Sign in to follow this  
dj-zombi

Strani placenici u Hrvatskoj

Recommended Posts

pfront

ja neznam zbog ti spominjes poginule jesam ja s necim njih uvrijedio mozda ?

Drugo ja znam za 106 poginulih u opstini grahovo tokom cijelog rata.

Akao trece da si malo pazljivije citao vidio bi da ja nisam iz Preodca nego da imam vikendicu u Preodcu.

A dabih mogli razgovarati otvoreno sto ti izbjegavas neg me prozivas za poginule zasto jednostavno ne napises neke od akcija koje su oni izveli mislim na te orlove to bi ti bilo mnogo jednostavnije mislim argumentovano neg nekim neosnovanim prozivanjem .

A kad smo vec kod tog da imas nekog iz tih orlova koje si naveo kao jedinicu koja je mogla izvrsiti onaj zadatak zasto nam on ne objasni sto oni nisu isli na Ripac neg mi Krajisnici drage volje bi cuo njegovo misljenje.

Share this post


Link to post

Dzmidzo rado bi da mogu otisao do Holandije da posjetim tog ciju adresu imas.

Sa njima sam se sreo u okolini Gospica i tu su mi poginula tri druga a jedan je ranjen.

Nadam se da ce dobiti ono sto zasluzuje.

Share this post


Link to post

Ubijeni atentator na Moralesa: Chico 1991. pristupio ZNG-u kad je vidio ratne strahote u Hrvatskoj

Osim njega, ubijeni su i Michael Martin Dwyer iz Irske te Árpád Magyarosi iz Mađarske, a uhićeni su Elod Toazo iz Mađarske i Mario F. Tadic iz Bolivije. Potonji atentator također je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj, a prema navodima zapadnih medija, on ima bolivijsko državljanstvoBolivijski predsjednik Evo Morales izjavio je u četvrtak da ga je skupina stranih plaćenika pokušala ubiti u Boliviji, dok su iz njegovog ureda objavili kako je među njima bilo i Hrvata, javila je agencija France Presse."Pokušali su atentat na dopredsjednika i na Eva Moralesa. To su strani plaćenici, među njima očito nema Bolivijaca", rekao je Morales koji sudjeluje na skupu čelnika ljevice u Cumani, na istoku Venezuele.

"Obaviješten sam da su pripremali napad i dao sam nalog za njihovo uhićenje", dodao je, kazavši da skupina raspolaže "usavršenim oružjem".

Bolivijska policija je u četvrtak ujutro izvijestila da je ustrijelila trojicu i uhitila dvojicu terorista u napadu na hotel u Santa Cruzu, gospodarskoj prijestolnici na istoku te andske zemlje.

Načelnik policije Hugo Escobar izjavio je da su u pucnjavi u Santa Cruzu ubijena trojica Mađara, a potpredsjednik Garcija kazao je u službenom priopćenju objavio da je skupina koja je organizirala atentat sačinjevala Hrvate, Irce i bolivijske ekstremne desničare.

Među ubijenim atentatorima je i Eduardo Rózsa Flores poznat pod imenom Chico, koji je inače u hrvatskoj javnosti poznat kao vojnik koji je sudjelovao u Domovinskom ratu. To je još nepotvrđeno. Policija je objavila kako je Flores iz Bolivije te da je imao 49 godina.

Osim njega, ubijeni su i Michael Martin Dwyer iz Irske te Árpád Magyarosi iz Mađarske, a uhićeni su Elod Toazo iz Mađarske i Mario F. Tadic iz Bolivije. Potonji atentator također je sudjelovao u ratu u Hrvatskoj, a prema navodima zapadnih medija, on ima bolivijsko državljanstvo.

"Razjasnit ćemo tko ih je doveo iz Irske i Hrvatske u santa Cruz, tko im je platio karte i smjestio ih, tko im je davao podatke o kretanju dužnosnika, odakle im C4 te koji su ideološki motivi ovih osoba, bliskih ekstremnoj desnici", rekao je Linera.

Kako su objavili istražitelji, a prenio AFP, skupina je umiješana u napad eksplozivom u srijedu u Santa Cruzu, pred kućom kardinala Julija Terrazasa, poglavara Katoličke crkve u Boliviji. Tereti ih se i da su sudjelovali u napadu na na ministra Saúla Ávalosa.

Bolivijski predsjednik, koji kardinalu predbacuje da je u službi oporbe, optužio je desnicu da stoji iza tog atentata kako bi to iskoristila i bacila ljagu na njegove pristaše.

