Sign in to follow this  
chule80

Parastos za neduzne zrtve u Sadilovcu

Recommended Posts

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА

НЕДУЖНИХ СРПСКИХ ЦИВИЛА У САДИЛОВАЧКОЈ ЦРКВИ

Село Садиловац налази се на реци Корани, на Кордуну, на самој тромеђи Кордуна, Лике и Босне. Према неким подацима село Садиловац настало је 1790. године доласком првог православног свештеника Гаје Гргића, који је са собом довео и населио српски народ. Мало по њиховом доласку направљен је и православни храм посвећен Рођењу Пресвете Богородице, саграђен 1826. године.

Парохију Садиловац чине: Садиловац, Ваганац, Липовача, Смољанац, Ирновац, Грабовац, Дрежник и Корана.

Дана 31.07.1942. године усташки зликовци су у овој цркви побили и запалили 463 мушкарца, жена и деце (од којих 149 млађих од 13 година) из Садиловца, Бугара, Липоваче и околних села. Једини грех ових невино пострадалих људи је био то што су Срби Православци. У овом стравичном злочину у току Другог светског рата нестало је око 70% становништва овог краја.

1960. године у зидинама цркве у Садиловцу постављена је спомен плоча са именима свих невино настрадалих житеља овог краја. Захваљујући великом залагању људи овог краја, свештенства Горњокарловачке епархије и појединаца (Ракић Стево из Канаде донирао 100.000 канандских долара; Вранић Ђуро и Мандић Душан даровали црквена звона).

1989. године црква је комплетно обновљена (стављен је кров, урађена је фасада, комплетна унутрашњост цркве је реновирана, направљен је иконостас, постављена су звона). Свечано отварање, служење литургије и парастоса жртвама страдалим у овој цркви, са великим бројем присутних људи и свештенства одржано је 24.09.1989.године.

04.08.1995. године у злочиначкој акцији „Олуја“ комплетно село Садиловац бива запаљено, сав народ је протеран, остала је само школа и црква – које су видно оштећене.

Са цркве су скинута звона, оштећен је кров, унутрашњност цркве је девастирана, врата и прозори поразбијани.

Први парастос у девастираној цркви Рођења Пресвете Богородице у Садиловцу одржан је

05.06.2009. године, после 14 година. Парастос је служио протојереј Танасић Далибор, уз благослов епископа Горњокарловачког господина Герасима и уз присуство само три човека.

Након овог парастоса, дошли смо на идеју да скупимо одређена материјална средства за обнову крова цркве, како би спречили даље пропадање унутрашњности ове наше светиње. На путу ка остварењу овог циља наишли смо на разумевање и помоћ многих добрих и племенитих људи који, као и ми, не желе да ова наша светиња, као и гробница наших предака идаље пропада и тако падну у заборав наши часни предци.

Захваљујући прикупљеним донацијама, од 4. до 6. децембра 2009. године поставили смо нови лимени кров на централни део цркве у Садиловцу.

sadilovac-3-org.jpg

На 69-ту годишњицу Садиловачог покоља, 30.07.2011. године одржан је парастос у храму Рођења Пресвете Богородице у Садиловцу, који су служили два свештеника, уз присуство око 30 људи.

Овим путем обавештавамо све потомке и поштоваоце жртава садиловачког покоља да ћемо последње суботе у јулу месецу 28.07.2012. године у 9.30 часова, обележити 70 година од страдања невиних житеља Садиловца и околних места и Одржати општи парастос у храму Рођења Пресвете Богородице у Садиловцу.

Организатора можете контактирати путем телефона: + 381655590341

Извор: Јадовно

Share this post


Link to post

26. jula 2014. - Parastos za sadilovačke Novomučenike

 

sadilovac_parastos_2012_16.JPG

26. jula 2014. - Parastos za sadilovačke Novomučenike

 

U Sadilovcu na Kordunu, 26. jula 2014. godine u 10 časova, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, biće služen parastos za 463 žrtve stravičnog pokolja u ovom mjestu.

 

Dana 31.07.1942. godine ustaški zlikovci su u ovoj crkvi pobili i zapalili 463 muškarca, žena i dece (od kojih 149 mlađih od 13 godina) iz Sadilovca, Bugara, Lipovače i okolnih sela. Jedini grijeh ovih nevino postradalih ljudi je bio to što su bili Srbi pravoslavni. U ovom stravičnom zločinu u toku Drugog svjetskog rata, nestalo je oko 70% stanovništva ovog kraja. Danas u Sadilovcu koji je kompletno spaljen 04.08.1995. nema Srba.

 

Zahvaljujuću porodici Gvozdenović i potomcima sadilovačkih žrtava i ove godine sjetićemo se naših Novomučenika i zapaliti svijeće opomene da nam se ovakvo zlo više ne ponovi. 

 

DA SE NE ZABORAVI !

 

Jadovno.com

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this