Sign in to follow this  
Rada

Prva odšteta za ubistvo Srba u Oluji

Recommended Posts

Prva odšteta za ubistvo Srba u Oluji

 

Opštinski sud u Kninu doneo je danas nepravosnažnu presudu po kojoj Hrvatska mora da isplati ukupno 540.000 kuna (oko 71.000 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama zbog ubistva njihovih roditelja u selu Varivode kod Knina u septembru 1995, posle akcije Oluja.

 

253714_varivode_iff.jpg?ver=1358943577

Spomen ploča srpskim starcima ubijenim u Varivodama posle Oluje

 

Tom prilikom u Varivodama je ubijeno devetoro starijih građana srpske nacionalnosti, a za taj zločin niko nije kažnjen.

 

U kninskom opštinskom sudu rekli su da strane u postupku imaju pravo na žalbu po prijemu pisane presude koja treba da im bude dostavljena u roku od 30 dana. Iako je reč o nepravosnažnoj presudi, nevladine organizacije ocenjuju da je u pitanju svojevrsan sudski presedan.

 

"Iako je presuđena odšteta niža od tražene, snaga presude je u tome što je prvi put neka od instanci pa makar i na nivou građanske parnice priznala porodici nestalih ili ubijenih posle Oluje da se zločin dogodio", izjavio je Eugen Jakovčić iz nevladine organizacije "Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću", koji prati ovaj slučaj.

 

On je ocenio da je ta presuda važna i zbog porodica ostalih žrtava koje tuže Republiku Hrvatsku, jer je sud naložio isplatu odštete iako za ubistvo devetoro građana srpske nacionalnosti posle akcije Oluja niko nije kažnjen.

 

Jovan Berić i njegove sestre tražili su od Republike Hrvatske oko 900.000 kuna odštete zbog ubistva roditelja, Radivoja i Marije Berić, u selu Varivode, nedaleko od Knina 28. septembra 1995. godine, mesec i po posle akcije Oluja. Tada je ubijeno još sedmoro građana srpske nacionalnosti, starije životne dobi, a za ta ubistva niko nije odgovarao.

 

Za zločin u Varivodama bilo je osumnjičeno šest pripadnika hrvatske policije, ali se posle dva postupka odustalo od krivičnog progona zbog nedostatka dokaza. Prema dostupnim informacija, istraga se u slučaju Varivode ponovo vodi, ali policija i tužilaštvo ne žele o tome da govore.

 

Tužbu za obeštećenje Jovana Berića i njegovih sestara najpre su odbili niži sudovi u Kninu i Šibeniku, ali je prošlogodišnjom presudom Vrhovnog suda presuda poništena i slučaj vraćen na novo suđenje. Iako nisu pronađeni i procesuirani počinioci zločina, Vrhovni sud je utvrdio da deca ubijenog bračnog bara Berić imaju pravo da budu obeštećena.

 

Vrhovni sud je tada utvrdio da je ubistvo srpskih civila u Varivodama kod građana izazvalo osećaj straha, užasa i sopstvene nesigurnosti pa su tim činom ostvarena obeležja terorističkog akta.

 

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je pre dve godine u Varivodama da je tim zločinom nanesena velika sramota Hrvatskoj. Hrvatske nevladine organizacija više puta su upozorile da zločin u Varidvodama nije bio dovoljno istražen i pozvale nadležne da kazne odgovorne za taj zločin, kao i da obeštete porodice žrtava.

 

23. 01. 2013. Beta

Share this post


Link to post
....540.000 kuna (oko 71.000 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama zbog ubistva njihovih roditelja ....

 

 

toliko je cijena ljudskog zivota Srba :(  ni vise i manje  35 500 €  po glavi i to sve u najboljem slucaju :angry:

Share this post


Link to post

Молио би било кога ако зна ко је био адвокат Јовану Берићу и његовим сестрама у овоме предмету.

Хвала, унапред...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this