Događaj se zbio nakon završetka političke krize u Boliviji, tijekom koje je Morales pet dana štrajkao glađu kako bi natjerao parlament da glasuje za izborni zakon koji će omogućiti veći broj mjesta za autohtono stanovništvo među kojim Morales uživa snažnu potporu.

Jorge Eduardo Rozse Flores, zvani Chico, kao zapovjednik Internacionalnog voda u Osijeku, bio je vrlo blizak s Branimirom Glavašem i često se mogao vidjeti u zgradi Sekretarijata za narodnu obranu, u Županijskoj ulici, u središtu Osijeka, gdje je bio Glavašev ratni štab, piše Jutarnji list.

Chico je u Hrvatsku došao u ljeto 1991. godine, odnosno početkom rata. Predstavljao se kao novinar koji radi za španjolske medije, a svoj kasniji vojnički angažman pojašnjavao je time da je napustio novinarstvo i priključio se hrvatskim oružanim snagama zgrožen brutalnim ratom JNA i srpskih pobunjenika protiv Hrvatske. Flores je tu scenu filmski ovjekovječio ulaskom u Glavašev ratni ured u kojem izražava svoju želju da se priključi Zboru narodne garde i svečano uzima oružje. Naime, prema njegovu scenariju kasnije je snimljen film Chico čije je snimanje pomoglo i hrvatsko Ministarstvo obrane.

Flores je zapovijedao jedinicom koja je bila smještena na osječkom strelištu Pampas, a kasnije sudjelovala i u obrani sela Laslovo, nadomak Osijeka. Ta je vojna postrojba bila sastavljena od stranaca i Hrvata rođenih i odraslih u SAD-u, Australiji i Južnoj Americi. Poznato je da su Floresovi vojnici, odjeveni u crne uniforme, sudjelovali u miniranju srpskih kuća u Čepinu, prigradskom naselju Osijeka, kao i u samom Osijeku te drugim okolnim mjestima.

Uz djelovanje toga voda vežu se i dva nikad razjašnjena ubojstva - švicarskog novinara Christiana Wuertemberga i britanskog Paula Janksa. O pogibiji Paula Janksa novinar Observera John Sweeny snimio je dokumetarni film “Dying for the Truth”, u produkciji britanskog Channela 4, u kojem je za smrt dvojice novinara optužio Floresa.

Nakon rata u Hrvatskoj Chico je napustio Osijek te je živio u glavnom gradu Mađarske. Dobio je i hrvatsko državljanstvo. Prema nekim saznanjima, Chico se u Osijek vraćao još dva puta - kada je prije nekoliko godina promovirana njegova zbirka poezije te kada je snimao film Chico.

17.04.2009. / 15:33

Nacional

Share this post


Link to post


Informacije o stranim plaćenicima

učesnicima ratova na području bivše SFRJ

 

 

 
I.   UČESNICI ZLOČINAČKE OPERACIJE HV “MEDAČKI DŽEP”

 

 

1. Rik Graunjert: rođen u Den Helderu-u, Holandija, star oko 27 godina. Završio Kraljevsku vojnu školu u Holandiji. Kao profesionalni vojnik služio u Holandskoj armiji u činu vodnika. Kao plaćenik u hrvatskoj vojsci angažovan krajem 1991. godine. Bio je stacioniran u Perušiću. Jedan je od plaćenika u hrvatskoj vojsci, izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Iz hrvatske vojske demobilisan navodno pod pritiskom zapada, posle čega je pokušao da dobije hrvatsku domovnicu. Pošto to nije uspeo vratio se u Holandiju gde radi kao vozač kamiona u mestu rođenja.

 

 

2. Raymond Van der Linden: rođen u Roosen Daal-u, Holandija, star oko 35 godina. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatskoj vojsci. Bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Jedno vreme bio u HOS-u, a posle toga u 104. brigadi HVO i učestovao u ratnim dejstvima na terenu Bosanske Posavine. Bio je ranjen posle čega je lečen u bolnici u Zgrebu. Dobio državljanstvo Hrvatske, oženjen Tanjom iz Velike Gorice, živi u Gospiću.

 

3. Andre Van der Aart: rođen u Lissen-u, Holandija, star je oko 29 godina. Bio je u holandskom kontigentu snaga OUN u Libanu, u činu kaplara. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Sada živi u Holandiji u mestu rođenja.

 

4. Mark Molenaar: rođen u Amsterdamu, Holandija, star oko 24 godine. Služio u holandskom delu NATO snaga u bazi Seedorf u Nemačkoj. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Po demobilizaciji vratio se u Holandiju.
 

