Sign in to follow this  
Rada

Šta znači "super žena" - u Srbiji

Recommended Posts

 

Super žena

 

Piše: Jelena ARSENOVIĆ

Odmah da raščistimo: Ne mislim da ako je neko siromašan, svi treba da budemo bez para ili ako je neko bolestan da je nepristojno biti zdrav. Ali...Minimum pristojnosti i empatije treba da se iskaže prema onima koji su imali manje sreće u životu od nas.

To podrazumeva da ako živite u Srbiji, u društvu u kojoj je više od 20 odsto stanovništva ekstremno siromašno, nemojte se žaliti kako vam u garderobi veličine jedne garsonjere kućni ljubimac gricne baš firmirani deo odeće!

Nije problem u Seki Aleksić koja je rano krenula da zarađuje novac pevanjem, pa nije imala vremena da se obrazuje i išlifuje, već u mediju koji njeno nepristojno razmetanje stavlja u novine.

Nije problem čak ni u grupi poznatih žena koje pristanu da u televizijskoj emisiji govore o sopstvenom fenomenu - znate ono tri u jednom: biti majka, uspešna u poslu i uvek doterana - već u autoru koji smatra da su Tanja Jordović, Sanja Marinković ili Lidija Vukićević pravi primeri srpske heroine.

One su doduše odbacile takvu titulu, skromno tvrdeći da ceo njihov uspeh leži u dobroj organizaciji vremena, ali se iz njihovih odgovora videlo koliko je život kojim žive daleko od preživljavanja prosečne žene u Srbiji. One koja čak ni ne mašta da sa prijateljicama jednom nedeljno u kafiću ispija kapućino. Koji crni kapućino! Za jedan bi mogla četiri leba da kupi.

One koja se redovno švercuje u gradskom prevozu, a kamoli da se usudi da pozove taksi. Za cenu jedne taksi vožnje već bi mogla i ručak sa mesom da skuva.

One koja nakon mesec dana rintanja u prodavnici na ruke dobije celih 23.000 dinara. Gazda je, naravno, nije prijavio, ali na tome nije ni insistirala, jer ko još veruje da će dočekati penziju...

A kod kuće... muž, najčešće građevinac, zaslužuje da sa smrdljivim čarapama legne na tek opranu posteljinu i da se zadah alkohola iz njegovih usta oseća svaki put kada umesto deset crnči 12 sati. Ipak je on glava porodice i njegove dnevnice su duplo veće od njenih.

Tu su, ako je imala sreće, i deca. Klinci gaje blagi prezir prema nesposobnim roditeljima. Neka ih, samo da su nam živi i zdravi.

Zameraju što matori nikako da završe fasadu na kući u Kaluđerici. Pogolema kuća, započeta u vreme naivnog optimizma njihovih roditelja. Usput ih prerano izborana majka redovno bruka, prijavljujući ih za besplatnu ekskurziju. To je onaj gratis što "velikodušna" turistička agencija poklanja jednom đaku, ako se po odeljenju prijavilo više od 15 učenika, a nakon što je u dilu sa direktorom škole prethodno dobro poharala novčanike bolećivih roditelja.

E takva žena je Super žena.

Ona se umornim korakom sa kesama koje seku ruke vraća s posla uzbrdicom po neasfaltiranom Mrkinom putu, sve prebirajući po glavi da l' prvo da pegla ili kuva ručak za sutra ili ipak okopa onaj kupus što ga je zasadila na parčetu okućnice. Još ako ima vode, pa da ga i zalije.

Ona nema vremena za razmišljanja o "suštinskim" pitanjima države i nacije. Uveče skola i otečenih nogu uz Sulejmana veličanstvenog odmašta da je spavala i da je sutra u pola pet ustala odmorna za posao.

Ne razume kada joj Snežana Dakić kaže da su sapuni glavni problem u srpskom školstvu. Naivno je mislila da je to učitelj sa malom platom, neupotrebljivo gradivo i neujednačeni kriterijumi u ocenjivanju. Možda prvo decu da uverimo da se u zemlji Srbiji isplati obrazovanje i pošten rad, kako njena dugonoga ćerka ne bi maštala da na modnoj pisti beogradskog Fešnvika sa Sneškom Deki i Nešom Klikom pravi ružičasti svet opsene.

Već da veruje da će i bez Vukove diplome ali sa znanjem u glavi i poštenjem u srcu imati bolji život od svoje majke - istinske Super žene.

 

Vesti online 19. 09. 2013.

Share this post


Link to post

Kako mi je ovo poznato....

Koliko je dalek svet koji gledamo na TV-u, a prezentira nam se kao nas, a mi od njega ni s nismo videle....

Zemljo Srbijo!

Pa ti odgoji dete u duhu pravih vrednosti, postenja i skromnosti.... 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this