chule80

Да ли Турска обнавља Отоманско царство?!

Recommended Posts

Турска обнавља османско царство

Све гласније тврдње у политичким и геостратешким круговима Европе и САД да ће турски војници заменити америчке у бази „Бондстил“ на Косову, као и иницијатива Анкаре за обједињавање исламских заједница у Србији, поново су у центар интересовања избациле тезу да Турска настоји да, век после дефинитивног напуштања Балкана, као хегемон успостави веома јак политички утицај.

Водећи српски оријенталиста и бивши амбасадор у Анкари и Ватикану, професор др Дарко Танасковић у интервјуу за „Правду“ говори о томе колико је реално да у 2012. очекујемо од Турске буђење дива и у којој је мери Србија, односно Косово, геостратешки интерес турске државе.

- Турска је значајан регионални чинилац, а желела би да постане и макрорегионална сила и, као таква, равноправни или бар незаобилазни партнер светских центара моћи у актуелној прерасподели утицаја на глобалном плану, а посебно у евроазијским координатама. Анкару садашњи политички утицај на Балкану не задовољава и она настоји да га увећа – каже на почетку разговора професор Танасковић.

Да ли су информације о турском преузимању базе „Бондстил“ основане и да ли се случајно баш све дешава ове године, сто година после ослобођења тих крајева од турске власти?

- Не верујем да је турско преузимање базе „Бондстил“ реално, али не искључујем неку њену оперативну улогу у вези с функционисањем појединих сегмената тог комплексног система. О томе, наравно, немам поуздана сазнања. Иначе, мало шта се у међународним односима дешава случајно, а о сугестивности историјске симболике и те како се води рачуна приликом одлучивања о повлачењу неких политичких и војно-безбедносних потеза. Мислим да бисмо се за, интензивно и тенденциозно, у суштини ревизионистичко инструментализовање симболике округлих годишњица, 1912. и 1914, морали правовремено припремити, јер су припреме за то на разним странама увелико у току. Историју, како се каже, пишу победници, али једном поражени никад не губе наду да то неће заувек остати.

Има ли Турска интерес да буде активно умешана у политичка дешавања на Косову и Метохији?

- Турска настоји да се муслиманске заједнице на Балкану, а то су, релативном (а на КиМ и апсолутном) већином Албанци и Бошњаци, што стабилније државотворно и политички организују и институционално консолидују, јер их сматра трајним упориштем свог укупног утицаја на Балкану. О томе министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу, иначе угледни професор међународних односа, недвосмислено пише у својој програмској књизи „Стратегијска дубина“ (2001). Јасно је онда зашто Турска има наглашен интерес за независност Косова и њено што шире прихватање у међународној заједници.

Како видите иницијативу Анкаре у вези са обједињавањем исламских заједница у Србији?

- Та иницијатива је у потпуном складу са настојањем наследнице Османског царства да свој велики утицај на балканске муслимане, који је у знатном броју доживљавају као своју духовну и културну матицу, институционализује кроз одговарајуће организационе структуре регионалних исламских заједница. Конкретно, мислим да су на путу остваривања турске иницијативе усмерене ка обједињавању ИЗ на територији Србије тешко савладиве препреке, јер се њоме недовољно уважава реалност настала распадом Југославије, па се жели обнова административне јурисдикције сарајевског Ријасета над целином ИЗ Србије, на шта многи муслимани који живе у Србији не желе пристану, јер имају своју државу и свој главни град, који није Сарајево.

Колико Турска, иако није ни чланица ЕУ, има реалан утицај на судбину Србије у европским интеграцијама?

- Турска нема значајнијег утицаја на процес евроинтеграције Србије. Она нема превелики утицај ни на процес сопственог прикључивања ЕУ, од кога је објективно све даље. Анкара, међутим, у лицемерном и дискриминаторском односу ЕУ према Србији може сагледати шансу да јој уверљивије понуди своје „добре услуге“, у смислу стварања неке алтернативне економско-политичке агрегације на Балкану, у којој би Турска, објективно и логично, била стожерна и доминантна.