5. Ednjin Hoovens: rođen u Vendlo-u, Holandija, star oko 26 godina. U Holandskoj armiji bio vozač kamiona. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. U hrvatskoj vojsci bio ranjen. Vratio se u Holandiju odakle je navodno otišao u Izrael i sada radi u nekom kibucu.

 

6. Martin de Porres: rođen u Ambon-u, Indonezija, star oko 33 godine. U Holandskoj armiji imao čin vodnika. Studirao teologiju. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu.Demobilisan i vratio se u Holandiju,a sada je navodno monah u Arrnem-u.

 

7. Joost van Dijk: rođen u Den Boch-u, Holandija, star oko 26 godina. U Holandskoj armiji bio profesionalni vojnik 4 godine, specijalista je za mine i eksplozive. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojsske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle demobilizacije vratio se u Holandiju. Lečio se od alkoholizma, a sada je navodno dobrovoljac negde u Kazahstanu.

 

8. Tom Chittum: rođen u Whoopaki Lake-u, SAD, star oko 46 godina. Sa Američkom armijom učestvovao u Vijetnamskom ratu. Krajem 1991. godine angažovan kao plaćenik hrvatske vojske i bio smešten u Perušiću. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle demobilizacije, preko holandske organizacije za pomoć Hrvatima vratio se u SAD.

 

9. Harmut Lange: rođen u Berlinu, Nemačka, star oko 27 godina. Bio je u izviđač u 9. gardijskoj motorizovanoj brigadi hrvatske vojske. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Posle odsustva koje je dobio 1993. godine napustio je hrvatsku vojsku.

 

10. Ellijas Laslo: rođen u Mađarskoj. Služio u Mađarskoj armiji, u padobranskoj jedinici. Kao plaćenik hrvatske vojske bio je u HOS-u, a zatim u 104. brigadi HVO, učestvovao u borbama u Bosanskoj Posavini. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu.

 

11. Johannes Tilder: rođen 25. 10. 1963. godine u Enkhuizen-u, Holandija. Pohađao Kraljevsku vojnu školu u Holandiji. Služio kao oficir Holandske armije, završio i specijalnu vojnu školu izviđačko-padobranskog smera. Bio u sastavu holandskog bataljona NATO u Nemačkoj, u bazi Sejdorf. U Nemačkoj proveo period od 1985. do 1990. godine. 1990. godine otišao u francusku Legiju stranaca. Krajem 1990. godine napustio Legiju stranaca, vratio se u Holandiju, u rodno mesto. Kao plaćenik hrvatske vojske angažovan krajem 1991. godine, preko holandskog ogranka “Hrvatske pomoći”. U njegovom angažovanju za plaćenika hrvatske vojske posredovala je organizacija “Nederlandse Njerk Gemenschap” zajedno sa profašističkom partijom “Centrum Democraten”. U Hrvatsku je stigao 22. 11. 1991. godine. Prve instrukcije dobio u ministarstvu odbrane u Zagrebu, gde je bio primljen kod Jura Martinovića. Poslat na raspolaganje hrvatskoj vojsci u Gospić gde se javio Tihomiru Oreškoviću, tada zapovedniku vojne policije. U hrvatskoj vojsci bio poručnik, zamenik komandira izviđačko – diverzantske satnije u 9. gardijskoj motorizovanoj brigadi. Jedan je od izvršilaca ratnih zločina nad Srbima civilima i ranjenicima u Medačkom džepu. Poginuo?

 

 

 

II.   OSTALI PLAĆENICI U HRVATSKOJ VOJSCI

 

12. Bart Velt: rođen u Haarlem-u, Holandija, star oko 30 godina. Bio je vezist u kontigentu Holandske armije pri snagama OUN na Sinaju. Kao plaćenik hrvatske vojske angažovan krajem 1991. godine. Bio u kasarni u Perušiću. Posle demobilizacije vratio se u Holandiju i radi u mestu rođenja.

 

13. Johannes Stelling: rođen u Drachtenu, Holandija, star oko 28 godina. Kao plaćenik u hrvatskoj vojsci angažovan početkom 1992. godine. U hrvatskoj vojsci bio izviđač. Posle demobilizacije bio je na terenu Hercegovine i u Livnu. Krajem 1992. godine vratio se u Holandiju i živi u mestu rođenja.

