Sign in to follow this  
DvorNaUni90

U 1.500 naselja nijedna beba godišnje

Recommended Posts

U 1.500 naselja nijedna beba godišnje

Autor: MONDO

U čak 1.500 naselja u Srbiji godišnje se ne rodi nijedno dete.

29.09.2013. | 09:16 21
 

 

beba.jpg Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Građani Srbije neprekidno već 23 godine češće idu na sahrane nego na babine.

Veći broj umrlih uporno nadmašuje broj rođenih, što je dovelo do toga da smo po stopi mortaliteta - prva zemlja u Evropi.

Sliku za nijansu popravlja svega osam opština u kojima je, prema poslednjim podacima, zabeležen pozitivan prirodni priraštaj, iako je reč o statističkom izuzetku, koji nas neće spasti demografskog sloma, pišu "Novosti".

Kolevke su se prošle godine najviše ljuljale u Beogradu - Grockoj, Zvezdari i Surčinu, Novom Sadu, Sjenici, Novom Pazaru, Tutinu i Preševu.

Prema rečima Gorana Peneva, iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, stope u ovim opštinama takođe su preniske, pa suštinski nisu pravi izuzetak.

"Pozitivne brojke neprimetno su male da bi se mogao tražiti neki ozbiljniji, dublji razlog ili model koji bi trebalo kopirati, već su slučajnost", kaže Penev.

U Novom Sadu je ta stopa 1,4 promila, a razlog je što je to univerzitetski centar, u koji po pravilu dolazi mnogo mladih, pa su te migracije uticale na statistički podatak.

Kako Penev kaže, što se tiče beogradskih opština, razlog treba tražiti u tome što je Surčin prigradsko naselje, a Zvezdara takođe ima obodne delove u kojima je cena stanova niža, pa je doseljavanje bilo veće. Ipak, i ta stopa je nešto preko nule, pa nije značajna kao pokazatelj.

"Što se tiče Novog Pazara, koji beleži pozitivan prirodni priraštaj, razloge treba tražiti u kulturnom obrascu", kaže Penev.

"Ne isključivo religijskom, jer i Romi su takođe poznati po velikom broju dece, već kulturnom".

"Mesečno na spisku za dodelu ovih sredstava imamo oko 30.000 porodilja. Za prvo dete jednokratno dobijaju 31.782 dinara, za drugo 124.279, za treće 223.693 i za četvrto 298.254 dinara", kaže Predrag Petrović, viši savetnik Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

"U decembru prošle godine, recimo, na spisku smo imali 60.065 majki na porodiljskom bolovanju, a ostvarivale su naknade za 61.324 dece".

Religija, kulturne specifičnosti i običaji čine Novi Pazar, Tutin, Sjenicu i Preševo opštinama u kojima je demografski trend različit u odnosu na ostatak Srbije. U njima je većinsko bošnjačko i albansko stanovništvo, kome je svojstven veći broj dece.

Međutim, ovih osam opština samo su retke tačke na demografskoj slici Srbije, jer u čak 1.500 naselja godišnje se ne rodi nijedno dete.

Koliko je situacija alarmantna pokazuju i podaci da je oko 1.600 sela gotovo potpuno napušteno, 700 naselja ima manje od 100 žitelja, a da je čak stotinu njih sa manje od pet stanovnika.

Predviđanja su još gora: u narednih 15-20 godine promaja bele kuge oduvaće još 1.200 naselja.

Tako smo za poslednjih deset godina ostali „kraći" za 500.000 ljudi. Po broju živorođene dece i natalitetu naša zemlja je na poslednjem mestu u Evropi. Dok su se za poslednjih nekoliko decenija Albanci uvećali 700 odsto, Turci 400 odsto, Bugari za 38 odsto, Rumuni i Grci za 35 odsto, Srbi su među ovim zemljama jedini narod koji izumire.

