Sign in to follow this  
Nikolay

Kapetan Dragan najnovije vesti !

Recommended Posts

Ministar unutrasnjih posova Australije potpisao dokumente da se Dragan posalje u Hrvatsku!!!!!!!

Dragan ima pravo da se zali Federalnom sudu Australije.

Share this post


Link to post

E sad da je vlast vlast,mogli bi odrzati masovne proteste i mediski pupmati da se ne izruci Hrvatskoj i da svetu kazemo "ako ga izrucite onda cemo mi poludeti"

Share this post


Link to post

Kepa izručuju Zagrebu, na potezu Srbija

Ministar unutrašnjih poslova i pravosuđa Australije Džejson Kler odobrio je izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, saznaju "Vesti". Vasiljković je, prema tim izvorima, već dobio službeno obaveštenje. U krugovima najbližim Kapetanu Draganu nisu bili voljni da istog dana bilo šta kažu.

Prema australijskom zakonu, Vasiljković ima 60 dana da se žali na ovu odluku. On je s prekidom od sedam meseci u australijskom zatvoru od januara 2006. godine. Australijske vlasti uhapsile su ga postupajući po nalogu za izručenje hrvatskih vlasti koje ga traže zbog "istrage o ratnom zločinu". U međuvremenu, Vasiljković je vodio komplikovan, dugotrajan, skup i na kraju bezuspešan sudski proces protiv izručenja, pokušavajući da dobije podršku i od Haškog tribunala.

Odluka o odobravanju hrvatskog zahteva za izručenje stigla je dve godine nakon što je Vrhovni sud Australije poništio presudu Federalnog suda kojom je Vasiljković pušten na slobodu, a zahtev za ekstradiciju odbačen. Tada je on opet vraćen u zatvor.

U objašnjenju odluke ministra Džejsona Klera, njegov predstavnik za štampu kazao je, uz ostalo:

- Ministar je došao do odluke nakon pažljivog razmatranja odredaba Zakona o ekstradiciji i uzimajući u obzir razloge koje je gospodin Vasiljković naveo, ili su navedeni u njegovo ime, zbog čega ne bi trebalo da bude izručen. Gospodinu Vasiljkoviću otvoren je put da traži reviziju ministrovog opredeljenja za izručenje.

Posle (očekivanog?) zelenog svetla federalnog ministra unutrašnjih poslova i pravosuđa Australije da odobri izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, njegova porodica i prijatelji znatiželjni su da čuju šta će Srbija sada preduzeti. Kako je rečeno "Vestima" u Sidneju, oni se sada uzdaju u izjavu koju je o odgovornosti Srbije prema njenom državljaninu koji je niz godina u zatvoru, ovde prošlog februara dao Ivica Dačić, za vreme posete Australiji.

On je tada sa Vasiljkovićem razgovarao telefonom, a istog dana se na prijemu u Generalnom konzulatu Srbije sreo s njegovom suprugom Nadom Lukić.

Kako nam je rečeno iz Vasiljkovićeve familije, njihove nade da će Dačić biti zainteresovan za novi razvoj situacije, počivaju na činjenici da je on obećanje da će se "Srbija zainteresovati" dao kao ministar unutrašnjih poslova, a sada je, veruju oni, u još boljoj poziciji i kao premijer i kao ministar u istom resoru.

Ivica Dačić tada je istakao da zvanično želi da kaže "da je država Srbija zainteresovana za ovaj slučaj".

- (Da) država Srbija smatra da je on toliko dugo u zatvoru, da to traje već šest godina, da taj slučaj i proces nije dovoljno jasan - rekao je on u februaru, obećavši da će razgovarati "s našim državnim funkcionerima i Ministarstvom pravde, da vidimo na koji način možemo da pomognemo Vasiljkoviću da se proces dovede do kraja".

Advokat Den Mori pomaže Kepu

Dragan Vasiljković ima i dalje na raspolaganju dve sudske instance da traži poništavanje najnovije odluke u Kanberi. Njemu zakon omogućuje da se sada žali Federalnom, pa Vrhovnom sudu.

Nije izručen ni Zentaj

Australija, inače, nikad u istoriji nije uspešno okončala ni jedan postupak vođen za izručenje osobe optužene za ratni zločin.

Ranije ove godine, Vrhovni sud je odbacio zahtev Mađarske za ekstradiciju Čarlsa (Karolja) Zentaja, pripadnika mađarskih kvislinških formacija u Drugom svetskom ratu, optuženog da je ubio jevrejskog tinejdžera u Budimpešti. Prethodnik gospodina Klera, Brendan O'Konor, naredio je 2009. godine Zentajevo izručenje Mađarskoj, ali je ovaj danas 90-godišnjak uspeo da dobije sudsko poništenje ovog naloga.