Да ли младе генерације Турака остају привржене Ататурковој реформи или радикална исламизација прети овој држави?

- Не верујем да Турска икада може постати Иран или Саудијска Арабија, што је иреверзибилни цивилизацијски учинак Ататуркове модернистичке и секуларистичке револуције. У њој ће се, по свој прилици, перспективно остваривати неки вид муслиманске демократије, при чему ће сфере породичног живота, делом правног поретка и нарочито јавног морала постепено попримати већма исламски печат. Крутом идеолошком кемализму је, у сваком случају, одзвонило. Много ће зависити и од тога како ће током наредних година понашати данас неоспорни лидер Турске, премијер Реџеп Тајип Ердоган, у чијим поступцима пажљивији аналитичари запажају неке симптоме наглашене склоности ка ауторитарности. Скорашње хапшење бившег начелника Генералштаба Илкера Башбуга подгрева овакве слутње.

Aутор: Дарко Танасковић

16. јануар 2012.

Share this post


Link to post

"Турска ће војно помоћи косовске Албанце!"

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је да ће његова земља помоћи "албанској браћи", чак и војно, уколико се укаже потреба.

135593_erdogan3beta_kf.jpg?ver=1336404879

Помоћи ћемо албанској браћи: Реџеп Тајип Ердоган

Ердоган је оценио да Албанци имају право на самоопредељење и формирање веће државе, пише лист “Бота Сот”.

- Ослободилачка војска Косова није била побуњеничко-терористичка армија, већ је одражавала жељу Албанаца да бране своју земљу – рекао је Ердоган и оценио да је могућ распад Македоније уколико не буду била поштована права Албанаца.

Извор: Вести онлајн

Share this post


Link to post

Тадић: Најбољи односи с Турском у историји

tadic_mala.jpgt_gul.jpg

БЕОГРАД – Председници Србије и Турске Борис Тадић и Абдулах Гул сагласили су се данас да су две државе достигле највиши ниво билатералних односа, и да се пред њима отварају нове перспективе за продубљивање политичке и економске сарадње.

„У прошлости смо имали много несугласица, али желимо да видимо нашу будућност у разумевању и пријатељству”, рекао је Тадић, и констатовао да су Турска и Србија незаобилазни чиниоци у решавању свих питања која су од интереса за регион.

У разговору са председником Гулом, чија је држава признала једнострано проглашену независност Косова, Тадић је поновио да Србија никада неће признати унилатерални чин Приштине, и да ће се правним и дипломатским средствима борити за очување свог суверенитета и територијалног интегритета.

„Неслагање око Косова и Метохије не сме да поремети наше односе и да допринесе њиховом урушавању”, рекао је Тадић, истичући да се две државе међусобно подржавају у процесу европских интегриција.

Двојица председника оценила су да је довршетак Коридора 10 од великог значаја, не само за Србију, већ за развој читавог региона, а Гул је истакао да Турска подржава такве пројекте будући да се Београд и Србија налазе на кључној географској позицији на Балкану.

Гул је, такође, изразио очекивање да ће његова дводневна званична посета Србији имати сасвим конкретне резултате у домену економске сарадње.

Тадић је указао и на значај изградње аутопута који би повезивао Београд и Подгорицу, јер би он, између осталог, био и гаранција економског развоја Санџака и просперитета бошњачког становништва у тој области, што би подразумевало и изградњу индустријске зоне у Тутину.

Осим на економију, председници двеју држава су се усредредили и на питање интеррелигијске сарадње, а у том контексту Тадић је предложио изградњу културно-образовног исламског центра у близини Београда.

Гул се сагласио да је подстицање дијалога култура и религија кључно за развитак региона.

Председник Србије је и овом приликом нагласио конструктивну улогу Србије у процесу уставних реформи у БиХ, објашњавајући да, као потписница Дејтонског споразума, Србија подржава интегритет те суседне државе.

„Све што се договоре представници сва три народа, односно два ентитета, прихватљиво је и за Србију”, рекао је Тадић, и поручио да би свако наметање решења за БиХ било контрапродуктивно и да не би довело до одрживог решења.