"Pravac u kom sve ovo vodi je da će kroz nekoliko decenija Srbi postati manjina u svojoj zemlji ", kaže dr Gordana Živković, stručni saradnik Instituta za evropske studije. "Demografski eksperti prognoziraju da će ovim tempom Srbi kao narod za 500 godina - izumreti".

Uporedni podaci pokazuju da je svaki drugi Albanac, a tek svaki četvrti Srbin mlađi od 19 godina. Stanovnici iznad 65 godina su čak 2,5 puta brojniji od mladih. To ne čudi, jer na svaki brak u Srbiji dolazi 0,88 odsto dece.

"U ratovima smo izgubili četiri miliona ljudi, poslednjih decenija dva miliona se prelilo u dijasporu, a od Drugog svestkog rata tri Srbije su ubijene abortusima", kaže dr Živković. "Trenutno smo najstarija nacija u Evropi. Do 2030. godine, ako se nastavi ovakva stopa negativnog prirodnog priraštaja, Srbi će činiti 50 odsto stanovništva Srbije".

Razloge, kako kaže, treba tražiti u nedovoljnom rađanju, jer je Srbija već 50 godina ispod okvira proste reprodukcije. Drugi razlog je emigracija koja je pojačana od devedesetih. Uz to, 800.000 majki ne može da rodi zbog neplodnosti protiv koje se bore medicinskim putem. Ekonomski faktor je u Srbiji neizbežan. Dramatičan je podatak da je između 10 i 20 odsto žena u reproduktivnom periodu napustilo Srbiju i decu rodilo u inostranstvu.

Jednostavan odgovor na pitanje kako ublažiti demografsko propadanje Srbije, prema oceni stručnjaka, ne postoji.

Stručnjaci za stanovništvo slažu se u oceni da na kretanje broja stanovnika utiče niz faktora, a da je novac samo jedan od njih. Jedino zahvaljujući snažnoj svesti o potrebi za preživljavanjem nacije usta iznad vode drže Irci ili Šveđani, koji imaju nulti prirodni priraštaj.

Kako kaže Gordana Živković, važna mera je populaciona politika. Jedna od funkcija države je da brine o humanoj reprodukciji i da ekonomskim merama olakšava trudnicama i majkama.

Ivan Marinković, iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, navodi da je iskustvo Francuske, koja duže od veka sprovodi sistemske demografske mere, pokazalo da broj rađanja može da se podigne za najviše desetak odsto. Položaj Srbije, prema njegovim rečima, toliko je težak da bismo beležili gubitak stanovništva čak i ako bi žene u narednim godinama počele da rađaju po petoro ili šestoro dece.

 

Share this post


Link to post

Evo ' vako. Prvo da preskočim analizu trenutnog stanja u društvu, o tome u kolikom smo moralnom mraku i okruženju pogrešnih vrednosti  (imate odličan naš film "Kletva", dostupan i na Yt, preporučujem). Ili  ukratko da citiram: Razvilo se crno vreme opadanja, nabujao šljam i razvrat i poroci.

Svakako da je finansijski aspekt jedan od važnijih. Realno, sa dve prosečne plate, jako je teško razmišljati o nečemu više, ako tu računate da plaćate stanarinu, troškove i hranu...Opet, ako imate svoj stan, računam lakše je. Sa druge strane, postali smo alavi. Letovanje, zimovanje, najnovije cipele, šminka, ludila, daj, daj, daj...i opet nesrćni i nezadovoljni. Šta je našim roditeljima bilo potrebno kada su bila deca? Imali su mnogo, mnogo, mnogo manje od nas, a opet su bili mnogo radosniji i zadovoljniji. Dajte detetu jednu igračku i biće zadovoljno, čuvaće je...dajte mu ZY i svaka će mu držati pažnju 5 minuta. Danas igračka, sutra telefon, prekosutra auto...Druga važna stvar, ako posmatram iz mog ugla, jeste radno vreme, standardno od 9-17h. Da je bar tako. Retko kad izađem pre 18h. Ne stignem ni ovaj poslednji ispit da položim, a gde je ostalo...A neću da mi dete odgajaju (samo) vaspitačice ili sl. Onda, brate treba da nađeš nekoga da mu rađaš toliku decu. Ako treba da kopa - da kopa, da mi se ne provodi po kafanam dok ja perem pelene i sl. (Slažem se, nije lako ni momcima danas, svega ima). Što se mene tiče, nekako sam oduvek želela da imam troje dece, mislim da je to nekako jedina prava investicija u životu i težiću da je ostvarim.  I ne bih volela da deca odrastaju u Beogradu. Nemam problem da se preselim u neko manje mesto, učim decu pravim vrednostima, skromnom životu, vodim ih u Krajinu i napravim od njih prave Srbe   :) ...sve u svemu miran porodični život. Eto, tako bih ja volela!

