su pisani.

Na ovom topicu nastojacemo pokazati grafite po Krajini nastale prije, za vreme i poslje rata kao ogledalo i srpskog i hrvatskog naroda.

Ujedno zamoljavam sve one koji imaju slike grafita po Krajini da nam ih posalju sa objasnjenjem gdje su slikani i kada su slikani i ako znaju ko ih je pisao.

Da krenemo najprije od sebe:

grahovsko_polje.jpg

Share this post


Link to post

zelengrad.jpg

Ova se "kuca" (ostaci kuæe) nalazi u Zelengradu. Ni poslije završetka rata 1995 godine, sotone ne miruju. Ovi grafiti na ovoj kuci su nacrtani-napisani samo 2 (dva) dana poslije postavljanja novoga krova na crkvu sv. apostola Petra i Pavla u Zelengradu. Vlasnik je pokušao nesto obrisati ali mu to nije sve uspjelo.

Share this post


Link to post

Cika Milun, vrsni i poznati majstor i automehanicar iz Donjeg Lapca se nakon agresije na Republiku Srpsku Krajinu obreo u okolini Prijedora...Nije se mogao odmah vratiti na ognjiste, a od necega se moralo zivjeti..Milun je napravio nesto kucice i novu mehanicarsku radnju, da bi mogao da nastavi sa radom...

Godinama poslije dolaska na rodno ognjiste, u blizini devastirane kuce u Lapcu na otpadu Preduzeca za ceste Donji Lapac, nalazi bacenu tablu- saobracajni znak, presavija ga nekoliko puta i nosi sa sobom u Prijedor. Na granici hrvatima uredno prijavljuje za carinu osteceni i unisteni saobracajni znak koji je dobio na poklon od svojih poznanika i komsija iz te Firme, i nakon silnih peripetija i natezanja sa granicnom sluzbom, tabla stize na novo mMilunovo boraviste.

Ispravio je aluminijsku tablu, uzeo busolu, odredio azimut i zakucao tablu na svoj novi dom u pravcu Donjeg Lapca, da pokazuje putnicima namjernicima gdje se nalazi rodna gruda i otadzbina...

donji_lapac.jpg

donji_lapac1.jpg

Share this post


Link to post

Taj grafit AJMO jeste nastao prije rata. Jos u vrijeme radnih akcija (seoskih ili kojih god..) :) Inace se nalazi na osnovnih skoli u jednom mokropoljskom zaseoku.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this