Тадић у Гул позвали турске привреднике да улажу у Србију

Председници Србије и Турске Борис Тадић и Абдулах Гул позвали су данас турске привреднике да инвестирају у Србију и тако искористе њен географски положај и све боље инфраструктурне погодности за пословање.

Тадић и Гул су, отварајући српско-турски пословни форум у Београду, истакли да привредници до сада нису успевали да на прави начин реагују на развој политичких односа двеју земаља и изразили очекивање да ће упоредо са приближавањем Србије ЕУ и завршетком паневропских саобраћајних коридора расти и ниво турских инвестиција.

Председник Тадић је истакао да инвестиције у Србију подразумевају најмање трошкове за извоз на страна тржишта и да посебне погодности за инвестирање постоје на правцу Коридора 10.

Председник Србије је нагласио да ће аутопут од Хоргоша до бугарске границе, којим сваке године пролазе десетине хиљада турских камиона, бити завршен до краја мандата садашње владе, и да ће упоредо са тим бити модернизован железнички Коридор 10.

Тадић је турске привреднике позвао и да инвестирају у изградњу аутопута од Београда ка црногорском приморју који ће бити трасиран кроз Санџак, чиме ће бити осигуран економски развој те регије и напредак бошњачке националне мањине.

Цветковић: Велики потенцијал за сарадњу Турске и Србије

БЕОГРАД – Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је данас на састанку с председником Турске Абдулахом Гулом да постоји велики потенцијал за побољшање трговинске размене две земље, као и за привлачење турских инвестиција.

Цветковић и Гул су оценили да су односи Србије и Турске значајни за стабилност региона и да је неопходно даље унапређење свих облика сарадње, саопштила је Владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

На састанку је указано на значај реализације инфраструктурних пројеката у Србији за које је Турска исказала заинтересованост, наводи се у саопштењу.

Гул, који је данас почео дводневу посету Србији, састао се и с председником Србије Борисом Тадићем.

Два председника би требало да се обрате учесницима Пословног форума у хотелу Хајат, којем ће присуствовати 40 привредника турских компанија из области грађевинарства, текстилне индустрије, туризма и произвођача ауто делова.

Пет међудржавних споразума Србије и Турске

Ресорни министри Србије и Турске потписали су у Београду пет билатералних међудржавних споразума.

Министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и турски министар рада и социјалне политике Омер Динћер потписали су Споразум о сарадњи у области инфраструктурних пројеката и Споразум о економској сарадњи.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић и државни министар у Влади Турске Фарук Ћелик потписали су Споразум о техничкој и финансијској сарадњи.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић и његов турски колега Омер Динћер потписали су два споразума из области социјалне сигурности.

Турски привредници у Новом Пазару

НОВИ ПАЗАР – Десетак турских привредника, које је предводио срески начелник Истанбула Абдулах Качукоглу, бораве данас у Новом Пазару у оквиру посете председника Турске Абдулаха Гула Србији.

Турски привредници су са градоначелнинком Новог Пазара Мехом Махмутовићем разговарали о могућностима привредне сарадње и улагања, пре свега у инфраструктуре пројекте у тој и другим општинама на том подручју.

Качукоглу је новинарима рекао да су разговори сада воде на нивоу стручних тимова који су на терену и утврђују, како је рекао, интересне сфере за привредна улагања.

Делегација је изразила жељу да обиђе Текстилни комбинат „Рашка” који је у поступку приватизације, као и Холдинг компанију „Војин Поповић”, за који су, како је навео, заинтересовани привредници из Турске.

Махмутовић је рекао да долазак турских инвестиција очекује у три нивоа.

„На државном нивоу заједнички ће се улагати у изградњу аутопута, на регионалном у аеродром Лађевци, а на локалном у путне правце Нови Пазар-Сјеница и Нови Пазар-Тутин, као и у реконструкцију старог хамама, и старог дела чаршије”, навео је Махмутовић.