 

Share this post


Link to post

Razloge, kako kaže, treba tražiti u nedovoljnom rađanju, jer je Srbija već 50 godina ispod okvira proste reprodukcije. Drugi razlog je emigracija koja je pojačana od devedesetih. Uz to, 800.000 majki ne može da rodi zbog neplodnosti protiv koje se bore medicinskim putem. Ekonomski faktor je u Srbiji neizbežan. Dramatičan je podatak da je između 10 i 20 odsto žena u reproduktivnom periodu napustilo Srbiju i decu rodilo u inostranstvu.

Kakva štura definicija ... i nepravedna i neistinita jer je to samo posledica mnogih drugih stvari. najlakše je definisati sa nedovoljno rađanja ... To je više posledica nego činjenica ...

 

Niko ne vodi računa o mladim majkama, koje kada se zapošljavaju imaju klauzulu u ugovoru da ne rađaju narednih bar 5 godina   ???  ... Protuzakonito jeste ali takvi ugovori se potpisuju ...

 

S druge strane, one koje su imale petlju da rode (jer očigledno za to se mora imati petlja) kada traže posao, činjenica da imaju decu je nedostatak broj jedan ???  Neki im to otvoreno kažu na razgovoru!

 

Državu boli uvo za sve, ona samo piše statističke podatke i konstatuje stanje a prstom ne mrda da pomogne mladim ljudima u ostvarivanju porodica. U obdanište ne može da se upiše ono dete čiji jedan roditelj već ima kakav takav posao jer onaj drugi valjda treba da sedi kući i da ga čuva ...

A sa kojom platom je to izvodljivo?

 

I tako u nedogled ... Najlakše je napraviti i roditi a dužnost i obaveza je roditelja od deteta napraviti čoveka i kvalitetnu ličnost ... A dužnost države je da pomogne roditeljima.

 

Činjenica je da su roditelji prepušteni sami sebi ... Deca isto tako ...

A o onima koji tek treba da se rode da ne pričam ...

 

Ceo problem su pretvorili u fraze a život je nešto sasvim drugo ...

 

Život je mnogo više od onoga čime se bavi statistka.

Share this post


Link to post

Тачно, и једна и друга сте лепо образложиле шта и како. То је и до државе али и самих људи и то мислим подједнако.

Углавном, сви проблеми државне или финансијске природе који муче нас Србе муче и муслимане У Н.Пазару, Тутину и околини па опет, они су у дебелом плусу наспрам нас. Имао сам прилике да обиђем тај простор и заиста кад се погледа, оно је неразвијен, тешко приступачан крај, са брдо незапослених и нижим платама, ма сами климатски услови су изузетно тешки... Ал има људи, има младих и у градовима и на селима која су на преко 1000 м н.в. :mellow:  и не умиру од глади, живе само са мање луксуза. Део људи је у иностранству, зарађују, шаљу паре кући, граде. Наравно, њихова вера и смисао живота то додатно подстичу. На томе можемо само да им завидимо. Не треба да се хватамо у корак с њима, није то поента. Проблем је што Срби у просеку имају и 4 или 5 пута мање деце :unsure:  А ту је кључ проблема, по мом мишљењу основни и највећи проблем наше државе јер на овај начин настаје случај ''Косово'', ''БиХ'', а наставимо ли у овом правцу настаће и други... Треба да се освестимо и ми сами, да не будемо момци клошари и мрцине, а жене да глуме ''девојке'' са 40 и нешто, па онда ''хоћу све богато па децу (дете)'' , а држава која нема популациону политику такође.