U međuvremenu, saznajemo da je za njegov slučaj zainteresovana grupa advokata specijalista za međunarodno pravo, koju predvodi Den Mori. Ovaj advokat je, uz ostale, zastupao Dejvida Hiksa, uhapšenog i izručenog u Gvantanamo Bej posle priznanja da je pomagao teroriste. Advokati su, saznaju "Vesti" konsultovani odmah nakon što je Vasiljković u petak, u svojoj ćeliji u zatvoru, dobio pismeno obaveštenje da Federalna vlada Australije odobrava njegovo izručenje.

Prema slobodnim procenama, ceo žalbeni postupak na koji Vasiljković ima pravo, mogao bi da potraje i dve godine.

Kako je Brus Denis, advokat Dragana Vasiljkovića, izjavio "Australijenu", njegov klijent je sa gospodinom Morijem razgovarao "direktno celog dana" u petak.

- Ako gospodin Mori odluči da preuzme slučaj, na njemu će raditi kancelarija "Šajn Lojers", ali ću ja pomagati - kaže Denis.

Australijski dnevnik s kojim je Vasiljković izgubio sudsku bitku zbog klevete, takođe tvrdi da je ova advokatska kancelarija već preuzela slučaj, ali da je gospodin Mori odbio da da izjavu o tome.

Brus Denis kaže da je Vasiljković posle dobijanja odluke "jednostavno utučen".

- Ima jedna stvar za koju se nadam, a to je da je (do ove odluke) bilo tako dugo čekanje posle pretresa na Vrhovnom sudu, jer je državni pravobranilac na neki način tražio mere zaštite za njega pre nego što bude bilo gde poslan.

Ta zaštita, po Denisu, uključuje da se Vasiljkoviću prizna vreme koje je bio u zatvoru, kao i da mu se obezbedi nezavisno suđenje.

- Pošto je on osoba koja je heroj u Srbiji, ali zlikovac preko granice u Hrvatskoj, veoma je teško da mu se obezbedi pošteno suđenje. Takve garancije njemu nisu date.

S. Princip

Vesti 19. 11. 2012.

Share this post


Link to post

Kepova ljudska prava štitiće Hrvatska?!

Hrvatska je spremna da štiti ljudska prava kapetana Dragana Vasiljkovića - preneo je "Australijen" obećanje hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je izrazio zadovoljstvo odlukom australijske vlade da se odobri Kapetanovo izručenje.

176504_dragan2_f.jpg?ver=1354053682

Australija odlučila da izruči kapetana Dragana Hrvatskoj

On je, kako navodi australijski dnevnik, pozdravio "blisku i izuzetno zadovoljavajuću kooperaciju" između vlada u vezi sa predmetom izručenja i odbacio zabrinutost da gospodin Vasiljković, kao Srbin poreklom, ne bi dobio pošteno suđenje.

"Australijen" zatim kaže da "Vasiljkovića traže zbog ispitivanja u vezi sa optužbama za ratni zločin, koje se odnose na vreme kada je on bio paravojni komandir u samoproklamovanoj Srpskoj republici Krajini od 1991. do 1992. godine."

Žalba Federalnom sudu

Gospodin Vasiljković, poriče optužbe i planira žalbu Federalnom sudu na odluku o ekstradiciji. Zastupanje australijskog državljanina rođenog u Beogradu priprema Den Mori, nekadašnji advokat zatvorenika Gvantanamo Beja Dejvida Hiksa i bivši potpukovnik mornarice Sjedinjenih Država.

"Prema optužnom predlogu koji su tužioci podneli pri županijskom sudu u Šibeniku na Jadranskoj obali, gospodin Vasiljković mučio je ratne zarobljenike, naredio ubijanje ratnih zarobljenika i komandovao napadom na mesto Glina što je dovelo do smrti i ranjavanja civila", navodi "Australijen".

"Ako izručenje gospodina Vasiljkovića bude odobreno, bivši rezervista australijske armije bio bi prvi osumnjičeni za ratni zločin koga bi Australija predala da se nađe na inostranom sudu", navodi dalje dnevnik i podseća da je ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler odobrio izručenje pretprošle sedmice.

Gospodin Vasiljković uhapšen je u januaru 2006. godine i nalazi se u sidnejskom zatvoru Silvervoter.

Hrvatska je potvrdila da, ukoliko Vasiljković bude izveden pred krivični sud, sudilo bi mu se u Specijalnom sudu za ratne zločine u Splitu, što je jedan od četiri hrvatska suda koji su od Međunarodnog tribunala preuzimali gonjenje za ratni zločin.

Pristalice gospodina Vasiljkovića strahuju da bi njemu bilo uskraćeno pošteno suđenje i, ako bude proglašen krivim, njegova zatvorska kazna bila bi znatno ozbiljnija od kazni koje se izriču Hrvatima po nacionalnosti," piše "Australijen".

29. 11. 2012. Vesti

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this