Отказано обраћање Абдулаха Гула парламенту

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је данас да је обраћање председника Турске Абдулаха Гула посланицима отказано зато што је његова посети краћа од првобитно планиране, а не зато што су против тог обраћања биле поједине опозиционе странке.

„Та седница је отказана зато што се при дефинитивном усаглашавању протокола просто оценило да ће Гул несто мање времена боравити у Београду него што је било планирано и онда се ишло методом елиминације у складу са предлогом његовог протокола”, рекла је Ђукић-Дејановић новинарима у скупштини.

Она је навела да је од новинара данас први пут чула да поједине странке из опозиције негодују на најаве да ће Гул говорити у скупштини и додала да то није имало утицаја на отказивање његовог обраћања посланицима.

„Да је дошло до усаглашавања протокола та седница би била одржана”, истакла је председница парламента.

Агенције

Извор: Политика

26/10/2009

Share this post


Link to post
Србија опет у Отоманском царству?!

Србија и Турска поново би могле бити у истој држави, или барем савезу држава, ако се остваре планови турске дипломатије! Наиме, министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је недавно да је циљ спољне политике Турске успон отоманског Балкана.- Ми желимо нови балкански регион утемељен на политичким вредностима, економској међузависности и сарадњи и културној хармонији. То је био отомански Балкан. Ми ћемо то обновити. Отоманска столећа Балкана су успешна прича коју сада треба обновити – рекао је Давутоглу у Сарајеву.

Председници Србије и Турске Борис Тадић и Абдулах Гул јуче у Београду нису били директни као Даватоглу, али су се сложили да су „Турска, са оне стране Босфора, и Србија, са ове стране, кључни и незаобилазни чиниоци политике мира, просперитета и економског развоја“. Тадић је после састанка са председником Турске Абдулахом Гулом поручио да неслагања око статуса Косова не смеју да поремете билатералне односе, који су данас „најбољи у историји две државе“.

Гул је потврдио да су односи његове земље са Србијом достигли „највиши, стратешки ниво“ и нагласио да ће на Балкану „бити мира и безбедности све док две државе на исти начин гледају на проблеме“. Он је оценио да се Србија и Турска, иако немају заједничку границу, доживљавају као суседи.

Тадић је пренео да је са Гулом размотрио могућност и изградње исламског културно-образовног центра надомак Београда, чиме ће се на овом простору поново срести православље и ислам и тако допринети бољем разумевању.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић за „Ало!“ каже да је изградња исламског културно-образовног центра прокламована још 2007, али да се тада није одмакло даље од незваничних контаката са властима.

- Позитивне сигнале почели смо да добијамо тек од ове године, односно посете шефа турске дипломатије Ахмета Давутоглуа Србији. Сматрамо да је такав центар потребан Србији како би се отклонио макар део осећаја да смо дискриминисани. Интегрисање муслимана без тога је незамисливо јер Београд је једини град у региону који нема овакав центар исламске заједнице – наглашава Зукорлић.

Осим Скопља и Сарајева са великом исламском заједницом, поменути центар има и Загреб већ више од 20 година, док је у Ријеци управо ударен камен темељац.

- То није само урбанистичко, већ пре свега политичко питање. Без исказивања политичке спремности и разумевања ове потребе муслимана у Србији није могуће реализовати овај пројекат. Због тога нас радују позитивни сигнали које сад чујемо – поручује Зукорлић. Досад је разматрано неколико идеја за локацију београдског центра, али је због доступности за Исламску заједницу у Србији најприхватљивије да буде уз транзитну линију, односно Коридор 10.

„Сваки Турчин брани Босну!“

Како преносе сарајевски „БХ дани“, министар Давутоглу је поручио да је територијални интегритет БиХ за Турску једнако важан као и територијални интегритет Турске:

- То није само расположење државних званичника у Турској. То је осећање сваког појединог Турчина, без обзира на то где живи…

Турци нам поново граде друмове

Србија и Турска потписале су јуче споразум о економској сарадњи и споразум о сарадњи у области инфраструктуре који подразумева обезбеђење повољних услова за финансирање неколико пројеката.