Share this post


Link to post

Svi ste u pravu, rekla bih rada najvise....

Mozemo mi smanjiti troskove na minimum, bar ja znam kako sam zivela sa dvoje dece u Beogradu, sama, na bivseg muza se nisam nikad mogla osloniti, ne za sebe, nego za njegovu rodjenu decu....tako je bilo i dok smo bili u braku, zato se i okoncao....

Ali to sve kad se stavi na stranu, jako mnogo zavisi od drzave i njenog budzeta koji se ne usmerava u tom pravcu. Jako se dobro secam situacije kad sam sa iseckom svoje bedne plate i prikazom alimentacije koju moj muz nije placao otisla u Socijalno da obnovim decji dodatak koji je jednako tako bedan (ali kad dodje to toga onda kazes - daj sta das....) i dobijem odgovor: "Zao nam je, ali prelazite cenzus za 500 din i ne mozemo Vam odobriti decji dodatak ciji je iznos bio 2.000." Wow, nisam socijalni slucaj! Zamisli! Zivim u iznajmljenom stanu koji kosta 250Eura, plata mi je 300Eura i to je to! Doslo mi da kazem - daje vi meni tih 2.000 a ja cu vama vratiti tih 500 s kojima prelazim cenzus....

Plakala sam u autobusu od Starog grada do Bezanijske Kose....

Jer kad si jednom majka onda nema vise natrag nego samo napred.... i otkinuces od sebe za svoje dete! Problem je sto i zene koje nisu rodile jako dobro znaju kakva je to bitka u Srbiji, jer sve mozes da podneses, ali da gledas svoje dete i da mu nemas sta dati jesti, obuci ga, poslati u skolu, to u coveku moze proizvesti pravu zver.....

I sto rece Balkanski sindikat u pesmi Govedina:

 

"...A vlada bela kuga, sve je manje Srba,
Sestro, da bi rodila trebaju ti muda,
Da se odreknes svega i da radis kao konj,
Ili obraz kao djon pa da vacaris fond,..."

 

I ne zaboravimo, prirastaj stanovnista je tek sa trecim detetom. Dvoje samo statisticki zamenjuju roditelje. Pa koliko Srba ima uopste i dvoje dece, a kamoli troje?

Share this post


Link to post
I ne zaboravimo, prirastaj stanovnista je tek sa trecim detetom. Dvoje samo statisticki zamenjuju roditelje. Pa koliko Srba ima uopste i dvoje dece, a kamoli troje?

 

Позитиван природни прираштај настаје са 2,1 дететом по жени у просеку ;)  Било би много да тражимо 3 деце по породици или жени, данас би било много, али је до пре пар деценија било уобичајено.

Само нпр. једна треба да роди 3, и онда њих доста,доста 2 и понека жена 1 дете. Значи, ми ни то не можемо да достигнемо, зато је све поражавајуће.

Share this post


Link to post

Тешка тема...

 

Наравно да нема дјеце. А ко да их рађа? 

Кад смо постали мекушци, паразити, готовани, само да руке не испрљам и да како може неко други да све уради за мене.

За то је крива та поплава са запада, либерализам, феминизам, некаква права жена и слично... ево још нам сад и геј параде потурају. Превише смо постали похлепни, трчимо за некаквим измишљеним утопистичким, потрошачким холивудским циљевима који се намећу као некакви идеали којим треба да тежимо.

Као у оној серији Sex and The City гдје се жене представљају... тако како се представљају, ево сад има тренутно једна популарна (нажалост) серија која се зове Modern Family - и у тој серији 2 педера имају дјете и то је све приказано као најнормалнија ствар... та Fox Life, MTV "култура" да је како све преко ноћи стећи и са што мање труда.