 

14. Ronald Geurts: rođen u Utrecht-u, Holandija, star oko 27 godina. služio u Holandskoj armiji. U hrvatsku vojsku, u kasarnu u Perušić došao krajem 1991. godine, navodno kao novinar. Video kamerom snimao materijale i preko Zagreba slao izveštaje za holandsku televiziju. U proleće 1994. godine radio u jednom restoranu na Maksimiru u Zagrebu.

 

15. Peter van Eekeren: državljanin Holandije. Krajem 1991. godine kao plaćenik bio angažovan u hrvatskoj vojsci kao instruktor u Jastrebarskom. I on je slao izveštaje holandskoj televiziji.

16. Mustafa N. zvani “Afrika”: poreklom Sudanac, navodno studirao na pomorskom fakultetu u Rijeci. U hrvatskoj vojsci bio prevodilac kod Johannes Tildera, a takođe i instruktor u jednoj brigadi hrvatskoj vojsci. Navodno sada radi kao prevodilac kod misije Evropske zajednice u Ogulinu.

 

17. NN Englez, bio angažovan u hrvatskoj vojsci u prvoj brigadi u Samoboru.

 

18. NN Kanađanin, u činu pukovnika hrvatske vojske angažovan na terenu Zadra.

 

19. Henk Joling: državljanin Holandije, oženjen Hrvaticom koja živi u Holandiji. On u Zagrebu ima manju eksport-inport firmu. Služio kao veza između ministarstva odbrane Hrvatske i holandskih plaćenika za angažovanje na strani hrvatske vojske.

 

 

 

III.   PLAĆENICI U TZV. INTERNACIONALNOJ BRIGADI

 

 

20. Tzv. “Internacionalna brigada” formirana na početku rata u Zagrebu okupljala je strane plaćenike kao i strance poreklom Hrvate. U toj brigadi je bilo puno Nemaca iz bivšeg DDR-a, Engleza, Amerikanaca, Francuza, Austrijanaca i drugih. Ova brigada je najviše bila angažovana u Slavoniji, u okolini Osijeka. Navodno je zapovednik te brigade bio izvesni Hans, kapetan, državljanin Nemačke.

 

 

 

IV.   PLAĆENICI U HV KOJI SU UČESTVOVALI U NA PROSTORU BOSANSKE POSAVINE

 

21. Uslisti (Aleksandrovič) Sergej: rođen 18. 07. 1963. godine u oblasti Omskaja, bivša SSSR. Bio pripadnik 101. brigade HVO, koja je učestvovala u operacijama u Bosanskoj Posavini.

 

22. Trišin (Borisovič) Aleksej: rođen 06. 07. 1964. godine u Novom Sibirskom, bivša SSSR. Bio pripadnik 101. brigade HVO, koja je učestvovala u operacijama u Bosanskoj Posavini.

 

23. Volfang Niderojger, državljanin Austrije, bio angažovan u vojsci Hrvata u tzv. BiH, o čemu je pisala austrijska štampa.

 

24. Krup Štefan, državljanin Austrije, iz Koruške, učestvovao u operacijama vojske Hrvata kod Mostara.

ivan_sarac
picture: Croatian ‘general’ and war criminal Ante Gotovina with his foreign colleagues

 

 

 

V.   STRANI PLAĆENICI HV NA PROSTORU BIH, U HERCEGOVINI

 

 

25. NN Nemački državljanin, 20. jula 1992. godine bio je jedan od počinilaca ubistva Milene Laganjin, Srpkinje, u logoru za Srbe, koji je bio u školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu.

 

26. Početkom 1992. godine u sastav hrvatskih snaga u Livnu nalazio se jean broj plaćenika iz Nemačke, Engleske, Španije i Argentine. Takođe je bio zapažen i jedan crnac. Svi su nosili uniforme sa oznakama RH (Republika Hrvatska).

 

 

 

VI.   STRANI PLAĆENICI U HV I ARMIJI BIH

 

 

 

a) Između Tešnja i Teslića polovinom septembra 1992. godine na strani muslimanskih vojnih snaga u operacijama protiv vojske Republike Srpske učestvovala je grupa od 43 plaćenika, mudžahedina, uglavnom iz Saudijske Arabije. Identifikovani su:

 

27. Abu Isak, komandant ove grupe, rodom iz Meke,

 

28. Abu Džerib, zamenik komandanta ove grupe, rodom iz Meke,

 

29. Seih Abu Sulejman, bio odgovoran za verska pitanja,

 

Ovi plaćenici prešli su austrijsko-slovenačku granicu početkom avgusta 1992. godine, nekoliko dana kasnije granicu Hrvatske. U Kamenskom dobili su potvrdu od imama Šefika Omerbašića u kojoj je stajalo da u BiH idu radi sagledavanja mogućnosti dopremanja humanitarne pomoći. Kod pojedinih od njih pronađeni su filmovi i fotografije sa odsečenim glavama srpskih boraca.