Као приоритетни означени су пројекти изградње и реконструкције саобраћајница Нови Пазар – Тутин, затим Нови Пазар – Сјеница/Аљиновићи и изградња и реконструкција припадајућих путних објеката у укупној дужини од 66 километара.

Средства за изградњу путева делом ће обезбедити турска Ексим банка, која ће финансирати 85 одсто вредности пројекта и обезбедити кредит од 30 милиона долара, а 15 одсто вредности пројекта биће финансирано из буџета Србије. Споразум подразумева да турска страна ангажује извођача радова који је обавезан да ангажује подизвођаче радова у Србији, као и да у Србији набавља опрему и материјал.

Извор: Ало,

27.10.2009.

Share this post


Link to post

Мислиш да би се садашња Србија успела изборити са данашњом Турском и муслиманима?

Share this post


Link to post

Да ли Турска обнавља Отоманско царство?!

Da i to vrlo uspjesno , ponovno uz pomoc zapada . . .

Share this post


Link to post

Kakvi Amerikanci, kakvi Nemci i Francuzi, kakav zapad!?

Svi oni moraju da slusaju isto kao i mi ovde na Balkanu.

Glavne gazde planete su u Londonu. Masoni (Rokfeler, Rotshild, Morgan, Ford...).

Oni kroje svetesku i lokalne politike preko protoka novca. Vlasnici su naftnih izvora i kompanije. Imaju najvise zlata, i prirodnih bogatstava, nekretnina... postavljaju politicare u vlasti, i financiraju sve relevatne subjekte u nekoj drzavi, plus odredjene NVO.

Neke od njihvih kompanija su Coca-cola, Mc Donald, osiguranje Loyd, banke Rajfajzen, Hipo-Alpe-Adria... Delta generali, brojne avio kompanije medju njima Vizair, itd.

Izmedju ostalog finansirali su pokret Otpor u Srbiji 1999-2000, a 2001. godine kada je DOS forimirao vladu, odnosno Zoran Djindjic, tada je jedna od prvih stvari bila slom domaceg bankarskog sistema, a formiranje novog, gde su dosle sve strane banke, i sav promet u drzavi se odvija preko tih stranih masonskih banaka.

Zato i imamo krizu, koja je vestackim putem stvorena. Unistila se proizvodnja, odnosno stvaranje novostvorene dobiti. Sada ispada da trosimo ono sto nismo ni proizveli, odnosno zaradili. Zato je kriza. Zato nema para. Kazem sve se to vestackih radi. primera imate na milione.

E u takvoj situaciji mi spadamo na to da nas sluge masona predstavljaju, izvinjavaju se gde kome treba, i prihvataju Islam, odnosno usluge Turske. A to nije dzaba. Sve je to jedan novi masonski projekat, kao i EU sto je, a ranije SSSR, pa i SFRJ.

Share this post


Link to post

Kakvi Amerikanci, kakvi Nemci i Francuzi, kakav zapad!?

Svi oni moraju da slusaju isto kao i mi ovde na Balkanu.

Tacno tako , svi moraju(mo) da slusaju , jer svi ostali su robovi .

Nisu slucajne gradjevine , piramide , nije slucajno na dolaru piramida , ali sa okom . . .

Tacno chule . Ko hoce moze da udje prilicno duboko u neke teme .

Naravno , ako se drukcije ne naredi .

A tajne su se i pocele otkrivati sa necijom zeljom . . .

Gazde ; gazde jesu koje si nabrojao , ali ih ima jos .

Neki pokazatelji govore da ih ima oko 100 , dok daljna eliminacija svodi na nekih , ali neka to za neku driugu temu . . . Moglo bi biti zanimljivije a i mozda se slozimo bar oko necega . . .

Share this post


Link to post

Ali eto vidite ljudi on to otvoreno i javno kaze da ce Turska, siptarima na KiM pomoci. Ja tako nesto od velikog brata RUSIJE nisam cuo ili procitao. Molim da me neko ispravi ako gresim. Neka citira kad i gde i ko. Izolite molim.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...