 

То пустоши наше душе.

Довољно је да човек изађе једно вече у град и да прође улицама и да погледа овај народ - све дегенерисано, болесно, изопачено... Кад га погледаш, не знаш да ли је мушко или женско. То је тако данас, у читавој Европи, ништа није боље ни на западу - чак горе!

Систем вриједности поремећен, намећу се некакве старлете и полу писмени типови, гурају се у медијски простор, а све што вриједи спало је на маргине друштва.

 

Гдје је излаз у свему томе?

У Православљу!

Да се вратимо ономе шта смо ми у суштини - Христов народ! Да се врате наши стари обичаји и традиција! Хајдучки пркос по којем је наш народ живјео вијековима. Ја дубоко вјерујем да ће мука натјерати овај народ, да се окрене себи, да ће задовољство наћи у саби самом, тамо гдје припадамо.

Е тек тада можемо очекивати повећање наталитета...

 

Овај свештеник је добро објаснио и мислим да ту лежи проблем:

 

 

 

Постоји и друга варијанта, како да се наталитет подигне!

Као у Русији - да се жени плати да роди!

Ово можда звучи невјероватно, помало сурово, али тако Руси дижу наталитет, једноставно плаћају жени одређен износ да роди дјете.

Другим ријечима кажу јој - роди дјете и добићеш новац!

 

То звучи чудно, али даје резултате и то је истина жива да тако Руси раде. Исто и у Бјелорусији.

Али то је далек сан за нас, ми смо потпуно окупирана земља и потпуно затрован народ "западним вриједностима"!

 

 

Share this post


Link to post
1 hour ago, LičkiSrbin said:

Довољно је да човек изађе једно вече у град и да прође улицама и да погледа овај народ - све дегенерисано, болесно, изопачено... Кад га погледаш, не знаш да ли је мушко или женско.

 

Jesi li ozbiljan? Da li zaista kad šetaš gradom ne možeš da razlikuješ muškarce od žena? Ako su za tebe svi oko tebe degenerisani, bolesni i izopačeni, zapitaj se da nije možda u tebi problem? Da li je moguće da su svi takvi nikakvi, a ti jedini ispravan, zdrav, prav i još iznad svega pametniji od svih.

 

 

Share this post


Link to post
14 minutes ago, Dragan P. said:

 

Jesi li ozbiljan? Da li zaista kad šetaš gradom ne možeš da razlikuješ muškarce od žena? Ako su za tebe svi oko tebe degenerisani, bolesni i izopačeni, zapitaj se da nije možda u tebi problem? Da li je moguće da su svi takvi nikakvi, a ti jedini ispravan, zdrav, prav i još iznad svega pametniji od svih.

 

 

 

Знаш ти врло добро шта сам желио да кажем, ајде немој да банализујеш и поједностављујеш сад ствари...

Какве су то сад упадице?

 

Указујем на ту појаву која је сад модерна, имам осјећај да што си већа будала, још ако си и наказан, да ћеш већу пажњу привући на себе...

Оусталом, погледај наше медије и све ти је јасно.

У таквом времену живимо нажалост.

Share this post


Link to post
36 minutes ago, LičkiSrbin said:

Указујем на ту појаву која је сад модерна, имам осјећај да што си већа будала, још ако си и наказан, да ћеш већу пажњу привући на себе...

 

Može to da se kaže na pristojniji način umesto da se u jednoj rečenici iznese tvrdnja da su svi redom degenerisani, izopačeni, itd. To "degenerisani" posebno bode oči i uši, ponovo sebi uzimaš za pravo da opleteš po ogromnoj većini da je onakva ili ovakva. Činjenica jeste da potoji nekih 5% ili tako nešto bolesnih, devijantnih, nastranih, kojima se u današnjem društvu, nažalost i kod nas, ukazuje prevelika pažnja, čak ih pojedini mediji dižu u rang nekakvih "zvezda", ali to je i dalje nekih možda 5% populacije koja postoji u svakom narodu. Velika većina ljudi i u našem i u bilo kom drugom narodu je kudikamo normalna i pošteno živi svoje živote, pa rečenice poput:

 

 

2 hours ago, LičkiSrbin said:

Довољно је да човек изађе једно вече у град и да прође улицама и да погледа овај народ - све дегенерисано, болесно, изопачено... Кад га погледаш, не знаш да ли је мушко или женско.

