Sign in to follow this  
Rada

Letnje bahanalije u Hrvatskoj na mestu stradanja žena i dece

Recommended Posts

Zrće - letnje bahanalije na mestu stradanja žena i dece

Hrvatski, ali i srpski mediji prepuni su priča o "najvećoj žurki u regionu" i o pohotnim strankinjama koje samo čekaju da se podaju muškarcima na Pagu. A istina je da se svakog leta tamo sjate napaljeni muškarci koji su celu godinu proveli u teretani i koji su, uglavnom naletali jedni na druge. Ali, najgorer je to što se skakanje po peni, pijančenje, i igranje uz šipku odvija u blizini mesta na kome i dalje leže hiljade kostiju srpske i jevrejske dece i žena, ubijenih tokom Drugog svetskog rata u dva logora - Slana i Metajna.

To je parodija na stvarnost mladih u takozvanom regionu, opijenih legendom zvanom "plaža Zrće, najbolja zabava u Evropi". Radi se o plaži sa nekoliko klubova na ostrvu Pag, u blizini Novalje, koja je zbog celodnevnog provoda i priča o seksu "na izvol'te" koje su dostigle nivo mitologije, dobila nadimak Hrvatska Ibica. I zbog čega je svake godine sve više klinaca i u Srbiji koji preko godine sanjaju da će baš na Zrću potrošiti svoj dugo šteđeni džeparac i, takoreći, nako mladalački se "omastiti".

Kako to već ide na Balkanu, malo samopromocije, malo preuveličavanja, i stvori se Hrvatska Ibica. Ono jest, dolaze ponekad na Zrće najpoznatiji di-džejevi, ne oni što se odazivaju na Krmak, već oni pravi, svetski džet-set.

Upravo zbog mitološkog odnosa hrvatskih medija prema Zrću u celom regionu su narasla očekivanja koja su daleko od realnosti. A realnost se pretvori u pesmu "Krmka" i činjenicu da se svakog leta na Zrće sjati gomila "napaljenih" muškaraca koji su celu godinu proveli u teretani i koji su tražeći "seks na eks" uglavnom naleteli jedni na druge.

Hrvatski najtiražniji listovi - "Jutarnji", "Večernji", pa i portal Index.hr - stalno objavljuju priče i fotografije o najlepšim ženama Jadrana koje čekaju muškarce da im poklone sebe.

"Zašto idete na Zrće, jel' znate da je to najveći pederbal u Evropi? To je marketing, svi pričaju da se tamo j*** 24 sata dnevno, i onda svi frajeri zapale zbog lakih riba i na kraju ih tamo bude deset na jednu", rekao je svojevremeno reporterima jedan "pumpadžija" na jadranskoj magistrali kada smo ga upitali za put na Pag.

250647_ustese_iff.jpg?ver=1341735943

Na ove događaje sa Paga niko ne podseća

Međutim, niko ne spominje drugu, i te kako mračnu stranu ovog ostrva. Na njemu su ustaše porobile, ubile, zakopavale u jame i bacale u more na desetine hiljada ljudi, potvrdio je i Dušan Bastašić, predsednik udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke.

"Prvi logor za žene i decu u Drugom svetskom ratu bio je onaj u Metajni. Nalazi se nedaleko od poznate turističke destinacije i plaže Zrće, na kojoj se, bez obzira na zaštićeno spomen-područje, održavaju ove nečuvene bahanalije. Ljudi se na tom mestu lagodno sunčaju i kupaju, ribari izvlače mreže, a najverovatnije i ne znaju da je na dnu tog mora, te plave grobnice, na hiljade kostiju onih mučenika kojima su oko vrata vezivali kamenje, rasporili stomake i bacali ih u smrt", kaže Bastašić.

"Predložili smo da se parastos i komemoracija održe i na Slanu i Metajni, ali naš predlog nije uvažen. To je klasično prikrivanje zločina bez presedana, koji se ovde desio. To je prikrivanje sramote, a sve dok se grobnice i jame ne obeleže, sramota će biti sve veća i veća. Kao podsetnik na žrtve zločina, tu bi trebalo da se nalazi i spomen-ploča, koja je postavljena 2010. godine, a već dan kasnije je srušena", rekao je na kraju Bastašić.

U kompleksu logora Gospić, Jadovno i Pag ubijeno je oko 42.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja. Od ukupno 32 kraške jame i šest logora smrti u koje su bacani Srbi, obeležena je samo Šaranova jama na Velebitu.

08. 07. 2012 Press

Share this post


Link to post

Kreteni iz Pressa su bar mogli naći sliku ustaškog klanja kao prilog ovom tekstu. Ovo gore je slika klanja srpskog seljaka od strane pripadnika JVO iliti Mihailovićevih četnika.

Share this post


Link to post

Први пут видим ову слику и не видим ни један детаљ који сугерише да су на њој четници а још мање ЈВуО. Има ли неки извор за ову тврдњу. Може и на ПП да не тролујемо тему.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this