Sign in to follow this  
chule80

Secanje na ubijene Srbe u Visokom 1992.

Recommended Posts

Сећање на убијене Србе у Високом 1992. године

Visoko-BiH.png

У селу Колошићи, општина Високо (централна Босна и Херцеговина), на данашњи дан, 20. јуна 1992. године, стријељано је шест чланова породице Вуковић.

Истог дана, у околним српским селима убијено је још 25 српских цивила. За ове злочине нико није процесуиран нити кажњен, истакнуто је на помену који је данас одржан на бијељинском градском гробљу Пучиле.

Колошиће и околна српска села су, на данашњи дан, 1992. у раним јутарњим часовима опколили наоружани припадници муслиманске војске. Око један сат упали су у двориште Бошка Вуковића, једног од најбогатијих домаћина у овом селу. Све које су ту затекли стријељали су, прича један од преживјелих, Неђо Вуковић.

У овом нападу убијен је Миодраг (22) Вуковић, његов отац Рајко и Рајкови родитељи, подсјећа на непрежаљене губитке Зора Вуковић, Миодрагова мајака. Породице преживјелих највише боли што за убиство њихових најмилијих још нико није кажњен.

На данашњи дан, прије двадесет година, у селима Бузић Махала, Околишће, Мокронози и Дебели Нишан побијено је 25 чланова породица Дамјановић, Живановић, Вановац, Ристић и Масал. Сви су били сахрањени на градском гробљу у Високом, а у њиховим смртовницама је писало да су умрли природном смрћу. Тек након рата, преживјели чланови њихових породица успјели су да ексхумирају посмртне остатке и пренесу их у Бијељину. Годинама покушавају да докажу истину о страдању својих најмилијих.

У општини Високо прије рата живјело је око 5.000 Срба. Вратило се мање од 2% , а већина српских села је опустјела.

Извор: srbel.net

20.06.2012.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this