 

smatram uvredljivim, netačnim i bezobraznim.

Share this post


Link to post
5 minutes ago, Dragan P. said:

 

Može to da se kaže na pristojniji način umesto da se u jednoj rečenici iznese tvrdnja da su svi redom degenerisani, izopačeni, itd. To "degenerisani" posebno bode oči i uši, ponovo sebi uzimaš za pravo da opleteš po ogromnoj većini da je onakva ili ovakva. Činjenica jeste da potoji nekih 5% ili tako nešto bolesnih, devijantnih, nastranih, kojima se u današnjem društvu, nažalost i kod nas, ukazuje prevelika pažnja, čak ih pojedini mediji dižu u rang nekakvih "zvezda", ali to je i dalje nekih možda 5% populacije koja postoji u svakom narodu. Velika većina ljudi i u našem i u bilo kom drugom narodu je kudikamo normalna i pošteno živi svoje živote, pa rečenice poput:

 

smatram uvredljivim, netačnim i bezobraznim.

 

Ми онда очигледно не живимо у истој средини.

А на ову тему сам већ рекао све, шта сам имао да кажем...

Share this post


Link to post

Тек сам сад прочитао овај дио текста:

 

On 29.9.2013. at 0:43 PM, DvorNaUni90 said:

Dok su se za poslednjih nekoliko decenija Albanci uvećali 700 odsto, Turci 400 odsto, Bugari za 38 odsto, Rumuni i Grci za 35 odsto, Srbi su među ovim zemljama jedini narod koji izumire.

 

Ово уопште није тачно!

Та прича о броју шиптара је далеко преувеличана и та фамозна цифра од некаквих 2 милиона шиптара на Космету - која је ПОТПУНА лаж и неистина.

На Космету их има негдје око 800 000, а неки чак кажу мање од 400 000. Њихов број се повећао само да добију државу...

Исто важи и за Бугаре, они имају чак гори наталитет од Срба - губе скоро 60 000 становника годишње...

Грци и Румуни ништа боље не стоје

Share this post


Link to post
On 4.8.2017. at 7:43 PM, LičkiSrbin said:

Ово уопште није тачно!

Та прича о броју шиптара је далеко преувеличана и та фамозна цифра од некаквих 2 милиона шиптара на Космету - која је ПОТПУНА лаж и неистина.

На Космету их има негдје око 800 000, а неки чак кажу мање од 400 000. Њихов број се повећао само да добију државу...

Исто важи и за Бугаре, они имају чак гори наталитет од Срба - губе скоро 60 000 становника годишње...

Грци и Румуни ништа боље не стоје

 

Као прво ту нико не говори о броју шиптара (на КиМ), већ о њиховом општем повећању као народа. Да, то је тачно, ако се ради о периоду од рецимо 100 година, а не баш ''последњих деценија'' како су у том тексту навели.

Наравно да их нема 2 милиона, али не и мизерних 800 или 400 000. Претеривање је с друге стране и то.

Share this post


Link to post
1 hour ago, DvorNaUni90 said:

 

Као прво ту нико не говори о броју шиптара (на КиМ), већ о њиховом општем повећању као народа. Да, то је тачно, ако се ради о периоду од рецимо 100 година, а не баш ''последњих деценија'' како су у том тексту навели.

Наравно да их нема 2 милиона, али не и мизерних 800 или 400 000. Претеривање је с друге стране и то.

 

Има их око 800 000. То се зна и Дејан Лучић је говорио о томе негдје и то је добро објаснио.