 

 

B) Na ratištu u Derventi ratovali su na strani vojnih snaga bivše BiH

30. NN Arapin,

 

31. Venzhou Zhejiang, Kinez, državljanin Francuske,

 

32. Abid Abu Safijahsi, državljanin Jordana, imao status stalno nastanjenog stranca u Derventi.

 

 

v) U Hrasnici:

 

33. Naser N. državljanin Bahreina, zajedno sa grupom lica, stranaca, organizovao nabavku oružja i dotur za skladište u Pazariću i Hrasnici. Ovaj posao pomagao je “Mešihat” iz Zagreba.

 

Na području Hrasnice bila je stacionirana specijalna jedinica pod nazivom “crni labudovi”, sastavljena od plaćenika, profesionalaca, meću kojima je bilo Amerikanaca, Francuza i Italijana.

 

 

g) Na širem terenu Prijedora kao strani plaćenik na strani vojnih snaga tzv. BiH borio se

34. Ostruk Mahmut, državljanin Turske.

 

d) Oko 30 turskih državljana sa pripadnicima teritorijalne odbrane tzv. BiH za Visoko, učestvovali su u napadu na Ilijaš i Čakrčiće. Sa njima je navodno bilo i dvadesetak Turkinja koje su bile zadužene da podižu moral.

 

đ) U bolnici u Zenici lečeni su sledeći strani plaćenici koji su ratovali na strani vojnih snaga tzv. BiH

 

35. Ibu Raha, državljanin Saudijske Arabije,

 

36. Shaker Al Sharif, državljanin Sirije,

 

37. Abu Falah, državljanin Egipta,

 

38. Abu Amin, državljanin Egipta,

 

39. Ijas Medini, državljanin Saudijske Arabije,

 

40. Abu El Zubeir, državljanin Saudijske Arabije,

 

41. Abdurahman Abu Sarahudin, državljanin Saudijske Arabije,

 

42. dvanaest NN državljana iz islamskih zemalja.

 

 

e) U objektima aluminijskig kombinata iz Mostara, bungalovi u Buni, bilo je smešteno oko trideset stranih plaćenika, Italijana, Nemaca, Francuza i drugih.

 

ž) Na području Čapljine, u sastavu jedinica HOS-a bili su NN državljani iz Nemačke, Velike Britanije i SAD.

 

z) Plaćenici pripadnici HOS-a u zloglasnom logoru za Srbe u Dretelju.

 

43. DžO N. državljanini SAD, predstavljao se kao novinar, nije znao srpski, star oko 48 godina, visok oko 180cm, mršav, smeđe kose. U logoru za Srbe u Dretelju učestvovao u silovanju Srpkinja.

U sastavu hrvatskih vojnih snaga u tzv. BiH bili su u Dretelju nekoliko Poljaka i Nemaca.

 

 

VII

 

Početkom septembra 1992. godine pristiglo je u tzv. BiH 250 mudžahedina (“sveti ratnici džihada”) iz Turske, Irana, Bahreina i Katara. Bili su smešteni u zgradi penzionerskog doma u Babinoj rijeci, kod Zenice, i u Kaknju. Njihovo dovođenje na prostore bivše BiH organizovao je potpredsednik vlade tzv. BiH Muhamed Čengić.

 

 

VIII

 

Plaćenici iz francuske Legije stranaca i drugi strani državljani bili su u sastavu i tzv. bojne “Frankopan”, formirane i obučavane u Kumrovcu kod Zagreba. Ovi plaćenici su se borili na području Hercegovine, oko Mostara. Ova jedinica isključivo je izvodila diverzantsko – teroristička dejstva na prostoru Republike Srpske, pod geslom “nema zarobljenika”.

 

 

IX

 

Plaćenici iz francuske Legije stranaca i drugi strani državljani bili su u sastavu tzv. 4. samostalne bojne hrvatske vojske pod nazivom “Zrinski”. I oni su preipremani i obučavani u Kumrovcu kod Zagreba. Jedno vreme su se nalazili na širem području Tomislavgrada (Duvna).

 

 

 

 

Izvor: Komisija Vlade SR Jugoslavije za utvrđivanje zločina na prostoru SFRJ

Datum: 27.10.1994.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this