Sign in to follow this  
Rada

PARASTOS ZA STRADALE SRBE IZ BILOGORE I GRUBIŠINOG POLJA

Recommended Posts

 

PARASTOS ZA STRADALE SRBE IZ BILOGORE I GRUBIŠINOG POLJA

 

BEOGRAD, 3. NOVEMBRA /SRNA/ – U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos stradalim Srbima u Grubišnom polju i istočnoj Bilogori od 1991. do 1997. godine, kada su hrvatske snage ubile 65 uglavnom civila, a protjerano je više od 4.000 Srba.

Parastos je služilo sveštenstvo crkve Svetog Marka, a prisustvovali su rođaci žrtava, kao i predstavnici zavičajnih udruženja, te direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

 

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Bilogora” Milan Bastašić, koji je prisustvovao parastosu, rekao je Srni da se radi na prikupljanju dokaza, spiskova žrtava i imena odgovornih za ovaj zločin, kako bi se podigla tužba za ovaj zločin.

 

Pošto Haški tribunal prestaje sa radom, on je rekao da bi tužba bila, vjerovatno, podnesena nadležnom sudu u Hrvatskoj ili Srbiji, pošto te dvije države sarađuju kada je riječ o pitanju nestalih.

Bastašić je naveo da još ne može govoriti o imenima odgovornih za ovaj zločin, dodajući da do sada niko nije odgovarao u Hrvatskoj, dok je u Srbiji osuđen samo jedan direktni počinilac zločina, i to na 12 godina zbog ubistva u jednoj srpskoj kući.

 

“Izginulo je i ubijeno 65 do sada evidentiranih, većinom civila i jedan broj poginulih boraca. Radimo na prikupljanju imena žrtava, nabrojali smo one koji bi trebalo da budu odgovorni”, rekao je Bastašić, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja građana “Jadovno”.

 

Za zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori još niko nije odgovarao ni pred Haškim tribunalom niti pred hrvatskim sudovima, samo je pred sudom u Beogradu na 12 godina zatvora osuđen bivši pripadnik hrvatskih “zengi” Veljko Marić za ubistvo starca Petra Slijepčevića 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, opština Grubišno Polje.

 

Prema do sada utvrđenim podacima, na području istočne Bilogore, u ratu i poslije, od 1991. do 1997. godine, život je izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama.

 

Od ukupnog broja stradalih, 39 je civila, od kojih je 17 ubijeno prije akcije “Otkos-10” tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 24 pripadnika Teritorijalne odbrane, dok su dvojica Srba likvidirana iako su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji.

 

Akcija hrvatske paravojske pod nazivom “Otkos-10” počela je 31. oktobra 1991. napadom na Teritorijalnu odbranu Grubišino Polje, a cilj je bila likvidacija ili protjerivanje Srba sa područja istočne Bilogore, smještenog na sjeverozapadu Hrvatske, u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice.

U egzodus je iz više od 30 sela krenulo oko 4.000 ljudi sa više od 600 različitih vozila koji su prešli u BiH gdje se još nije ratovalo, a među njima je bilo i oko 250 pripadnika drugih nacionalnosti, Hrvata, Čeha, Mađara i Roma, dio njih u mješovitim brakovima sa Srbima.

 

Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore, uslijedila su ubistva preostalih stanovnika, pljačka, paljevine i miniranja kuća, uključujući i sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.

 

Srna, 03.11.2013.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this