Даље, то ткз. "повећање њиховог народа" је далеко преувеличано, медијском пропагандом само да би им дали државу.

Прошла су та времена и код шиптара и њима је НСП закуцао на врата, неће више ни шиптарке да рађају дјецу...

 

На крају ће ипак бити - отето проклето !

Share this post


Link to post
47 minutes ago, LičkiSrbin said:

Има их око 800 000. То се зна и Дејан Лучић је говорио о томе негдје и то је добро објаснио.

Даље, то ткз. "повећање њиховог народа" је далеко преувеличано, медијском пропагандом само да би им дали државу.

Прошла су та времена и код шиптара и њима је НСП закуцао на врата, неће више ни шиптарке да рађају дјецу...

 

То се нагађа, а не зна се, па ко год то некад, негде, неком...причао, говорио, објаснио. И не видим која је разлика, да ли их има 800 000 или више, наша (демографска) позиција тамо свакако није завидна и слабије је од њихове 10ак пута.

Углавном, нико у том тексту не прича о шиптарима на КиМ, него о њиховом целокупном народу. Самим тим не мисли се у тексту ни о некаквом давању државе на простору КиМ. А и то ''што им је дато'' им није дато зато што је постојао неки специјално потребан број становника да се достигне. Ево и да се као направим да немам појма и сложим се да их је било/да их је сад 800 000, то не значи да сад ситуација не би била каква јесте. Не постоји формула за број становника на основу кога неко неком даје државу или шта већ.

Срећом, тачно је да се ни они више не размножавају ко некад. У албанији су нпр. отишли у минус и сад их је испод 3 милиона.

Share this post


Link to post
14 minutes ago, DvorNaUni90 said:

 

То се нагађа, а не зна се, па ко год то некад, негде, неком...причао, говорио, објаснио. И не видим која је разлика, да ли их има 800 000 или више, наша (демографска) позиција тамо свакако није завидна и слабије је од њихове 10ак пута.

Углавном, нико у том тексту не прича о шиптарима на КиМ, него о њиховом целокупном народу. Самим тим не мисли се у тексту ни о некаквом давању државе на простору КиМ. А и то ''што им је дато'' им није дато зато што је постојао неки специјално потребан број становника да се достигне. Ево и да се као направим да немам појма и сложим се да их је било/да их је сад 800 000, то не значи да сад ситуација не би била каква јесте. Не постоји формула за број становника на основу кога неко неком даје државу или шта већ.

Срећом, тачно је да се ни они више не размножавају ко некад. У албанији су нпр. отишли у минус и сад их је испод 3 милиона.

 

Не схваташ неке ствари...

Данас постоје виртуални бошњаци, виртуални шиптари, виртуални македонци, виртуални мађари...

 

Људи који су измишљени који у стварности не постоје !

Нпр. тако су бубнули цифру од 8000 у Сребреници.

Па ко су они људи који су на попису тамо - па виртуални бошњаци, који у стварности не постоје и никада нису постојали.

 

Шта значи то - виртуални - https://hr.wikipedia.org/wiki/Virtualnost

 

То су измишљене особе које постоје само на папиру и као такве учествују у гласању, попису становништва или тамо гдје треба да се прогласи некакав геноцид, а фали број људи у стварности, па да се попуни списак да би било вјеродостојније (иако нимало није)...

 

Нпр. ево један примјер.

Замисли да сада измислимо неку особу, бошњачке националности која нам треба да буде на списку жртава "геноцида".

И тој особи даднемо ЈМБГ, име и презиме, адресу, националност, вјера, родни град, име родитеља итд. итд.

 

Значи све оне карактеристике које имаш ти КАО СТВАРНА ОСОБА или као било која друга особа која ЗАИСТА постоји, тј. физички је опипљива...

Е онда та, измишљена особа може да гласа, може да буде на списку погинулих, или као у случају шиптара - може да буде представљане као особа која живи на Космету и наравно да учествује на референдуму као гласач итд. итд. да би на тај начин се повећао њихов број који са стварношћу нема везе.

 

Тако се њихов број дизао - замисли да направиш једно 100 000 таквих шиптара !

Како ћеш ти да докажеш да они не постоје! Никако!

Они заиста не постоје у стварности или учествују у гласању и повећавању броја шиптара на Космету, а то раде и у Војводини, Црној Гори, Босни, Хрватској  - измишљају људе који у стварности НЕ ПОСТОЈЕ, само на штету Срба, тј броја Срба.

Share this post


Link to post

Да, да, да, и причам ти причу....само што поред измишљених особа многи постоје и у стварности, е то нас зајебава. А ове теорије можеш да разглабаш управо само у теорији. Драго ми је да не разумем неке ствари ;) Не бих више улазио у дискусију.

 

Сад озбиљно, знам ја за све те случајеве и има истина да има имагинарних људи на разним списковима, али није то толико изражено да сад из корена мења слику многих ствари, као и прошлости и стварности. 

Share this post


Link to post
3 hours ago, DvorNaUni90 said:

Да, да, да, и причам ти причу....само што поред измишљених особа многи постоје и у стварности, е то нас зајебава. А ове теорије можеш да разглабаш управо само у теорији. Драго ми је да не разумем неке ствари ;) Не бих више улазио у дискусију.

 

Сад озбиљно, знам ја за све те случајеве и има истина да има имагинарних људи на разним списковима, али није то толико изражено да сад из корена мења слику многих ствари, као и прошлости и стварности. 

 

 

Управо тако и мења...

 

Стварна бројка у Сребреници је око 2200 убијених, они су подигли цифру на 8743... и сваке године их сахрањују.

На Космету, велика је разлика од 2 милиона и 800 000, то је велика разлика...

 

Јел ти стварно мислиш да то не постоји?

Обавјештајне службе, које и служе управо због горе наведених разлога? 

 

Једна држава је јека и моћна онолико колико су њене обавјештајне службе јаке, зато је свака супер сила у историји имало по неколико служби - што танјних што јавних.

Узми Њемачку у ДС рату, чуо си за SS - https://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel или SA - https://en.wikipedia.org/wiki/Sturmabteilung  или нпр. Gestapo - https://en.wikipedia.org/wiki/Gestapo

То су примјери обавјештајних служби које су биле јавне, за разлику од многобројних које су биле тајне и за које до дан данас не знамо да су постојале.

Није то ништа необично, такве службе постоје још од Крсташких ратова, можда чак и дубље у прошлост.

 

Тако данас постоји ФБИ нпр. ЦИА и многобројне друге службе које на овај или онај начин угрожавају Србске интересе, не само Србске него свима другима који им стоје на путу.

 

Чији је Космет?

Па њихов, они га држе.

Зашто?

Па зато што је Космет драгуљ у смислу да је богат рудама и племенитим металима који припадају НАМА, свим Србима,

Али они су га "дали" шиптарима, тј. преко њих експоатишу те природне ресурсе и то раде по читавом свету, у име демократије и људских права. 

 

Узми примјер рат у Украјини данас.

Донбас је један од најбогатијих, можда чак и најбогатији регион на свијету што се тиче угља. Хитлер кад је ишао на Русију, прво је Донбас окупирао.

Амери су покушали да окупирају Украјину (а то су дјелимично и успјели) и да је уведу у НАТО. Русија је препознала ту пријетњу - зато данас тамо траје рат.

Због чега?

Па због Донбаса и да би пришли Русији још ближе.

 

Све то раде обавјештајне службе.

Много је начина манипулисања. Рат никад не престаје, рат СТАЛНО траје, НЕПРЕКИДНО. Оружани не, али економски, финансијски, привредни, демографски. Само будале и наиван човек мисли, ако се пуцњи и гранете не чују напољу, да рат не траје.

Рат је СТАЛАН и КОНСТАНТАН!

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this